PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2948
6,8 20 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

Niezła obsada, o wampirach :) Rzecz warta obejrzenia.

mikka_v

Leeeegia,
Legia Warszawa!

Upał straszny.

Martinn

Zgrzało cię też, widzę, jaka Legia, jaka Warszawa...?

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Bób posadzić, bób.

mikka_v

Miasto takie, nad Wisłą, na równinie naszej mazowieckiej, strzechą krytej, czy jakoś tak, pośród pagórków leśnych tudzież łąk zielonych ...

Martinn

A ja myślałam, że to mnie pogrzało w kask...

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Wilkowi chyba podszerstek na łepetynce wypaliło doszczętnie. Udar murowany.

ocenił(a) film na 9
Martinn

Wszystko patałachy. Zaorać i bób posadzić!

Hominus_nocturnus

Chciałem zauważyć, że Regis i Eleonora jakoś nam się nigdy nie określili piłkarsko.

Dosyć już tego chowania się po kątach, gdy dyskusja wkracza na poważne obszary – gadać, komu które kibicuje!

ocenił(a) film na 9
Martinn

Nikomu, na naszych patałachów nie ma co liczyć. Zaorać i bób posadzić!

Hominus_nocturnus

Chyba czosnek?

Pewnie że patałachy. Ale jak się biją dwa patałachy, to zawsze któremuś kibicujesz, nie?

Martinn

silniejszemu ;P

ocenił(a) film na 9
Martinn

No jasne, że czosnek! Najlepiej niedźwiedzi. A co do patałachów - kiedyś byłem za legionistami, ale jak widzę dzisiejszy styl gry, żyć mi się odechciewa...

Hominus_nocturnus

To prawie tak, jak ja.

ocenił(a) film na 9
Martinn

Ech, chciałoby się przytoczyć: Grzegorz, why? - For money!

Hominus_nocturnus

Noż kurde, a to mało widoczne, że ja się po prostu w ogóle nie odzywam jak mowa o piłce? Ja nie mam o tym zielonego ani nijakiego innokolorowego pojęcia.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

A blade pojęcie masz? Kiedy jest taki, dajmy na to, spalony? (Interwencje sędziego pomijamy)

Hominus_nocturnus

Regis... do kobiety o spalonym...? Ty, ty... ty łupierzu ty!

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Do łupierzycy - wewnątrzgatunkowo można. Poza tym nabijam się - to ad kolorowych pojęć, a blady nie jest kolorem.

Hominus_nocturnus

ale blady jest jakiś kolor, bladoniebieski na przykład. Jak nie ma koloru to i bladego nie ma, nie? A łupierzyce to ja sobie wypraszam ;P

ocenił(a) film na 9
Eleonora

A co wolisz., wampirki? ;P

Hominus_nocturnus

Znaczy od czego? Bo od łupieżu to wiele rzeczy jest lepszych ;P

Eleonora

Łupierz a nie łupież mater nostra dolorosa. Czytać ze zrozumieniem!

mikka_v

dobra, dobra, ja się nie daw wyzywać!

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Taką nazwę wymyślili przodkowie Prasłowianie. Czemu się źlisz? To jak mają Cię nazywać przedstawiciele gatunku Homo sapiens?

Hominus_nocturnus

wąpierze wymyślili, a nie łupierze jakieś. No przynajmniej mam nadzieję, a jak to się mówi nadzieja umiera ostatnia...

ocenił(a) film na 9
Eleonora

wąpierz, wupierz, łupierz, martwiec, wiesczy, łupi, wupi, wypiór, upiór, upi(y)r... mam wymieniać dalej?

Hominus_nocturnus

możesz wymieniać, nie mam nic przeciwko.
No więc ok, niech będzie łupierz - uznaję. Określenie "wypiór" zawsze lubiłam. stylowe :>

ocenił(a) film na 9
Eleonora

ja też, ale nie lubię terminologii związanej ze śmiercią, trupami, etc.:

"Wampir to człowiek, który umarł ale nie całkiem. W grobie nie gnije i nie obraca w proch. Leży sobie w mogile świeżutki i rumiany, gotów do wyjścia i kąsania. Skąd bierze się taki mit, Jeśli nie z waszej podświadomej a irracjonalnej odrazy wobec czcigodnych zmarłych? Otaczacie zmarłych czcią i pamięcią, marzycie o nieśmiertelności, w waszych mitach i legendach co i rusz ktoś zmartwychwstaje, zwycięża śmierć. Ale gdyby wasz czcigodny nieboszczyk pradziadek faktycznie wylazł nagle z grobu i zażądał piwa, powstałaby panika. I nie dziwię się. Materia organiczna, w której ustają procesy życiowe, ulega nieprzyjemnie objawiającej się degradacji. Śmierdzi, rozpływa się w maź. Nieśmiertelny duch, nieodzowny element waszych mitów, ze wstrętem porzuca śmierdzącą padlinę i ulatuje. Jest czysty, można spokojnie go czcić. Wymyśliliście jednak taki odrażający rodzaj ducha, który nie odlatuje, nie opuszcza zewłoka ba, nie chce nawet śmierdzieć. To wstrętne i odrażające! Żywy umarły to dla was najobrzydliwsza z obrzydliwych anomalii. Jakiś kretyn ukuł nawet termin "martwiak", którym tak chętnie nas obdarzacie."

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Ale nie "łupież", a "łupierz" - widać chyba różnicę, nie?

ocenił(a) film na 9
Eleonora

A no ni ma.

mikka_v

hehehe dokładnie, dokładnie!

Mówię wam, mnie to ni cholery jakoś nie pociąga. Nic, a nic.

Eleonora

Pojęcie nieważne, kiedy widzisz dwa tłumy kibiców z szaliczkami a la mikka, zbrojnych w sprzęt różnoraki, to za którymi ci się serce rwie?

ocenił(a) film na 9
Martinn

Za zachowaniem życia/nieżycia?

Martinn

Za tymi z siekierami :D

bo przyznam szczerze, że duch bojowy kibiców na swój sposób mnie fascynuje. Dużo bardziej niż piłka (która w ogóle). Kiedyś anonimowo wypowiadali się o tym jak toczą walki. Jest w tym coś niesamowitego. Nie mówię, że tak jest w przypadku wszystkich, bo wielu leje się bez ładu i składu, ale sama idea takiej porządnej walki na topory itp., na śmierć i życie... to kurcze! to jakby przenieść w czasie jakichś dwóch rycerzy, żeby się napieprzali tą ciężką bronią pod jakimś przystankiem autobusowym czy gdzieś. No jest w tym coś niesamowitego. Jest.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Gdzie Ty w tych małpoludach rycerzy widzisz? A jeżeli, to po ilu piwach?

Hominus_nocturnus

hehe mi chodzi o to oddanie dla walki. Że oni potrafią nie myśleć o niczym innym jak o przyłożeniu komuś toporkiem. I że to jest tak na ostro. Nie tam pięści tylko, ale normalnie ostry, solidny metal.

Eleonora

Tak czy siak ciekawsze to niż latanie za piłką po polu krótkiej trawki...

chyba zlikwidowani edycję postów, nie? bo jakoś nie mam nigdzie tego przycisku

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Bo edycja działa tylko:
a) w ciągu pięciu minut od napisania
b) do momentu pojawienia się odpowiedzi
w zależności od tego, co będzie krócej trwało.

Hominus_nocturnus

Tak, wiem, że takie były zasady, ale mi teraz wyraźnie coś nawala, bo w niektórych postach mam to edytuj, a w innych świeżych i bez odpowiedzi nie mam. Sypie się ten filmweb jak zawsze no.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Jak zwykle na FW.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Bardziej tym pseudo-myśleniem przypominają orki. "Jak będąc orkiem zarobić w łeb toporkiem", hehe. A oddanie walki się ceni, nawet u takich ledwie sapiens.

Hominus_nocturnus

hehe no jest pewne podobieństwo do orków. W każdym razie to taki przebłysk świata fantasy w normalnym, szarym świecie.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Takie napierdalanie na "urrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!" i to bez czekisty z pistolecikiem za napierdalającymi.

Hominus_nocturnus

Oj, jest w tych walkach coś rycerskiego (i nie tylko zakute łby)
http://bi.gazeta.pl/im/2/4299/z4299692X,Kibice-Legii-maja-zakaz-wyjazdoow-od-awa ntur-w-Wilnie.jpg
http://img.interia.pl/sport/nimg/n/e/kibice_2891544.jpg

A to kombatanci
http://www.niepelnosprawni.pl/files/www.niepelnosprawni.pl/public/sport/kibice_0 8.jpg
http://www.niepelnosprawni.pl/files/www.niepelnosprawni.pl/public/sport/kibice_0 2.jpg ;D

ocenił(a) film na 9
Martinn

Dobre. :D

Hominus_nocturnus

Chuj. Wcale nie dobre. Zwłaszcza dwa ostatnie. Łatwo się śmiać z niepełnosprawnych - nie?

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Mówiłem o tych dwóch pierwszych. Tylko mnie nie pogryź.

mikka_v

Dwa ostatnie nie są zaspecjalne, bo nie przypominają rycerzy, ale pierwsze dwa super.

Eleonora

To są rycerze po przejściach.
Myślisz że w życiu jest coś za darmo? Chcesz walczyć, to możesz tak skończyć.

Mikka niepotrzebnie się turbuje, my się wcale z nich nie śmiejemy. To właśnie dobrze, że takie osoby też mają wstęp do fanklubów.

Martinn

No ja wiem, że taki był zamysł, bo oni po tym napierdalaniu, to i w kostnicy kończą, a od czego ci dwaj akurat ucierpieli to cholera wie. W każdym razie dwie pierwsze foty są lepsze, bo mają ów charakterystyczny klimat świata fantasy ;P