PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180405
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Temat dla lostowych fanatyków, jak również wszystkich, którzy zagubili się w fabule Zagubionych ;)

Zamieszczamy tu odpowiedzi na często pojawiające się pytania dotyczące niejasnych motywów i wątków serii. Zaznaczam, że temat nie służy do snucia własnych teorii – wpisujemy wyłączne pewne odpowiedzi wynikające bezpośrednio z fabuły serialu, potwierdzone przez twórców w wywiadach bądź oficjalnych publikacjach; podajemy źródło.

1. Kiedy zginęli bohaterowie?

Dla osób uważnie oglądających serial sprawa jest oczywista, pytanie to pojawia się jednak zatrważająco często, tak więc umieszczam je na pierwszym miejscu. Bohaterowie giną dokładnie wtedy, gdy w serialu jest to ukazane (np. Charlie pod koniec 3 sezonu). Nie znamy momentu śmierci wszystkich postaci (np. Kate i Sawyera). W zaświatach (druga linia czasowa w 6 sezonie) spotykamy ich wszystkich, ponieważ w tym miejscu czas nie ma znaczenia.

2. Kogo widział Michael na moment przed śmiercią na Kahanie?

Nie był to Dymek, lecz Christian witający go wśród Szeptów. (źródło: Lost Encyclopedia)

3. Czy po powrocie z Wyspy w szpitalu Jack widział swojego ojca? Czy był to Dymek?

Jack miał halucynacje. (źródło: Lost Encyclopedia)

4. Co stało się, gdy brat Jacoba wpadł do Źródła?

Cytaty z Lost Encyclopedia (tłumaczenie moje własne) :

„Gdy Jacob wrzucił swojego brata do serca wyspy, powstał Czarny Dym/ Potwór (the Smoke Monster). Dusza Człowieka w Czerni zespoliła z wszechpotężną siłą ukrytą w sercu wyspy będącą źródłem zła, nienawiści i ciemności. Człowiek w Czerni w postaci przepełnionego czystym gniewem i wściekłością Dymu był mroczną siłą natury, wydającą się nie do powstrzymania. Czarny Dym był istotą działającą pod wpływem instynktu, pozbawioną wyrzutów sumienia.”

„Brat Jacoba został na zawsze przemieniony, z jego dawnego „ja” pozostało jedynie martwe ciało”

5. Dlaczego nie wszystkie działania Dymka wydają się celowe i sensowne?

Kolejny cytacik:

„MiB, nawet gdy jeszcze był człowiekiem, nade wszystko pragnął wydostać się z wyspy, na której był uwięziony. Skutkiem tego, w połączeniu z tragedią, jaką było przekształcenie w istotę ukształtowaną przez źródło zła, były niekontrolowane napady skrajnej wściekłości.
Przez wieki krążył on po wyspie i starał się wykorzystać słabości kandydatów zwabionych przez Jacoba na wyspę. Gdy ponosił porażkę, często przybierał postać Czarnego Dymu, w której wyrywał z korzeniami kilkusetletnie drzewa bądź brutalnie mordował ludzi. Czarny Dym był istotą działającą pod wpływem instynktu; najpierw działał, a dopiero później myślał. Czasem jednak istota ta działała celowo zabijając ludzi, którzy mogli wspomóc Jacoba, bądź wywierając wpływ na osoby, które mogły pomóc Człowiekowi w czerni osiągnąć cel.”

Tortuga033

2. Pewnie po prostu jeden z ludzi Bena - nie sądzę, żeby gdzieś można było znaleźć dokładniejszą odpowiedź.

ocenił(a) serial na 9
selene85

No właśnie też tak myślę że on był z "drużyny" Jacoba, bo ewidentnie to jego tajemnicze wizyty kojarzą się z Richardem z tą różnicą że Abaddon pojawiał się tylko (o ile dobrze pamiętam) poza Wyspą no i był bardziej straszny :D
Tylko zastanawiające jest to że w scenie (niestety nie mogę jej znaleźć więc ją opisze) kiedy Locke go spotyka w szpitalu, to kiedy John odjeżdża windą przez kilka sekund jeszcze widzimy twarz Abaddona i w ostatniej chwili jego zmieniające się oczy jak u jakiegoś potworasa. Dlatego moje pytanie brzmiało CZYM lub kim jest ten gość.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Tu jest ta scena, niestety odrobinę za szybko przycięta :]
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=c2va5kpMaRE#t=337s

ocenił(a) serial na 9
aqu32

No, nie widać na tym filmiku tego

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

No właśnie - to nie to, OCK?

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

No nie ma tej sceny na youtube

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Aqu! No co z tą sceną?!
Jak pisałeś o 6:59 to to zwykły kiks w montażu . . .

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Nie ma tej sceny na youtube . Mogła bym to wrzucić od siebie, ale nie wiem który to dokładnie odcinek

ocenił(a) serial na 8
Tortuga033

Cabin Fever o ile się nie mylę

ocenił(a) serial na 9
lost24

Ok wielkie dzięki

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jest, widać wszystko!
6:59 kiks montażysty - zamyka się winda w zbliżeniu na Mateuszka, następne klatki Locke podnosi słuchawkę, po czym ze dwie czy trzy klatki znowu tej twarzy i dalej podnoszenie słuchawki następnej sceny O'Quinna.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Aha, o to. Ale zauważ, że on jest typowo afrykańskim czarnym jak smoła typkiem z nieskażonym inna maścią DNA i te białe przekrwione oczy faktycznie sprawiają wrażenie jakiegoś Nosferatu.

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Hehe chodzi mi o to że w scenie z tą nieszczęsną windą widać przez krótką chwilę zanim drzwi windy się zamkną że nagle jego oczy zamieniają się w takie jaszczurze ślepia, czy jakiegoś innego potworka, co właśnie wskazuje na to że gość nie do końca był człowiekiem i tutaj moje nurtujące pytanie - czym on był? Można by powiedzieć że był to Dymek,ale Dymek nie mógł tak daleko się przenosić. Szkoda że tego nie wyjaśnili.
Jak będę mieć czas ( i chęci) to postaram się jutro wrzucić tą scenę na youtube tak żeby było to ujęcie było w miarę dokładnie widać.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Ok z tego co sprawdzałam to ten gość co to wrzucił to raczej nic nie przyciął, bo to naprawdę widać tylko przez 1-2 sekundy. Nie wiem, ja to oglądałam wtedy po ciemku u siebie na DVD i na prawdę zauważyłam że mu się oczy zmieniły na takie "nie ludzkie".
Zresztą, pieprzyć go i tak i tak dostał kulkę i nie pojawił się już więcej, szkoda na niego czasu. Lepiej znajdźmy jakiś nowy temat do dyskusji.

ocenił(a) serial na 8
Tortuga033

: D Gdzie Wy tu widzicie jakieś jaszczurze ślepia? :D Zapędziliście się trochę za daleko w snuciu teorii. Przecież to wyraźnie widać, że w jego oczach odbija się jakiś ruch spoza kamery. Może to kamerzysta się poruszył albo cokolwiek... To co tu wypisujecie jest po prostu niepoważne i śmieszne :D

ocenił(a) serial na 10
lost24

Bardzo się cieszymy, że udało się nam rozśmieszyć przynajmniej jedną osobę!

ocenił(a) serial na 9
lost24

Oglądałam LOST na DVD u siebie wieczorem rok temu i wyraźnie widziałam że jego oczy robią się dziwne (nie, nie byłam pod wpływem gdyby ktoś pytał).

ocenił(a) serial na 8
Tortuga033

Nie mówię, że nic tam nie widać, ale to na pewno nie są żadne ślepia jaszczurki czy czegoś tam. Zwykłe odbicie... A te Wasze teorie są na prawdę śmieszne. Doszukujecie się czegoś czego po prostu nie ma.

lost24

No właśnie, za bardzo czepiacie się szczegółów. Odblask w czyichś oczach nie świadczy o tym że był od razu potworem.

ocenił(a) serial na 10
neta97

A ja tam dalej obstaję przy tym, że nawet jeśli nie był jaszczurką, potworem czy cyborgiem,
to pewnie jak nic był nosicielem Obcego lub miał w DNA fragment kodu jakiegoś pozaziemskiego gatunku!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

ufok jak nic

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

albo zombie

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Z doświadczenia za pewne to drugie

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Masz rację, czy pierwsze, czy drugie był bez wątpienia
jakiś taki . . . popaprany !
I źle mu z oczu patrzyło!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Raczej bym powiedziała że budził nie pokój :D

ocenił(a) serial na 9
lost24

Chyba masz rację, jeśli Abaddon nie był by człowiekiem to myślę że twórcy by to wyraźniej pokazali.

ocenił(a) serial na 10
ZSGifMan

Tak, montażysta tego filmiku przyciął niepotrzebnie samą końcówkę tej sceny.

ocenił(a) serial na 9
selene85

Z serii głupio-czepialskich pytań:
Dlaczego Faraday nazywa się Faraday?
Przecie jego matka nazywa się Hawkins, a ojciec Widmore.
Trochę to takie...dziwne?

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

" Daniel was born on the mainland (as there is a birth certificate for him) and was the son of Eloise Hawking and Charles Widmore, although he did not know the identity of his father (that was left blank on the birth certificate).
> > > Eloise also changed his last name to Faraday so Charles could not find him. < < < "

Odp: krótko : aby zły tatuś go nie znalazł!

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

A myślałam że nie ma na to odpowiedzi....
No to nie wyszedł za bardzo Eloise ten plan

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jak się tak dogłębniej zastanowić, to :

|================================= |
| nikomu na tej wyspie nigdy nic nie wyszło! |
|================================= |

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

No w sumie...

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Rose z Bernardem mieli się całkiem dobrze.

ocenił(a) serial na 9
_Garret_Reza_

Kto by tam o nich pamiętał

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Wyspa wyleczyła Rose z raka, dlaczego ktokolwiek miałby o takim cudzie zapomnieć? :)

ocenił(a) serial na 9
_Garret_Reza_

No tak, ale ogólnie nie były to zbyta ważne postacie

ocenił(a) serial na 10
_Garret_Reza_

Tu masz rację. Do Rose doliczmy Locka, bo przecież zaczął chodzić, ale nie zapominajmy o tym, że to tylko działo się na wyspie i poza nią pewnie znowu by się wróciły ich schorzenia!

ocenił(a) serial na 10
ZSGifMan

Poza tym, nie rozpatrywaliśmy tu aspektu co wyspa zrobiła dla ludzi na niej,
tylko co się udało, ze swoich zamierzeń i dążeń spełnić lub wcielić działaniem w życie.
A nie udało się nic!

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Jest jeszcze druga strona medalu, de facto rzucająca cień na tą pierwszą!

Mianowicie :
- nie dlaczego miał nazwisko Faraday
- tylko dlaczego Eloise dała mu takie nazwisko?
- kiedy je wymyśliła?
- czy w ogóle je wymyśliła?

Odpowiedzi są paradoksalnie oczywiste i bezpośrednio powiązane z pętlą czasu!
- Eloise nie wymyśliła sama dla syna tego nazwiska
- wcale go nawet nie poszukiwała
- dostała je gotowe pod nos od niego samego
- czyli od swego nienarodzonego syna!

Gdy go zastrzeliła, powoli zaczęła rozumieć co się stało po rozmowie z doktorkiem.
Potem zgłębiła detale jego pamiętnika i voila!
Więcej jak pewne, że nie pokazano tego, ale był on podpisany.

ocenił(a) serial na 9
selene85

Witam, również mam dwa pytania na które brakuje mi odpowiedzi
1) Dlaczego uciekając z wyspy samolotem w finale pozostawiono na wyspie, starsze małżeństwo, nie pamiętam imion (on - biały, stomatolog, ona - murzynka, miała raka)
2) "Locke" w finałowym sezonie przebywając wyspę spotykał małego chłopca, kto to był?

ocenił(a) serial na 9
enzo89

Nie jestem pewny, ale:

1) Bo oni chcieli tam zostać.
2) To był młody Jacob, lub jak wolisz: jego młoda wersja.

ocenił(a) serial na 9
_Garret_Reza_

To bądź pewny

enzo89

1.To byli Rose i Bernard

ocenił(a) serial na 9
selene85

Dlaczego kiedy Dymek "pożyczył" sobie ciało Locka, to nie było na takiej samej zasadzie jak z choćby Christianem? W sensie, że ciało Locka tylko jakby "skopiował", a nie przejął?

Tortuga033

Myślę, że ciało Christiana też zostało skopiowane, a Dymek później ukrył "oryginał".

ocenił(a) serial na 9
selene85

Hmm... w sumie możliwe.

użytkownik usunięty
selene85

Nie jestem pewna czy to pytanie ktoś już zapodałwięc je napiszę. W sezonie 5 Julliet, Sawyer, Miles, Locke i inni zabierają łódkę, w której leży butelka z lotu Aijiira i wypływają w morze. Nagle ktoś z innej łódki zaczyna do nich strzelać. Kto to był??

ocenił(a) serial na 10

Chyba nikt, poza scenarzystami, tego nie wie.

użytkownik usunięty
aqu32

Tak myślałam:) Ostatnio sporo nad tym myślałam i wymyśliłam że albo strzelali do siebie samych (jakiś paradoks czasowy, zapętlenie czy coś takiego - niby mogłoby być logiczne w pewnym sensie), albo ewentualnie ktoś z lotu Ajira. Ale chyba fakycznie jest tak jak mówisz:)