PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dla mnie dziwne, ale dzięki za tą ciekawostkę:) moje braki w wiedzy po raz kolejny dały dziś o sobie znać;)

Dziękuję! Muszę wymyślić jakieś pytanie...ale bez złośliwości:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Ok, to takie proste na dobranoc: wymień trzy odcinki, w których mamy motyw gry w tenisa.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, jakie fajne:) Albo i ie... Doceniam brak zlosliwosci (lubie ja tylko u mnie)
1. Niedziela na wsi
2. Kot wśród gołębi
3. Morderstwo na polu golfowym (czy ten mlody oprocz rowerow nie gral tez przypadkiem...?) Jesli to nie, to mam klopot:-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Przyznam że nie myślałam nawet o "Morderstwie na polu golfowym"... I nie pamiętam takiego wątku... Ale na pewno jest w odcinku, którd lubisz oglądać latem;) oraz w jeszcze innym odcinku też raczej "ciepłym".
Wystarczy że jeden jeszcze napiszesz.

A to jesteś złośliwiec, nie lubiący złośliwości innej niż swoja... Oj, biedne te Twoje koty!;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Moje koty mnie kochają nad życie, z wzajemnością, i są wyłączone z wszelkich przejawow mojej zlosliwosci.

Ojejku: Zło, które żyje... dosc wazny motyw tenisa! Swietne pytanie, tak btw. I w Mezopotamii tez! Dziekuje za podpowiedzi!

W swojej pysze juz zadaje kolejne....jak wymysle, chwilunia

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To dobrze, mnie też kot kocha i ze wzajemnością. To on jest do mnie złośliwy;)

Jeszcze w odcinku "Śmierć w chmurach".

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O właśnie, w tych związkach właśnie złośliwość pochodzi często od tego z futrem:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oczywiście 1 i 2 zaliczam:)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Wymien 2 odcinki, w ktorych ofiara miała "zmasakrowaną twarz". Pierwszy napiszesz od razu, wiem;), a co do drugiego, to Poirot stwierdza, we wlasciwy sobie dosadny sposob, ze ofiara leżała "faceless on the floor"...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oczywiście "Pierwsze, drugie...zapnij mi obuwie", a ten drugi..."Zbrodnia na festynie"?? W sumie nie wiem sama...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hmmm... nie, w Zbrodni ofiara zostala ukryta, ale bez "maskaracji" (a przynajmniej nie ma o niej mowy).
Podpowiedz: w tym odcinku jest para mordercow

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O matko... Nie mam pojęcia...w "Śmierci na Nilu"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie... Kolejna podp: jeden z mordercow ginie...pod kołami pociągu

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Paula ma rację? To "Zagadka Błękitnego Ekspresu"?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A czy drugim nie jest zagadka błękitnego ekspresu?

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

A możliwe:) Niech nasz Drogi kolega potwierdzi, bądź nie:)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Tak jest!!!! Witamy Paulę po przerwie! :)
Dajesz pytanie! Teraz musze tylko ubiec Koczisę, a bateria mi siada w telefonie:-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ok, to oddaję Pauli "prawo głosu" i następnego pytania:) ja kompletnie nie kojarzyłam tego odcinka:) a Ty adipiscor, podładuj baterię, bo będzie Ci potrzebna na jutro;)))

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Spoko, przez noc sie podladuje!! Na dzisiaj macie jeszcze 8% :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To niezdrowo trzymać baterię niepodłączoną, która ma tylko 8%;) Pauli nie ma, jeśli nie zada pytania powiedzmy do jutra, to Ty ponownie zadajesz;))

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie wiem dlaczego, ale to "na dzisiaj macie 8%" brzmi jak groźba;))):P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Buhahaha! "Groźba"!!!! Tak, grożę wam osioma procentami!!!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Cóż, zabrzmiało to nieco złowieszczo;P Dobra tam, idę na wieczorny seans;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ok, idź na seans, a jeśli jutro do 10:00 nie mamy pytania Pauli, sam zadam kolejne:-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak jest!! Dzięki!

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

OK, lecimy dalej, żeby nie przedłużać. Rzeczywiście, nie mogę uznać odpowiedzi tylko „Pierwsze...drugie”, bo właściwym pytaniem było to o „Błękitny ekspres” (Na marginesie: kiedy pierwszy raz wziąłem do ręki książkę, myślałem, ze chodzi o ekspres do kawy:)).

Paula zada swoje pytanie przy najbliższej soosobnosci.

Moje kolejne: Poirot to też kucharz-amator. W którym odcinku przyrządza „stek wołowy z puddingiem z nerek”?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Myślę, że "Pierwsze, drugie..." było tak samo właściwe jak "Ekspres" , pytałeś o dwa odcinki, odpowiedziałam na jedno. Ale sądzę, że Paula by wymieniła oba tytuły.

Odnośnie odpowiedzi: Czy chodzi o "Entliczek pentliczek"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Masz rację, peace! :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Uf, uf... tempo rozgrywki mnie zdecydowanie przerasta :) wpadam do Was, w przerwach od pisania książki, niestety nie kryminalnej :) ale jestem pełna podziwu dla Waszej wiedzy. Mam nadzieję, że się nie gniewacie, cieszę się, że nie spowalniam gry moim sporadycznym udziałem :)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Tempo jest, to fakt:) Adipiscor lubi poganiać, więc idziemy jak burza:) oczywiście, że się nie gniewamy, tylko cieszymy, jak grasz z nami:) przy tym tempie, to niebawem będzie druga odsłona gry! Piszesz książkę? Super, gratuluję:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ok, już wiem, że odpowiedziałam dobrze;) więc nie będę czekać na potwierdzenie, tylko zadam kolejne pytanie;)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

W którym odcinku pojawia się sylwetka francuskiego detektywa Giraud'a? I teraz kolejna część pytania ( ułatwiająca nieco odpowiedź na część pierwszą): co było przedmiotem zakładu między francuskim, a belgijskim detektywem?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Wydaje mi się, że było to "morderstwo na polu golfowym"
W razie przegranej Belg miał zgolić wąsy, a Francuz oddać swoją fajkę - jego znak rozpoznawczy :)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Oczywiście:) Brawo:)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

„Pytanie do tej odpowiedzi zostało zadane bez podstawy prawnej, co czyni odpowiedź pozbawioną mocy prawnej do zadania pytania własnego. Podpisano: Menda” :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

a jaki środek odwoławczy przysługuje od tego orzeczenia? apelacja? zażalenie? jaki termin? 7 dni? 14? kto tu jest wyższą instancją?

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Hola hola....Nie za szybko? Skąd pewność odpowiedzi?:) Pudło! To nie "Entliczek"! W Entliczki Mrs Lemon przygotowała głodowe porcje swojej soli w sosie cytrynowym.
Zadałaś pytanie nielegalnie! :)

Co do Pauli to mogę tulko potwierdzić wszystko co napisała Koczisa. Zaparaszamy w kazdej wolnej chwili!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Zanim Lemonka swoje danie popisowe zmajstrowała, wcześniej gotował Hercules jakieś nóżki wieprzowe w sosie...to nie było to??? A to faktycznie, przepraszam....W takim razie powracam do pytania i poproszę o podpowiedź;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nielegalnie:D nadałam tylko tempa!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

zaraz, zaraz...pytasz czy „stek wołowy” i „nóżki wieprzowe” to to samo?;) Wieprzowina na ogół nie jest z wołowiny, jedynie w chińskich budkach w Warszawie zdarza się podobno kaczka z gołębia, ale to Cię nie tłumaczy:D
Nie powinno być żadnej podpowiedzi, tylko kasata i moje nowe pytanie!
Ale w uznaniu, że pamiętałaś o świńskich nóżkach, o których ja sam zapomniałem, niech będzie:

W ten posiłek wniósł również swój wkład inspektor Japp, przynosząc coś swojego...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oooo, no dobra, zapomniałam że napisałeś coś o wołowinie-pomyliło mi się przyznaję i mi głupio! Ubzdurałam sobie, że to w tym odcinku i trochę nagięłam. Ale złośliwa uwaga od razu....Nie znam Warszawy, a tym bardziej chińskich budek tam się znajdujących:/

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No dobrze, moje czarne serce zostało chwilowo zaspokojone Twoim pokajaniem się;)
Masz szczęście, że nie jestem Gesslerową:)
A pytanie? Alternatywnie, zamiast nazwy odcinka, możesz podać, co Japp przyniósł ze sobą jako „wkupne”...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie kajam się, żebyś sobie nie myślał!!:) Przyznaję się do błędu i tyle. Chyba mi się już wszystko miesza przez te upały. Raczej Ty masz szczęście że nie jesteś Gesslerową.

Co do pytania, to coś tam kojarzę, ale nie mogę sobie teraz tego dopasować do odcinka...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To niech będzie "kasata", będzie sprawiedliwiej.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Od następnego razu. Przeoczenie się może zdarzyć każdemu:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie mam pojęcia, co przyniósł Japp...może jakiś alkohol?;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Owszem, ale za mało precyzyjnie:) Jaki rodzaj alkoholu i ile butelek? Jest to dość konkretna scena i wymowna mina Mrs Lemon...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Z tym alkoholem to był strzał, więc Twoje pytanie o ilošć butelek i rodzaj alkoholu to już dla mnie kosmos! Może piwo?;) Jak to brytol... I 3 butelki??:D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ehh....i co tu z Tobą zrobić?;) Dwie przaśne butelki piwska...
Może jednak pokombinujesz jeszcze z nazwą odcinka? Znasz go z dokładnościà, która mnie kiedyś przestraszyła! :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Muszę to przemyśleć, bo coś mi znajomo wygląda ta scena..Bardziej się na fabule znam, niż na detalach pobocznych, ale na spokojnie do tego dojdę.