PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2948
6,8 20 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

Niezła obsada, o wampirach :) Rzecz warta obejrzenia.

Eleonora

Z CAŁYM SZACUNKIEM, MARTIN, NIE KURWA Z CAŁYM BRAKIEM SZACUNKU, ŚCIĄGNĄŁEŚ FOTKI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH ZE STRONY OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH, OPATRZYŁEŚ KOMENTARZEM "WETERANI " W KONTEKŚCIE DWÓCH POWYŻSZYCH ZDJĘĆ I WYDAJE CI SIĘ, ZE JESTEŚ ZAJEBIŚCIE DOWCIPNY. PRZYJMIJ DO WIADOMOŚCI, ŻE NIE JESTEŚ.

mikka_v

A myślałem, że to mnie dzisiaj przygrzało?

mikka_v

Mikka wyłącz capslocka.

Martinn

haha no mówiłam, że wyglądają jak rycerze :D
Piękne foty, Martinie, piękne!

A tak w ogóle na Discovery leciał kiedyś serial o brytyjskich kibolach. Oni nieźli są. Elita świata kiboli ;P No to naprawdę jest ciekawsze niż piłka.

Eleonora

Brytyjscy to byli dobrzy, póki na wyspy nie zawitała poprawność i dekadencja.

Dzisiaj polscy zrobiliby z nich gulasz.

Martinn

Gulasz to chyba Węgrzy, co nie?

Louis_de_Pointe_du_Lac

Kurde, 42-letnia Ava Gardner to jest to...

Louis_de_Pointe_du_Lac

Interkulturalizm panuje, polscy kibice mogą robić nawet leczo.

22 + 42 = hmm, czyżby "Noc Iguany" gdzieś puszczali?
Fajny filmik w starym stylu.

Lenora

"Koniec wojny polsko-polskiej. "

http://www.tvn24.pl/0,1664860,0,1,kaczynski-to-jest-wynik-waszej-zbrodniczej-pol ityki,wiadomosc.html

;D Ładne mu zdjęcie strzelili...

Louis_de_Pointe_du_Lac

A Sikorskiemu jakie.

ocenił(a) film na 9
Martinn

Wracamy do jątrzenia starego grajdołka. Panie Palikot, weź się pan do roboty.

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

Obejrzałem całość tego Paryża. Wampirki średnie na jeża, ale i tak dużo lepsze niźli Zmierzch. Swoją drogą dawno nie były przedstawiane jako prawdziwe drapieżniki podobne zwierzętom. To wzajemne wysysanie się na koniec, hekhemmm....

Lenora

Fajna filma może być:

http://www.filmweb.pl/news/WIDEO+Koszmarny+pogrzeb+Christiny+Ricci-62880

Lenora

Poumieraliście wszyscy...?

W każdym razie pytanie do tych, co jeszcze żyli.

Louis_de_Pointe_du_Lac

No to my z Regisem odpadamy ;P

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Ty, Ludwiku chyba też.:P

Hominus_nocturnus

ano właśnie, fakt

Mi to ostatnio jest stanowczo za gorąco. Nie mam siły szukać wpisu o Sapkowskim (przyszło powiadomienie, że jakiś się gdzieś pojawił).

ocenił(a) film na 9
Eleonora

To ten mój o martwiaku?

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

A mnie w ogóle nie przychodzą powiadomienia :(

Hominus_nocturnus

Tak, pewnie coś o tym martwiaku, bo coś o Sapkowskim było. To weź jeszcze raz naciśnij obserwuj, może coś Ci odhaczyło. Tak sobie myślę, że nawet nie wiem gdzie na nowym filmwebie są te ustawienia żeby przychodziły powiadomienia. Pewnie w ustawieniach ;P

Nawet Ci nie odpisałam na tamtą prywatną wiadomość, bo taka leniwa z tego ciepła jestem ;P Nie traktuj tego osobiście ;P

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Dobrze, że nie została z Ciebie kupka popiołu ;P Gdzieś miałem o tym odpowiedni wyciąg z dzieła Mistrza...

Hominus_nocturnus

No pewnie tak za niedługo będzie. Wiadomo - słońce szkodzi łupierzom, czy jak tam chcecie nas nazywać ;P

a wyciąg mógłbyś wkleić jak znajdziesz - zawsze to ciekawa lektura

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Szkodzi nam tyle, co zeszłoroczny śnieg.

"- Wżdy pojmuję, że o bajkach gadacie, a bajki przecie i ja znam, chociażem głupia dziewka z lasu. Wielce mnie dziwuje, że ty się wcale słońca nie lękasz, Regis. W bajkach słońce wampira na popiół pali. Mam li i to między bajki włożyć?
- Jak najbardziej - potwierdził Regis. - Wierzycie, że wampir jest groźny tylko w nocy, pierwszy promień słońca obraca go w proch. U podstaw mitu, ukutego przy pierwotnych ogniskach, leży wasza solarność, to znaczy ciepłolubność i rytm dobowy, zakładający aktywność dzienną. Noc jest dla was zimna, ciemna, zła, groźna, pełna niebezpieczeństw, wschód słońca oznacza zaś kolejne zwycięstwo w walce o przetrwanie, nowy dzień, kontynuację egzystencji. Światło słoneczne niesie jasność i ciepło, ożywcze dla was promienie słońca niosą zagładę wrogim wam monstrom. Wampir rozpada się w popiół, troll ulega petryfikacji, wilkołak odwilkołacza się, goblin umyka, zasłaniając oczy. Nocne drapieżniki wracają na swe leże, przestają zagrażać. Aż do zachodu słońca świat należy do was. Powtarzam i podkreślam: mit powstał przy pradawnych obozowych ogniskach. Obecnie jest tylko mitem, bo oświetlacie i ogrzewacie już swoje siedziby, choć wciąż rządzi wami rytm solarny, zdołaliście zaanektować noc. My, wyższe wampiry, też odeszliśmy nieco od naszych pierwotnych krypt. Zaanektowaliśmy dzień. Analogia jest pełna. Czy wyjaśnienie zadowala cię, droga Milvo?
- Nijak - łuczniczka odrzuciła strzałę. - Ale chyba pojęłam. Uczę się. Umna będę. Socjolocja, aktywocja, srututucja, wilkołacja. W szkołach, powiadają, rózgą bija, Z wami uczyć się przyjemniej. Głowa boli krzynkę, ale rzyć cała.
- Jedna rzecz kwestii nie ulega i łatwo ją zauważyć - rzekł Jaskier. - Promienie słońca nie obracają cię w popiół, Regis, ciepło słoneczne ma na ciebie wpływ równie mały, co tamta rozpalona podkowa, którą gracko wyciągnąłeś z ognia gołą ręką. Powracając jednak do twoich analogii, dla nas, ludzi, dzień zawsze pozostanie naturalną porą aktywności, a noc naturalną porą odpoczynku. Taka jest nasza konstrukcja fizyczna, za dnia, dla przykładu, widzimy lepiej niż nocą. Wyjątkiem jest Geralt, który zawsze widzi równie dobrze, ale on jest mutantem. Czy u wampirów to też była sprawa mutacji?
- Można to i tak nazwać - zgodził się Regis. - Choć uważam, że mutacja rozłożona na odpowiednio długi czas przestaje być mutacją, staje się ewolucją. Ale to, co mówiłeś o konstrukcji fizycznej, jest trafne. Zaadaptowanie do światła słonecznego było dla nas przykrą koniecznością. Aby przetrwać, musieliśmy upodobnić się pod tym względem do ludzi. Mimikra, rzekłbym. Mająca zresztą konsekwencje. Używając metafory: położyliśmy się do łóżka chorego.
- Słucham?
- Są podstawy, by mniemać, że światło słoneczne jest na długą metę zabójcze. Jest teoria, że za jakieś pięć tysięcy lat, skromnie licząc, ten świat będą zamieszkiwać tylko stworzenia lunarne, aktywne nocą."

Hominus_nocturnus

O, znaleźliście się. Jeszcze jeno Mikka i Martin.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Taaak, nadchodzi wiatr i świeże powietrze, do mnie, do mnie!! Sajgon fuck off!

Louis_de_Pointe_du_Lac

mikka ostatnio znalazła nowe powołanie - dodaje informacje do bazy filmwebu
o i 2 godziny temu logowała się. Jakie to cudowne, że możemy tak śledzić

Eleonora

Ja też chcę wiatr i świeże powietrze!
Chwilowo termometr pokazuje 34 st.

Dlaczego na zachodzie zawsze mają lepiej? - To się musi wreszcie skończyć ;D

Martinn

Tylko fajni z zachodu mają wiatr, świeże powietrze, deszcz i burze z piorunami. I nie oddamy tego!

Louis_de_Pointe_du_Lac

Donoszą mi z zachodnich rubieży, że już się gdzieniegdzie błyska i grzmi nad ziemią prastarą mazowiecką.

Jeszcze parę godzin i będziemy mieli fajniej, niż wy.

ocenił(a) film na 9
Martinn

Bądźmy dobrej myśli - wszyscy żywi i "martwiaki",

Martinn

Było fajnie tylko trochę (czyt. cholernie) krótko...

Eleonora

U mnie też popadało i też za krótko. Za to coś strzeliło i nie mam telewizooooraaaa. Hmmm choć z drugiej strony to nawet dobrze... :D

mikka_v

Mikka powróciła..., i nic już nie będzie takie jak przedtem.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Jeszcze zatęsknisz za czasami, kiedy mnie nie było. Napisz do mnie na priv "A", bo muszę sprawdzić, czy się otworzy list. Coś mi się z pocztą pitoli...

Louis_de_Pointe_du_Lac

Aaa przepraszam ,zapomniałam dodać Prooooszę :D Napisz do mnie, proszę, na priv cokolwiek, bo muszę sprawdzić, czy się otworzy list. :F

Louis_de_Pointe_du_Lac

Dzięki - zadziałało. I od ciebie i od Eleonorki.
Regis, napisz jeszcze raz proszę, bo mi się priv od ciebie nie otwiera...

mikka_v

Bo Eleonorka ma uzdrowicielskie moce!
Tylko szkoda, że ja dalej nie mogę się dobrać do wiadomości do mnie ;P

Eleonora

Czyli się wzięło i spiermandoliło ogólnie bez wyjątku. A już myślałam, że to mnie jakaś klątwa się dostała za złorzeczenie o akapitach :D

mikka_v

przedwczorajzakończony, nierozstrzygnięty

Eleonora

Hmmm nie tylko priv, połowa opcji nie działa - czyli to jednak nie klątwa tylko NFW :F

użytkownik usunięty
mikka_v

A ja już myślałam, że po przeczytaniu moich wiadomości w dużym stopniu pretendujących do miana, delikatnie mówiąc, głupich, nie byłaś w stanie odpisać :F

Jednym słowem zepsułaś jej skrzynkę - nazwijmy sprawę po imieniu.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

A to ci dopiero!

użytkownik usunięty
Eleonora

To prawda. Ale ona ukradła mi wino, musiałam jakoś rozładować frustrację :F

Lenora

PADA. O jak cudownie pada. Uwielbiam jak pada! NIE, nie pada, LEJE. Uffff

mikka_v

A u mnie nie :(((

Eleonora

JEST!!!!!!!!!!!!!!!!! PADA!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Nareszcie koniec żaru! Ogłaszam Święto Lasu!

Hominus_nocturnus

Belleteyn już było, teraz to zdaje się Lammas, czyli święto wiochy, czy cuś ...

ocenił(a) film na 9
Martinn

Święto Palikota.