Film świetny :) Aktor grający Alexa , gra znakomicie. Efekty specjalne w filmie są znakomite :) Każdy napewno poprze moje zdanie :) Film świetnie nakrecony w pieknej scenerii :* Poprostu 10++ :)
my pod koniec tamtego roku podpaliliśmy kosz w łazience, zamknęliśmy w kiblu katechetkę, zamknęliśmy drzwi na klucz i na dodatek do dziurki od klucza wcisnelismy kilka gum z buzi a nastepnie zadzwonilismy po straz pozarna, że w łazience pozar wybuchł:] strazacy wyciagali sterroryzowana katechetke przez okno ( to wszystko było na 2 pietrze!) na tej ich drabinie!! w zyciu tak sie nie nasmialam!!!!!
Ja to sie jej nie dziwie :P A co wcześniej było pytanie o dubbingu to nie był aż taki zły... bo jak sobie pomysle że w Eragonie ma byc Dubbing i główny bohater bedzie mówił głosem zakościelnego to jakoś mnie skręca :/ A Dubbing w Alexie był nawet spoko :] jednak po angielsku troche lepiej to brzmi...
Hmmm.... rzeczywiscie dubbing angielski jest lepszy :P Wedlug mnie Agnieszka Dygant mogla lepiej sie troche lepiej postarac--> Ale taka postac:P A co do Eragona, to nie wiem wedlug mnie lepiej bedzie jak zrobia dubbing PL --> wiecej widzow a w tym moze i ja :P Zobaczy sie :D
Ja jakoś Eragona nie widze z głosem Zakościelnego... podkreśle tu jedną rzecz która mnie denerwuje... bo Eragon ma 15 lat, gra go aktor ktory ma 18 lat (chyba ;P) a głos w polsce podkłada mu Facet pod trzydziestke... ja tego nie rozumiem :/
Ee do do Dygant to musze przyznac ze ja jej nie poznalam glosu ;P Dopiero jak wyczytalam na ulotce jej imie i nazwisko to mnie oświeciło że poddawała komuś głos ;P
ja sie zdziwiłam ze ona dawałą gos pod Nadie o_O bo to najmniej pasujaca chyba do niej osoba
Mi tam nie przeszkadzało :P Szczerze to dubbing moze byc w ostatecznosci w wielu filmach ale w niektorych to jest paranoja! W niektorych to takie sztuczne jest... ehh szkoda gadac, tu naprawde dobry dubbing byl w poruwnaniu z niektórymi filmami wiec nie ma co narzekac :)
ja uznaje dubbling jedynie w bajkach "shrek" rules x3 ale w filmach - to zalezy.....
No wiec co do Agnieszki Dygant to rola Nadi była nie odpowiednia. A zgodze sie z tym ze przewaznie dubbing dziecka wykonuje dorosly --> tylko czemu ?? Czyzby dzieci byly nieodpowiednie ?? Ja np. bardzo bym chciala podkladac dubbing tylko co ja moge :P Chciec tylko bo raczej podkladac glosu nie bede :/ No ale trudno :) A co do dubbingu w bajka bardzo podobał mi się dubbing w rybkach z ferajny i innych :P
Hehe... ja tez bym chciała ale niestety dubbinguja najczesciej osoby dorosle i... znane... a jaka ja znana jestem? Nawet w szkole nie mam wielu znajomych! Ale kiedyś to ja tak chciałam sie dostac by dubbingowac jakis film ale nic nie wiem jak sie dostac ani jakie kryteria trzeba spełniac... a podobno mówie głośno i ładną wymowe mam to bym sie chyba nadawała :P
hehe trzeba załozyc zwiazek młodoscianych dubblingowcow:P wiecie jaki jest problem ze straszymi czytaczami? albo nie rozumieja postaci albo nie umieja sie wczuc w nia...
No... ale kurcze dlaczego 15 laktom głos poddają 30 latkowie a 14 latkom może troche młodsi niz 30 lat :P Ale ja nie moge... daliby jakiegoś nastolatka i po pierwsze bardziej sie wczuje (o ile umie sie wczuwac) a po drugie bedzie to lepiej wygladalo bo nastolatkowie raczej mają głos jak nastolatkowie :P
roznie to bywa:P mam znajomego ktory ma głos zupełnie jak swoj 40 letni ojciec< a dodam ze to jest głos mozna rzec młodziezowyXD>
No fakt niektórzy dorośli mają młode głosy... no ale i tak zdania że nastolaków powinni dubbingowac nastolatkowie nie zmienie :P
właśnie. bo tylko ci "starzy" dostają kasę. A młode, nowe pokolenie? One powinno podkładać głosy osobom mniej wiecej w ich wieku!! to brzmi o niebo naruralniej:) Też zgłaszam swoją propozycję do dubbingowania filmu:P Przynajmniej jestem właściwego wieku! Od dziecka chcialam być aktorką i dubbingować filmy... Ludzie, a nie ma żadnego kontaktu z jakimiś agencjami? Tak to byśmy wysłali im nagranie naszych głosów... i kto wie?:)
Musimy coś z tym zrobic! Ja wlasnie tez zawsze marzylam by dubbingowac jakis film... jeśli ktoś sie coś dowie to niech da znac :P. A jakby co to zaczniemy strajk :P Juz 5 osob od moich znajomych mamy :D
ode mnie tez jest spora gromadka:) A ktoś może poszuka na www.dubbing.pl Nie jestem pewna, ale może coś tu jest. Poszukacie?
Przede wszystkim pewne szanse mają te osoby, które znajdują się na terenie miasta w którym mieści się jakieś studio. Osoby, które są spoza tego miasta i które ewentualnie wygrają udział w castingu będą się musiały liczyć z dojazdami na własny koszt (najlepiej wtedy załatwić albo transport u rodziny albo nocleg w mieście gdzie znajduje się dane studio bo trzeba być niemalże dyspozycyjnym).
Co trzeba zrobić ? A więc po zlokalizowaniu takiego studia nagrań dźwięków, należy się skontaktować z osobami tam pracującymi i zapytać czy nie poszukują jakiś nowych głosów. Zaproponować im podesłanie albo przyniesienie swojej "demówki". Demówką nazywam tutaj płytę CD z własnymi nagraniem. Może to być czytanie jakiejś książki, najlepiej z dialogami, recytacja wiersza, różne reakcje typu śmiech, smutek, zwątpienie. Zostawić płytę ze swoim imieniem i nazwiskiem oraz kontaktem i czekać cierpliwie - ewentualnie przypominać się co jakiś czas.
By pracować w dubbingu trzeba mieć ukończoną szkołą aktorską a mianowicie PWST (Państwowe Wyższe Studia Teatralne).
Ostatnio powstała prywatna szkoła pod kierownictwem Pana Ślesickiego i Pana Lindy, która w programie dla przyszłych aktorów ma też lekcje z dubbingu.
Hhhh:) Powodzenia :P
Widze jest duzo chetnych osob do dubbingu :P Super :)A co do ukonczenia szkoly aktorskiej to sie nie zgadzam np. Kajatan L... --> on nie ukończył szkoły aktorskiej a dubbinguje :P Ja tam nic nie mam do glosow doroslych ale to zniewaga dubbingowac np. 8-latka <lol> :P
A mam pytanko co sądzicie o aktorach np.19 którzy grają 13-latka ?? Bo dla mnie to śmieszne. Jeżeli taki aktor jest juz dorosly to wg mnie nie ma juz takiego luzu . No ale coz sa gusta i gusciki --> ktore sadza inaczej. Ja sadze ze role dzieciece lub nasttoletnie powinni grac aktorzy w tym samym wieku co postac filmowa. Chociaz sa wyjatki m.in.: Alex Rider :)
z tym tez sie zgadzam:) pamietam taki serial co na polskacie leciał o dwuch grupkach "młodziezowych" "asy z kasy" czy jakos tak < z Leslie Bibb> pamietam ze jak to leciało on grali 17 latkow.. a wiekszosc miała po 30 ==
Ooo właśnie co do tego to mnie to denerwuje... jeszcze jak piętnastolatek gra czternastolatka to nie jest zle bo to tylko rok... ale już osiemnastolatek jak gra czternastolatka to przesada... bo np. czternastolatkowie nie maja jeszcze do konca ukształtowanych rysów twarzy i mają taki lekko dziecinny wygląd jeszcze a taki 21 (np:P) latek już i starzej wygląda i najczęściej starszy ma głos... a teraz np. do serialu (:P) mozna się dostac od tak... bez szkoł aktorskiej bo chyba to co sie umie sie liczy a nie to czy ma sie papierek czy nie...
a teraz przytlocze kolejny przyklad "Sabrina nastolatnia czarownica" tez podobno aktorka miala juz pod 30 jak grala "nastolatke"
No cos bylo tez tak z Sabrina :P A teraz na ekrany film wszedl tez film w ktorym bohaterka ma 14 lat ---> a aktorka 18 przesadzili troche. A co do tych rys twarzy to się w pełni zgadzam :P
no wiesz... ze mna sie trudno nie zgodzic :P A jaki to film? Ja wiem że w Eragonie 15 latka gra (chyba) 18 latek...
Tak, a prawie już 19-latek :)Ale gdyby mieli powymieniać wszystkich aktorów niedopowiednich wiekowo do ksiązki to zobaczcie co by się stało w Harrym Potterze :):):) wszystcy pewnie musieliby odejsć a na ich miejsca przyszłyby niedojrzałe emocjonalnie dzieciaki co by było jeszcze większą porażką. Chociaż możliwe że sprawiłoby że film odnisłby jeszcze większy sukces za natruralność? :) No bo przecież w Zakonie faniksa oni powinni miec po 15 lat a tak to Hermiona bedzie miała 16, Harry 17 a Ron 18!!! To jest trochę...dziwne?Nawet więcej niż dziwne
a jesli do innych czesci "alexa" nie beda chcili "naszego" Alexa?!?! T^T brzmi to strasznie.... prezeciez w ksiazce on sie nie starzeje! znaczy sie .. wiem ze w trzeciej czesci tez ma 14 lat.... wiec bedzie problem z Alexem P ... chyba ze w ekranizacjach Alex bedzie starszy.....
No ja zgadzam sie co do Harrego Pottera --> gdyby ich wymienili bo bylo by do d.... :/ No ale przez to Harry Potter stracilby ogladalność :P No a warnerbrose chyba tego nie chce :P A co do Alexa to mam nadzieje ze go nie zmienia :P
Co się czepiacie Zakościelnego ?? Jest naprawdę dobry w podkładaniu głosu.
Jak nie wierzycie polecam serial animowany 6 w pracy, tam Zakościelny podkładał głos pod 16 latka o sprawił się naprawdę b.dobrze
No dobra nie będe oceniac zanim nie uslysze ale ja poprostu jakos go nie slysze w roli Eragona...
Naszego Alexa nie mogą zmienic! Ja się nie zgadzam :P Wymyśla juz cos... trzymam kciuki za twórców :P
Skąd w ogóle pomysł że mieliby go zmienić?! :D Alez zostaje i tyle, nie po to go wzieli do filmu by po dwóch ekranizacjach go zmienić - to chyba logiczne
Wiesz... nie pamietam dokladnie czy ogladalam taki film ale potrafią zmienic aktorow z czesci na czesc... albo tak se wymysli aktor albo twórcy... wszystko byc może... ale mam nadzieje że tu tak nie będzie :)
bedziemy walczyc o AlexaXD a co do 6 w pracy to ogladałam kilka odcinkow i zeczywiscie dobrze idzie Zakoscielnemu :P az nie moge go rozpoznac w jonsym <bo chyba tak sie ten chłopak nazywa>
no walczyc będziemy! A jak? A co do zakościelnego to im blizej premiery Eragona to jakoś coraz bardziej go akceptuje :P
No wiec Golden Rose ---> filmem w ktorym zmienili wszystkich aktorow bylo m.in. Ja wam pokaże :P Co nie okazało sie dobrym wyborem :/ Kazdy bowiem przywiazal sie do poprzednich otworcow roli m.in. takich jak Judyty, Tosi :P Wiec na dobre filmowi to nie wyszlo :P Jak widac takie zmiany sa możliwe :) Pozrawiam :)
Taaak ale zwróć uwagę że to polski film - a Polacy się nie znają na robieniu filmów i ich promowaniu - na takim Alexie Amerykanie zarobią mnóstwo kasy jeśli nie zmienią aktora, a oni właśnie na kase liczą ;P szczególnie jeśli film jest rozpowszechniany na cały świat.
A tak w ogóle nie oglądam polskich filmów - a podasz jakiś inny przykład?
Tak "Ja wam pokaże" częśc druga była beznadziejna a zmiana aktorow dobila to do konca...
W serialach czesto zmieniaja aktorow... (polskich)
ale amerykanie robia to bardzo zadko:) <jedynie gdy jakis aktor umiera albo cos sie z nim dzieje niedobrego> i to na lepsze zazwyczaj wychodzi jak sie trzyma stałej obsady
No racja, polacy nie potrafia robic dobrych filmow , ale sa wyjatkinp. tylko mnie kochaj. Zreszta Golden Rose prosisz o przyklad innego filmu wiec nie wiem bo nie lubie polskich filmow. Przewaznie sa do bani wiec ich nie ogladam :) Az sie martwie o Harrego Pottera --> polak pracuje w ekipie :P Ale moze cos sie uda :D
Polacy nie potrafią robić dobrych filmów, a wyjątkiem jest "Tylko mnie kochaj"? Dla mnie to jeden z najdurniejszych filmów jakie oglądałam... A świetnych polskich filmów znam mnóstwo, np. "Kiler", "Dzień świra", "Wszyscy jesteśmy Chrystusami", "Miś", "Seksmisja", "Chłopaki nie płaczą", "Sara", "Tato", "Psy", "Pianista", "Edi", "Nic śmiesznego" itp. Od groma tego jest.
A co do zmiany aktorów to zdecydoqanie nie powinno się tego robić, bo film bardzo wiele na tym traci. Na szczęście nieczęsto się tak robi, twórcy filmu wiedzą, że widzowie tego nie lubią i mogą mieć mniejszą oglądalność.
hmmm... ale jednak będzie problem. Alex Rider ma cały czas 14 lat! Alex Pettyfer ma już 16. Filmy stosunkowo robią w jakiś rok więc będzie w drugiej części miał 17 lat! A za 6 lat....!!!!!!!!
Co do sciecia wlosow Alexa --> ladniej mu bylo chyba w dluszych ---> wygladal tak tajemniczo , zreszta wogole jest super wiec nie moze byc gorzej :P A co sadzicie o innych postaciach Alex Rider : Misja Stormbreaker ?? Mi podobała się postać Jack Starbright ---> podobała mi się scena jak przygotowywała sushi :P A wy kogo oprocz Alexa (of course) lubicie lub podobał sie wam w filmie ??
Co do sciecia wlosow Alexa --> ladniej mu bylo chyba w dluszych ---> wygladal tak tajemniczo , zreszta wogole jest super wiec nie moze byc gorzej :P A co sadzicie o innych postaciach Alex Rider : Misja Stormbreaker ?? Mi podobała się postać Jack Starbright ---> podobała mi się scena jak przygotowywała sushi :P A wy kogo oprocz Alexa (of course) lubicie lub podobał sie wam w filmie ??
Tak, co do ściecia wlosow bardziej mi sie w dluższych podobal. Mi też się postac Jack podobała :)