Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)
Eh, do dobra, jestem za miękki:
a). A.B.C.
b). Tragedia w 3 aktach
c). Sen
d) Morderstwo na polu golfowym
e) Wszystkie powyższe;)
Nie jesteś za miękki, dajesz takie pytania, że wciąż mam szare komórki na najwyższych obrotach;) tym razem jest wyjątkowo:) odrzucam e i b od razu. W B nie było w ogóle Hastingsa. W a) A.B.C. nie kojarzę takiego motywu. Zostaje mi c i d...C nie znam za bardzo, a podobno znam ten odcinek, więc zostaje mi odp D. Ostatecznie: "Morderstwo na polu golfowym" i niech się dzieje co ma być;))
Oj, jak fajnie:) To A.B.C. ;) Jest taki moment, jak Poirot zwołuje spotkanie z udziałem wszystkich zaangażowanych (rodziny byłych ofiar itp.), żeby niby to wspólnie ustalić strategię dalszego działania.
Hastings myje. Poirot wyciera - patrząc na co drugi "umyty" talerz z obrzydzeniem i oddając go bez słowa do ponownego mycia; Hastings również bez słowa grzecznie znowu szoruje szczoteczką:D
W A.B.C.??? O cholercia, a tak myślałam na samym początku jeszcze wczoraj!!!! Nie przypominaj mi tylko stwierdzenia :"Intuicja to moje drugie imię";) ale miałam rację, że Hastings myje, a Poirot wyciera;) powinno być w połowie uznane;)))
Przypomnę uprzejmie, że pytanie składało się z 3 części: a), b) i c), z czego odpowiedziałaś na jedną i to i tak dzięki mojemu błędowi ("myją naczynia");) Ale jako że złośliwość jest mi doprawdy obca, uznaję 1/3 odpowiedzi. Tylko jak zadasz 1/3 pytania? :D
Oj, tam, czepiasz się;) 1/2 jak już, bo na c) częściowo odpowiedziałam (jeden myje drugi wyciera). Ale nie będę się spierać, dałam ciała i tyle:)
Nawet nie śmiem twierdzić, że ta zabawa mogłaby być nudna;) chociaż jakbym miała taką wiedzę jak Ty, sprawniej by to szło:D
No coś Ty? Przestań! Idziemy jak równy z równym! Ani na chwilę nie mogę stracić czujności i świetnie się bawię!
Ale walczyłaś dzielnie, więc z nagrodę teraz coś trochę innego. Które wydarzenia miały miejsce wcześniej: te z "Zerwanych Zaręczyn", czy z "Tragedii w trzech aktach"? Uzasadnij;). Acha: odpowiedź pada w jednym z tych odcinków, nie potrzeba żadnej wiedzy teoretycznej.
Inne, ale wcale nie łatwiejsze, akurat oba odcinki oglądałam dość dawno. Mam typ, ale jeszcze muszę powalczyć:)
Właściwie to nie wiem:) ale idę tropem, że w "Zerwanych zaręczynach" Poirot przebywa w tym miasteczku, bo zbiera info do jedej ze spraw, więc może właśnie do tej z "Tragedii w trzech aktach"? Także wg tego by wyszło, że pierwsza rzecz dzieje się w "Tragedii...". Myślałam początkowo o tropie takim, iż lokajem Poirota jest już George, ale w "Zerwanych zaręczynach" chyba też już jest. Nic innego nie udało mi się wymyślić;)
Brawo, dokładnie tak jest! Lekarz, który to usłyszał od Poirota, że tej zbiera dowody do ostatniej sprawy, odpowiada: "Pamiętam, sprawa Cartright'a", głośna sprawa!" czy coś takiego. Gratulacje!
Tak?? Tego nie pamiętałam, tylko, że zbiera dowody:) po nitce do kłębka:) super! Dzięki:)
...a ona na pewno miała imię??? :D Wszędzie się o niej mowi "pani Japp". Chodzi mi po głowie jakaś Elisa (Elajza), ale slabo.... Dawaj cztery do wyboru:-)
W pewnym odcinku wymienia jej imię sam Japp;) dobra, daję podpowiedzi:
A. Emily
B. Emanuell
C. Edna
D. Erica
:D
Same dziwolągi, w sam raz do Jappa, na czele z "Edną"... B-D zero przejaśnień, w A lekkie.
A...
Hehe, trafiłeś, brawo!;) Edna kojarzy mi się z pokojówką, tak jak Agnes;) Same dziwolągi, hehe, dobrze że nie umieściłam tam swojego imienia;)
O, a jak masz na imię? Pyta Sławek:-)
Skoro już o imionach/nazwach: jak nazywała się syntentyczna guma - wynalazek w "Przegranym gościu"...plus nazwa fabryki, która chciała pozyskać "przepis" na nią:-)
Najpierw odp na pierwsze: Adrianna:)
Ale pytanie!!! Co do nazwy gumy, to nie umiem powiedzieć, ale gdybym widziała podpowiedzi, to bym chyba się zorientowała, coś na "a". Nazwy fabryki nie kojarzę, jedynie chemika Trefusisa;) ale mi teraz zadałeś;)
O, jakie ładne imię! Brzmi prawie jak Ariadne:-)
Co do pyt:
Trefusis to już jest nieźle, uznaję zamiast fabryki. A guma syntetyczna:
a) Aprofen
b) Afropen
c) Apresten
d) Astopren
e) :D
Dziękuję:) wiedziałam że napiszesz coś o Ariadne:)
Dzięki też z tym Trefusisem;)
O kurde, ale złośliwe podpowiedzi;)))) teraz to już nie wiem, hehe, ale a i b mi nie pasują. Obstawiam d)
No brawo, wszystkie żmijowe "podpowiedzi" ominęłaś bez szwanku!! A taki byłem z nich dumny:-( Sobie wyobraź moje testy dla uczniów;-)
Dajesz! Za 20 włączam "tryb samolot", więc c.d.n. pewnie jutro
Podpowiedzi są super żmijowate-bardzo twórcze:)))) Doceniam je bardzo:) Taaak, wyobrażam sobie ile złośliwych pytań układałeś i z jakim zadowoleniem kreśliłeś na czerwono "Żle"!!
Aaa, lecisz na wczasy:) no ja dziś też już i tak teraz bym zadała ostatnie pytanie:)
Pytanie:
W którym odcinku Poirot z Hastingsem grają w "Monopol"?
Oj, znowu mnie zaginasz! Teraz ja potrzebuję nocy na odświeżenie komórek:-) Dobranoc i do jutra
Spoko, odpowiesz kiedy będziesz chciał:) miłej podróży i wypoczynku:) dobranoc!
Niestety noc nic nie pomogła:( Poproszę podpowiedz albo 4 do wyboru a najlepiej i to i to;)
Już podpowiadam: w tym odcinku, Poirot miał też pewien problem z debetem na kocie w banku:)
A teraz 4 warianty o które prosiłeś:
A. Sprawa włoskiego arystokraty
B. Zaginiona kopalnia
C. Co masz w swoim ogródeczku?
D. Tragedia w Marsdon Manor
:)
Hmmm... na pewno odpada c i d. W "kopani" tez nic takiego nie kojarzę - w takim razie "Sprawa". Pamiętam ją bardzo mgliście i chociaz przed wyjazdem przegrałem sobie na ipada zeby nadrobic braki, to najwyzrazniej nie zdazylem:-)
Oj...pojęcia nie miałem. Strzał z dwóch i to po podpowiedzi... Honor nie pozwala mi zadać pytania:-)
Dajesz!
Ważne że odpowiedziałeś, nie trzeba tu nic honorowo oddawać, no ale jak to mnie mama uczyła: "jak dają, to bierz";)
Podaj tytuły przynajmniej dwóch odcinków, w których Poirot przebywa w mieszkaniu u Japp'a:)
Znowu jakaś telepatia, bo mialem zadac Ci dokladnie to samo pytanie, ale w wersji prostszej, tzn mi chodziło o jeden odcinek: "Entliczek...". A inne.... o kurcze, wyrobilas sie! Pomysle i do pozniejszego wieczora dam znac:-)
"wyrobiłaś się", hehe, no cóż, w końcu udaje mi się trafiać w coś, o czym taki świr jak Ty nie wie od razu;) myśl, myśl, nie spieszy się;) "Entliczek" jak najbardziej...rzuć jeszcze jednym;)
Az mi czacha dymi. Kojarzę wizyty w biurze Jappa w Scotland Yardzie, ale kolejna w domu....? Czy to jest popularny odcinek, czy raczej niszowy? :)
...bi się staram ustalić, czy mam zaćmienie z czymś oczywistym, czy po prostu nie widziałem
Popularny, długometrażowy, a zanim Poirot wparował do mieszkania, zastał Japp'a obcinającego żywopłot;)
Pamiętam dobrze tę scenę, jak Japp się nagle podnosi....mam swój typ tytułu, ale nie zdradze jeszcze: poproszę o wybór, ale tym razem z... sześciu, zeby nie było za łatwo