PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129780
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Nowy trailer

ocenił(a) film na 7

https://www.youtube.com/watch?v=0WWzgGyAH6Y

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Kris_nba

RACJA, też tak napisałem kiedyś i zostałem wyśmiany....
Szanse Batmana=0%
Superman walnie z laseru lub z super prędkością uderzy go o ścianę i death.
Taka jest prawda

Dokładnie, dla mnie też to naciągane zwycięstwa. Idąc tym tokiem myślenia. Trzeba zrobić zbroje na bazie Gacka oraz IronMana i dać je całej ludzkości. Wtedy podbijemy w komiksach cały kosmos bo każdego Supermana czy Halka idzie zlać w takim stroju LOL. Zawsze mnie śmieszą pojedynki zwykłych śmiertelników w zbrojach z "Bogami". Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo czekam na ten film.

Kris_nba

Tak jak pisałem,ich walka miała miejsce w komiksach w tym w Dark Knight Returns,widziałeś?

Tyle że Superman nie ma zamiaru zabijać Batmana.....

GreqsoN

http://screenrant.com/batman-v-superman-trailer-analysis-comic-con-2015/?view=al l

ocenił(a) film na 8
GreqsoN

Czy jest już zwiastun Polski ?

ocenił(a) film na 9
PawelKora

Nie chciało się chodzić do szkoły co?

ocenił(a) film na 8
barry5800

na co mi angielski ? wolałem w domu siedzieć niż do tej budy chodzić :)

ocenił(a) film na 9
PawelKora

No to poczekaj do września, albo października na tłumaczenie.

ocenił(a) film na 8
barry5800

eh, to długo jeszcze :(

użytkownik usunięty
GreqsoN

trailer świetny, Wonder Woman najlepsza już się nie mogę doczekać jej solowego filmu. W każdym bądz razie trailer jak najbardziej na + lepszy od Suicide Squad

GreqsoN

Zwiastun niezły ale nie bez zgrzytów ale do rzeczy - Podoba mi się jak Wayne jest przedstawiony w desperacji i Affleck wydaje się coraz lepszym wyborem na Batmana. Wciąż nie podoba mi się estetyka filmu, ale wygląda dużo, dużo lepiej niż poprzedni. I cieszę się, że wydarzenia z MoS będą mieć właściwe konsekwencje, a nie że już wszystko ok i spoko (jak się zdawało pod koniec tamtego filmu).

Nie mniej jednak nie ma szans żeby film był tak samo dobry jak np: Zimowy Żołnierz czy Strażnicy Galaktyki.

Wciąż jestem za tym by DC nie budowało swojego superbohaterskiego uniwersum w ten sposób

DR16

"Nie mniej jednak nie ma szans żeby film był tak samo dobry jak np: Zimowy Żołnierz czy Strażnicy Galaktyki."

Przepraszam, ale jak ograniczonym trzeba być, by coś takiego zakładać na podstawie trailera i teasera? Teza bez żadnego pokrycia...

boojan27

Zakładanie, że BvS będzie od innego filmu lepsze/gorsze, jest zwyczajnie niemożliwe i głupie w tym momencie...
Ale oczywiście, internetowi "wszechwiedzący" już wszystko mają obcykane, co jakie będzie... Żenada.

boojan27

Okej, to było przegięcie nie mniej jednak mam pewne obawy co do tego filmu

DR16

Ja mam jedynie obawy jeśli chodzi o Luthora,o sam film obaw nie mam,w końcu dostajemy za scenarzystę kogoś innego niż Goyer ;P.Do Snydera nic nie mam bo on ma oko do komiksowych ujęć co widzimy w trailerze ze scenami z Batmanem.

Cap 2 był świetnym filmem,mój ulubiony w MCU a Strażnicy mimo wszystko mają banalną fabułę itd,ale siłą tego filmu jest pozytywna energia jaka z niego bije,tego filmu nie powinno jak dla mnie się porównywać z takim BvS,w dodatku sam film jeszcze nie wyszedł :)

Adorianu

Mój największy zarzut odnośnie tego filmu tyczy się kwestii budowania przez DC swojego Uniwersum, BvS wychodzi za wcześnie, moim zdaniem po Man Of Steel powinni wydać osobne filmy z Batmanem, potem z Wonder Woman, Cyborgiem, Aquamenem i Flashem (chociaż mogliby wziąć tego z serialu), potem Justice League Part One (w końcu wspomniani bohaterowie mają być tytułową ligą) a dopiero potem takie pomysły jak BvS czy Suicide Squad.

(To co napiszę wywoła u ciebie prawdopodobnie uczucie Déjà vu) W Batman v Superman nie znamy Batmana (dopiero poznamy wersję Afflecka), Supermana mieliśmy dopiero w jednym filmie (w Men Of Steel) do tego w takim Origin Story w którym dopiero poznawał samego siebie, Ledwo znamy tych bohaterów a twórcy już ładują ich w konflikt który ma mnie obchodzić, no nie da rady...

To tak jakby Marvel zapoczątkował swoje Uniwersum Iron Manem potem wydaliby Civil War (Tony Stark vs Steve Rogers) a potem Strażników Galaktyki (w DC są to Suicide Squad).

A właśnie odnośnie Suicide Squad - moim zdaniem ten film też powstaje za wcześnie, co będzie jeśli film osiągnie podobny sukces do Strażników ? film dużo zarobi, widzowie pokochają tą szaloną drużynę i na kolejny film z ich przygodami obejrzymy za nie wiadomo ile lat, Strażnicy ukazali się w 2014 a ich Sequel wyjdzie w 2017 czyli 3 lata różnicy, w międzyczasie ukaże się wiele ciekawych i intrygujących produkcji jak np: Ant Man (który dziś ma swoją premierę) Doctor Strange czy (wcześniej wspomniany) Civil War (który prawdopodobnie zatrzęsie tym uniwersum) a między takim Suicide Squad i opcjonalnym sequelem będzie nie wiadomo ile lat różnicy (owszem będzie po drodze parę ciekawych pozycji jak na przykład seria Justice League ale reszta nie prezentuje się dla mnie zbyt intrygująco)

DR16

Jak dla mnie dobrze że robią inaczej.Pojawienie się Supermana na świecie sporo namieszało,więc bez żadnego odzewu wśród takiego Batmana byłoby dziwne.W dodatku Batmana jako takiego znamy,więc nie potrzeba tutaj drążyć,o jego przeszłości dowiemy się z fimu,już w trailerze pokazali zajawki.A ich konflikt czemu ma nie przejąć? nie trzeba tutaj paru filmów,w dodatku pokazali nam w trailerze czemu Bruce jest zły na Supermana,wczułem się całkowicie w jego sytuacje,zrozumiałem jego motywacje.Sam na własnej skórze odczuł to do czego są zdolne takie istoty jak Superman,widział na własne oczy jak jego budynek z jego pracownikami i ludźmi których znał zostaje zniszczony przez walkę Supermana z Zodem,ujęcie kiedy trzyma dziewczynkę pokazuje nam Bruce'a,na twarzy maluje mi się i wściekłość ale i bezsilność,strach.Pojawił się ktoś kto ma moc zniszczenia całego gatunku ludzkiego,logiczne że Batman od razu się zabrał za niego,ludzie tak naprawdę nie znają motywacji Supermana,Batman się boi że może się obrócić przeciwko ludziom.

Suicide Squad jest właśnie świetnym posunięciem,w dodatku film posłuży za przedstawienie czarnych charakterów w tym nowym uniwersum,to jest taka kolejna podwalina pod powstający świat.
BvS przedstawi herosów,SS przedstawi czarnych charakterów.

Możliwe też że coś w SS będzie budowało wątek pod JL.

Czas pokaże,trzeba czekać :)

Adorianu

Szczerze... masz całkowitą rację :)

Ja się z tym osobiście nie zgadzam i będę podtrzymywał swoją opinię, ale to nie znaczy że twoja opinia jest w jakikolwiek sposób gorsza, bo nie jest

DR16

Ok,tak jak mówiłem,poczekajmy do filmów :)

użytkownik usunięty
DR16

Najgorszym z możliwych rozwiązań byłoby kopiowanie rozwiązań Marvela.

Poza tym nie oszukujmy się. Na chwilę obecną filmy typu origin story są już oklepane - chlubnym wyjątkiem Nolanowy Batman początek.

First Avenger i Thor były słabe, według tej reguły o której pisałem wyżej.

Sam byłem kiedyś zdania, że WB powinno iść drogą Marvela.... ale to byłoby powielanie nudnych i sprawdzonych wzorców.

Batman był na tyle niedawno w wersji Nolana, że kolejny solowy film na chwilę obecną byłby za szybki. Wprowadzenie Batmana w filmie o Supermanie wydaje się bardziej kreatywny pomysłem. To samo drużynowy film o zielonych latarniach.

To jest właśnie jedynym sposobem żeby pomysł z dzielonym uniwersum DC w ogóle wypalił, powielanie sprawdzonych wzorców wcale nie byłoby takim złym pomysłem, owszem powielany ale skuteczny

użytkownik usunięty
DR16

Nie jest jednym, który jest gwarantem sukcesu. Jest jedynym pewnym na chwilę obecną.

Nie oznacza to, że inne będą gorsze, bo tak naprawdę innych nikt sensownie nie wypróbował, a właściwie w ogóle.

Marvel de facto pozostawał długi czas bez konkurencji w kwestii spójnego uniwersum filmowego. Teraz się to zmieni i przez pryzmat konkurencji ocenimy, czy pomysły Marvela były rzeczywiście takie świetne.

Poza tym inaczej nie znaczy gorzej. No i naprawdę nie wierzę, że chciałbyś na chwile obecną oglądać kolejne origin story batmana, kiedy od trylogii nolana minęło tak mało czasu.

DR16

Według mnie ciekawie je budują,budują je wokół postaci Supermana,to on staje się tutaj centrum wydarzeń co mi się podoba.W trailerze choćby z Suicide Squad dowiadujemy się od Amandy że to przybycie Supermana spowodowało że wszystkie te czarne charaktery wypełzły z ciemności jakby był dla nich jakimś sygnałem.Akcja=Reakcja.

Fajne też były smaczki w trailerze,jak kostium Robina zabitego przez Jokera z zostawioną przez niego drwiącą wiadomością.

użytkownik usunięty
Adorianu

Heh znów się zgadzam. Kiedyś uważałem, że powinni iść tą drogą co Marvel, ale powielanie w 100% prostego i małego ciekawego wzorca "po jednym filmie na każdą postać" byłoby w sumie odtwórczą robotą.

Dlatego BvS, Sucide Squad i drużynowy film o latarniach są czymś świeżym w tej kwestii.

użytkownik usunięty
Adorianu

podpisuję się pod twoją wypowiedzią jeśli można :)

GreqsoN

Kto to jest 0:40

GreqsoN

W tym filmie prawdopodobnie zostanie przedstawiona wojna pomiędzy USA a Rosją (Superman przenoszący rakietę na odludzie na której widnieje flaga Rosji:1:37-1:42). Wojna pomiędzy USA a Rosją miała miejsce również w kreskówce Dark Knight Returns.

użytkownik usunięty
Gargamel9998

On raczej ratował tych ludzi. :P Żadnej wojny nie będzie. Snyder podkreślał, że pojawi się kilka nawiązań i smaczków co do komiksu, ale to zupełnie inna historia. Już sama obecność Wonder Woman i Luthora daje do myślenia.