PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837}

Podziemny krąg

Fight Club
1999
8,3 642 tys. ocen
8,3 10 1 641558
8,5 91 krytyków
Podziemny krąg
powrót do forum filmu Podziemny krąg

Chuck Palahniuk

użytkownik usunięty

Chuck Palahniuk jest zdeklarowanym gejem stąd ta fascynacja penisami...

Zadajcie sobie pytanie czy fascynacja tym filmem nie jest czasami od waszego skrytego homoseksualizmu ?

Te gołe napakowane chłopaki,tylko jedna kobita przez cały film i same chłopaki...Lubicie pewnie tych chłopaków i nieświadomie,lubicie ogladać ten film dla tych chłopakó właśnie...Film dobry,ale żeby od razu kuktowy ????Ale te chłopaki są dla was tą solą ...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chuck_Palahniuk

ocenił(a) film na 9
Czesiek__Hydrolog

Czesiu to są wyniki badań naukowych a nie tania psychologia:
"Alfred C. Kinsey w swoich badaniach Sexual Behaviour in the Human Male (Zachowania seksualne mężczyzn) stwierdził, iż 4 procent badanych było zdecydowanymi homoseksualistami, 10 procent było nimi nie dłużej niż trzy lata, a 37 procent miało jakieś homoseksualne doświadczenia pomiędzy wiekiem dorastania a starością.

ocenił(a) film na 1

Od razu widac że to dzieło jest dla "miękkich chłopców" a cała filozofia to tylko przykrywka aby pokazac kochających inaczej że niby tacy fajni i ok jest pakowac kolesia bo to pro ekologiczne totalne dno

Adam_129

Morda, film jest arcydziełem.

ocenił(a) film na 1

Film rzeczywiście jest arcydziełem, a producent musi być geniuszem, skoro stworzył tak niemożliwe beznadziejny film, który mimo wszystko zaskarbił sobie tak liczne rzesze fanów.. Może ktoś pokusi się o to, by spróbować mnie oświecić i przekonać, że film nie jest jednak taki zły..(?) pomijając takie sprawy jak obsada i gra aktorska, to nie widzę w nim ani jednej cechy, która mogłaby do niego tak silnie przekonać.. no bo co..? klimat- przytłaczający (tak od połowy, jak połapało się dokładniej o co b) i naszprycowany jakąś psychodelą.. jak dla mnie, nieszczególnie pociągający, 0 empatii z bohaterami, z jednej strony zbyt mało realizmu żeby podejść do tego rozsądnie, z drugiej strony jest go zbyt dużo, by móc zatracić się w jakimś bajkowym obrazie wykreowanym przez chory łeb bohatera, fabuła- tiaaa...+schizofrenia, ok... i to co wszyscy najbardziej zachwalają przesłanie- nie pieprzcie, że ten ten film uświadomił wam coś do czego sami wcześniej nie doszliście.. takie przesłanie.. to może zrobić wrażenie na dzieciach z podstawówki. Problem w tym, że film jest dość zagmatwany i średnio nadaje się dla dzieci z podstawówki.. więc pozwolę sobie jeszcze raz wyrazić moją ciekawość, w już trochę bardziej bezpośredni sposób i zapytam: czym wy się tak kurwa podniecacie w tym spierdolonym filmie?! i przy okazji zgodzę się z opinią, że film jest dość gejowaty..

ocenił(a) film na 10
SuchyKremojad

Jeżeli facet dopatrzył się w tym filmie elementów gejostwa to sam ma problemy ze sobą . Rozwaliło mnie stwierdzzenie że to autobiografia Palahniuka . W ciekawostkach na temat filmu jest mała wzmianka na temat genezy powieści . Film opowiada nie o homoseksualiście ale o człowieku którego alter ego sprzeciwia się konsumpcjonizmowi (narzuconemu stylu życia ) . Pokazuje w sposób dosadny jak ciężka chorobą jest scizofrenia . Film mi się bardzo spodobał . To tylko i wyłącznie moje zdanie . O gustach się nie dyskutuje . Tyle na ten temat .

ocenił(a) film na 1
kubson14_14

no fajnie, fajnie, tylko co to ma wspólnego z moim postem? nie twierdzę przecież, że to autobiografia jakiegoś pedzia, czy też, że film opowiada o gejach.. ja tylko podpisałem się pod opinią, że film miejscami zalatuje gejowatym klimatem. " Film mi się bardzo spodobał . To tylko i wyłącznie moje zdanie ." i tak swoją drogą, to nie kłam, bo koledze (chociaż trochę boję się używać w tym przypadku tego określenia, mając na uwadze świadomość, jaką obdarzyło go to forum) niżej też się podobał!

ocenił(a) film na 10
SuchyKremojad

racja to nic nie ma związanego z twoim postem . Mój stosunek do informacji że film i ksiązka to autobiografia Palahniuka oparłem na całości dyskusji od początku . Żeby nie było że chciałem cię obrazić czy coś w tym stylu .

SuchyKremojad

To jest najlepszy film świata i nawet nie chce mi się pisać czemu, a jeżeli każdy komu się ten film podoba ma zadatki na geja, to najwidoczniej jestem gejem. Szkoda tylko, że dowiedziałem się o tym z forum filmwebu.

użytkownik usunięty
0wner2

Ja za to lubię ''Zagubioną Autostradę'' i ''Blue Velvet'', więc ubrana w lateks i łańcuchy, w tajemnicy przed partnerem, zabawiam się na orgietkach SM. Dla niepoznaki wkładam maskę, jak w ''Oczach szeroko zamkniętych''. I pewnie zżerałoby mnie poczucie winy, gdybym nie dowiedziała się z tego forum, że żyję z ... homoseksualistą!!! Teraz już wiem po co mu ten boks, MMA czy piłka nożna(sami faceci , zadnej baby! A jak się obściskują, gdy trafią do bramki!) ... ogląda to by się podjarać spoconymi, ociekającymi testosteronem, stuprocentowymi samcami!
Generalnie wszyscy fani sportów walki, czy piłki nożnej, jak i zawodnicy to tak naprawdę ukrywający się geje...;p

ocenił(a) film na 9

Wspomnienia geja z gejowskiego fight klubu nie mogą być hetero można się tylko zastanawiać ile i co zmienił w scenariuszu i książce by film nie był odrazu okrzyczany homofilmem.
Alfred C. Kinsey/ wybitny naukowiec akademicki/ w swoich badaniach Sexual Behaviour in the Human Male (Zachowania seksualne mężczyzn) stwierdził, iż 4 procent badanych było zdecydowanymi homoseksualistami, 10 procent było nimi nie dłużej niż trzy lata, a 37 procent miało jakieś homoseksualne doświadczenia pomiędzy wiekiem dorastania a starością.
To że komuś podoba się gejowski film nie znaczy od razu że jest 100% gejem z powyższych badań wynika
że ok 50% męskiej populacji zetknęło się z homoseksualnymi doświadczeniami dużo bliżej niż tylko podczas seansu "Fight Club"u ;P
Co do fanów sportów walki to powiem tylko że wywodzą się one ze starożytnej Grecji gdzie jak uczy historia kult homoseksualnych zachowań był bardzo powszechny.
Złożone wyłącznie z homoseksualistów oddziały uchodziły za najsilniejsze i najbardziej waleczne – przykładem choćby tzw. święty hufiec tebański, najdzielniejsza jednostka liniowa wojsk greckich. To właśnie męstwo tego oddziału zapewniło Tebom zwycięstwo nad Spartą i hegemonię w Grecji. Ich przywódca, sławiący powszechnie miłość homoerotyczą Pammenes, zastosował podczas bitwy nowatorski szyk uderzeniowy – kochankowie walczyli zawsze blisko siebie, co miało dodawać im otuchy i siły w walce.
Czyli na zakończenie dodam że miłośnicy FC nie powinni się wstydzic uwielbienia dla tego homoseksualnego dzieła bo homoseksualizm jest stary jak ludzkośc.... trzeba poprostu tylko cywilnej odwagi aby się do tego przyznać
pozdrav

użytkownik usunięty
SPANKtheMONKEY

Kolejna krypto-gejowska prowokacja .. hmmm .. no cóż posługując się Twoimi kategoriami rozumowania można śmiało powiedzieć , że seans FC jest jak pójście do więzienia . Jeśli nie masz jaj to zostaniesz przecwelony / zgejowany . Zaś jeśli jesteś prawdziwym facetem , to Twoja męska tożsamość , pozostanie nie dość , że nie naruszona to jeszcze wzmocniona .

Pozdro dla kumatych :]

ocenił(a) film na 9

aż tak daleko bym nie poszedł... w rozwianiu tej teorii:D
Dla mnie sprawa jest dużo prostsza... jeśli jesteś facetem i podobał ci się FC znajdujesz się w tych 50% męskiej populacji o której pisał w swoich pracach naukowych Alfred C. Kinsey. i tyle wcale nie oznacza to że jesteś gejem możesz tylko poprostu nawet podświadomie mieć homoseksualne myśli, fantazje, skłonności.

użytkownik usunięty
SPANKtheMONKEY

Mało tego , nawet pisanie postów , w których doszukujesz się gejowskich interpretacji może być przejawem Twojego skrytego homoseksualizmu . I to nawet w dużo większym stopniu ( 78 % ) , niż bycie fanem niekwestionowanego arcydzieła kinematografii jakim jest Fight Club .

Tak czy inaczej , mając na uwadze Twoje spostrzeżenia radziłbym unikać , oglądania piłki nożnej (sami faceci) boksu (półnadzy wysportowani faceci) czy zawodów Strongman . Gdyż może to zaszczepić , prawie jak w Incepcji , zalążek gejozy :]

użytkownik usunięty
SPANKtheMONKEY

To jakaś prowokacja czy tak na serio wierzysz w te bzdury!?

ocenił(a) film na 9
SPANKtheMONKEY

Mogę sobie i być krypto gejem ale film i tak mi się podobał... bo jak mawiają aby życie miało smaczek raz dziewczyna raz.... buzia;P

SPANKtheMONKEY

Gratuluje dedukcji Sherlocku, w takim razie spora część tego forum to homoseksualiści. Tylko jak można pisać, że jest to gejowski film ( bez względu na orientacje seksualną autora) skoro przez cały film nie ma żadnych homoseksualnych podtekstów a bohaterowie filmu są w stosunkach heteroseksualnych. Ciekawe jakie ma skłonności ma osoba, która w Fight Clubie dopatrzyła się gejowskich podtekstów. Jak głosi przysłowie: "Głodnemu chleb na myśli"

ocenił(a) film na 1
Soas5991

jebać chleb, lepsze bułki! nie widzisz homoseksualnych podtekstów, bo przedstawione w filmie zachowania są dla ciebie na porządku dziennym, ot co.. gej club jest kultowym filmem wśród pedałów, którzy umieścili go na wysokiej (dla niepoznaki czwartej) pozycji, hackując ranking filmwebu.

ocenił(a) film na 1
SuchyKremojad

oj przepraszam, XV nie IV

SuchyKremojad

SuchyKremojad: Tak, tak, zachowania homoseksualne są dla mnie na porządku dziennym , dlatego się im sprzeciwiam a zarazem bronię porządnego filmu....
Z drugiej strony trzeba być na prawdę gościem, żeby w tym filmie jedyne, co się dopatrzyć to podtekstów gejowskich, których zresztą nie ma :)
W takim razie gołe torsy są w Rambo, Rockym, Gladiatorze, może to też gejowskie filmy?
oneiric: Ty to już w ogóle jesteś niesamowity, nazywasz mnie nędzną kreaturą a oceniasz Fight Club na 9, pewnie jak to przeczytasz to zmienisz swoją ocenę i nie będziesz miał odwagi się przyznać jak naprawdę oceniłeś ten film :)

Ogólnie kolegom z forum proponuje w domu poćwiczyć interpretacja tekstów jak nie wiedzą o czym piszą :)
Poza tym nie musicie kogoś od razu wyzywać jak chcecie przedstawić swoje zdanie.

ocenił(a) film na 1
Soas5991

heee...? a czy ja napisałem, że film jest pedalski z powodu gołych, męskich klat? no, ale już mniejsza o to i tak odpowiem:P ciężko mi jest sobie przypomnieć takie sceny, z przytoczonych przez ciebie filmów, ale to pewnie dlatego, że nie przykuły one mojej większej uwagi.. tak czy siak, z tego co kojarzę, to te filmy nie miały raczej pedalskich podtekstów. wiesz, roli nie odgrywa tu sam fakt wyeksponowania klaty, ale sposób w jaki jest to zrobione, bo dla porównania czym innym jest zobaczenie nagiej indianki na discovery a czym innym gołej baby na redtube. co do kolegi oneirica, to chyba jednak pił do mnie, a nie do ciebie, tylko próbował się wyrazić w sarkastyczny sposób. a homoseksualnym zachowaniom możesz się tu sprzeciwiać, ale kryptogej to też gej, joł ej!

SuchyKremojad

Co do Oneirica to w jego wypowiedzi coś mi nie pasowało a teoretycznie to była odpowiedź do mojego postu, więc jeśli to prawda, że to nie do mnie to sorry.
Gdzie w filmie widziałeś gołego chłopa w scenie jak z redtube?
Co do kryptogeja:
Primo: Nie znasz mnie, więc nie wypowiadaj na mój temat.
Secundo: Nie na taki temat powinieneś się wypowiadać.
Ogólnie film odbiera jako sprzeciw konsumpcjonizmowi a ze wzgledu na interesujące wykonanie i samą fabułę uważam go za arcydzieło.
Masz tu jeszcze linki może sobie przypomnisz:
http://www.youtube.com/watch?v=bVUCdy36TKE
http://www.youtube.com/watch?v=HE3Wbd5_o9U

Tak w ogóle to rzeczywiście w filmie o bokserze, czyli o Rockym , gdzie przez samo to, że jest bokserem ma gołą klatę przez pół filmu, trudno sobie przypomnieć, żeby były takie sceny
SKLEROZA

ocenił(a) film na 1
Soas5991

nie znam cię? jasne, jasne.. przecież to ja twoje alter ego! cały czas miałeś mnie za internetowego napinacza, który ci ubliża, ale tak naprawdę jesteśmy jedną i tą samą osobą! to nie ja zgwałciłem staruszkę w kosmosie, to byłeś ty! a teraz, gdy dowiedziałeś się już o sobie prawdy, odchodzę, a ty będziesz musiał, żyć ze świadomością tego kim jesteś naprawdę.. TO TY JESTEŚ SUCHYKREMOJAD!

SuchyKremojad

Poziom twojej wypowiedzi świadczy sam za siebie... Znowu zapominasz o czym powinniśmy dyskutować...
PS. Czy tylko to zapamiętałeś z filmu?

ocenił(a) film na 1
Soas5991

no ok, ale poziom mojej wypowiedzi to także poziom twojej wypowiedzi! i teraz wszyscy na forum filmwebu się z ciebie śmieją! co za wstyd! co za wstyd!!!!!

ocenił(a) film na 7
Soas5991

to ze ty w swoich zaslepieniu ich nie widzisz nie znaczy ze ich nie ma, nedzna kreaturo

oneiric

czytając tą waszą dyskusje normalnie zamiast 9 jak dotychczas, dam temu filmowi 10 - ARCYDZIEŁO !.
Oglądałem go chybva ze 9 razy i dziś obejrzę jeszcze raz. Szczerze powiem że nigdy mi do głowy by nie przyszło, że jest w nim wątek gejowski i, że wogóle może mieć coś wspolnego z gejami. Dziś zwrócę na to uwagę mając na względzie wasze wypowiedzi. Dziwne.

użytkownik usunięty
Odudu

O siema .
Wiesz , mówienie o tym , że "Fight Club" jest gejowski , to tak jak mówienie o tym , że "Leon Zawodowiec" jest pedofilski .

Siema, a to zbieg okoliczności :).Ciekawe. Oglądałem Fight Club pierwszy raz na VHS film zrobił na mnie takie wrażenie, że mało się nie zsikałem w majtki, odrazu po zakończeniu pierwszego seansu obejrzałem go jeszcze dwa razy. Później oglądałem go jeszcze z 4 czy 5 razy i będę to robił regularnie co jakiś czas. Nigdy wcześniej zanim nie przeczytałem tego na tym forum nie skojarzył mi się z gejami. Nie mam pojęcia skąd komuś mogło to przyjśc do głowy. Ale ok skoro któś twierdzi że pokazywanie nagich klat czy uwydatnianie męskości to gejowanie to chyba połowa dorobku światowego kina to filmy gejowskie. K#rwa co się porobiło, gejowie opanowali przemysł fimowy, a Pedro Almodowar dokona fuzji i dupą wchłonie Uniwersal Pictures. Bzdura !
Co mnie obchodzi jakiś pisarz gej, o którym mało kto by słyszał gdyby nie ten film.

Vesper Lynd oczywiście, że się z Tobą zgadzam całkowicie. "Prawdziwych mężczyzn", bez sensu, że co prawdziwi mężczyźni bo się tłuką po pyskach pod ziemią, co za czerstwe myślenie. Bzdura przecież jest tam wątek kobiety o której można by było nakręcić osobny film. Przy okazji to zawsze się zastanawiałem dlaczego ona wchodzi na ulicę nie patrząc, że jadą samochody. Czasem jak stoję na przejściu na czerwonym, to też tak chciałem spróbowac, ale się trochę boję że się nie zatrzymają. :D

użytkownik usunięty
Odudu

Nie no, to tak jakby się doszukiwać w filmach "Czas zabijania", "Telefon", "Numer 23" Schumachera, czy w filmach Emmericha wątków gejowskich, tylko dlatego, że ci reżyserzy są gejami.

Co do tej ulicy, jest to po prostu pokaz jej arogancji i pewności siebie, przypomniała mi się podobna scena w "Młodych wilkach" jak Jakimowicz przechodzi przez ulicę ;D

użytkownik usunięty
Odudu

Nie, to nie tak. Cała akcja z dokuczaniem niektórym niezbyt bystrym fanom filmu wzięła się z ich naiwnych i głupawych tekstów typu: "Fight Club" to film dla prawdziwych mężczyzn", "to nie jest film dla kobiet" itp. durnie, którzy nic z filmu nie wynieśli oprócz nawalanki. To, że pisarz jest homoseksualistą i wykorzystał wątki autobiograficzne, nie ma żadnego znaczenia przy odbiorze książki czy filmu.

ocenił(a) film na 9

Jeśli podobają ci się filmy Q.Tarantino, który jest zdeklarowanym fetyszystą stóp kobiecych, to sam też jesteś fetyszystą ? Nie... ?
Może nie zdajesz sobie z tego sprawy. Jeśli myślisz, to poprostu bierzesz pod uwagę w postrzeganiu świata wizję obcego człowieka.

Film jeste ciekawy, miło mi się kojarzy ze względu na dobrą kompozycję; ujęcia, scenografia, gra aktorska, muzyka, Klimat(tak, celowo przez duże "k"). To jedyny film jaki widziałem, w którym bohaterem jest schizofrenikiem, nie robiący pozornie niczego złego z powodu swojej choroby. Piszę "pozornie" bo tak naprawdę zakończenie FC można interpretować na wiele sposobów.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9

Jestem kobietą i to mój ulubiony film. Jestem nim wręcz zafascynowana, czy to znaczy że jestem gejem?

użytkownik usunięty
heartuboo

Tak i to jednym z tych bardziej zdeprawowanych...
Ja też uwielbiam takich domorosłych psychologów ;)
Tylko gej doszuka się w tym filmie gejowskiego przekazu- w imię zasady- ,,Szukajcie a znajdziecie''
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
heartuboo

Ja też jestem kobieta i uwielbiam ten film

ocenił(a) film na 4
heartuboo

" Jestem nim wręcz zafascynowana, czy to znaczy że jestem gejem? "

po pierwsze: powinnaś się leczyć
po drugie: wracać do szkoły.

ocenił(a) film na 10

Pierwszy raz spotykam się z takim zdaniem na temat tego filmu, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że jest "gejowski". Toż to szok:D

ocenił(a) film na 10
darencjo5

Tak poza tym to ciekawe, czy w książkach Palahniuka, jak np. "Rozbitek", czy "Udław się" też dopatrzylibyście się tego "gejostwa"? Wątpię i polecam:) W ogóle nie wiem po co to piszę, bo dyskusja jest tak "z dupy", że to po prostu jakaś abstrakcja.

ocenił(a) film na 10

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_famous_gay%2C_lesbian_or_bisexual_people

do wyboru, do koloru...

ocenił(a) film na 9

Ludzie,o co wam w ogóle chodzi? Co z tego,że autorem książki jest gej? Jesteście homofobami? I kurczę starałem się jak mogłem,ale nic gejowskiego w tym filmie nie wychwyciłem... Film bardzo dobry jak dla mnie i polecam go wszystkim,którzy lubią chociaż troszkę,nie dużo,ale troszkę ruszyć mózgownicą podczas seansu :)

ocenił(a) film na 9
Celin

film jest krypto gejowski i nie ma się czego wypierać... ALE NIGDZIE NIE NAPISAŁEM ŻE JEST ZŁY... ja go lubię mam go w swojej videotece i oceniłem go na 9/10

ocenił(a) film na 10
SPANKtheMONKEY

O kurczę, nawet nie zdawałam sobie z tego sprawy.. ;D

użytkownik usunięty
aPosing

Pod koniec filmu przed napisami w 1 momencie można zobaczyć penisa jakiegoś faceta... to też o czymś świadczy chyba...

ocenił(a) film na 10

świadczy że oglądasz penisy i chwalisz się tym na forum...

użytkownik usunięty
fabio

taaa, chwalę się spotrzegawczością jedynie...

ocenił(a) film na 10

od kiedy gapienie się na penisa jest określane jako spostrzegawczość?!

użytkownik usunięty
fabio

ja nie gapiłem się tylko spostrzegłem, już sobie coś dopowiadasz...super. Zaraz napiszesz, że wyszukuję penisów w filmach to pewnie jestem homo itd. itp. tylko pogratulować.

ocenił(a) film na 10

jesteś spostrzegawczy bo widzisz penisa tam gdzie inni go nie widzą...

użytkownik usunięty
fabio

Ale ci to radość sprawia widzę, takie dowalanie i przyczepianie się..., czujesz się lepszy przez to?

ocenił(a) film na 10

jeśli widzisz penisy to wiedz że coś się dzieje...

użytkownik usunięty
fabio

tak... masz rację dzieje się coś złego ze mną... zobaczyłem penisa w filmie.... chyba pójdę do psychiatry jutro leczyć się z tego.... hahaha