PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

39079288

Hmm. też się nad tym zastanawiałem. Być może uważała, że Bajezyd nie zaakceptuje Selima jako sułtana i rozpocznie bunt, nad którym nie będzie mogła zapanować. Selim natomiast nie miał ambicji i chciał tronu głównie ze strachu, co powiedział jej po egzekucji Mustafy (dosyć mocna scena moim zdaniem). Wierzyła pewnie, że Selim zaakceptuje Bajezyda jako władcę pod warunkiem spokojnego życia i balowania gdzieś tam a odwrotnie było to średnio możliwe. Może ta interpretacja jest naciągana, ale tylko taka przychodzi mi do głowy.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Wytłumaczenie może też być nieracjonalne - mogła po prostu bardziej kochać Bajazyda niż Selima. Hurrem kierowałaby się w takiej sytuacji uczuciami, a nie rozumem, podobnie jak np. kiedy wezwała Mustafę do łoża chorego sułtana, choć mógłby wtedy przejąć władzę).

39079288

Gdzieś też czytałem, że Sulejman widział w Selimie Hurrem a Hurrem w Bajezydzie Sulejmana. Nie lubię takich romantycznych uzasadnień dla osób, które na ogół są wyrachowane, ale nie wykluczam, że coś w tym jest.
Co do samego Bajezyda to moim zdaniem wybrał zły moment na to powstanie. Już chyba lepiej było zaczekać na śmierć ojca i wtedy wpuścić Selima w maliny, chociaż to też mogło się nie udać.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

A co się stanie z Afife?

elmoo_filmweb

Zginie w połowie 4 sezonu. Razem z Hurrem uda się do meczetu Mehmeda, ale spadną na nie kamienie z budowy, wskutek czego Afife zostanie poważnie potłuczona i umrze. Wezmą to za zwykły wypadek, ale w rzeczywistości to był nieudany zamach na Hurrem.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Nie rozumiem jednej sprawy. Jak mozna było planować ślub Rustena z Mihrimah jak Rusten był jeszcze w związku z Nigar?
Jeszcze nie padły te słowa "rozwodze się z tobą" a już wielki wezyr sultanowi podsuwal takie propozycje?Hurem tez to oczywiście pasowało. Czy to u nich taki dziwny zwyczaj?

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

To dziwne ,że wogóle nie było z tym problemu ,że Rustem miał już żonę.
Wcześniej też to chyba sama Hurrem podsunęła Rustemowi Nigar.
Nigar to chyba była nawet starsza od Rustema,bo jakby wynikało z serialu to była starsza od Hurrem. Kiedy ta trafiła do haremu jako 17 latka ,to Nigar była już tam kalfą.
No, ale fakt faktem,że rozwody mieli w expresowym tempie :)

ocenił(a) serial na 9
marimal1

No ale Nigar spotka smutny koniec.A tak z innej z beczki w jakimś odcinku pojawia się Izabela Jagiellonka
i niedługo pojawi się wiedźma czyli nowa Hurem na tak aktorkę nie da się patrzeć.

ocenił(a) serial na 9
lukasz16

Anna Jagielonka to była w 119 tureckim ,nie wiem który to odcinek polski,ale to jakieś 9 lat do przodu według akcji w serialu jaka jest emitowana teraz na Jedynce.
Teraz jest rok 1539,a ona była Konstantynopolu podczas wojny z Persją w 1548 r.
(oczywiście tak naprawdę to Anna Jagiellonka nigdy tam nie była )

ocenił(a) serial na 9
lukasz16

Źle spojrzałam ,bo chodziło ci o Izabelę Jagiellonkę ,a ta to faktycznie pojawi się na chwile już wkrótce.

mirabozenna

Cztery. Tyle żon może mieć muzułmanin. Rustema do ślubu z Nigar zmusiła Hatice. Rustem od samego początku małżeństwa szukał sposobu, by się jej pozbyć, ale Hatice mu to uniemożliwiała. Zgoda na ślub z Mihrimah dała mu możliwość rozwiedzenia się z Nigar

ocenił(a) serial na 8
Raven_86

Nigar SAMA chciała wyjść za Rustema, to od niej wyszedł ten pomysł.

ocenił(a) serial na 8
Raven_86

Czy dotyczy to tez sultanek? Mozna miec trzy zony i czwarta żonę która jest Sultanka?
Chyba raczej poslubiajac sultanke nie mozna miec wiecej zon, dlarego jestem zdziwiona ta propozycja dla Rustena.

Nennek

Przegapiłam ostatnio sporo odcinków. Czy ktoś mógłby mi napisać coś o tej służącej Rustema, której nadał imię Gulbahar? Tej, co doradziła mu w sprawie wszy. Kim ona jest, jak trafiła do Rustema, jak potoczą się jej losy? Z góry dzięki za odpowiedź

ocenił(a) serial na 8
Raven_86

Olivia była kurtyzaną, Rustem zobaczył ją w tawernie a następnie uwolnił od nieprzyjemnego "klienta". Z niewiadomych powodów przypominała mu siostrę Sofię. Potem zabrał Olivię do siebie. Dziewczyna będzie służącą w jego pałacu i nic poza tym. Później nawet przestaną ją pokazywać.

Nennek

Dzięki :)

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Nowy zwiastun Kosem z angielskimi napisami - https://www.youtube.com/watch?v=6pfa-sj7KJI

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Czy oglądałaś już może 1 odcinek Kosem na Youtube,
Ten z polskimi napisami ?

ocenił(a) serial na 8
marimal1

chodzi ci o film Mahpeyker Kösem Sultan?
nie, nie ogladałam ;)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Tak o ten . Zaczyna się chyba jak wiozą Kosem czy niosą w jakiejś lektyce i ona wspomina swoją przeszłość.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Nie oglądałam, jakoś nie mogę, albo i nie chcę, się przemóc żeby obejrzeć. Chociaż widziałam fragment...różnica w strojach jest rażąca ;) w Mahpeyker sułtanki wyglądają jak jakieś wiedźmy czy przekupki z targu, wolę klimat WS :)

ocenił(a) serial na 8
marimal1

To jest film fabularny, serial o Kosem dopiero teraz kręcą.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

premiera serialu jest zapowiedziana na 12 listopada ;)

ocenił(a) serial na 9
Nennek

To z chęcią obejrzę jeśli będzie tłumaczony na Polski :)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Coś mi umknęło chyba, co się stało z córką Walerii ?

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

Umarła kiedy Sulej był na wyprawie, podczas której odbyła się egzekucja Mustafy.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

No właśnie jestem na odcinku 122 i do tej pory od jej narodzin ani razu jej nie pokazali czy co :D

cheer_syl

Była raz, w scenie śmierci Nazenin, Sulej wziął ją na ręce. A mogło być tak ciekawie, gdyby Raziye była córką Mahidevran :/

ocenił(a) serial na 8
Amarra

Szczególnie, że Razyie była związana z Yahyą. Mogłaby o niego rywalizować z córką Hürrem. No i sama Mahidevran też nie byłaby przedstawiona jako wiecznie cierpiąca na brak łaski sultana. Po śmierci syna miałby ją też kto wspierać. A w serialu zostaje taka zupełnie sama. Nie rozumiem dlaczego nie trzymali się w tym przypadku faktów.

ocenił(a) serial na 8
PanIWladca

Też tego nie rozumiem.
Raziye i Yahya mieli dwie córki.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Kim jest postać Moniki Teresy? No i witam ponownie :)

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Monika Teresa jest wenecjanką i siostrą Alvise Grittiego. Pojawiła się w 48 polskim odcinku. :)

ocenił(a) serial na 10
PanIWladca

A prywatnie jest żoną Sulejmana :D

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

To jest jego była żona od 6 lat żoną Halita(sulejmana) jest Berguzar Korel z którą poznał się na planie serialu "Tysiąc i jedna noc"

ocenił(a) serial na 8
bokra666

Grała tam Szeherezadę

ocenił(a) serial na 10
bokra666

Obecną żoną Halita jest właśnie Berguzar, która zagrała rolę Moniki Teresy, stąd moje pytanie :)

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

No faktycznie,sorki coś musiało mi się pomylić bo wcześniej na forum ktoś pisał że siostrę Grittiego grała Gizem Soysadi jego żona teraz już była

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Właśnie jestem po odc ze śmiercią Mustafy i mam mieszane odczucia z jednej strony mi go szkoda z drugiej jednak było tyle spięć między nim a ojcem, że można powiedzieć że sobie zasłużył, że dobrze tak Mahidevran za Mehmeta. Mustafa był jednak zbyt wyidealizowany w serialu. Sulej świruje jeżeli chodzi o strach przed utratą tronu ;p

ocenił(a) serial na 9
cheer_syl

Nie rozumiem czym sobie zasłużył według ciebie na tą śmierć? On nie miał nic wspólnego ze śmiercią Mehmeta ,więc kara jeśli już to powinna spotkać za to Mahidevran.
Co do spięć między ojcem i synem ,to wynikały wyłącznie w wyniku intryg Hurrem i Rustema.
Jedyne co Mustafa zrobił wbrew ojcu ,to ożenił się z Mihrunnisą ,choć też tego nie bardzo rozumiem czemu nie wolno było,bo przecież Mihrunnisa to córka zasłużonego admirała i przyjaciela Sulejmana.
Odcinek ze śmiercią Mustafy obejrzałam również z mieszanymi uczuciami ,ale to ze względu na to ,że dla mnie było dziwne ,że poszedł do tego namiotu jak owieczka na rzeź. Wiadomo było ,że musi w serialu zginąć ,ale mógl chociaż na koniec wygarnąć Sulejowi co myśli.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

No właściwie to kara spotkała Mahi tracąc Mustafę.Tyle razy oglądałam fragment z uduszenia Mustafy i jak wczoraj obejrzałam odc.123 to znowu mi łezki poleciały,szkoda mi tego Mustafy tak ufał swojemu ojczulkowi a ten taki numer mu zrobił a drugiej strony nie miał wyjścia bo jakby się nie wstawił u sułtana to by znaczyło przyznanie się do winy.Moim zdaniem gorszy jest odc.124 którego nie mogę się doczekać tu to chyba będę ryczeć jak bóbr przez te stawki melodyjne one tak podgrzewają atmosferę

ocenił(a) serial na 9
bokra666

Ja też jestem ciekawa co dalej,jak się zachowa Cihangir ,czy wygarnie ojcu ,że go okłamał.
Czy Mihrimah się przejmie tym co zrobiła,czy Hurrem będzie szczęśliwa z tego powodu.
Ciężko będzie oglądać rozpacz Mahi i jak zabiorą małego Mehmeta .

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Cihangir nie będzie chciał jeść ani pić i też umrze z bólu i wycieńczenia w odc.125 przed śmiercią da ojcu pierścień który dał mu Mustafa,Mihrimah będzie przeżywać chwilowo a później nie będzie chciała o tym rozmawiać.Jest taki fragment na końcu odc.124 że Hurrem siedzi na łóżku i płacze i przypomina sobie rozmowę swoją Mustafą jak mu powiedziała że nie byli by wrogami w jednym tylko przypadku jakby był jej synem ale i tak straciła syna Cihangira niewiem czy ta cała akcja była dobra bo i tak sułtanem zostanie Selim którego nie chciała na tronie bo po jej śmierci Bajazyd też zginie i też przez Rustema tak jak i Mustafa

ocenił(a) serial na 9
bokra666

A czy kiedykolwiek Sulej się dowie,że Mustafa był niewinny ?

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Sulejman znajdzie list Mustafy i zaczną dręczyć go straszne wyrzuty sumienia, potem wprost zapyta Hurrem czy miała coś wspólnego z jego śmiercią. Ona odpowie mu wymijająco, że przez całe życie robiła to co musiała, co według niej było słuszne i on (sulejman) dobrze o tym wie. Wszystko zależy od tego jak sułtan zinterpretował słowa Rudej ale wydaje mi się, że wiedział iż ona za tym stała.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Czyli nic nowego ....Po śmierci Ibrahima też niby miał wyrzuty sumienia. A co do Hurrem to jak do tej pory to nie widziałam,żeby się do czegoś przyznała, zawsze wszystkiego się wypiera.a Sulej nie zadaje więcej pytań

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Ciekawe jest jeszcze to, że kiedy Hurrem dowiedziała się o egzekucji Mustafy nie triumfowała (tak jak po śmierci Ibrasia), raczej była w głębokim szoku, a kiedy została sama rozpłakała się.

Nennek

Ona sama chyba doszła do wniosku, że to gorzkie zwycięstwo. Zresztą w 125 oberwie się jej rykoszetem.
Dobre były te słowa Mihrunnisy: "Moja zima się skończyła, a Twoja dopiero się zaczyna" Wywarło to na Rudej wrażenie, powtórzyła to Sulejmanowi później.
Odcinki 124-126 ciężko się ogląda, ten ze stłumieniem rebelii i śmiercią Rany też jest zresztą okropny.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

No tego jeszcze nie widziałam,ale samo to ,że Hurrem miała wyrzuty sumienia jest dla mnie zaskoczeniem.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Jak dla mnie to były krokodyle łzy. Nie wierzę, że żałowała Mustafy. Tyle lat próbowała sie go pozbyć, więc miała wystarczająco dużo czasu, by zastanowić się nad tym co robi i ewentualnie się wycofać. Po przemyślanym i perfidnym mordzie nie ma miejsca na wyrzuty sumienia.

ocenił(a) serial na 9
PanIWladca

Może to były łzy szczęścia ,że wreszcie po tylu latach udało jej się pozbyć Mustafy,bo nawet nie jestem w stanie zliczyć tych zamachów na jego życie,które się nie powiodły