PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122066
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Masz jakieś pytanie dotyczące swojego ulubionego serialu?
Nie wiesz kiedy będzie emitowany nowy odcinek? A może chcesz go znaleźć w internecie? Szukasz napisów? Nie zrozumiałeś danej sceny lub uważasz, że w scenariuszu pojawił się błąd? W takim razie ten wątek jest dla ciebie idealny!
Zapraszam do dzielenia się wątpliwościami i spostrzeżeniami, uzyskasz tutaj pomoc w znalezieniu tego czego potrzebujesz i co najważniejsze, dla odmiany uzyskasz odpowiedź w miłej atmosferze ;]

Wszystkich proszę o pomoc w podbijaniu tematu do góry ażeby na naszym skromnym forum zapanował ład i porządek :P Dziękuję, pozdrawiam;)

Greg_Mar

Ale to podobno ma być tylko 44 czy tam 42 odcinki

Truuskavka

dlaczego tylko 44?

Greg_Mar

Tak jest napisane:sezony 2,ocinki:44

Truuskavka

44 odcinki będą na pewno, bo tyle trwają dwa sezony. A jeszcze nie ma potwierdzenia, czy będzie trzeci. Prawdopodobnie będzie.

Evarini

Juuuuuuupiii!!!! Tak msię smuciłam że będą tylko 2 sezony!

Truuskavka

no co Ty inaczej mielibyśmy falę samobójstw 12, 13, 14 i 15 latek :-P sasasasasa

Greg_Mar

Masz racje.

Idę spac:D dobranoc;P

alien_2

Dobranoc :-) Miłych snów :-)

Greg_Mar

Jakieś pytania? TUTAJ!! A nie kolejne jednopostowe wątki, bo już nawet nikomu się nie chce odpisywać...

anulka88

Tak,masz racje tak jak reszta osób które pisały tak tysiąc razy,więc nie potrzebny taki kolejny post.A co do pytań,gdzie moge odsłuchać cały soundtrack z serialu?

Truuskavka

Szukaj po chomiku i wrzucie. Kiedyś znalazłam właśnie na wrzucie calutki soundtrack, ale nie mam niestety linka.

Evarini

Dzięki ;)

Truuskavka

Do góry!

up

do góry

Do góry.

Evarini

Tak najwyższy czas bo znowu pojawiają się jednozdaniowe tematy

alien_2

to ja też podniosę...

urszulankaa

DO GÓRY bo znowu się zaczyna..

Up Up

Truuskavka

Czy wiadomo kiedy będzie 3 sezon? A może czy w ogóle będzie?
I jeszcze jedno pytanie co ile puszczają nowe odcinki? Dzisiaj wychodzi 17 (2 sezon) to 18 kiedy będzie? za tydzień?

oliwialis10

Sezon zacznie się prawdopodobnie we wrześniu, najpóźniej w październiku. Jak praktycznie każdy sezon każdego serialu ogólnodostępnych amerykańskich telewizji.
Nie ma jeszcze oficjalnego potwierdzenia, czy będzie 3 sezon, ale Julie Plec mówi, że to kwestia czasu.

Evarini

B. dziękuję

A co z tymi odcinkami?

oliwialis10

Mamy 6 odcinków do końca sezonu. Finał jest 12 maja. Ile mamy tygodni do finału? 5. Czyli oczywiste jest, że przerw już nie będzie.

Evarini

Nie nie rozumiemy się chodzi mi co ile jest nowy odcinek np. 17 jest dzisiaj to 18 za tydzień w czwartek? Czy za 2? Czy może już jutro?

oliwialis10

Jeśli jutro jest odcinek, a 5 tygodni później jest finał, to sobie policz.
Naprawdę próbuję być miła, ale moja cierpliwość się kończy.

Evarini

Do góry

Evarini

Aha ok dziękuję i przepraszam za kłopot.

Ja mam pytanie:D Zadałam już je w spoilerach ale może ktoś przeczyta tutaj. Jak to jest z ta klątwą? Na czym polega jej zdjęcie- znaczy jaki będzie efekt? Wampiry będą mogły chodzic w dzien a wilkołaki nie będą się przemieniac? Czy w ogóle wrócą do ludzkiej postaci (co jest w sumie bez sensu)? Dlaczego ścigają się kto pierwszy zdejmie klątwę- wampiry i wilkołaki koniecznie chciały byc pierwsze. Było to powiedziane w którymś odcinku, ale nie pamiętam w którym. Nie wiem czy dokładnie wszystko zostało wyjaśnione. Nie pytam o samą ceremonię bo ta nadal pozostaje tajemnicza.

alien_2

Jeśli dobrze pamiętam, to było wyjaśnione w 14 odc.
Ścigają się, bo jeśli to wampiry złamią klątwę, będą mogły chodzić po słońcu, a wilkołaki dalej będą się przemieniać przy pełni. Jeśli wilkołaki ją złamią, to będą mogły się przemieniać, kiedy będą chciały, a wampiry nadal nie będą mogły chodzić po słońcu. Tzn. większość wampirów, ofc ;)
Tak przynajmniej to zrozumiałam i zapamiętałam.

Evarini

z wampirami też zapamiętałam w ten sposób że będą mogły chodzic po słońcu. Więc dlaczego Klausowi tak zalezy na złamaniu klątwy jak na pewno chodzi sobie jak chce? przecież Eljah nie miał problemów żeby chodzic w dzień, bracia Salvatore mają pierścienie więc zamiast łamac klątwy wystarczy im tylko dogadac się z jakąs czarownicą. Może dlatego chcą to zrobic bo wilkołaki łamiąc klątwę mają więcej do zyskania, bo to przemienianie się przy każdej pełni może byc męczące. A wampiry nie chcą żeby wilkołaki zmieniały się jak chcą. Dziwna ta cała klątwa, mam nadzieję że jeszcze w tym sezonie powiedzą czemu to jest takie ważne dla Klausa

alien_2

Może chce ją złamać dla zasady xD Może nie lubi nosić biżuterii. A może, rzeczywiście, chce zrobić na złość wilkołakom.
Liczę na to, że się wyjaśni.
A może ma jakąś tragiczną historię...? Np. zanim dogadał się z jakąś czarownicą, na słońcu zginęła miłość jego życia. No, dobra, poniosła mnie wyobraźnia xD

alien_2

Elijah może chodzić po słońcu, bo =- podobnie jak bracia Salvatorowie - ma pierścień. dzięki któremu jest to możliwe.

yvonneD

Elijah ma pierścień - widać go w 9 odcinku, zaraz przed tym jak rozwala okno kawiarni. Więc można spokojnie założyć, że Klaus też taki ma. Szczególnie, że wykorzystywał przez całe stulecia czarownice, a Elijah był najwyraźniej jego sługusem.

Evarini

Tylko wciąż pozostaje pytanie: Po co Klaus chce przełamać klątwę skoro i tak w sumie nic mu to nie da?

yvonneD

Elajża powiedział że Klausowi odbiło i ma na tym punkcje obsesję, no już samo słowo obsesja coś tłumaczy bo logicznie się motywów obsesji nigdy nie da wytłumaczyć ;-) Poza tym był już blisko przełamania klątwy rzuconej przez UWAGA Indiańskiego szamana (Azteka albo Inkę nie pamiętam już) w UWAGA roku 1491 w Anglii na ROK przed odkryciem Ameryki, którą Krzyś Colombo odkrył w 1492... A z tego co wiemy to Katrina Petrova była też dopelgangerem tej osoby, której krwi użyto do zapieczętowania tej klątwy minimum 500 lub więcej lat wcześniej, dlatego Klaus jest cięty na Petrovą... No z tą klątwą to są jaja ciekaw jestem czy sami scenarzysci się już kapnęli jak głupio to napisali czy jeszcze nie ;-p

Greg_Mar

To Amerykanie, podejrzewam że sądzą że Ameryka była od zawsze i nikt nie musiał jej odkrywac:D Chyba nadal nie wpadli na to że przed nimi mieszkała tu pocahontas, a dzisiejsi Amerykanie mają historię krótszą niż przydatnośc spożycia Coca Coli. Z tymi datami to chyba ich największa pomyłka w serialu. Nie ma wpływu na fabułę, ale drażni kiedy juz ktoś się połapie;D

alien_2

Eeee tam ja sie założę że w Ameryce to się jeszcze nawet nikt nie połapał :-p hahahaha że takiego baka strzelili, ja jak bym to zobaczył w skrypcie to bym od razu poleciał do scenarzysty i bym się pytał: "no, kurde chłopaki co wy tu wypisujecie za bzdury, jak mnie mój nauczyciel od historii zobaczy w takim filmie to wsiądzie w wehikuł czasu i postawi mi 1 z matury."

Greg_Mar

Trochę siara że Pawełek Polak i się nie zczaił, ale to wszystko dlatego że nie chodził na pewno do polskiej szkoły. Ja miałam taką panią, że daty mi się w nocy śniły. Sami sobie życie utrudnili, po co przenosili akcję tak daleko w przeszłośc? czy cała klątwa musi byc tak stara? Mogli iśc na całośc i powiedziec że klątwę rzucił nadworny wróżbita Tutanchamona albo Ramzesa II. Skoro już tak bardzo się zagłębili w to mogli otworzyc jakiś atlas historyczny dla podstawówek i zobaczyc jak wtedy świat wyglądał. Aż dziwne że nie napisali na mapie w 1491 roku United States of America ale sądzę że wszystko przed nami, czekają nas przecież retrospekcje, ciekawe czego jeszcze o świecie się dowiem

alien_2

Niestety Paweł chodził do amerykańskiej szkoły i tam się dopiero angielskiego naumiał bo w domu wszyscy po polsku mówili :-p
Wiesz, akcja mogła być i daleko w przeszłości to nie problem, ale PO CO NAPISALI ŻE TO INDIAŃSKI SZAMAN, jak to byłby WSCHODNI MAG o to by się kupy trzymało, a oni walnęli INDIAŃSKIEGO SZAMANA :-p no mamo no :-pppp A Elena w ogóle do Indianki nie podobna więc skąd tam się jeszcze taka ta pierwsza kobita wzięła której krew posłużyła do przypieczętowania tej klątwy... Ehhh :-) No a jak by powiedzieli że klątwę rzucił nadworny wróżbita Tutenchamona lub Ramzesa to by miało RĘCE I NOGI! Widzisz Ty powinnaś tam pisać ten scenariusz bo to doskonały pomysł! Pokazywałoby jak stare są wampiry i w ogóle nadawałoby historii takiej starożytności a nie jakiś szaman Indianin w sukience z liści... :-/// No a reszta to aż sie płakać chce ze śmiechu :-P Ja też z zapartym them czekam czy okaże sie że Mikołaj tez istnieje :-) i jest potężniejszy od Klausa i Elajży razem wziętych :-p

Greg_Mar

Mi się płakać ze śmiechu chce że wam nadal to zatruwa życie;) Dajcie już spokój, to nie serial historyczny tylko fikcyjny, pasowało im tak to sobie napisali, może nieświadomie, może rzeczywiście są takimi idiotami za jakich ich uważacie. Równie dobrze mogą powiedzieć, że to Klausik odkrył Amerykę i to nie 1491 ani 1492 tylko w 966 razem z Mieszkiem. Najlepiej się nabijać z Amerykanów, że są idiotami, popatrzcie sobie na nasze społeczeństwo. Wy to już szkołę skończyliście, ale uwierzcie mi, że półmózgi co nie wiedzą w którym dniu II wojna światowa się rozpoczęła nadal są. I to jest problem moi drodzy;)
A popatrzcie sobie choćby na True Blood,czy ja dobrze pamiętam,że tam to już w ogóle pojechali, że ten stwórca Erica za czasów Jezusa żył?... no mnie to po prostu rozwaliło, takie wampirki to już w ogóle wszystko przeżyły i widziały..
Ja myślę, że powinniśmy się zabrać za edukowanie naszych rodaków i poszukać błędów historycznych w naszych filmach bo nie wierzę, że my tacy dokładni w wszystkim jesteśmy;]

Uwierz mi to że serial jest fikcyjny nie znaczy że nie jest oparty o naszą historię. A scenarzyści na serio są takimi idiotami co potwierdzają inne ich wpadki w scenariuszu które logicznie wręcz wykluczają pewne wątki, wiele scen jest sprzecznych o czym już mówiłem wiele razy. Ale tu było pytanie o tą klątwę że ona taka głupawa no to i sama jej podstawa jest też głupawa jak i jej wykonanie oraz autorstwo. :-) Co do takich półgłówków co nie wiedza kiedy zaczęła sie II wojna światowa... To trzymaj sie ja takiego gościa na studiach miałem był prezenterem TVN w szczecinie i DJem a jak było kolokwium to pytał mnie się czy wojna wybuchła 1 czy 9 grudnia. No "wiedział ze w grudniu" ale nie wiedział tylko którego... O_o... znaczy nie był pewien bo postawił na 9 tego...
Co do społeczeństwa... no cóż... jak to społeczeństwo jest masą a masa zwykle zbyt wysokiego IQ nie ma bo masy kierują się uczuciami nie rozumem. Dopiero zborne grupy wyborców np jak wydzielisz z masy zbiory reprezentujące poszczególne województwa, powiaty i gminy zaczynają zachowywać się nie jak masa a społeczność czyli uzyskują jakiś własny pogląd i rozum. Ale to nie ważne to raczej socjologiczne rozważania. Bo wracając do serialu o wampirach, no wiesz im starsze wampiry tym wyobraźnia lepiej działa im bardziej zakorzenione w religii itp tym serial lepszy i mroczniejszy. No a jak historyjka jest płytka no to i serial kręcący się wokoło niej też będzie płytki. Np w Forever Knight była własnie historia że wampiry są bardzo stare co najmniej istniały już w starożytnym Egipcie i powiem że te odcinki nabierały mroku. Przynajmniej dla mnie :-P no ale o gustach się nie dyskutuje bo każdy jak pupke, ma swój :-p
Co do Tuj Blad to wiesz... :-pppp ehhhh... Tam i był gość co miał i ponad 3 tysiące lat i był pedziem... Za co stowarzyszenia gejowskie uznały serial za bardzo dobrze promujący równość 0_o... eeeeee... No wiesz ;-p nawet mi się nie chce tego komentować i już pomijam ćpanie wampirzej krwi bo tu wręcz na odwrót wychodziło że to ludzie wysysali wampiry ehhhh... 0_o...
Co zaś do naszych rodaków to ja myślę że nam już też nic nie pomoże :-P Próbowałem się bawić w politykę doradzić coś itp. ale dla tych organizatorów to najwyraźniej żadne doradzanie nie jest potrzebne bo oni jak to "typowi" Polacy znają sie na wszystkim od piłki nożnej po leczenie i przeszczepy serca z mózgiem. Wiec raczej młody jeszcze politolog był im potrzebny do łażenia po ludziach i pytania czy nie byliby skłonni glosować na tą partię (bez programu, strategii itp) zamiast wykorzystać mnie własnie do próby napisania programu, zbudowania strategii i uczynienia pomysłu na tę partię atrakcyjnym... Wiec mnie już klapki z oczu spadły co do naszego społeczeństwa... Było głupie, jest głupie i niestety głupie pozostanie...

Greg_Mar

Boję się jak wyglądałaby retrospekcja w przypadku gdyby wampiry były jeszcze starsze. Umieściliby Klausa w straży przybocznej Juliusza Cezara? Nie podoba mi się, że z tymi retrospekcjami pójdą tak daleko, do XV wieku. One miały sens kiedy pokazywali skąd się wziął konflikt braci, to były takie bardziej "ludzkie" sprawy. A tutaj pewnie będzie odcinek w połowie dziejący się w XV wiecznej Anglii i wyjasnianie skąd Klaus zna Katherine, jak ją gonił itd.
A co do społeczeństwa to nie generalizowałabym, że wszyscy są tacy głupi, do moich ulubionych Stanów nam jeszcze brakuje. Wszystko idzie w tą stronę żeby ludzi ogłupiac, wmawia się im że nic nie ma znaczenia.Mam kolegę który mówi, że on nie musi wiedziec kto jest prezydentem, bo ta wiedza nie jest mu do niczego potrzebna. Załamał mnie tym.
Blush, to nie jest tak że nie śpię w nocy i myślę jak mogli się tak wpakowac z tymi datami zakładam że swoja historię chociaż powinni znac, w końcu bedą musieli z tego jakos wybrnąc albo wpakują sie jeszcze dalej jakimiś niestworzonymi historiami. Nikt nie oczekuje realizmu w serialu o wampirach który z definicji nie jest realistyczny ale jakichs podstawowych spraw powinni się trzymac.

alien_2

A dlaczego? To jest bardzo dobre rozwiązanie, bo wampiry nie są młode. W Forever Knight stwórcą głównego bohatera był Lucien LaCroix inaczej Lucjusz, generał cezara Nerona, i całkiem zarąbista historia była opowiedziana a retrospekcje były super.
http://www.youtube.com/watch?v=QD8zMaxdsk0
Co do społeczeństwa... No to widzisz jak Twój kolega tak mówi to aż ręce opadają... Bo nawet trudno powiedzieć coś na takie oświadczenie :-(

Greg_Mar

Cały czas winko, Damon odnalazłby się w takich czasach:D Sądzę, że to by było jednak ponad siły scenarzystów, nie napisaliby dobrego scenariusza gdzie akcja dzieje się w starozytności. Wszystko by było zbyt rozwlekłe, już według mnie jest, bo zdjęcia Klausa wyglądają jakby zrobili je podczas kręcenia Dynastii Tudorów.Beda skakac po róznych okresach w historii i pokazywac co w tym czasie robił klaus i dlaczego szukanie Katherine zajęlo mu tyle czasu. Mam nadzieję, że retrospekcje nie zajmą dużo czasu. Serial jest coraz mniej prawdopodobny, z problemów ludzkich jak pierwsza miłosc czy rywalizacja między bracmi skupili się na klątwach:/ Co nie zmienia faktu, że serial nadal oglądam zafascynowana i czekam na kolejny odcinek:D
Nie poruszam z kolegą tego tematu bo załamał mnie. Zwłaszcza, że miałam go za osobę inteligentną i oczytaną, ale jednak myliłam się. W życiu bym się takim czymś nie pochwaliła. Już prawie zapomniałam o tym stwierdzeniu więc wolę do tego nie wracac żeby całkiem nie stracic do niego szacunku:D

alien_2

A mnie się to bardzo podobało, no ale w przypadku Forever Knight to było mocną stroną scenariusza, w którym w każdym z odcinków były zarąbiste retrospekcje z życia 800 letniego wampira a potem z życia 2000 letniego Lucusza. Klimat był niesamowity, powinnaś sama obejrzeć kiedyś ten serial, się byś zakochała :-)
No a takich "kolegów" to jest pełno, ja takich kolegów i koleżanki to nawet na politologii miałem... Łomatko to dopiero było co oni na takim kierunku z takim podejściem robili????

Greg_Mar

Teraz jedyny serial jaki oglądam to wampirki i czekam na nowe odcinki Spartacusa:D Może w wakacje jak będę miec więcej czasu poszukam czegoś nowego. Nie mogę zrobic tak jak podczas ostatniej sesji, że tu jeden egzamin i zaraz drugi a ja siedzę i oglądam Damona:D Przez ten serial miałam 2 poprawki ale nie mogłam się oderwac. Postanowiłam za to poczytac książki o wampirach, niestety Pamiętniki wampirów i Zmierzch odpadają więc szukam czegoś innego- pomyślałam o Kronikach wampirów, zacznę w przyszłym tygodniu. Zobaczę czy Damon miał rację, że Anne Rice pisała lepiej od Stephanie Meyer- co w sumie nie jest wielkim osiągnięciem:D