Temat dla lostowych fanatyków, jak również wszystkich, którzy zagubili się w fabule Zagubionych ;)
Zamieszczamy tu odpowiedzi na często pojawiające się pytania dotyczące niejasnych motywów i wątków serii. Zaznaczam, że temat nie służy do snucia własnych teorii – wpisujemy wyłączne pewne odpowiedzi wynikające bezpośrednio z fabuły serialu, potwierdzone przez twórców w wywiadach bądź oficjalnych publikacjach; podajemy źródło.
1. Kiedy zginęli bohaterowie?
Dla osób uważnie oglądających serial sprawa jest oczywista, pytanie to pojawia się jednak zatrważająco często, tak więc umieszczam je na pierwszym miejscu. Bohaterowie giną dokładnie wtedy, gdy w serialu jest to ukazane (np. Charlie pod koniec 3 sezonu). Nie znamy momentu śmierci wszystkich postaci (np. Kate i Sawyera). W zaświatach (druga linia czasowa w 6 sezonie) spotykamy ich wszystkich, ponieważ w tym miejscu czas nie ma znaczenia.
2. Kogo widział Michael na moment przed śmiercią na Kahanie?
Nie był to Dymek, lecz Christian witający go wśród Szeptów. (źródło: Lost Encyclopedia)
3. Czy po powrocie z Wyspy w szpitalu Jack widział swojego ojca? Czy był to Dymek?
Jack miał halucynacje. (źródło: Lost Encyclopedia)
4. Co stało się, gdy brat Jacoba wpadł do Źródła?
Cytaty z Lost Encyclopedia (tłumaczenie moje własne) :
„Gdy Jacob wrzucił swojego brata do serca wyspy, powstał Czarny Dym/ Potwór (the Smoke Monster). Dusza Człowieka w Czerni zespoliła z wszechpotężną siłą ukrytą w sercu wyspy będącą źródłem zła, nienawiści i ciemności. Człowiek w Czerni w postaci przepełnionego czystym gniewem i wściekłością Dymu był mroczną siłą natury, wydającą się nie do powstrzymania. Czarny Dym był istotą działającą pod wpływem instynktu, pozbawioną wyrzutów sumienia.”
„Brat Jacoba został na zawsze przemieniony, z jego dawnego „ja” pozostało jedynie martwe ciało”
5. Dlaczego nie wszystkie działania Dymka wydają się celowe i sensowne?
Kolejny cytacik:
„MiB, nawet gdy jeszcze był człowiekiem, nade wszystko pragnął wydostać się z wyspy, na której był uwięziony. Skutkiem tego, w połączeniu z tragedią, jaką było przekształcenie w istotę ukształtowaną przez źródło zła, były niekontrolowane napady skrajnej wściekłości.
Przez wieki krążył on po wyspie i starał się wykorzystać słabości kandydatów zwabionych przez Jacoba na wyspę. Gdy ponosił porażkę, często przybierał postać Czarnego Dymu, w której wyrywał z korzeniami kilkusetletnie drzewa bądź brutalnie mordował ludzi. Czarny Dym był istotą działającą pod wpływem instynktu; najpierw działał, a dopiero później myślał. Czasem jednak istota ta działała celowo zabijając ludzi, którzy mogli wspomóc Jacoba, bądź wywierając wpływ na osoby, które mogły pomóc Człowiekowi w czerni osiągnąć cel.”
Ja myślę że to była ekipa Ilany. Wkurzyli sie że tamci wzięli ich łódkę i zaczęli do niech strzelać.
Opisywałem to z detalami i dowodami filmowymi, wystarczy się rozejrzeć i poczytać :
( zresztą w tym właśnie wątku, trochę wcześniej )
http://www.filmweb.pl/serial/Zagubieni-2004-133834/discussion/Lost+%E2%80%93+odp owiedzi,1775792?page=6#post_7364140
i
http://www.filmweb.pl/serial/Zagubieni-2004-133834/discussion/Lost+%E2%80%93+odp owiedzi,1775792?page=6#post_7364140
Brawo. Jak najbardziej popieram, wygląda na prawidłową i w pełni logiczną rozkminę :)
Dzięki Aqu, rzadko się ze mną zgadzasz a o pochwałach nie było mowy, więc tym bardziej to teraz doceniam! :)
P.S.
Wysmarowałem to trochę czasu temu jak Selene pytali, nie widziałeś wcześniej?
Nie, nie widziałem... często gubię się w tych wielostronicowych tematach, bo jak nie dodam danego do subskrypcji to potem trudno odnaleźć ostatnio napisane wypowiedzi.
ja bym był skłonny raczej powiedzieć że wszyscy lostowicze umarli po katastrofie a ta cała sytuacja wyspa itd był to pewnego rodzaju czyściec dlatego były tam momenty fantastyki troche uważnie pogolądać i widać wiele rzeczy podobnych hehe;p
Twoja teoria nie ma odbicia w faktach.. katastrofa była faktem, wielokrotnie potwierdzona przez głównych scenarzystów.
dzięki za szybką odpowiedź e tam ja to kalkuluje tylko większy sens by to miało bo wiele rzeczy jest tam podobnych ;p ale jeżeli tak jest jak mówisz to trudno zawiodłem się ;d
Jeśli masz ochotę to przeczytaj sobie to ( a konkretnie 7 post od góry), powinno Ci się sporo spraw wyjaśnić:
http://www.filmweb.pl/serial/Zagubieni-2004-133834/discussion/Moje+osobiste+odcz ucia+co+do+ostatnich+odcink%C3%B3w+i+%22EPICKIEGO%22+fina%C5%82u+LOST,+jednego+z +najlepszych+seriali,+jakich+kiedykolwiek+ogl%C4%85da%C5%82em.,1426242