PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78087
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Szczerze? Temat zmałpowany z tv.com, ale my w polskim wydaniu też powinnyśmy mieć coś takiego, nie? Więc... jedna pisze zdanie, a kolejna pisze czy się zgadza czy nie i daje kolejne. Czyli już wasza wola czy to będzie prawda czy nie... Zaczynam:

Booth powiedział Parkerowi, że małpy są, jak ludzie.

piegza

O czym Brennan i Booth rozmawiali idąc na przystań na początku 2x15 (Ciała z książki)?

_LG_

Cytat: Ty miałaś czas by napisać książkę, ja miałem czas, by...

_LG_

no tak, ale kiedy to było? dwa lata temu...
a skoro nie rozmawiali o kolejnych książkach, więc Brennan myślała na przykład, że ich już nie przeczytał
?
rozwiń swoje przemyślenia, plis
;)

andzia_45

Dwa lata temu czytał i pamiętał takie szczegóły jak końcowa scena z książki (gość z FBI i pani antropolog w samochodzie), a teraz Bones prezentuje zdziwienie, że on wie cokolwiek o jej pisarstwie. W pierwszej serii 1x22 zadedykował amu książkę, a na pocz. pierwszej serii Booth zna nazwisko głównego bohatera powieści Bones (pyta na jej wykładzie, na jakiej realnej osobie oparła postać). Troszkę naciągane to zdziwienie Bones, czy tylko mnie się tak wydaje?

_LG_

tak, odrobinę to niekonsekwentne jeśli chodzi o ciągłość serialu,
ale Bones mogła uznać, że skoro o jej OSTATNICH książkach nie rozmawiali, to najprawdopodobniej Booth ich nie czytał.

piegza

Zgadzam się z Tobą. Jaj zdziwienie mogło potęgować jego cytowanie.

_LG_

Proszę zadać pytanko osobie, której nic się nie zgadza;))) (poranna dawka paranoi). Mam dziś kiepski dzień - pralka nie działa:(

_LG_

zgadza, zgadza, wszak jest w Twoich wnioskach trochę racji i już wcześniej kilka takich nieścisłości wskazałyśmy (np.:mąż Angeli, Brennan i jej stosunek do węży)

ja wcześniej nie skapowałam, bo kompletnie zapomniałam o tej rozmowie z 2x15, a scena na przystani kojarzyła mi się tylko z końcówką 2x16, dlatego nic mi się nie zgadzało ;)

przyjmij, LG, wyrazy najgłębszego współczucia z powodu pralki. wielki to pech :(

Brennan w 3. i 4. serii wykazała się kilka razy niespotykaną u niej wcześniej spontanicznością i chęcią zabawy. podaj 2-3 przykłady takiego postępowania Brennan.

piegza

Poszukam gotując, a teraz uczcijmy minutą ciszy moją śp. pralkę. Niech zaliczy grono aniołków;)))

piegza

Brennan spontaniczna i skora do zabawy w serii 3 i pocz. 4. pomyślmy...

3 seria
3x06 – Bones pije z Boothem po rozwiązaniu sprawy
3x09 nie wiem, czy zaplanowany wcześniej pocałunek pod jemiołą można nazwać spontanicznym? Chyba nie...
3x12 – stymulacja Andy’ego (latające paliczki;)
3x14 – jej występ na końcu odcinka
3x15 – proponuję do listy dodać bójkę na pogrzebie – to też zabawa i w dodatku spontaniczna. Na Dzikim Zachodzie w saloonach bójki były uznawane za zabawę, w „Cyruliku Syberyjskim” były nawet czymś więcej niż zabawą...

4 seria:
4x04 – spontanicznie uścisnęła Bootha na pogrzebie Ripleya,

Ból pleców Bootha miał jakiś związek z Parkerem.

_LG_

zgadza się, z Parkerem i chyba jakąś zjeżdżalnią. coś sobie nadwyrężył podczas zabawy z synem.

do spontanicznych zachowań Bones dodałabym zabawę z psem i jego piłką podczas przesłuchania ;) z Andym pozwoliła sobie na jeszcze więcej, gdy "burczała mu w brzucho" ;))))
(naprawdę nie wiem, jak nazwać to, co robiła wtedy z tym dzieckiem. w każdym bądź razie cieszyła się, że Andy jeszcze z nimi zostanie) ;D

Zach został tym razem "królem wariatkowa".

piegza

To prawda. Przestał być królem laboratorium, a został królem wariatkowa.

B&B byli świadkiem tego, jak uczestnicy terapii smarują się miodem.

_LG_

"miodem" !dobre!
to chyba było błoto

w 4x05 padły dwa pozorowane ciosy. kto komu przystawił pięść do twarzy?

piegza

Miodek nie pasował? A tak cudownie opowiada..;)))

Pozorowane ciosy w 4x05
1) jednoodcinkowy zastrachany asystent mierzący do Bones
2) Booth pozorował prawy sierpowy w stronę oblicza terapeuty

Sweets opowiada Zackowi wszystkie plotki. To od niego Addy wie o tym, że Ange zerwała z Hodginsem.

_LG_

o zerwaniu powiedziała Zachowi sama Angela
Sweets nie jest plotkarzem! ble

Według Bootha okulary podpowiadają, kto jest idiotą.

piegza

To prawda, tak rzekł, ale ja jako członkini Krajowej Ligi Okularnic się z tym nie zgadzam.

Booth skosztował w szklarni (cieplarni) błota, a Bones odgapiła to od niego i też uszczknęła odrobinkę.

_LG_

nie, to Brennan pierwsza empirycznie (jak to piszą w Biedronce: organoleptycznie) sprawdziła smak ziemi.

Booth kontra psy. Porównaj początek 2x04 i stosunek Bootha do psów w 4x04.

piegza

Trzeba jeszcze cosik dodać nt. temtego błotka, bo to nie było zwykłe błocicho, tylko fusy.

W 2x04 Booth jest bardziej pewny siebie i wierzy, że psy są do niego przyjaźnie nastawione. Na początku odcinka zweryfikował swe przypuszczenia, bo okazało się że dobermany nie lubią się z nikim dzielić swą zdobyczą, nawet jeśli to jest agent i to w dodatku "specjalny". W kolejnych scenach odcinka okazuje się, że dobermany miewają instynkt samozachowawczy i jak się je straszy bronią, to ustępują, nawet bez przekupstwa w postaci szyszki.

W 4x04 Booth przekonuje się, że psy nie są tak przyjazne, jak kiedyś zakładał. Nie mało, że te małe potwory z gatunku Canis Familiaris udają koty, to jeszcze witają go zębami;). Pozostałą część odcinka Booth asekurował się i unikał kontaktu z psami, a zwłaszcza z tymi o większych gabarytach.

Booth nie miał pojęcia, co oznacza "quid pro quo".

_LG_

dla mnie znowu lekka niekonsekwencja: kiedyś "psy mnie kochają" , a teraz Booth boi się psów.
no dobra, nie czepiam się już, ludzie się zmieniają ;))))

to akurat Booth wiedział, ja też wiem, bo se już zguglowałam ;)

Bones faktycznie miała ochotę na faceta młodszego o 20 lat. :)

andzia_45

Guglowanie dobra rzecz... ale uzależnia. Nie chce się po tym przetrząsać bizantyjskich tomów.

Bones uważa, że związki młodszego faceta ze starszą i bardziej doświadczona kobietą są najtrwalsze. Tak mówią statystyki, a Bones je cytuje. Nic nie wskazywało dotąd by pociągali ją znacznie młodsi. Jej fizyk, Michael, Charlie, David, Sully, Jason i Mark... i Sama Wiesz Kto z FBI wydawali się być zbliżeni wiekiem do niej lub starsi.

Zack odzyskał całkowicie czucie w palcach i sprawność manualną.

_LG_

Zach mówi chyba o 60% odzyskaniej sprawności. popraw mnie, jeśli źle!

Naprawianie jest wg Bootha "męską rzeczą".

piegza

Racja, 60%. Tak przynajmniej obliczył właściciel dłoni.

ODP: To prawda, naprawianie jest męską rzeczą. Ciekawe jest jak Booth zracjonalizował sobie "naprawienie" jego pleców. Bones nie zrobiła męskiej rzeczy, mimo że "naprawiła", ale pomogłamu być facetem... A mówią,że to kobiety stosują pokrętna logikę;D

TEZA: Gdy Sweets odprowadził Zacka do wariatkowa, to Booth poradził mu, iż w razie kłopotów ma powiedzieć strażnikom, że zabrał pacjenta na partyjkę pokera.

_LG_

czy ja dobrze zrozumiałam, że Sweets miałby go zabrać na elekrowstrząsy?!

Mysofobia to lęk przed myszami.

piegza

Dobrze zrozumiałaś. To była tylko ściema;)

Mysofobia to lęk przed zarazkami.

Canis familiaris to rodzaj kanarka.

_LG_

canis lupus familiaris to psies domowy.

Bones nie zachowuje się jak zwykła kobieta, np. nie boi się szczurów. podaj 2-3 przykłady niekobiecych zachowań Brennan z 4. serii.

piegza

1) naprawienie pleców,
2) "molestowanie" stażysty;)
3) obstawanie przy poligamii,

Teza: Zanim Brennan wyrzuciła wydrukowaną kopię swej książki, to skasowała ją z twardziela.

PS Marlenka wysłała na Z4 link do napisów 4xo5

_LG_

4) łapanie opsa za ogon. bleeeee

tak,zła Brennan wywaliła wszystko, bo nie chciała być więcej pisarką, niezła jest ;))

wydawca Brennan chciał dać w notce o pisarzu na końcu książki zdjęcie innej, bardziej atrakcyjnej kobiety.

piegza

Po co atrakcyjniejsza?
Primo, Bones jest wystarczająco atrakcyjna, by wydawca na niej dużo zarobił.
Secundo, trudno byłoby znaleźć atrakcyjnniejszą-panią-podmiankę.
Tercio, zwłaszcza, że pani-autentyk by na to nie poszła.

Booth aż się palił, by pogadać z nowym stażystą Bones i go ździebko pognębić.

_LG_

Bones mówiłą chyba, że na początku jej kariery wydawaca coś takiego sugerował, aby dać zdjęcie kogoś innego, chyba że coś źle zrozumiałam.

Booth w ogóle przez cały odcinek bronił Brennan przed złem i wszelkimi smokami, jak na rycerza w lśniącej zbroi przystało ;)

Booth i Brennan jeżdżą VANami BMW.

(jaki program otwiera te napisy od Marlenki???)

piegza

Może to ja przeoczyłam ten tekst o podmiance? Nie jestem pewna.

Piegża, co Ty mnie tu na kryptoreklamę narażasz;))) - teraz zmienili na Toyotę, a tamte stare - nie pamiętam marki.

(Najpierw rozpakowujesz jakimkolwiek rozpakowaczem i tam masz txt i fotki. Po rozpakowaniu nie ma problemu.)

Teza: Sweets preferuje starsze od siebie kobiety.

_LG_

(zdefiniuj: "jakimkolwiek rozpakowaczem" ;)))

Sweets miał kontakty ze starszą kobietą (26 lat :), ale czy preferuje, to nie wiem... powiedzmy, że wiek mu nie przeszkadza, wszak jest wiele plusów bycia ze starszą od siebie damą ;)))

Brennan ma czerwoną Toyotę.

piegza

(winzip, 7-zip, winrar. Wiesz co, ja Ci je wyślę... tylko cudów się nie spodziewaj)

Ona ostatnio jeździ jakimś czarnym sporym wozem (SUV lub van) - nie wiem co to, ale ma 4 koła i nie jest czerwone.

Jak Zack rozwiąże nową zagadkę, ma dzwonić do Sweetsa.

_LG_

czarną Toyotą jeździ Booth, Brennan - też VANem, ale srebrnym!(4x04)
Zach ma dzwonić do Bootha albo Brennan, a nie uciekać ze szpitala.

Zastrachany asystent Brennan uważał, że Zach był jej chłopakiem.

andzia_45

Hejas!
Srebrny van? Zapamiętam. Kiedyś miała zwykły osobowy - w nim zagrzebał ją sama wiesz kto.

Zastrachany asystent podejrzewał, że Brennan sypiała z Zackiem,że ma romans z Boothem (tu nie myli się aż tak bardzo)

Sweets potrafi się wczuć w tok rozumowania świra (czyt. osoby z problemami emocjonalnymi).

_LG_

nie wiem, czy potrafi, ale próbuje ;)

podaj dwa przekleństwa, któych użyła Brennan w 4. serii. pamiętaj o cenzurze obyczajowej! ;)))

piegza

Aleś mnie zagięła... Jeśli mam podać przykłady, tzn. że Brennan przeklina, a ja za Chińską Republikę Ludową nie przypolinam sobie ani jednego przypadku użycia wulgaryzmów... Piegża, to potrwa;)

_LG_

o dziecku, jak złapali drania
o psie, jak Booth powiedział, że go uśpili

piegza

Holender, tak to jest jak się nie zwraca uwagi na detale.
- po tym jak uśpili Ripleya, Brennan użyła nazwy ostrej i zaraźliwej choroby zakaźnej przewodu pokarmowego, której przyczyną jest spożycie pokarmu lub wody skażonej bakterią - Vibrio cholerae zwanej przecinkowcem cholery;)

Poddaję się - jakie dziecko?

Mózg mi się przegrzał. Padam na twarz i proszę o łatwiejsze zadanie...

_LG_

3x12 baby Andy - łapali gościa od tych opon, który chciał uciec samochodem. przy siatce go dopadli i wzburzona Brennan mu ubliżyła trochę.

piegza

Piegżo moja droga, miało być w 4 serii. Przegrzałam mózgownicę szukając w 4 serii dzicka. Był tylko Parker... Chyba muszę już dziś iść w ramiona Morfeusza, bo pobredzam.

_LG_

jesssss, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina!!!!!!!

piegza

Ja się nie gniewam, tylko zwątpiłam już we własną pamięć. Skoro nie jest ze mną jeszcze tak źle, jak myślałam, to jestem w stanie wiele wybaczyć;)))

Nie culpować, ale zadać cosik.

_LG_

dobrze odpowiedziałaś, więc Twoja kolej, Maleńka ;)

piegza

Ok Laska, proponuję tezę

Nowy jednoodcinkowy asystent Brennan (4x06) miał dość 'niestandardowy' sposób upiększania swego ciała. Zwróć uwagę na ewentualne kolczyki i kolor paznokci;)

_LG_

4x06?????
niestety, dopsiero pognałam osioła na łączkę ;)

piegza

Hej! Wreszczie nie jestem najostatniejsza. Mój zjadł już pół... co mnie cieszy:D.

Zostawiamy zatem paznokietki tamtego dziwaka. Proszę zatem wyjaśnić dlaczego opos padł po konsumpcji pewnego weterynarza;)))

_LG_

zatem wyjaśniam, że oposy już tak mają, jak się najedzą, to śpią albo jak się przestraszą, to udają, że śpią ;)
czytałam, że jeden po najedzeniu się spał nawet cały rok (sic!)
piegża, jak się naje, też lubi sobie pokimać chwilkę, chociaż nie jest posem :))))

LG, to podaj ten nieuprzejmy zwrot Brennan z 3. seriii. cenzura obowiązuje;)

andzia_45

Eufemizować, omawiać... widzę, że nasz Ptaszek nie zapomniał mi "dzwonów piekielnych i wiader krwi...";) profesorka z 4x01-02

W 3x12 Brennan użyła wulgarnego określenia w stosunku do mordercy (matki Andy'ego i księgowego).

- Słowo zaczynało się na "s" i ubliżało w istocie poprzez obrażanie matki mordercy. Brennan poddawała w wątpliwość prowadzenie się tamtej kobiety insynuując, że była nieciężkich obyczajów. Słowo to występuje również w złagodzonej formie, ale Brennan użyła tej najbardziej dosadnej.

Piegża mam prośbę. Napisz mi z pamięci, gdzie David ma tatuaże. Można to uznać za kolejne zadanie.

_LG_

tatuaże Davida B. umiejscowione są na jego dwóch nadgarstkach: prawym i lewym ;), po wewnętrznej stronie ramienia. tak gdzieś zaraz za zegarkiem.
o innych tatuażach piegża nie żadnych wiadomości, bo nie znajdują się na odkrytych miejscach boskiego ciała Davida B.

wymień trzy inne postacie serialowe mające tatuaż/tatuaże.

piegza

Ciężka sprawa wielkim smutkiem mnie napawa...

Użyję wybiegu - w odcinku 1x13 Tatuaże mieli wszyscy członkowie gangu, a było ich więcej niż 3;). Do nich zaliczał się gostek, któremu Bones policzyła kości przy windzie w gmachu FBI.

A tak poważnie,to przeszukałam

http://www.vanishingtattoo.com/celebrity_tattoos_t.htm i z całej obsady był tam jedynie David i jego tatuaże;(. Najwyraźniej gwiazdy Bones nie są uznawane za gwiazdy. Ciekawa jestem, co Ty wyniuchałaś w tej materii.

Parker żałował, że odebrano mu znaleziony palec, bo znalazł dla niego zastosowanie.