PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142505
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Film pokazuje Niemców jako biednych, niewinnych ludzi, wyganianych nie wiadomo za co z
ich domów. Rosjanie, którzy Polskę wyzwoli z kolei ukazani są jako barbarzyńcy i mordercy.
Ja nie wybielam Rosjan, bo dopuścili się wiele złego, dali upust emocjom gdy dotarli do
terenów Rzeszy. Ale to Niemcy pierwsi zabijali Polaków, Rosjan, gwałcili nasze babcie,
matki, siostry. To Niemcy poszli na wojnę pozbawioną człowieczeństwa w ogóle. Film jest
strasznie stronniczy, nie oceniam kunsztu bo się nie znam, ale historia jest tutaj zakłamana

ocenił(a) film na 9
atotocoto

nie no ręce opadają jak się czyta takie komentarze. Prześledź sobie historię polski od XVI w i zastanów się kto tutaj próbuje przekazać zafałszowną wersję historii. Porównujesz ochotników z AK do czerwonoarmistów? Masz chociaż pojęcie jaki był skład osobowy owej armii, z jakimi problemami społecznymi borykał się związek radziecki latach 30, jak wyglądał system wychowywania młodych ludzi w tym państwie czy jak wyglądało szkolenie w armii? Dzisiaj w samej tylko rosji, 70 lat po tym konflikcie gdzie państwo jest o wiele bardziej rozwinięte cywilizacyjnie niż wtedy, w czasie pokoju śmiertelne ofiary "fali" w wojsku liczy się w setkach w ciągu roku. Spróbuj więc sobie wyobrazić co działo się w armii złożonej w większości ze zdegenerowanych sierot wychowujących się na ulicy, wychowanków zakładów poprawczych czy chłopaków siłą odebranych rodzicom i wychowywanych przez państwo. Takie są niestety fakty i chociaż nie wiem jak byś chciał nie wymażesz ich z kart historii.

ocenił(a) film na 1
atotocoto

@atotocoto
Podpisuje się pod tym co napisałeś. Tym filmem mogą podniecać się środowiska skrajnej prawicy

ocenił(a) film na 7
atotocoto

ludzie kto was nauczał historii do cholery ? to rosjanie zawarli tajny pakt z niemcami HITLEROWSKIMI w skutek czego doszło do 4 rozbioru polski i rozpoczęcia II WŚ ! - czy to jest wymysł prawicy czy FAKT ? 17 września 39 roku Polska znowu znika z mapy - z jednej strony hitler z drugiej stalin rękami ARMII CZERWONEJ wzięli sobie po kawałku kraju ! prawda czy wymysł IPN?
to gdzie jest zapytuję, ta "wyzwoleńcza" ARMIA CZERWONA ?! to był jeden z najeźdźców !
to ,że hitler napadł później na rosję sowiecką to była rozgrywka pomiędzy (w naszym - polaków przypadku) dwoma najeźdźcami. Kumple najeźdźcy się posprzeczali !!! mówiąc kolokwialnie…
stalin parł potem na berlin po naszych ziemiach między innymi bo tędy przebiega droga do niemiec a tzw. "wyzwolenie" (śmiechu warte) odbyło się jakby mimochodem - gdzie jeden najeźdźca zastąpił drugiego (to skrót myślowy)
w ten oto sposób stalin stał się największym wygranym II WŚ zagarnął szmat naszej ziemi a połowę europy podporządkował sobie, a w naszym kraju do dziś składa się kwiaty pod pomnikami najeźdźców i uważa się ich za wyzwolicieli – jakie to upokarzające…
na koniec przypominam tylko, że rosjanie do dziś za dzień rozpoczęcia II WŚ uznają dzień napadu niemiec na związek radziecki a nie 1 września 39! Nie wybielam hitlerowców ani nie nakłaniam do nienawiści do rosjan – proszę tylko o samodzielne myślenie i wyciąganie wniosków z pewnych faktów historycznych. Dość zakłamywania historii.

politruk

Nie wiem, co w tym filmie jest dla Ciebie przekłamaniem. Niemcy razem z Rosjanami planowali wojnę i atak na Polskę. Rosjanie w gruncie rzeczy byli jeszcze większym złem niż Niemcy. Opowieści takich jak ta można nakręcić wiele, bo Rosjanie zawsze próbowali nas niszczyć. Jeśli niektórzy nie potrafią zrozumieć, że wolność odzyskaliśmy dopiero w 1989 roku ponieważ Rosjanie nas trzymali cały czas za gardło! Najpierw Niemcy nas napadły, zniszczyły kraj, przez kilka lat okupacji w gubernatorstwach tworzyli już infrastrukturę na poziomie obowiązującym na terenie III Rzeszy. Po wojnie to co nawieźli Niemcy do Polski to Rosjanie nam ukradli. To również Rosjanie wymusili na nas likwidacje odszkodowania ze strony Niemiec(NRD). Dlaczego Lwów przyznano Ukrainie, dlaczego Królewiec nie był już Polski... Jesteśmy krajem najbardziej poszkodowanym przez II Wojnę Światową i trzeba o tym pamiętać i produkować takie filmy jak ten. Ilu Polaków wywieziono na Sybir? Ilu żołnierzy AK po ujawnieniu się likwidowano w dziwnych okolicznościach...? Rosjanie chcieli z nas zrobić swoich poddanych, upodlić i zniszczyć... Na szczęście im się nie udało.

ocenił(a) film na 1
garrincha8

"przez kilka lat okupacji w gubernatorstwach tworzyli już infrastrukturę na poziomie obowiązującym na terenie III Rzeszy." - to jest jawna gloryfikacja okupanta. Pomyśl, jeśli jesteś w stanie, że ta infrastruktura została wybudowana kosztem życia tysięcy Polaków. Dawno nie czytałem takich głupot.

ocenił(a) film na 9
politruk

Co z tobą jest nie tak człowiecze? Kto ci tak mózg wyprał? Koniec pobłażania dla tego co wypadło stalinowi spod ogona! Raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę. Już was tu nie chcemy, panimajesz agitatorze? Wynocha na wschód ze swoją czerwoną propaganda.

ocenił(a) film na 1
Mrborys88

Dałeś się sprowokować, brak argumentów, niezrozumienie świata i historii, kompleksy. Ta czerwona propaganda o której mówisz dała życie i wolność

ocenił(a) film na 9
politruk

Brak czego? czytałeś chociaż moje komentarze do twoich wypocin? Naprawdę jesteś tak ograniczony że podstawowe fakty do ciebie nie docierają? Żal mi ciebie chłopczyku, bo osobnika który gloryfikuje bandytów którzy gwalcili i mordowali jego przodków nie można nazwać mężczyzną. Nie będę się już wdawał w dyskusję z tobą bo to nie ma sensu, jak to mówią idiota najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

ocenił(a) film na 1
Mrborys88

Czekałem, aż to napiszesz. Właśnie tak wypowiada się słaby człowiek bez argumentów. Obraża, krzyczy i denerwuje się. A ja nadal pozostaję spokojny i korzystam z prawa do wyrażania opinii. Kulturalny człowiek potrafi rozmawiać, a Ty urywasz temat. Dziecko.

ocenił(a) film na 9
politruk

chłopczyku ty nie masz żadnych argumentów, ty nie dyskutujesz, ty prowadzisz monolog. Swoimi wypocinami obrażasz każdego kto czuje się polakiem i kto zna historię polski, twoje wypowiedzi podważają podstawowe fakty z historii naszego kraju. Pytam się ciebie czy uważasz, że ludzie którzy to przeżyli kłamią tak samo jak wszystkie opracowania historyczne dotyczące tamtego okresu? bo twoje wypowiedzi przeczą temu wszystkiemu. Więc kto tu próbuje wciskać kit, ty czy oni?

ocenił(a) film na 7
Mrborys88

Polakom trudno dogodzić... gdyby Armia Czerwona nie przyszła, narzekalibyśmy, dlaczego ich tu nie ma i patrzą na to, jak Niemcy nas mordują(Powstanie Warszawskie). Przyszli, dali wolność... Też nie dobrze. A co by było wg Was dobre? To była wojna totalna, a gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą...

ocenił(a) film na 9
Spoterek

co za bzdury !!! armia radziecka czekała do momentu aż hitlerowcy wymordują ostatniego powstańca. Narzekalibyśmy dlaczego ich nie ma? Byli, mordowali i grabili.

ocenił(a) film na 7
invisible_human

A czy ja napisałem inaczej? Czytaj uważnie. Właśnie napisałem, że w Powstaniu nie pomogli, co cały czas się im wypomina... gdy wreszcie w styczniu przyszli... też źle...

politruk

Głupotą są Twoje słowa: "Rosjanie którzy wybawili Polskę". Tytułowa Róża była Polką, więc nie gadaj mi tu o wyganianiu Niemców. Za chaos lat powojennych odpowiadają Rosjanie, jeśli nie możesz się z tym pogodzić to zamilcz błagam. Porównaj proszę półgłówku infrastrukturę na zachodzie i na wschodzie, jak jest rozbudowana sieć kolei w Polsce. Tereny wschodnie, które dotknęły Rosja swoją, według Ciebie"dobrotliwą ręką", były miejscem z którego ruscy chcieli zrobić średniowiecze. W moim zdaniu, które zacytowałeś nie ma ani jednego epitetu gloryfikującego okupanta. Jest to zdanie twierdzące matole, ukazujące pewien fakt.

garrincha8

A propos Twojego głównego postu. Pierwsza scena filmu chyba pokazała dobitnie Niemców i ich brutalność - zgwałcili i zabili żonę Tadeusza. Chyba, że tego nie widziałeś bo akurat wyciągałeś gila z nosa.

ocenił(a) film na 1
garrincha8

Porozmawiałbym z tobą, ale jeżeli zwracasz się do mnie tak jak do Ciebie zwraca się pewnie większość ludzi (matole), nie ma sensu kontynuować pogadanki.

politruk

Widocznie takie epitety w Twoim kierunku Cię bolą, bo zwraca się tak do Ciebie matka. Słowa matoł, półgłówek nie są obraźliwe i tylko opisują Twój nikły poziom intelektualny. No trudno...rozumiem, że jesteś z patologii. Ojciec był Ubekiem, którego po komunie pół miasta sponiewiera i obraża. Zostałeś wychowany na wielkiego obrońcę Rosjan mimo że totalnie nie masz o tym pojęcia i wypisujesz kontrowersyjne i propagandowe bzdury.
Zapewne inaczej byś o tym mówił gdybyś miał w rodzinie naocznego świadka tamtych wydarzeń. Ja mam. Mój dziedek stracił przez Rosjan przyjaciół. Zabili ich, bo nie chcieli pozwolić, żeby im spustoszyli gospodarstwo i ukradli wszystko co możliwe. Ty tego nie zrozumiesz i nie pojmiesz, jesteś ślepcem...jesteś durniem.

ocenił(a) film na 9
politruk

|Nie jest stronniczy, bo jasno tam powiedziano za co spotyka to wszystko tych ludzi..za to, że głosowali na Hitlera w 30stym którymś tam...czy nastoletnia dzieczyna czy nawet starsza kobieta zasłużyła sobie na to, co robili tam rosjanie?Ja uważam, ze nie...Poza tym rosjanie zachowywali się bestialsko na terenie całej polski, gwałcili i rabowali gdzie tylko mogli

ocenił(a) film na 1
Boomslang76

Bzdura. Nie gwałcili i nie rabowali na terenie całej Polski. Nie można wszystkich żołnierzy Rosyjskich oceniać tak samo. Owszem pojedyncze incydenty miały miejsce, ale to nie splami chwały zwycięstwa i wyzwolenia Armii Związku Radzieckiego.

politruk

Pojedyncze incydenty... Mając odgórne przyzwolenie na rozbój Rosjanie robili co tylko chcieli. A że 90% rosyjskich żołnierzy liczyło na obłowienie się za zachodnią granicą to gwałty, kradzieże, rozboje były na porządku dziennym.

ocenił(a) film na 9
politruk

spoko, przekonałeś mnie...

politruk

Tak sobie czytam te komentarze i nawet już się dałam nabrać, że politruk (już nick jest mocno podejrzany panie oficerze polityczny w wojsku radzieckim) naprawdę tak myśli i że warto może mu oczęta nieco otworzyć, parę faktów przytoczyć, ale po ostatnim komentarzu (miała być to na jego wpis odpowiedź, ale się nie da)

Bzdura. Nie gwałcili i nie rabowali na terenie całej Polski. Nie można wszystkich żołnierzy Rosyjskich oceniać tak samo. Owszem pojedyncze incydenty miały miejsce, ale to nie splami chwały zwycięstwa i wyzwolenia Armii Związku Radzieckiego

myślę sobie, że to czysta prowokacja. Wychodzę z forum bo mi cała "radość" po obejrzeniu filmu gdzieś uleciała.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
politruk

o wybawianiu: http://www.youtube.com/watch?v=8r-s2q3ZlaA
gód najt en gód lak an gad bles ju

ocenił(a) film na 9
politruk

Przepraszam, ale gdzie ty masz tam Niemców? Większość z wysiedlanych ludzi to Mazurzy, którzy nie czuli się ani Polakami, ani Niemcami. Co do referendum z 1920 roku - przegrana w nim Polski była spowodowana głównie wojną z bolszewikami. Mieszkańcy Warmii i Mazur woleli żyć "pod Niemcem" niż wybrać niepewną przyszłość. A jeśli nawet byli Niemcami to można stosować odpowiedzialność zbiorową. Czy konkretnie te osoby zabijały, gwałciły, kradły? Idąc tym tropem należałoby wysiedlić, zamordować, skazać wszystkich Niemców żyjących w swej ojczyźnie za żadów Hitlera. Niemcy ofiarami? Ja tego w tym filmie nie czuje. Mazurzy i owszem.
Co do ilości ofiar - Niemcy mieli 5 lat na mordowanie Polaków, Sowieci znacznie mniej. Podejrzewam, ze gdyby dać im tyle samo czasu i podobne prawa liczba ofiar byłaby znacznie wyższa.
Padły argumenty o wyższości cywilizacyjnej - jeśli faktycznie Niemców uznamy za wyższą cywilizacje to ich mordy stają się jeszcze gorsze - przemyślane i czynione z premedytacją. Rosjanie, w dużej mierze ludzie,po 20-letnim praniu mózgu, pewne rzeczy robili instynktownie, jak zwierzęta, bo im się należało. Tylko czy to ich usprawiedliwia?

ocenił(a) film na 1
Tigana15

To jest bezpodstawne gdybanie, że jeśli mieliby więcej czasu to .... itd. Mieszkańcy Warmii i Mazur de facto Prusacy, potomkowie Krzyżaków, a zatem mentalnie Niemcy. Doskonale wiedzieli za kim głosują. Podobała im się, podobnie jak reszcie niemieckiego społeczeństwa wizja ograbiania innych narodów dla zysku własnego. I dlatego uważam, że kara w formie wypędzenia jest jak najbardziej adekwatna

politruk

Odróżniaj Mazurów od Niemców, a co do dobrych Rosjan to poczytaj ,,Archipelag Gułag" Aleksandra Sołżenicyna, a dowiesz się co robili Rosjanie swoim jak i naszym... wyzwolili? Dlatego że byliśmy po drodze, przy okazji wywózki, gwałty (czyiś babć, matek, oraz sióstr
) rabunek, który trwał... polecam choćby wikipedię jeśli brakuje motywacji do 2000 stron o stalinowskiej dobroci!!! Poza tym Hitler przy Stalinie to harcerz jeśli chodzi o liczby!!!

ocenił(a) film na 9
politruk

Nie do końca. Wystarczy popatrzeć jak szybko i sprawnie załatwili polskie podziemie, co nie udało się Niemcom w ciągu całej II wojny światowej. Prusacy czy może Prusowie? Idąc twoim torem myślenia Ślązacy to też Niemcy, bo Polska przegrała plebiscyt.

ocenił(a) film na 1
Tigana15

celowo napisałem Prusacy. Ślązacy może nie Niemcy, ale w czasie wojny kolaborowali i pewnie chętniej oglądaliby flagę ze swastyką na domu niż biało-czerwoną.

ocenił(a) film na 9
politruk

Czyli uczestnicy powstań Ślaskich to nie Ślązacy? Mogę zgodzić się, że części Ślązaków było po drodze z Niemcami, ale nie wolno uogólniać. Pewnie dyzo osób podpisało volkslistę, ale były to głównie volkslisty II I II kategorii. W dodatku pod koniec wojny Niemcy przymusowo wpisywali na nią Ślązaków, aby następnie brać ich do wojska.

ocenił(a) film na 7
politruk

Właściwie to mi się jeden wniosek nasuwa: Stalin lud robotniczy chciał wyzwalać tylko do granicy polskiej, a jak krew niemiecka to już nie ważne, czy czerwona, czy błękitna. Mylę się?

bodziek

Stalin wszystkich chciał wyzwalać, Polaków, Finów, Węgrów, Czechów, Słowaków, Rumunów, Łotyszy, Estończyków itd. Gdyby kolega Adolf nie przyłapał go ze spuszczonymi gaciami w 1941 i nie uprzedził w ataku to sowieci wyzwolili by Europę aż po Gibraltar.

ocenił(a) film na 7
politruk

Krótko: zarówno III Rzesza i ZSRR to były zbrodnicze państwa i śmiertelni wrogowie Polski. Oba nienawidziły w takim samym stopniu Polski i Polaków. W ŻADNYM wypadku sowieci nie byli lepsi od szwabów!!! Powiedziałbym nawet, że w stosunku do ludności cywilnej przeważnie byli gorsi od nazistów, bo byli zwykłym, brudnym, barbarzyńskim bydłem! Dążyli w tym samym stopniu co szwaby do całkowitego zniewolenia Polaków. A tak wogóle to te ku*** wymordowały więcej ludzi niż III Rzesza... Także skończ ich bronić, bo gadasz jak komuch. III rzesza i zsrr= ŚCIERWO! i nie ma tu dyskusji, obydwa zbrodnicze systemy trzeba zrównać!

użytkownik usunięty
Everest89

Nie rozumiem, dlaczego wszyscy daliście się mu tak łatwo sprowokować.
Przecież po jednym jego poście wszystko jest jasne:

'Nie można wszystkich żołnierzy Rosyjskich oceniać tak samo. Owszem pojedyncze incydenty miały miejsce, ale to nie splami chwały zwycięstwa i wyzwolenia Armii Związku Radzieckiego.'

Moi dziadkowie by Cie za te 'pojedyncze incydenty' (czytaj: całe wioski) i chwałę 'wyzwolenia' nieźle ubili. Mam nadzieję, że to marna prowokacja i nie piszesz tego wszystkiego poważnie.

ocenił(a) film na 1

Wyraziłem swoje zdanie, mam do tego prawo. A Ty obrażasz mnie i grozisz. Ty dałaś się sprowokować

ocenił(a) film na 7
politruk

'Nie można wszystkich żołnierzy Rosyjskich oceniać tak samo. Owszem pojedyncze incydenty miały miejsce, ale to nie splami chwały zwycięstwa i wyzwolenia Armii Związku Radzieckiego."...
prowokacja czy nie to marna z ciebie gnida

ocenił(a) film na 1
teo_door

Kolejny człowiek bez argumentów. Wejść, obrazić i wyjść. Na zdrowie!

ocenił(a) film na 7

Szkoda, że przez takie spojrzenie na te wydarzenia, zupełnie zapomina się o ponad 600 tysiącach żołnierzy radzieckich poległych między Bugiem, a Odrą...

użytkownik usunięty
Spoterek

Mam tego świadomość, ale nie o tym temat chyba.
A do prowokatora: jasne, masz prawo do własnego zdania, ale nie do przeinaczania faktów historycznych. Zresztą już większość tutaj ludzi przedstawiła fakty, ale Ty nadal swoje, więc o jakiej rozmowie w ogóle mówisz. Z takim umiłowaniem ZSRR nie chce nawet gdybać kim byś był po wojnie :]

ocenił(a) film na 10
Spoterek

Polegli w imię interesów Stalina, nie naszych, więc nie widze najmniejszego powodu żeby ich otaczać jakąkolwiek czcią. Wszelkie relikty poprzedniego systemu w postaci pomników ku czci Armii Czerwonej powinny być już dawno wysadzone w powietrze. Do okupantów (obojętnie czy tych z zachodu, czy ze wschodu) się strzela, a nie opiewa.

ocenił(a) film na 1
delije1918

Typowa zaściankowa polska gadka. Ci żołnierze szli na wojnę bo musieli! Własną krew przelali aby wygonić z Polski niemieckiego okupanta. Wracaj do swojego grajdołka.

ocenił(a) film na 9
politruk

obił bym ci ten komunistyczny pysk jakbym do tej wymiany zdań doszło na ulicy. Wiem że niewiele by ci to pomogło ale jakbyś tak za każdą taką socjalistyczną herezję dostawał po mordzie to w końcu byś się nauczył. Wtedy byś dopiero zobaczył do czego jest zdolny zaściankowy polak z jakiegoś grajdołka.

ocenił(a) film na 1
Mrborys88

Myślę że mógłbyś się trochę przeliczyć, a chętnie bym 'porozmawiał'. Gadasz tak bo jesteś typowym internetowym kozakiem, odważnym gdy matka siedzi w kuchni za ścianą. Nie napinaj się tak, popuścisz i nie będziesz miał gdzie spać

ocenił(a) film na 9
politruk

Nie kompromituj się już chłoptasiu bo pogrążasz się z każdym słowem:) Wmawiaj sobie co chcesz ale komunistyczny ryjek miał byś obity jak ta lala:)

ocenił(a) film na 1
Mrborys88

Nie ma sensu sie licytować, wy już tak macie, że dużo mówicie a mało robicie. A my odwrotnie :) do zobaczenia

ocenił(a) film na 9
politruk

Wy już tak macie że waszym ulubionym zajęciem jest wypaczanie faktów, czego dowodzisz każdą swoją wypowiedzią. Dużo ty wy robicie ale na pewno nie dobrego. Swoją drogą kogo masz na myśli mówiąc wy? Wy czyli polacy? Mam to rozumieć jako wyparcie się polskości na rzecz ideologi?

ocenił(a) film na 10
politruk

No i wyszło z ciebie esbeckie chamidło. Wracaj do swojej matuszki rasiji ormowcu z dziada pradziada.

politruk

Filmu jeszcze nie oglądałem ale napisze Ci jedno i ciesz się że siedzisz za monitorem. Mój dziadek siedział w niemieckim obozie a pochodził z Kurowa i powtarzał wielokrotnie, że Niemcy byli źli i okrutni ale byli ludźmi. Natomiast wchodzący Ruscy to byli zwierzęta. Palili ludzi żywcem, gwałcili co tylko miało nogi. Wiesz jak piszesz takie bzdury to bierze ochota by Ci strzelić w pysk. Ponieważ z jednej i z drugiej strony Rosji i Niemiec straciłem kilka osób. Więc weź się doucz. Albo zamilcz z szacunku dla ofiar.

użytkownik usunięty
pawell190

No dokładnie, dlatego też napisałam, że moi dziadkowie by z niego miazgę zrobili za te brednie, ale dla niego to tylko 'pojedyncze incydenty'. Nie ma sensu wymiana zdań z tak ograniczonym człowiekiem.

Wstyd mi tylko że Polacy muszą żyć w tym kraju z takimi ludźmi jak on.

ocenił(a) film na 1
pawell190

Wstyd mi że Polacy nie potrafią uszanować pamięci poległych żołnierzy walczących o wolność tego kraju. Nie tylko żołnierze ZSRR ale również LWP, obecnie kreuje się na bohaterów AK, którzy w '44 zniszczyli Warszawę. Wstyd też za Polaków, którzy gloryfikują Niemców