PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2948
6,8 20 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

Niezła obsada, o wampirach :) Rzecz warta obejrzenia.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Faktycznie. Gdyby nie "kuternogowatość" House'a można by było powiedzieć, że mamy do czynienia z Holmesem w białym kitlu.

Hominus_nocturnus

No Holmes też miał zacięcie medyczne i robił doświadczenia w tym kierunku - nawet medyczna profesja House'a nie jest jakąś specjalną oryginalnością.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Ale Holmes lekarzem stricte nie był.

Hominus_nocturnus

No, ale chodzi o zainteresowanie tematyką medyczną. Ogólnie podsumowując ta postać jest po prostu bardzo wtórna względem Holmesa. No i komuś może to nie przeszkadzać, a wydawać się wręcz ciekawe, ale mnie jakoś przeszkadza. Sprawia, że zrobił się dla mnie mniej realistyczny, jego działania bardziej naciągane. I tak od początku wydawał mi się postacią irytująco przerysowaną. No a teraz jeszcze bardziej.

Eleonora

Nie, Sherlock nie był aż takim dupkiem.

Miał i wady, ale w wielu tekstach jawi się wręcz jako dobroduszny aniołek, zbawiciel dziewic itd.

Lenora

Martin, i ty się dziwisz, że nie wybieram się na główny? Wkleiłeś im kilka linków, nad którymi można by podyskutować, a jedyny odzew był taki, że się wykłócają czyim altekontem jest który user. Perły przed wieprze, perły przed wieprze po prostu...

ocenił(a) film na 9
mikka_v

To nie rozumiem, po kiego grzyba atomowego się tam pchać.

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

'll never be an emo vampire, Setting tweenaged loins on fire.
I've got nothing in common with the vampires of today.
They gaze at girls and pout and brood and then just run away.
This Twilight hack thinks she can come along and change the vampire rules.
I guess sleeping in coffins and wearing capes, suddenly isn't cool.
Girls won't climb up trees with me or canoodle in the grass.
And when I play vampire baseball, I always get picked last.
Oh come on! Seriously dudes. That's a human you just picked over me.
I've seduced all kinds of women from all over the world.
But, now the only dates I get are with chunky gothic girls.
When did all these vampires become abstinent and whiny?
When I walk into the sun, I don't get all bright and shiny.
Vampires don't have purity rings, like undead Jonas Brothers.
If I can't score with these high school girls, perhaps I'll go for their mothers.
Why not? When you're 600 years old, there's no such thing as a cougar.
I'll never be an emo vampire, Setting tweenaged loins on fire.
I'll have no participation, in this vampire pussification.
So wake me up when the world grows a pair of. . . . fangs.
You thought I was going to say balls didn't you? '

A to będzie nasz hymn.

mikka_v

Bo alterkont ostatnio dużo.

Parę osób obejrzało.
To naprawdę jest kontrowersyjny sport i ja nawet trochę rozumiem jego przeciwników. Tylko nie rozumiem czemu obrońcy słodkich zwierzątek 1. mają gdzieś ludzi, 2. wykazują się większa agresją, niż byk i matador razem wzięci.

ocenił(a) film na 9
Martinn

Bo im się w RZYCIACH z tego wszystkiego poprzewracało. Jak powszechnie wiadomo niepuszczone bąki unoszą się do mózgu i stąd mamy posrane pomysły. Spójrzcie tylko na Macierewicza.

Martinn

Tak jak ci już napisałam - dla tych ludzi to nie jest sport - to jest sposób życia. Miałam możliwość porozmawiania z jednym z torreadorów - i wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale jedno słowo mi się nasuwa, żeby go opisać: godność. Oni wbrew pozorom szanują swoich przeciwników. Czego nie można powiedzieć o ludziach na głównym...

mikka_v

Poza tym mi nie przychodzą powiadomienia co mnie wkur****

mikka_v

A mnie żeście zapchali już całą skrzynkę, co też mnie wkurwia.

Martinn

Peszek.

Lenora

Na dobranoc jeden z moich ulubionych przepitych głosów
http://www.youtube.com/watch?v=3Al9blQOhNw

ocenił(a) film na 9
Martinn

http://www.youtube.com/hishedotcom#p/u/15/Nqvg0C90FhM Padniecie.

Lenora

Dzika karta szansą dla polskiego futbolu? :D
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/liga-mistrzow/jesli-przez-dwa-lata-polskie-druz yny-nie-wejda-do-,1,3340767,wiadomosc.html

zresztą
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/liga-europy/azerbejdzan-juz-nam-uciekl-to-nie-j est-dno,1,3340740,wiadomosc.html

Martinn

http://www.se.pl/sport/pilka-nozna/inne/platini-sie-z-nas-smieje_148363.html

Martinn

Z tą dziką kartą robi sobie jaja, czy to na poważnie?

A co do ligi mistrzów, te rozgrywki przestały mieć dla mnie sens w momencie, kiedy rozszerzono możliwość startu dla wicemistrzów, a później drużyn z 3 i 4 miejsc w najlepszych ligach. Wcześniej nawet puchar UEFA i puchar zdobywców pucharów się oglądało, bo były mocne zespoły. A tak wjebali najbogatszych do jednych rozgrywek i się wszyscy dziwią, że trzy zespoły z jednego kraju znajdują się w półfinałach. Jeszcze Platini rzuca teksty o wyrównywaniu szans zespołów ze wschodu Europy z zachodnimi.

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

To już są normalnie jakieś jaja. Zlikwidować PZPN, wprowadzić komisarza odpowiadającego przed Trybunałem Stanu. Może wreszcie skończyłoby się to całe korupcyjno-nepotyczne bagno.

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

Gość ma talent i jakie poczucie humoru:

http://www.youtube.com/watch?v=hgHYtdM9PME

Hominus_nocturnus

haha dobre! najważniejsze to prawidłowo skomponowana lista. Ciężko zostać prawdziwym mężczyzną :) Łączymy się w bólu :)

Lenora

Dziwka z perłami we włosach, czyli czeskie covery najsłynniejszej rock ballady w historii ;D

http://www.youtube.com/watch?v=XgtPKY3DPXU

http://www.youtube.com/watch?v=SsyhVwTGrUU
(ta Gabi to typ Czeszki, który najbardziej lubię;)

Martinn

Byłam dzisiaj na głównym. Skasowali mi dwa z czterech postów. A grzeczna byłam. Chyba mi się tam nie podoba...

mikka_v

bujanie! niegrzeczna laska z Ciebie! ot co!

Eleonora

Byłam! Dwa mi zostawili! W temacie o zimnym Lechu! O!

I wcale mi się nie podobało. Poza tym to był eksperyment - ciekawa byłam, ile osób zareaguje merytorycznie - jeden Tajler się znalazł... Ech...

mikka_v

Tam normalnie nie opłaca się pisać. Nawet jak jest do rzeczy dyskusja, to i tak po jakimś czasie kasują. Zwykle po paru dniach. Marnacja. I jeszcze te określenia czasu... przedwczoraj, 3 dni temu, na ostatnie Boże Narodzenie...

Eleonora

Dzisiaj kasowali od ręki i na bieżąco - człowiek odpowiadał a już posta na który odpowiadał nie było...

Mojego menelika poliglotę mi skasowali...

http://digart.img.digart.pl/data/img/vol2/95/78/download/3584139.jpg

mikka_v

O, widziałem w powiadomieniach, że ktoś to nadesłał, ale nie wiedziałem kto.

Martinn

Ale ona taka dośc dojrzała jest, Martin, jak na twoje standardy :F

mikka_v

Zawsze jak się zastanawiam komu podobają się takie kobiety (jak jakas na filmie czy gdzieś), to zaniedługo okazuje się, że dla Martina to ideał urody :) Np. ta laska z "Krew jak czekolada". Według moich standardów super szpetota. A Ta Czeszka też jakoś nie bardzo mi leży. W sumie nie wiem która gorsza, ale chyba nadal ta z tego filmu mimo, że młodsza.

Eleonora

No, Czeszka paskudna. :D A "Krwi jak czekolada" jeszcze nie widziałem (kolejna zaległość), ten tytuł mnie odstrasza...

Louis_de_Pointe_du_Lac

I nie lepiej nie oglądaj, bo będzie jedynka ;D
(ale pamiętaj, to jest jednak lepsze od Zmierzchu, a Zmierzch ma 1/10;)

Czeszka - chodzi o typ, koteczki, typ. Zresztą, nie znacie się :D

Martinn

Hmmm przeczytałam "czaszka" i jż się zaczęłam zastanawiać, czy ta dewiacja ma jakąś nazwę. Ale skoro Czeszka, to idę spać.

mikka_v

Ja lubię czaszki. Torebki, apaszki, koraliki... co tylko się da w czaszki... To mój typ... wolę czaszki niż Czeszki ;P

Eleonora

Że ty wolisz, to wiem, ale myślałam, że Martinowi coś się porobiło między uszami i polubił czaszki.

mikka_v

Aaaa to by było ciekawe jak by on prześwietlał im głowy i określał kształt czaszki... ;F .... her Martin z metrem w oku :)

Eleonora

A wiecie, że tak fajnie łatwo można ludzi zabijać oblewając ich cyjankiem w płynie? Można w jakiejś knajpie czy gdzieś udawać pijanego, przypadkiem kogoś oblać i przez pory skóry to wystarczająco wsiąknie i zabije. Nie mówiąc już oczywiście o możliwości dosypywania do posiłku (jak się ma w proszku), kiedy nasz kolega odejdzie od stolika np. do ubikacji.
Mnie osobiście to polewanie zafascynowało. Taka prosta sprawa.

Eleonora

No i kto tu jest najbardziej bizarre?

Rozumiem, że po polaniu zabija dopiero po jakimś czasie? Przypomina to troszkę genialną truciznę Perferro, zwaną też Dux - Mikka na pewno czytała Trylogię Husycką, więc niech ci objaśni.

Martinn

No więc zabija po pewnym czasie, ale dokładnie nie wiem jak szybko. I w dodatku to się chyba nie jest jakoś szczególnie widoczne w organizmie - nie rzuca się w oczy jako przyczyna zgonu. W każdym razie piękna jest w istocie cała ta prostota pomysłu. Ciekawe na ile łatwo jest skombinować cyjanek. Jaka jest dostępność na rynku.
Oglądam nagrania z Richardem Kuklinskim. Facet namordował tylu ludzi i no niby nieprzyjemny gość, ale jakoś głos ma taki sympatyczny, że jak o tym wszystkim opowiada, to całkiem miło się słucha.

Ale śmiesznie tak, że są te polskie akcenty (w postaci polskich nazwisk) wśród największych zbrodniarzy amerykanskich. Ted Kaczynski czyli Unabomber i ten Kuklinski - IceMan - z niesamowitym wprost "dorobkiem" około dwustu ofiar.

Eleonora

No nie, Kaczyński to ideowiec.
Zupełnie inna kategoria.

A kogo chcesz tak tym cyjankiem, okrutnico? Jacyś ciekawi spadkodawcy w rodzinie?

Martinn

Ale Ted, że ideowiec? No w sumie ideowiec tyle, że po praniu mózgu, bo przed eksperymentem psychologicznym w którym uczestniczył, to nic nie miał do nauki, cywilizacji itd. i w sumie to miał dokładnie odwrotne poglądy w stosunku do tych, które wyznawał po praniu mózgu. Tak więc no taki sztucznego chowu ideowiec, a do "wielkich" przestępców jak najbardziej zaliczany.

Na razie nikogo tym cyjankiem nie planuję, ale doświadczenie pokazuje, że najlepiej przypadkowe ofiary, bo wtedy rzadko kiedy złapią sprawcę. Ponoć w USA liczba seryjnych morderców pojawiających się w ciągu roku wynosi ok. 600, ale nie wiem czy to kompetentne dane i na ile aktualne. Tak czy siak tak naprawdę, to bardzo mało morderców przynajmniej w Stanach zostaje złapanych. Tak więc hulaj dusza, piekła nie ma, a poza tym dusza jest jak ten kołeczek, do którego przywiązują młodego słonia i tylko nas niepotrzebnie hamuje ;P
(obejrzyjcie to "Cold Souls", bo ciekawa jestem waszych reakcji)

Eleonora

Co to jest to RYO ? http://narutokonoha.pun.pl/viewtopic.php?id=133

o proszę, to jest dobre ogłoszenie: http://narutokonoha.pun.pl/viewtopic.php?id=196
Trójzębny Kunai - Dużo lepszy od zwykłego zadaje więcej obrażeń i w ogóle.
Cena - 200 za sztukę

No jak zadaje więcej obrażeń, to rzeczywiście warto się zastanowić nad kupnem....

Eleonora

No proszę... jaka życiowa historia:

"Pracowali przy wyrobie szpulek. Przespali się i rano Michał S., przyrządzając śniadanie, kanapkę dla gospodarza posypał cyjankiem i przykrył wędliną. "

Nie rozumiem po co kupować drogą truciznę i jechać z nią za granicę, żeby przy jej użyciu zabić producenta szpulek. Co komu przeszkadza producent szpulek żyjący w innym kraju?

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/od_milosci_do_cyjanku_88232.html

Eleonora

Surowa kara ???

Śmiech na sali. Przy 25 można wyjść po 15 latach.
Za takie coś powinna być czapa od razu.

Martinn

No wiem. Czysta kpina. I w ogóle skąd oni biorą te kary, no nie? Ktoś kogoś zamorduje i dostaje kilkanaście, albo właśnie 25 lat. Przecież to żarty.

Eleonora

Z tą dusza to bym nie był taki pewny.

A tak w ogóle, to miałem Cię za fankę Erszebeth, a nie Lukrezii.
Trucicielstwo jest jakieś takie ...

Martinn

Z tą duszą, to chodziło mi o nawiązanie do filmu "Cold Souls" - ma swoje plusy i minusy, ale ta idea duszy jako czegoś co nas niepotrzebnie obciąża i hamuje, jest po prostu zabawna :)
Co do trucicielstwa, to nie mówię, że jest lepszym sposobem zabijania. Po prostu no zaintrygowało mnie to, że faktycznie to taka prosta sprawa i w dodatku jak przywiozą kogoś "chorego" z jakiejś knajpy z obiadu, to nikomu raczej nie przychodzi do głowy, że facet został otruty. No, a co do polewania, to zwykle jakoś myślałam, że trzeba by komuś coś wstrzyknąć, czy go nakłuć, a tu proszę - ot, tylko się polewa i rzecz z głowy. Bez bicia się przyznaję, że byłam mało wtajemniczona (no i nadal zresztą mało wiem, więc jak się coś dowiem, to się podniecam ;P )

Eleonora

Zdecydowanie wolę badać Czeszki, niż Twoje czaszki.

Martinn

Ja bym Ci nawet nie dała swoich czaszek do badania, bo byś mi jeszcze pobrudził i potem trzeba by było wszystko przecierać, albo prać.