Startuje 6. Food Film Fest!

https://www.filmweb.pl/news/Startuje+6.+Food+Film+Fest-108455
Od piątku, 21 listopada, przez cały weekend w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.



Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek, 21 listopada w sekcji "Społeczeństwo" widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym "Zdrowy jak jogurt?" o kulisach powstawania jogurtu, "Ziarno niezgody", który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz "Food Chains. Rolnik czy niewolnik?" opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.

Sobota, 22 listopada to sekcja "Kultura kulinarna". Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów: "Dashi - esencja Japonii" o zwodniczo prostym bulionie rybnym, "Shoyu i sekrety japońskiej kuchni" opowiadający o popularnym sosie sojowym.  W "Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie" widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w "Cook It Raw 2013 – Charleston" będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument "Na tropach generała Tso" o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.



W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zaproszą na sekcję "Smakosze". A w niej film "Kawior – czarne złoto" o rynku tego rarytasu, "Kobiety i szampan", który  przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także "Kaiseki - menu Koyamy" o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie "El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata". Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu "Uczta", który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.

Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.

Szczegóły dotyczące biletów oraz programu można znaleźć na stronie www.kuchniaplus.pl/fff.

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.