PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

...to było złe. Tak bardzo złe. Nie dlatego, że propaganda, nie dlatego, że zmanipulowane fakty. Owszem, propaganda, owszem manipulacja, ale to da się przeżyć. Problem jest taki, że film o- jednak jakby nie patrzeć jednej z większych tragedii polskich w ostatnich latach-jest nudny. Cholernie nudny.
Po obejrzeniu animacji logo Kino Świat oraz pozostałych dziwnych, kompletnie nie znanych studiów filmowych widzimy… jakiś ludzi na płycie smoleńskiego lotniska. Czekają oni na przylot Tupolewa, lecz w między czasie zauważają rosyjski samolot, który zatacza kółka nad lotniskiem. Słychać komunikat, że ,,ładunek został zrzucony!!!” i Rosjanie odlatują. Po chwili przez gęstą mgłę słychać dwa wybuchy (to ważne!), a … nasi ludzie pytają… innych ludzi (złych, no bo to przecież Rosjanie) co się stało. Ci obojętnie wzruszają ramionami, na co Polacy niemalże wybuchają płaczem i chcą się rzucić na pomoc bo ,,tam są ludzie!”. Zbliżenie na mgłę, muzyka Lorenca, która na początku brzmiała całkiem przyjemnie, lecz w miarę powtarzania tych samych dźwięków w kółko stała się irytująca robi się głośniejsza, pojawia się olbrzymi napis SMOLEŃSK na środku ekranu, słychać dźwięki nagrane chwilę po katastrofie. Bolesna kakofonia w połączeniu z muzyką, zaczyna się film.
No… właściwie to nie. Przez pierwsze pół godziny widzimy może z dwie minuty filmu. Reszta to rzeczywiste nagrania- z miejsca katastrofy, pierwsze wiadomości, tłumy pod pałacem prezydenckim, pogrzeb pary prezydenckiej. Oszczędność materiału. Czy jakoś tak. Potem scen nagranych do filmu jest nieco więcej, ale wciąż za mało. Żeby było bardziej dramatycznie i pasowało pod fabułę, dograne są dodatkowe dźwięki. Tak jak dzwoniące telefony na miejscu katastrofy czy też modlitwa ,,Zdrowaś Mario” (odmawiana dramatycznym szeptem, który z początku brzmi jak język węży z Pottera), pomimo wyraźnego zbliżenia na nieruchome usta tłumu. Lub też mój osobisty faworyt- pieśń komunistyczna podczas sceny zbierania szczątek wraku.
Główna bohaterka to Nina. Nina to jedyna nazwana bohaterka filmu. Co można powiedzieć o Ninie? Nina jest dziennikarką. Nina pracuje w telewizji TVM SAT (czaicie- TVN i Polsat), która jest złą telewizją, bo jej szef robi krzywe miny i na newsa o Katyniu nieznając kontekstu tylko słysząc o ciałach w błocie reaguje krzykiem o sekcie smoleńskiej. W ogóle kiepska telewizja z tego TVM SATu- puszczają do telewizji wiadomość o znalezieniu nagrania bez obejrzenie tego nagrania (Nina potem przeżywa, jak to została oszukana wywołując face palmy ), no i zatrudniają jakiegoś gościa, któremu muszą tłumaczyć od podstaw co się dzieje w Polsce, i to w języku angielskim. Co oczywiście nie przeszkadza mu co jakiś czas przerzucić się na całkiem zgrabną polszczyznę. Czemu nie.
Nina jest beznadziejnie zagrana. Nim nawraca się na jedyną słuszną drogę na jej twarzy cały czas widnieje jeden, ten sam złośliwy uśmieszek. Uśmieszek poszerza się podczas zadawania niewygodnych pytań rodzinom ofiar (które w sumie najpierw są oburzone, ale potem nie widzą przeszkód w zapraszaniu Niny na herbatkę i ciasteczka) oraz kręcenia strajków przeciwko pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Nina zadaje pytania, młodzi, głupi, niedoświadczeni życiem i nie będący grupą docelową Radia Maryja ludzie odpowiadają na pytania ze złością, a widz zastanawia się dlaczego ktoś wziął do tej sceny jako statystów Azjatów.
Pod wpływem matki- starszej kobiety z krzyżykiem na szyi, która obraża się na córkę, gdy ta wykonuje swoją pracę (to jest zamiast wejść do środka pałacu prezydenckiego aby tam oddać hołd przy trumnach kręci reportaż) Nina zmienia swój grymas. Jej twarz jest teraz poważna, doświadczona, pełna powagi i refleksji. Niestety, pomimo zmiany wyrazu twarzy aktorka wciąż wypowiada kwestie tym samym monotonnym tonem, który zawsze brzmi identycznie.
Nina w końcu nawraca się i postanawia DOJŚĆ DO PRAWDY…. Chyba. Trudno powiedzieć. Przez całe dwie godziny czekałam na jakieś rozwinięcie akcji, dramatyczny zwrot, albo cholera- ciekawą scenę. No nie doczekałam się niestety. Dostałam za to przemówienie Kaczyńskiego w Gruzji (całkowicie po polsku- na pewno wszyscy go zrozumieli, patrząc na realne nagrania tłumu z podłożonymi krzykami POLSKA, POLSKA, POLSKA), 5 sekundową scenę seksu pomiędzy Niną a jej chłopakiem (o którym wiemy tylko tyle, że jest kamerzystą- nawet nie poznajemy jego imienia) oraz wycieczkę Niny do Chicago, gdzie rozmawia z ojcem o soczkach w foliowych torebkach. Z kimś tam niby się spotyka, z kimś tam rozmawia, ktoś tam nawet ,,popełnia samobójstwo” (nie jest to samobójstwo, bo za każdym razem widzimy złowrogiego pana w płaszczu wsiadającego do czarnego auta i oddalającego się z miejsca zbrodni)- ale nic z tego nie wynika. Nie wiemy kim byli ci ludzie, nie znamy ich imion, nie wiemy skąd posiadali WSTRZĄSAJACE INFORMACJE O SMOLEŃSKU ZA KTÓRE MUSIELI ZGINĄĆ™, więc kompletnie nas to nie rusza.
Montaż. Dobry Boże, montaż. Płakałam jak oglądałam. Gwałtowne cięcia i urwania muzyki, sceny które prowadzą donikąd. Tak jak wspomniana scena seksu- która pojawia się pomiędzy startem samolotu linii lotniczych LOT, a rozmową pilotów Tupolewa z kontrolerem ruchu w Smoleńsku. Lub już wspomniana dyskusja o soczkach w foliowych torebkach- dramatyczne ujęcia Chicago z dramatyczną muzyką, JEBS, dyskusja o soczkach trwająca góra 10 sekund, JEBS wracamy do Chicago? What the?
Jest też jakaś wdowa po generale (nie padają żadne nazwiska), która za 6 biało-czerwonych kwiatków płaci 4 dychy i wciąż obraża się na naszą bohaterkę za niewygodne pytania, po czym znowu ją zaprasza. Do tego rozmowy pilotów z wieżą, para prezydencka oglądająca Tuska i Putina na molo w Sopocie (+komentarz ,,ciekawe po jakiemu rozmawiają??? Pewnie po niemiecku), tłum pod pałacem prezydenckim, wybuch na pokładzie (oczywiście, że był wybuch- i to wbrew pozorom całkiem nieźle jak na efekty specjalne zrobiony), kolejne samobójstwo- wszystko pomieszane, przeraźliwie pocięte, nudne jak flaki z olejem, bez żadnego ładu i składu. Gdyby nie ciekawość czy plotki o ostatniej scenie są prawdziwe, to dawno wyszłabym z kina i poszła się napić mocnego alkoholu.
I tak- plotki są prawdziwe. Ostatnia scena to wizja Niny ofiar katastrofy spotykającej się z żołnierzami z Katynia. Oficerowie salutują prezydentowi, reszta się przytula, rozmawia i śmieje. Jest cudownie i wesoło. Aż trochę zbyt wesoło. Może to był ostatni dzień zdjęć, stąd ta radość na twarzach aktorów.
I oto i on, cały Smoleńsk. Jeden wielki, chaotyczny zlepek bezsensownych scen z fatalnym montażem, fatalną muzyką, fatalną grą aktorską i fatalnie nagiętymi faktami, by pasowały do prawdziwej wersji™ -bez żadnego morału, przekazu czy lekcji. Po prostu- fatalnie nudny film.

ocenił(a) film na 9

Sam jesteś lamus. Dobrze że gimnazja likwidują bo niektórzy mają po nich skrzywioną psychę. BTW psiego syna to sobie wśród swoich poszukaj. Mam radę- Pochyl się, rozpędź a ściana sama cię znajdzie. Może coś ci to pomoże.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
iraz75

Komisja Macierewicza pochłania 300 000 zł miesięcznie. Minimum, Co ustalono? Szkoda mi wyzwawców pisu, bazują na intelektualnej niemocy swoich wyborców. Ech.

ocenił(a) film na 9
Myszkin_filmweb

Porównaj budżet rusów a RP... ilu szpiegów ruskich tu jest, porównujesz komara do czołgu, ale spokojnie, Allachy już robią porządek w ZSRR czyli Rosji i jak ich zaorzą to serio będzie ciekawie. Licz dalej na Merkel która już dawno jest muzułmanką.

iraz75

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź na moje pytanie. Swoją drogą, ciekawe kaftany teraz szyją, że można jakoś przez nie pisać w necie. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Myszkin_filmweb

Może wejdź na link i wykaż się Polaku http://twitter.com/tvp_info/status/851180251015249922

Sherlocked

Obejrzałaś, napisałaś trochę bzdur, idź dalej dziecko pograj w gry...

Sherlocked

Genialny tekst! Polecam! ;-)

ocenił(a) film na 1
ja_to_ja_12

Aby obejrzeć ten film w całości trzeba wysmarować tyłek masłem orzechowym by ksiądz miał niespodziankę.

Na poważnie kto zmarnował tyle pieniędzy na nakręcenie takiej bredni. Piloci BMW Bierni mierni ale wierni do końca spełniali prośby Lecha i się rozbili to on jest odpowiedzialny za śmierć tych ludzi nikt inny.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Jakie były przyczyny rozbicia się samolotu?

ocenił(a) film na 1
Brian_FF78

Klapki na oczach.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie?
Rozumiem, że wolisz się nie ośmieszać?

ocenił(a) film na 1
Brian_FF78

Sam się ośmieszasz i odpowiedziałem Ci na pytanie nie moja sprawa że chorujesz na schizofremię i nie potrafisz uznać odpowiedzi.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Ja nie pytam czy decyzja o lądowaniu była błędna czy dopuszczalna. Zastanawiam się czy potrafisz odpowiedzieć na pytanie jak to się stało, że samolot się rozbił.
Stracił skrzydło od uderzenia w drzewo, piloci zeszli zbyt nisko by móc odlecieć na drugi krąg, czy samolot zniszczyły wybuchy, a może była jeszcze inna przyczyna katastrofy?

ChubakaCieLubi

Widzę, że nie odpowiesz na to pytanie. To odpowiedz na moje:
Z jakiego powodu samolot rozpadł się na tysiące części?

ChubakaCieLubi

Nie jestem ani wyborcą PiS-u ani nie przepadałem za prezydentem Kaczyńskim, ale takie oskarżenia są ohydne i równie kretyńskie jak opinie o "zamachu". Skąd to niby wiesz? Masz dowody, nagrania? Stoję sobie z boku tego całego sporu i im dłużej go obserwuję tym wyraźniej widzę, że jedna i druga strona są równie zakłamane. Ci co popierają PiS gloryfikują Kaczyńskiego i dorabiają niestworzone teorie, a ci co są za PO i lewicą wyraźnie wypierają wstyd za to że Kaczyńskiego spotwarzano w mediach, więc chcą zrzucić winę za katastrofę na niego. Tamci są mitomanami, ale wy jesteście świniami. Tekst o księdzu sugeruje że mam do czynienia z typowym produktem TVN-u i "Wyborczej", prawda?

BOB_76

Pilot Tupolewa lecący z Lechem Kaczyńskim w sierpniu 2008 roku odmówił lądowania w Gruzjii ze względu na bezpieczeństwo pasażerów.
Pilot Tupolewa lecący z Lechem Kaczyńskim w kwietniu 2010 roku nie odmówił próby lądowania ze względu na bezpieczeństwo pasażerów.

Pan Prezydent nie chciał spóźnić się na uroczystości katyńskie. Jednak to pilot trzyma stery w rękach.
Myślę, że wina tutaj nie leży wyłącznie po stronie jednej tylko osoby.

ocenił(a) film na 1
BOB_76

Co ma piernik do wiatraka? Stój sobie nawet po środku prawdy i tak nie zmienisz, wstyd mi za takich ludzi których stawia się na równi z wielkimi narodu. Człowiek nikt który nic nie dokonał prócz dzielenia narodu leży na wawelu.

Ja widzę że jednak sam jesteś produktem skoro rozbolała Cie od tego dupa i musiałeś wmieszać w to politykę.

Idź zrób laskę Rydzykowi i wysmaruj dupsko masłem by wspierać dalej hubę i patologię. Bo w finale zabrzmiałeś jak wyznawca tej chorej sekty.

ChubakaCieLubi

Sam idź possać gonady Michnika. Ludzie którzy wierzą w brednie "Wyborczej" TVN-u i pokrewnych mediów są takimi samymi żałosnymi kretynami, jak czytelnicy "Gazety Polskiej" itd. Od razu rozpoznaję takich idiotów: tak samo jak zwolennicy zamachu, nie mają kompletnie żadnych dowodów na swoją urojoną tezę o "winie" Kaczyńskiego, no ale Wyborcza tak napisała, no to musi być prawda. Są tacy głupi że łykają każdą brednię wypuszczaną przez swoje ulubione media, np. że księża to pedofile - choć wystarczyłoby sprawdzić policyjne statystyki żeby się przekonać że przez ostatnie 10 lat za przestępstwa seksualne w Polsce skazano zaledwie kilkunastu księży na 20 000 ogółem. Jaki to procent geniuszu?

ocenił(a) film na 1
BOB_76

Nie mam nic wspólnego z Michnikiem półmózgu oddałem głos na prawicę ale nie z ramienia socjalizmu jak zakłamany PiS. Wypisuj sobie te brednie ile chcesz.

Na siłę łączysz mnie z bzdurami które nie miały miejsca to teraz zbierasz żniwo ale schizofremia w Twojej głowie nakazała Ci je dodać. Jedyne Twoje argumenty to TVN i Wyborcza czyli NIC. A prawda jest taka że PiS to taka sama czerwona chołota tylko ubrana w Watykańskie szaty.

Twoje argumenty ssą pałkę.

ChubakaCieLubi

przesadzacie... :)

ocenił(a) film na 1
KrejziDzamper

Przesadziłas to Ty z ocena i to o dobre 8 pkt:D

mch91k

jakbyś uważnie oglądał film to byś wiedział że jak uderzyli w brzozę to było słychać strzały

ocenił(a) film na 1
mch91k

To narodowi socjaliści w wersji PiS, identyczna elita jak u Hitlera. Zatłukli by Cię za inne zdanie, wygląd, poglądy. Tłuszcza wielbiąca kult jednostki.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Bredzisz. Szybciej KOD-owcy nas zatłuką, albo ci z czarnych marszów. Weźmy np. Marsz Niepodległości 11 listopada. Gdyby nie hołota z policji (na zlecenie PO), to Marsz przeszedłby spokojnie bez żadnych ekscesów. Ale policja otrzymała od PO polecenie, aby zrobić rozróbę i pokazywać to potem na okrągło w telewizorni. Byłem dwa razy na takim Marszu i widziałem prowokacje ze strony policyjnych psów i hien, zamaskowanych w czapkach kominiarkach, chronionych przez policję.

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

No mam nadzieję że was wytłuką będzie mniej zawistnych ludzi na ziemi.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

No i sam widzisz jakie macie do nas nastawienie.
"Dorżniemy watahy" ... Mówi Ci to coś ?
I kto tu jest zawistny ? ;p

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

I jeszcze jedno : czy uważasz, że skoro walczymy o Polskę wolną, suwerenną, niepodległą, katolicką, skoro walczymy o prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci, skoro sprzeciwiamy się wszelakim plugastwom jak gender, małżeństwo homoseksualnym, itp., skoro pragniemy NORMALNOŚCI - to jesteśmy ludźmi zawistnymi ? Człowieku, zastanów się co Ty pleciesz ...

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

Po pierwsze nie jestem katolikiem i nigdy bym nie chciał nim być najbardziej zakłamany odłam chrześcijan o ile można ten odłam tak nazwać, po drugie nie walczę o prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci "ciekawe co taki oszołom jak ty powie osobie z stwardnieniem rozsianym co już tylko mózg funkcjonuje", po trzecie zwyczajnie stuknij się moralisto gender to ty masz w kościele gdzie ksiądz posuwa innych, nie jestem miłośnikiem homo a najwięcej afer było właśnie w KK.

Po czwarte Polak nie równa się katolik wbij to w swoją bezmózga łepetynę drukowanymi literami nasza historia znaczy wiele dłużej i wiele wiecej. To że ty stoisz po stronie tych degeneratów co bawią się w sąd ostateczny na ziemi to nie oznacza że zmusisz do tego innych.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Głupi jesteś i tyle. Młody i głupi. To jest właśnie cecha młodości : głupota. Na szczęście nie dotyczy wszystkich. Znam wielu młodych wspaniałych ludzi. I oby było ich jak najwięcej. I druga sprawa : jesteś do szpiku kości przesiąkniety lewacką ideologią. Ideologią która Boga wyrzuciła za burtę. Prawdodopodnie urodziłeś się w katolickiej rodzinie, zostałeś ochrzczony, i dobrowolnie wyrzekłeś się wiary katolickiej. I tym gorzej dla Ciebie młody człowieku. Żal mi Ciebie. Może kiedyś zrozumiesz, że popełniasz błąd. Wielki błąd.

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

Wy walczycie o to, żeby matki ryzykowały zycie po to aby zdeformowane ciało niezyjącego dziecka można było ochrzcić i nadać mu imię....chore!!! Plugastwa?? Największym plugastwem jest zgwałcenie przez księdza zarażonego wirusem HIV 30 dziewczynek, za które nie poniósł kary ponieważ broniły go władze archidiecezji. Normalność ?? Czy normalnością jest zabranie pieniędzy na kulture (głównie teatrom) i danie ich Rydzykowi (20 mln), dzieki Bogu media to naglośniły i do tego nie doszło. Więc nie mów mi o normaności.

ocenił(a) film na 7
mch91k

A gdzież te wszystkie gówna wyczytałeś, młody człowieku ? W Gazecie Wymiotnej ? To się nie dziw, że potem takie poglądy głosisz, i że masz nienawiść do Kościoła. Kościoła, który jako jedyny daje każdemu człowiekowi zbawienie. Ale tego co ja teraz piszę, Ty tego nie rozumiesz. Może kiedyś zrozumiesz. Oby.

AndyGarcia

"Zbawienie jest stanem, w którym Bóg za sprawą Jezusa przywraca człowieka ze stanu grzechu i śmierci do stanu jedności ze sobą i życia wiecznego."

Jak to się ma do Twojej wypowiedzi:
"Kościoła, który jako jedyny daje każdemu człowiekowi zbawienie."

ocenił(a) film na 7
bazant57

NIe widzę tu żadnej sprzeczności. Bóg nie przywraca tej jedności za jednym pstryknięciem. Jezus owszem, umarł za nas wszystkich na Krzyżu. Ale czy myslisz, że to wystarczy aby być zbawionym ? Otóż mówię Ci : nie ! Jak będziesz dalej sobie grzeszył jak gdyby nigdy nic, to nawet ofiara Jezusa Ci nie pomoże,. I tyle w temacie.

AndyGarcia

Chodziło o Twoje przytoczone twierdzenie:
"Kościoła, który jako jedyny daje każdemu człowiekowi zbawienie."

A prawda jest bardziej złożona:
"Według Soboru Watykańskiego II główną drogą zbawienia jest Kościół katolicki (ecclesia Christi subisistit in ecclesia catholica: Konstytucja dogmat. o Kościele, 8), ale istnieją też elementy zbawcze w innych wyznaniach chrześcijańskich, a ponadto również w innych religiach, zwłaszcza w monoteistycznych (judaizm i islam), a wreszcie i poza religiami na zasadzie zachowania podstawowej moralności."

ocenił(a) film na 7
bazant57

Podtrzymuję : Kościół Katolicki jako jedyny daje człowiekowi zbawienie.

"Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie." - więc zapomnijmy o innych religiach. Również protestantyzmu nie brałbym na serio.

Ale masz prawo myśleć inaczej. Masz wolną wolę.
Zaleciłbym jednak szukać prawdy. SVII dokonał rewolucji w Kościele. Przewrócił wszystko do góry nogami. Obecne problemy w Kościele wynikają z SVII. Sam Paweł VI powiedział (już po SVII) "Dym szatana wtargnął do Kościoła".

AndyGarcia

"Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie."
Czyli przez Jezusa, reszta to interpretacja.

Jeżeli stanowisko Pawła VI wobec wyniku soboru było negatywne, to w końcu do tych zmian przyłożył ręki przewodnicząc trzem sesjom. A potem nie podjął działań, aby zaradzić niekorzystnym zjawiskom. Nie zrobili tego też następcy i jak to się ma do nieomylności papieża w sprawach wiary?

ocenił(a) film na 7
bazant57

Zgadza się, papież Paweł VI przyłożył do tych zmian rękę.
Wraz z SVII prysnął dogmat o nieomylności papieża.
Franciszek potwierdza to całym sobą.
Prawdziwe było to, co bylo do SVII.

AndyGarcia

Pozostaje Ci przyłączyć się do lefebverystów. A dogmat o nieomylności papieża ma raptem 146 lat.

ocenił(a) film na 7
bazant57

Nie zamierzam. Ale prawda jest taka, że to oni są bliżej prawdy, niż papież. I to znacznie bliżej. Lefebryści nie chcą zrywać z Kościołem, chcą być jego częścią. Są po prostu tymi, którzy bronią prawdy, i są w tym nieugięci.

ocenił(a) film na 7
bazant57

I jeszcze to :

Wyznanie wiary św. Atanazego: „Quicumque vult salvus esse, ante omnia opus est ut téneat cathólicam fidem" – „Ktokolwiek pragnie być zbawiony, przede wszystkim winien się trzymać katolickiej wiary”.

AndyGarcia

No cóż, napisał też:
"Prawdy nie zwiastuje się za pomocą miecza i strzały lub broni, lecz rozumem i przekonywaniem (…). Jest to właściwością prawdziwej religii, nie zmuszać, lecz przekonywać."
Praktyka katolickich władców była inna.

ocenił(a) film na 7
bazant57

Prawda objawiona przez Pana Boga nie wymaga żadnej odnowy. Tymczasem SVII zmienia tę Prawdę.

Kiedyś (przed SVII) mówiło się, że nie ma zbawienia poza Kościołem. Teraz (od SVII) mówi się, że w każdej religii mozna się zbawić. ;p To co ? Kościół do SVII mówił nieprawdę ? To jakiś obłęd. Kto im dał prawo do takiej interpretacji ? Bergoglio idzie jeszcze dalej. Przestrzegałbym przed fałszywymi prorokami.

ocenił(a) film na 7
bazant57

A skoro przytoczyłeś ten cytat, to ja Ci przytoczę jeszcze inny (z tego samego źródła) :

"Zbawienie jest łaską. Oznacza to, że Bóg udziela zbawienia jako daru niezwiązanego z żadną zasługą. Jednak przyjęcie zbawienia zależne jest od wolnej woli człowieka i od łaski."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbawienie

ocenił(a) film na 7
mch91k

I jeszcze jedno młody człowieku.
czy naprawdę uważasz, że zabicie niewiniątka w łonie matki to coś normalnego ? I Ty mi tu będziesz o jakiejs "normalności" mówił ??? Wstydziłbyś się ! Uważasz, że to dzieciątko co poczeło się łonie matki, nie ma prawa do życia ? Ma takie samo prawo do życia, jak Ty smarkaczu ! Popierając aborcję - popierasz ZŁO. Wbij to sobie raz na jutro do swego zakutego łba ! I podziękuj swojej matce, że nie dokonała na Tobie aborcji. Bo dzięki temu teraz możesz obficie pluć na Kościół.

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

Ja nie mam nienawiści do Kościoła tylko uważam, że zeby być zbawionym nie muszę muszę chodzić do kościołą czy głosić takich poglądów jak Ty... a kościół w dzisiejszych czasach to jest korporacja co dobitnie pokazuje przykład Rydzyka. A co do tych niby bredni to sam sobie poszukaj... wystarczy wpisać i jest kilkanascie artykułów z różnych źródeł na ten temat, ale na pewno są pisane na zlecienie KOD-owców więc pewnie i tak nie przeczytasz.

ocenił(a) film na 7
mch91k

@mch91k
A co do tych niby bredni to sam sobie poszukaj... wystarczy wpisać i jest kilkanascie artykułów z różnych źródeł na ten temat,

Przypuszczam, że wszystkie źródła są lewackie. Wśród nich panuje taka jedność, że głowa mała. Jakby się zmówiły, żeby napisać o tym samym, i w tym samym tonie.
Mnie te gówna nie interesują. Prawdy u lewaków nie znajdę.

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

Jesteś internetowym debilem albo trollem a jeżeli jesteś jeszcze do tego stary to degeneratem.

Sam jesteś lewakiem bo popierasz Pisowskie gówno a pis to Lewica katolska.

Zamiast zmniejszać podatki to oni podnoszą by dać ochłap o nazwie 500+ ale nikogo już nie interesuje że pół pensji się zabiera na podatki, zmusza się do utrzymywania publicznej propagandy.

Pewnie jesteś jakimś pachołem u proboszcza i szalejesz w imieniu Pawłowicz.

ocenił(a) film na 7
ChubakaCieLubi

Już widać, że masz przeorane we łbie.
Najwyraźniej lewactwo Ci nie służy ;p

ocenił(a) film na 1
AndyGarcia

Ty masz nasrane we łbie taki wielki kompost.