Od piątku, 21 listopada, przez cały weekend w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.
Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.
W piątek, 21 listopada w sekcji "Społeczeństwo" widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym
"Zdrowy jak jogurt?" o kulisach powstawania jogurtu,
"Ziarno niezgody", który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz
"Food Chains. Rolnik czy niewolnik?" opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.
Sobota, 22 listopada to sekcja "Kultura kulinarna". Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów:
"Dashi - esencja Japonii" o zwodniczo prostym bulionie rybnym, "Shoyu i sekrety japońskiej kuchni" opowiadający o popularnym sosie sojowym. W
"Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie" widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w
"Cook It Raw 2013 – Charleston" będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument
"Na tropach generała Tso" o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.
W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zaproszą na sekcję "Smakosze". A w niej film
"Kawior – czarne złoto" o rynku tego rarytasu,
"Kobiety i szampan", który przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także
"Kaiseki - menu Koyamy" o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie
"El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata". Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu
"Uczta", który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.
Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.
Szczegóły dotyczące biletów oraz programu można znaleźć na stronie
www.kuchniaplus.pl/fff.
Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.