PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

...to było złe. Tak bardzo złe. Nie dlatego, że propaganda, nie dlatego, że zmanipulowane fakty. Owszem, propaganda, owszem manipulacja, ale to da się przeżyć. Problem jest taki, że film o- jednak jakby nie patrzeć jednej z większych tragedii polskich w ostatnich latach-jest nudny. Cholernie nudny.
Po obejrzeniu animacji logo Kino Świat oraz pozostałych dziwnych, kompletnie nie znanych studiów filmowych widzimy… jakiś ludzi na płycie smoleńskiego lotniska. Czekają oni na przylot Tupolewa, lecz w między czasie zauważają rosyjski samolot, który zatacza kółka nad lotniskiem. Słychać komunikat, że ,,ładunek został zrzucony!!!” i Rosjanie odlatują. Po chwili przez gęstą mgłę słychać dwa wybuchy (to ważne!), a … nasi ludzie pytają… innych ludzi (złych, no bo to przecież Rosjanie) co się stało. Ci obojętnie wzruszają ramionami, na co Polacy niemalże wybuchają płaczem i chcą się rzucić na pomoc bo ,,tam są ludzie!”. Zbliżenie na mgłę, muzyka Lorenca, która na początku brzmiała całkiem przyjemnie, lecz w miarę powtarzania tych samych dźwięków w kółko stała się irytująca robi się głośniejsza, pojawia się olbrzymi napis SMOLEŃSK na środku ekranu, słychać dźwięki nagrane chwilę po katastrofie. Bolesna kakofonia w połączeniu z muzyką, zaczyna się film.
No… właściwie to nie. Przez pierwsze pół godziny widzimy może z dwie minuty filmu. Reszta to rzeczywiste nagrania- z miejsca katastrofy, pierwsze wiadomości, tłumy pod pałacem prezydenckim, pogrzeb pary prezydenckiej. Oszczędność materiału. Czy jakoś tak. Potem scen nagranych do filmu jest nieco więcej, ale wciąż za mało. Żeby było bardziej dramatycznie i pasowało pod fabułę, dograne są dodatkowe dźwięki. Tak jak dzwoniące telefony na miejscu katastrofy czy też modlitwa ,,Zdrowaś Mario” (odmawiana dramatycznym szeptem, który z początku brzmi jak język węży z Pottera), pomimo wyraźnego zbliżenia na nieruchome usta tłumu. Lub też mój osobisty faworyt- pieśń komunistyczna podczas sceny zbierania szczątek wraku.
Główna bohaterka to Nina. Nina to jedyna nazwana bohaterka filmu. Co można powiedzieć o Ninie? Nina jest dziennikarką. Nina pracuje w telewizji TVM SAT (czaicie- TVN i Polsat), która jest złą telewizją, bo jej szef robi krzywe miny i na newsa o Katyniu nieznając kontekstu tylko słysząc o ciałach w błocie reaguje krzykiem o sekcie smoleńskiej. W ogóle kiepska telewizja z tego TVM SATu- puszczają do telewizji wiadomość o znalezieniu nagrania bez obejrzenie tego nagrania (Nina potem przeżywa, jak to została oszukana wywołując face palmy ), no i zatrudniają jakiegoś gościa, któremu muszą tłumaczyć od podstaw co się dzieje w Polsce, i to w języku angielskim. Co oczywiście nie przeszkadza mu co jakiś czas przerzucić się na całkiem zgrabną polszczyznę. Czemu nie.
Nina jest beznadziejnie zagrana. Nim nawraca się na jedyną słuszną drogę na jej twarzy cały czas widnieje jeden, ten sam złośliwy uśmieszek. Uśmieszek poszerza się podczas zadawania niewygodnych pytań rodzinom ofiar (które w sumie najpierw są oburzone, ale potem nie widzą przeszkód w zapraszaniu Niny na herbatkę i ciasteczka) oraz kręcenia strajków przeciwko pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Nina zadaje pytania, młodzi, głupi, niedoświadczeni życiem i nie będący grupą docelową Radia Maryja ludzie odpowiadają na pytania ze złością, a widz zastanawia się dlaczego ktoś wziął do tej sceny jako statystów Azjatów.
Pod wpływem matki- starszej kobiety z krzyżykiem na szyi, która obraża się na córkę, gdy ta wykonuje swoją pracę (to jest zamiast wejść do środka pałacu prezydenckiego aby tam oddać hołd przy trumnach kręci reportaż) Nina zmienia swój grymas. Jej twarz jest teraz poważna, doświadczona, pełna powagi i refleksji. Niestety, pomimo zmiany wyrazu twarzy aktorka wciąż wypowiada kwestie tym samym monotonnym tonem, który zawsze brzmi identycznie.
Nina w końcu nawraca się i postanawia DOJŚĆ DO PRAWDY…. Chyba. Trudno powiedzieć. Przez całe dwie godziny czekałam na jakieś rozwinięcie akcji, dramatyczny zwrot, albo cholera- ciekawą scenę. No nie doczekałam się niestety. Dostałam za to przemówienie Kaczyńskiego w Gruzji (całkowicie po polsku- na pewno wszyscy go zrozumieli, patrząc na realne nagrania tłumu z podłożonymi krzykami POLSKA, POLSKA, POLSKA), 5 sekundową scenę seksu pomiędzy Niną a jej chłopakiem (o którym wiemy tylko tyle, że jest kamerzystą- nawet nie poznajemy jego imienia) oraz wycieczkę Niny do Chicago, gdzie rozmawia z ojcem o soczkach w foliowych torebkach. Z kimś tam niby się spotyka, z kimś tam rozmawia, ktoś tam nawet ,,popełnia samobójstwo” (nie jest to samobójstwo, bo za każdym razem widzimy złowrogiego pana w płaszczu wsiadającego do czarnego auta i oddalającego się z miejsca zbrodni)- ale nic z tego nie wynika. Nie wiemy kim byli ci ludzie, nie znamy ich imion, nie wiemy skąd posiadali WSTRZĄSAJACE INFORMACJE O SMOLEŃSKU ZA KTÓRE MUSIELI ZGINĄĆ™, więc kompletnie nas to nie rusza.
Montaż. Dobry Boże, montaż. Płakałam jak oglądałam. Gwałtowne cięcia i urwania muzyki, sceny które prowadzą donikąd. Tak jak wspomniana scena seksu- która pojawia się pomiędzy startem samolotu linii lotniczych LOT, a rozmową pilotów Tupolewa z kontrolerem ruchu w Smoleńsku. Lub już wspomniana dyskusja o soczkach w foliowych torebkach- dramatyczne ujęcia Chicago z dramatyczną muzyką, JEBS, dyskusja o soczkach trwająca góra 10 sekund, JEBS wracamy do Chicago? What the?
Jest też jakaś wdowa po generale (nie padają żadne nazwiska), która za 6 biało-czerwonych kwiatków płaci 4 dychy i wciąż obraża się na naszą bohaterkę za niewygodne pytania, po czym znowu ją zaprasza. Do tego rozmowy pilotów z wieżą, para prezydencka oglądająca Tuska i Putina na molo w Sopocie (+komentarz ,,ciekawe po jakiemu rozmawiają??? Pewnie po niemiecku), tłum pod pałacem prezydenckim, wybuch na pokładzie (oczywiście, że był wybuch- i to wbrew pozorom całkiem nieźle jak na efekty specjalne zrobiony), kolejne samobójstwo- wszystko pomieszane, przeraźliwie pocięte, nudne jak flaki z olejem, bez żadnego ładu i składu. Gdyby nie ciekawość czy plotki o ostatniej scenie są prawdziwe, to dawno wyszłabym z kina i poszła się napić mocnego alkoholu.
I tak- plotki są prawdziwe. Ostatnia scena to wizja Niny ofiar katastrofy spotykającej się z żołnierzami z Katynia. Oficerowie salutują prezydentowi, reszta się przytula, rozmawia i śmieje. Jest cudownie i wesoło. Aż trochę zbyt wesoło. Może to był ostatni dzień zdjęć, stąd ta radość na twarzach aktorów.
I oto i on, cały Smoleńsk. Jeden wielki, chaotyczny zlepek bezsensownych scen z fatalnym montażem, fatalną muzyką, fatalną grą aktorską i fatalnie nagiętymi faktami, by pasowały do prawdziwej wersji™ -bez żadnego morału, przekazu czy lekcji. Po prostu- fatalnie nudny film.

Encrier

ten fil muwi prawdę,weż czlowieku przejrzyj na oczy

ocenił(a) film na 2
Mistrz_walki_wrecz

Ok... Zakładam, że jesteś trollem.

Encrier

majtki se założ,nie jsetem trollem

ocenił(a) film na 1
Sherlocked

Krauze chciał zostać nowym Stone. Brakowało mi w tym filmie Leslie Nielsena. Tylko on byłby w stanie uratować ten film.

alexander_the_great

Skoncz juz, bo Ci nie wychodzi.

ocenił(a) film na 2
Sherlocked

Przed przeczytaniem Twojej opinii na temat filmu miałam zamiar (i to poważny) iść na niego niebawem do kina. Dzięki Tobie zmieniłam plany. Bardzo dobrze napisany komentarz. Z przyjemnością stawiam ci tego setnego (+) przy wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 7
Encrier

Po co kłamiesz, że miałaś się wybrać jak nie miałaś. Jesteś kolejnym KODowcem, który ma na celu zwykłym ludziom obrzydzić ten film.

ocenił(a) film na 2
Tony_Jaa

Ohoho... Widzę, że pan wie o mnie więcej niż ja sama :D
Po co teraz chodzić na ten film, skoro i tak będzie za jakiś czas w TV puszczany cyklicznie na 10 kwietnia?

ocenił(a) film na 7
Sherlocked

Ta twoja recenzja jest nic nie warta. Każdy Polak powinien się wybrać na film Smoleńsk i wyrobić sobie własne zdanie.
W Smoleńsku zginęły wszystkie 96 osób. Na tym filmie była podobna katastrofa i zobacz ile osób zginęło https://www.youtube.com/watch?v=Fcaou_mDu2s Tutaj samolot nie rozpadł się na 60 000 kawałków.

ocenił(a) film na 1
Tony_Jaa

Priviet skuszę się na stwierdzenie że federacja rosyjska może nie mieć dostępu do technologi zrzucenia mgły na zawołanie żeby usmiercic tak ważnych ludzi w państwie Polskim bo tak się robi jak chce się przejąć władze. I wgl ta recenzja zamieniła się w guwnoburze na poziomie 14 latków tyle że to starcie pisowcow których mózg już wyprano z normalnymi ludźmi ;)

ocenił(a) film na 2
Tony_Jaa

Szkoda, że wycofałeś się z sensownej rozmowy chwilę przed tym jak mogłeś coś zrozumieć.
Mam poczucie straconego czasu, a wydawało mi się, że zaczynasz być konstruktywny.

Link do katastrofy, który wrzuciłeś - strzał w stopę. Gdyby ktoś chciał cię trollować to przez kilka dni mógłby ci udowadniać, że na załączonym filmie doszło do zamachu (wybuch z grzybem prawie jak po bombie atomowej) albo że do zamachu doszło przy katastrofie w lesie kabackim (dlaczego tu prawie wszyscy przeżyli, a tam nikt?).

Nie jest w porządku przerywanie rozmowy w trakcie ważnego pytania. Trudno. Widać, że tobie zależy na tym zamachu i tylko na tym. Fakty i prawda tylko przeszkadzają.

Pozdrawiam

Academy_Award_Winner

Tobie przeszkadzają. Dostałeś ileś dowodów, że samolot rozpadł się w powietrzu, ale Ty wciąż uparcie swoje. Dlaczego bronisz tych zdrajców?

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Cały czas twierdzę, że "rozpadł się" w powietrzu. Samolotem trudno zahaczyć o podziemne drzewa.

Bronię, ale tylko do końca roku, wtedy wygasa mi kontrakt na obronę "prawdy" przed PRAWDĄ.
Od stycznia zasłużona emerytura, może na jakiejś tropikalnej wyspie? Na szczęście płacą mi kruszcami, głównie diamentami (niektóre sam muszę szlifować, Ruscy niby fajni ludzie, ale tę pogardę dla Polaka zawsze muszą okazać), więc łatwo to przewiozę gdzie zechcę - gorzej byłoby targać ze sobą te kilkaset kilogramów banknotów.
Obiecano mi, że seryjny samobójca nie wie o mnie zbyt wiele, także nastawiam się na pozytywne zakończenie całej sprawy.

https://www.youtube.com/watch?v=xYjV2NggBCs&feature=youtu.be&t=32
?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
w_dupke_czesany

Samolot zniżał się i na wysokości 500 m wszedł w krąg nadlotniskowy lotniska Smoleńsk Północny. O godz. 6:30:33 do kabiny załogi na chwilę wszedł Dyrektor Protokołu i przekazał: „Na razie nie ma decyzji Prezydenta, co dalej robimy”.
Załoga w trakcie lotu do trzeciego zakrętu skonfigurowała samolot do lądowania. W tym czasie KL zapytał, czy załoga wykonywała już lądowania na lotnisku wojskowym, na co dowódca statku powietrznego odpowiedział twierdząco.
Przed rozpoczęciem wykonywania trzeciego zakrętu szefowa pokładu zgłosiła dowódcy statku powietrznego gotowość kabiny pasażerskiej do lądowania. Na polecenie KL dowódca wykonał trzeci zakręt, kontynuując podejście do drogi startowej 26 (DS 26). W trakcie dolotu do czwartego zakrętu KL przekazał załodze informację, żeby od wysokości 100 metrów byli gotowi do odejścia na drugi krąg. W tym czasie dowódca samolotu Jak-40 przekazał informację, że widzialność na pasie wynosi 200 metrów.
W odległości około 14,5 km od progu DS 26 załoga wykonała czwarty zakręt. Gdy samolot znajdował się w odległości około 10 km od progu DS 26, kierownik strefy lądowania (KSL) przekazał załodze informację, że wchodzą w ścieżkę schodzenia: „Сто первый, удаление десять, вход в глиссаду” („Sto pierwszy, odległość dziesięć, wejście w ścieżkę”). Od tego momentu KSL informował załogę samolotu o położeniu względem ścieżki schodzenia i osi DS 26 (Załoga samolotu Tu-154M otrzymywała od KSL informacje o prawidłowym położeniu samolotu względem ścieżki schodzenia oraz osi DS 26. Potwierdzenia prawidłowej pozycji były przekazywane w odległości identyfikowanej przez KSL jako 8, 6, 4, 3 i 2 km od progu DS 26).
Samolot wykonywał lot z niewielkim wznoszeniem, osiągając wysokość 130 m nad ścieżką schodzenia w odległości 8,3 km od progu DS 26, 65 m z lewej strony od osi pasa. W tym czasie KSL przekazał załodze informację: „Восемь на курсе, глиссаде” („Osiem na kursie, ścieżce”).
Gdy samolot znajdował się w odległości 7,4 km od progu DS 26, KL wydał zgodę na kontynuowanie podejścia.
Samolot rozpoczął końcowe schodzenie w odległości około 1 km przed dalszą radiolatarnią (DRL). Przelot nad DRL nastąpił na wysokości 426 m nad poziomem lotniska.
Po 12 s od przelotu nad DRL system TAWS wygenerował ostrzeżenie TERRAIN AHEAD. Chwilę później dowódca statku powietrznego przestawił swój wysokościomierz WBE-SWS na ciśnienie standardowe3 1013 hPa (działanie to spowodowało, że wskazywana przez wysokościomierz wysokość lotu samolotu, wykorzystywana przez system TAWS, zwiększyła się o 168 m). Spowodowało to wprowadzenie do systemu TAWS nieprawidłowej informacji, w wyniku której system przerwał generowanie ostrzeżeń, przyjmując, że samolot znajduje się wyżej niż w rzeczywistości. Samolot wykonywał podejście z prędkością około 310 km/h, zniżając się około 8 m/s.
KSL przekazał informację: „Четыре на курсе, глиссаде” („Cztery na kursie, ścieżce”) w chwili, gdy samolot znajdował się w odległości około 4,6 km od progu DS 26, 60 m nad ścieżką schodzenia i 130 m z lewej strony od osi pasa.
Informacja „Три на курсе, глиссаде” („Trzy na kursie, ścieżce”) została przekazana przez KSL, gdy samolot znajdował się w odległości około 3,5 km od progu DS 26, 35 m nad ścieżką schodzenia i 100 m z lewej strony od osi pasa.
W odległości 3 km od progu DS 26, na wysokości około 180 m nad poziomem lotniska, system TAWS ponownie rozpoczął generowanie ostrzeżeń, które trwały do momentu przechylenia się samolotu w lewo po utracie fragmentu lewego skrzydła 3,5 s przed zderzeniem z ziemią.
O godz. 6:40:41,5 KSL przekazał informację: „Два на курсе, глиссаде” („Dwa na kursie, ścieżce”). Samolot znajdował się wtedy w odległości około 2,5 km od progu DS 26, 20 m pod ścieżką schodzenia i 80 m z lewej strony od osi pasa.
O godz. 6:40:52, gdy samolot był na wysokości 39 m nad poziomem lotniska (91 m nad terenem; wysokość lotu samolotu w końcowej fazie podejścia do lądowania została oszacowana na podstawie obliczeń wykonanych przez Komisję), około 1,7 km od progu DS 26, dowódca statku powietrznego wydał komendę: „Odchodzimy na drugie zajście”. Drugi pilot o 6:40:53 potwierdził komendę dowódcy: „Odchodzimy”. O godz. 6:40:54, na wysokości 66 m nad terenem (23 m nad poziomem lotniska, 1538 m od progu pasa), przy prędkości 277 km/h, wystąpiła sygnalizacja osiągnięcia niebezpiecznej wysokości ustawionej na wysokościomierzu radiowym na 60 m.
Sekundę później KSL wydał załodze samolotu komendę: „Горизонт 101” („Horyzont 101” – brak odpowiednika w polskiej i angielskiej frazeologii lotniczej; 14 m nad poziomem lotniska, w odległości 1459 m od progu DS 26, gdy samolot znajdował się 70 m poniżej ścieżki schodzenia i 70 m z lewej strony od osi pasa). Komenda KL „Контроль высоты, горизонт” („Kontrola wysokości, horyzont”) została wydana, gdy samolot znajdował się na wysokości 2 m nad poziomem lotniska, 28 m nad terenem, 200 m przed bliższą radiolatarnią (BRL), 75 m poniżej ścieżki schodzenia i 65 m z lewej strony od osi pasa. W tym czasie dowódca statku powietrznego rozpoczął manewr odejścia na drugi krąg. Ze względu na bezwładność, samolot w dalszym ciągu zmniejszał wysokość i o 6:41:00,5, w odległości 1099 m i 5 m poniżej poziomu DS 26, nastąpiło pierwsze zetknięcie samolotu z przeszkodą terenową (przycięcie na wysokości 10 m wierzchołka brzozy rosnącej w parowie w pobliżu BRL), nie powodując jednak uszkodzeń mogących mieć wpływ na jego zdolność do lotu. Po przebyciu dalszych 244 m następowały kolejne zderzenia z krzewami i drzewami o średnicy pni do kilkunastu cm, które powodowały niewielkie uszkodzenia pokrycia i zewnętrznych elementów maszyny. Pomimo że samolot zaczął się już wolno wznosić, ze względu na ukształtowanie terenu jego wysokość nad ziemią obniżyła się z 10 m w rejonie BRL do 4 m w rejonie porośniętym młodymi drzewami i krzakami.
O godz. 6:41:02,8 na wysokości 1,1 m nad poziomem lotniska, w odległości 855 m od progu DS 26, samolot uderzył lewym skrzydłem w brzozę o średnicy pnia 30-40 cm, w wyniku czego nastąpiła utrata około 1/3 długości lewego skrzydła wraz z lotką. Spowodowało to wejście samolotu w niekontrolowany obrót w lewą stronę. Lecąc dalej i kontynuując obrót w lewo, samolot uderzał w kolejne drzewa o średnicy pni i konarów dochodzącej do 20 cm, co powodowało dalsze niszczenie zewnętrznych elementów płatowca.
O godz. 6:41:05 KL wydał komendę: „Уход на второй круг!” („Odejście na drugi krąg!”). Samolot znajdował się wtedy w odległości 698 m od progu DS 26.
Zderzenie samolotu z ziemią nastąpiło o godz. 6:41:07,5 w pozycji odwróconej, najpierw kikutami lewego statecznika poziomego i lewego skrzydła, a następnie górną powierzchnią przedniej części kadłuba, co spowodowało jego zmiażdżenie i rozerwanie.
Bezpośrednio przed upadkiem samolot poruszał się po torze nachylonym do ziemi pod kątem 10-12º z kursem 240º i prędkością 260 km/h.

alexander_the_great

Nie nagrało się nic w czarnych skrzynkach, że rusek zrobił zrzut i leci na wschód? A... wycieli to i to dlatego nagranie jest krótsze o 5 sekund.

ocenił(a) film na 1
w_dupke_czesany

Największym zagrożeniem dla całego świata jest ludzka ignorancja i głupota.

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Głupek, a jakim cudem miała na czarnej skrzynce tutki nagrać się korespondencja radiowa Ił-a i wieży? Wytłumaczysz nam to? Jakieś nowe metody nagrywania wprowadzono? Kur*a z kim tu w ogóle się dyskutuje, ludzie nie mają pojęcia o podstawach.

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Sądząc po tym co tu wypisujesz to ogólnie czytanie jest ci obce. Ustaliłeś już w jaki sposób nagrywają się komunikaty radiowe z wieży?

alexander_the_great

I taki opis katastrofy oraz wypowiedzi doświadczonych pilotów są dla mnie wiarygodne.

Sherlocked

Dziękuję, droga Sherlo, za dłuższą wypowiedź. Dzięki niej wiem już o filmie całkiem sporo i mogę w spokoju poczekać na wyciek kopii do sieci, nie nabijając frekwencji. Uwielbiam oglądać propagandę, ale płacić za nią - już niespecjalnie.

Vuzz

ja również poczekam i obejrzę z ciekawości.

Sherlocked

Dokładnie!

Sherlocked

Dziękuję. Pierwszy wątek, na jaki natrafiłam nie rozpisany na temat polityki PiSu, propagandy, polityki Rosji i USA, Tuska, "oceniam na 1 i nie mam zamiaru oglądać", kłótni między drzewami a zamachem i innymi takimi, tylko wreszcie napisane coś odnośnie filmu (przynajmniej sam temat, bo komentarze to już co innego)... Kur;na forum filmowe, a nic o filmie tylko sami politolodzy... Domyślam się, że film jest mega kiepski (niczego innego się nie spodziewam :D), ale lepiej się czyta wypowiedź kogoś, kto przynajmniej to oglądał niż rozważania wszechwiedzącego narodu..

ocenił(a) film na 7
kati91

Akurat przeczytałaś recenzję kogoś komu zależy by jak najmniej ludzi obejrzało ten film, stąd akcja na wystawianie jedynek czy się film oglądało czy nie, (podejrzewam, że 80% tych co dało jedynki nie widziało filmu) dlatego też nie ma co się sugerować niską oceną. Może warto obejrzeć "Smoleńsk" po to by wyrobić sobie własne zdanie na jego temat, a nie słuchać innych. Nie wszyscy ludzie są uczciwi.

Sherlocked

"Problem jest taki, że film o- jednak jakby nie patrzeć jednej z większych tragedii polskich w ostatnich latach-jest nudny. Cholernie nudny." (tu skończyłem czytać;) ... . . . AHA! hahaha no faktycznie do teksańskiej masakry się nie umywa!

Skcric_Xovan

O treści filmu nie pisać nie będę, ale technicznie to tragedia....

ocenił(a) film na 2
Sherlocked

Idealnie w punkt

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Dziękuję.

ocenił(a) film na 7
Sherlocked

Masz rację twój komentarz był zły zły do bólu ...... przesączony jadem i nienawiścią. Aż żal czytać.

Sherlocked

Nie ma nic gorszego jak wypisywanie głupot i świadome ukrywanie prawdy.
Jest Taki Jeden, Ktoś Komu wina nigdy nie zabraknie, Kto cie za to grzeszniku rozliczy na sądzie ostatecznym.

Ja oglądałem film i wcale nie jest nudny. Jeśli ktoś nie zna prawdy o Smoleńsku ten film może mu otworzyć oczy. Znam wiele osób, które wierzyły np. w błąd pilotów do chwili gdy obejrzeli film. Wszystko wywraca się wtedy do góry nogami. Przez 6 lat w coś się wierzy, a tu okazuje się że jest zupełnie odwrotnie. Warto przekonać się o tym na własnej skórze (słowa te są kierowane do tych co nie wierzą w zamach). Możecie w jedną rzecz nie uwierzyć, w drugą, trzecią... Ale w dwudziestą w końcu uwierzycie, a zaraz po tym w trzecią, drugą i pierwszą. Wszystko wtedy składa się w jedną całość i układanka do siebie pasuje.

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Zaraz Einstein, a jakim cudem ktoś miał zmienić zdanie na temat katastrofy jak według reżysera to nie jest dokument? Może w końcu pokażesz dowody na zamach? Bo nawet ci co darli mordę o zamachu siedząc w opozycji, gdy mają sposobność udowodnić zamach, nie robią tego tylko pie.rzą o serwerze na które skopiowali dane.

pikus1988

Do wody to sobie skocz brudasie i najlepiej już nie wypływaj na powierzchnię.

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

Wskoczę razem z tobą, tylko dla dobra wszystkich weź zaopatrz się w betonowe buciki żebyś przypadkiem nie wypłynął.

w_dupke_czesany

Lepiej nie używaj zwrotu "pedałek" bo jest w naszym kraju taki jeden karzeł, którego mogłoby to urazić. I nie chodzi mi o Bierdonia...A tak poza tym to może przestań obrażać innych, podaj jakieś argumenty na obronę tego filmu, i co najważniejsze, oceń go. Póki co, tylko ryjem pierdzisz...

32ywis

Te matoły nic nie jażą więc nie ma sensu nic im tłumaczyć. Jest tu kilka osób które podają dowody na zamach, bardzo wiarygodne, ale te planktony nie dopuszczają do siebie tych informacji. Tłumaczenie matołom mija się z celem dlatego nie mam zamiaru się wysilać.

32ywis

Biedroń nie jest karłem. Kryptogejem też nie :-)

ocenił(a) film na 2
w_dupke_czesany

ależ cię muszą kukle swędzieć biedaku. Jakie to prawdziwe dowody na zamach pokazaliście? Zdjęcie jakiejś głowy z raną, która jest rzekomo wynikiem strzału z pistoletu? Bajek mniej oglądaj.

pikus1988

O co ci chodzi?

pikus1988

@pikus1998
Przeczytałem cała dyskusje i jestem pełen podziwu dla Ciebie. Ileż trzeba mieć cierpliwości i wytrwałości, żeby w tak konstruktywny i poparty dowodami sposòb dyskutować z osobami pokroju "w dupke czesany".(już sam nick i zdjęcie przypomina mi o pokoleniu Justina Bibera). Pełen szacun za wiedzę popartą trudnymi do obalenia dowodami fachowców, a nie wiedzą z Facebooka i youtube. Pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości.

Baranek35

Trudne do obalenia dowody fachowców xDDD
Nieźle mnie rozbawiłeś.