PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No pewnie! A mi z kolei zapadają w pamięć dziwactwa i szczególiki, choć nie zawsze. Powodzenia i czekam na odp:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dzięki:) miał być tylko alkohol, a teraz znów odcinek;) no dobra, ale może to trochę potrwać:) znam to, i to mnie właśnie przeraża, że tak łatwo uleciało z pamięci.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Miały być też dwie butelki, a nie trzy;)
Nie spiesz się.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Czacha mi dymi, za cholerę nie mogę sobie tego skojarzyć:/ czekaj cierpliwie. Miały być może i dwie butelki, ale jednak trafiłam w ten alkohol. Napisałam 3, bo po jednej dla każdego z Panów: Herculesa, Hastingsa, Japp'a. To już jest pastwienie się...a gdzie opcja z 4 wariantami o które Ty często prosisz?;) Dobra, czekaj... Masakra Sławek, aleś mnie załatwił ;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ależ jak najbardziej przysługuje Ci opcja "4 do wyboru", ale o nią nie poprosiłaś! Podpowiedź ma być "chciana", a nie nadgorliwa, żeby drugiemu odbierać chwałę odgadnięcia!

Co do ilości butelek, to chociaż wygląda to na czepianie się, to jednak ma to znaczenie, ponieważ pokazuje, że nie pamiętasz momentu, jak on wyciąga te flachy z kieszeni i z dumą żula demonstruje je dumnie Lemonce, dodając "Doskonale pasuje!". Ale oczywiście jest to szczegół.

To jak, chcesz 4 do wyboru czy jeszcze innego rodzaju podpowiedz?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie! Będę walczyć, skoro znam ten odcinek, to odpowiem już bez podpowiedzi. Nie bardzo kojarzę tą scenę, ale postaram się dopasować do tych najbardziej mi znanych:) nie prosiłam o 4 warianty, gdyż Twoje stwierdzenie iż znam ten odcinek weszło mi na ambicję:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

i słusznie!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobrze, to poproszę tylko o podpowiedź, czy to krótko, czy długometrażowiec?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ok, ale to bedzie podpowiedz na tyle zawężająca, że po niej już nie będzie "wyboru z 4";) Zgadzasz się? Czy może jednak z 4? :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Zgadzam się! Nie chcę wariantów, ale zawężenia-to moje ostateczne słowo:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oki:-) Podziwiam lwią wolę walki!
A to moja ostateczna podpowiedź: pełnometrażowiec:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobra, to zaczynam główkowanie maksymalne, przestalkuję każdy odcinek! Dzięki:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pojawię się trochę później, muszę pilnie coś załatwić teraz. Ale będę myśleć intensywnie:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Jasne, pełny luz! Ale fajnie! :-)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No dajesz, dajesz, czekam aż się wyłożysz, bo już mam kolejne fajne pytanko przygotowane dla Ciebie:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dopiero się usiadłam, nie zdążyłam się zastanowić dobrze. na pewno się wyłożę, bo za choinkę nie wiem! Wiem, ale nie wiem!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Super! No to dajesz odp! Come on, w 9 na 10 takich sytuacji zawsze zgadywalas, nawet jesli sie nie uda, to nie zbrodnia! Bo nam tempo siada;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A bo miało się skończyć na alkoholu, to mi odcinek wcisnąłeś;) dobra, bo mam już zawroty głowy od tego. Strzelam w "zło żyje pod słońcem" bo tam Poirot był na diecie. Z ręką na sercu-nic nie mogę skojarzyć ;)))

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję! Jest to wprawdzie "Śmierć lorda Edgeware'a", ale liczy się też styl, a ten masz super:-)
Alkohol sam by wystarczył, ale te 3 butelki....hmmm... no w zasadzie mógłbym uznać, ale niech to będzie kara za ostatnią samowolkę, dzięki której i tak zadałaś swoje pytanie;) Zgoda, że moja kolej? :)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

i jako ciekawostke dodam, ze gdybys się zdecydowala na wariant "z 4", to mialem przygotowan tak:
a) Mieszkanie na 3 pietrze
b) Zlo, ktore zyje pod sloncem
c) A.B.C
d) Smierc L.E.

:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To bym tylko odrzuciła a i c, a z dwóch pozostałych wybrałabym pewnie b:) i skończyłoby się na tym samym;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A tak mi świtała "Śmierć Lorda...." , bo pamiętam że było jakieś przyjęcie, na którym Hastings mówił o urokach życia w małżeństwie;) ale nie skojarzyłam:) no cóż, bywa:) To nie hyła samowolka, byłam pewna swojego i zrobiłam to, czego sam mnje nauczyłeś-nie czekanie na potwierdzenie, tylko wio dalej, by hie robić zastoju;) Dziękuję, za pochwałę mojego stylu, staram się!

Dajesz!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No masz rację, sam tak bym zrobił, gdybym był pewien:)
Ok, dosc w temacie.
Moje pytanie:

W odcinku "24 kosy" Poirot spotyka się w restauracji ze znajomym. To spotkanie jest ważne dla dalszego rozwoju akcji, ale mnie interesuje tylko...kim był z zawodu ów znajomy Poirota.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Zdaje się że wiem .... Czyżby ten znajomy był dentystą? O ile to w tym odcinku, bo już i tego nie jestem pewna;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

...czy to ostateczna odpowiedź? :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ależ tak, to ostateczna odpowiedź!:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ok, tylko się upewniam, bo brzmiałaś nieprzekonująco;)
Brawo!!! No kopara mi opadła, byłem pewien, że zaraz będziesz błagać o "4 do wyboru" i już obmyślałem najpodlejsze zmyły:D Cóż, co się odwlecze...
Dajesz!

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

...i, swoją drogą, jak Ty to możesz też pamiętać??? Dość gó...ny odcinek i chyba tylko jedno zdanie tam pada o zębie trzonowym!
Odpowiedź może być tylko jedna: jesteś świruską! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Niedawno to oglądałam. Zapamiętałam fakt, że Poirot powiedział, iż ten znajomy lubi podziwiać swoją pracę. Odcinek średni. Przypomiminam, że skoro sam to pytanie zadałeś-musiałeś znać odpowiedź, zapamiętać ją. Sam jesteś świrusem!!!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Czyli obracamy się w dobrym towarzystwie:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Chcesz powiedzieć, że coś nas łączy??;P

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To, że z poprzednim pytaniem miałam problem, nie znaczy że we wszystkim jestem do kitu, jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa!! Te najohydniejsze zmyły, to cóż za perfidia!! Niby taki spokojny jak baranek jesteś...ale bujda!!:D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dawaj pytanie, potem sobie ulżysz! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

W czym niby mam sobie ulżyć?;) Zabrzmiało to dwuznacznie;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

To znaczy zbesztasz mnie. I tylko w takim znaczeniu pisałem, ale koleżanka od razu kosmate myśli, widzę. Eh...ta dzisiejsza młodzież... ;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Młodzież? Hmmm...młodzieżą to już dawno nie jestem mój drogi;) Kosmate myśli....No cóż, mam bujną wyobraźnię!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

I to się ceni!

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Wymień minimum 4 odcinki, w których mamy motyw malowania/szkicowania obrazu:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, jakie fajne!
1. Po pogrzebie
2. 5 małych świnek
3. Tragedia w Marsdon Manor
4. Trzecia lokatorka

Czuję, że jeszcze kilka by się znalazło, niestety nie mam możliwości screeningu tytułów;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Bardzo ładnie:) jeszcze chociażby "Zło które żyje pod słońcem". Fajne może jest pytanie, ale jakie proste:)

To dawaj swoje!! To chyba będzie już ostatnie na ten dzień:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję! Ale w "Źle..." też? Kiedy/kto?
Moje za chwile, muszę...hm... skończyć loda:D Tylko bez skojarzeń znowu;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

W "Zło....", morderczyni w stroju zakrywającym strój kąpielowy, idzie z chłopcem nad wodę. On się kąpie, ona szkicuje. Oczywiście potem robi inne rzeczy, ale jest o tym mowa;). Musisz skończyć loda..No nie...nawet nie próbowałabym sobie tu wyobrażać czegoś innego!!!;) To kończ tego loda i zrób to do końca, a po wszystkim napisz, bo zabieram się powoli za seans;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Aaa, oczywiście!

Ty to masz z tymi seansami!! Co fajnego dzisiaj?
Lód skończony.
Pytanie:
W "Zagadce na morzu" Poirot, już po zdemaskowaniu mordercy, jest pytany o to, czemu akurat jego podejrzewał. Jak to wyjaśnił?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A pewnie, lubię wieczorkiem ogarnąć akiś seans:) nie na darmo jestem na tym portalu;) A dziś w sumie coś nie w moim stylu, ale może się mile zaskoczę. Wybrałam "Zagubione" z Mischą Barton. Mam tu też wśród znajomych parę osób, które stale coś polecają, więc korzystam:)

Co do zagadki...No i tu chyba wiem, ale nie mam pewności, że myślisz o tym samym. Czy chodziło o to, że poprzez grę w karty, chciał odwrócić uwagę od tego, że jest brzuchomówcą? Coś w ten deseń;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hmmm....myslalem o czym innym, ale teraz sam musze sprawdzic...chwilka

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Spoko, sama nie mam pewności, ale wiem że coś takiego tam było:)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Tak, muszę Ci uznać, bo chociaż to wyjaśnia sam z własnej inicjatywy, a dopiero chwilę potem zapytany mówi, że podejrzany zbyt obojetnie znosil fatalny charakter żonci, co sugerowało, że wiedział, że jego koszmar nie potrwa długo - ale obie rzeczy się liczą.

Tak więc brawo, dajesz pytanko i uciekasz na seans. Zaraz sprawdze te "Zagubione"...

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Ok, zostawiam tel na dzis, dobrej nocy i do jutra:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Do jutra:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

I dziękuję:) faktycznie, tak było jak piszesz, ale ta gra w karty bardziej mi utkwiła w głowie:)

Nie jest to seans w moim stylu, ale obejrzę. Za to w sobotę oglądałam "Konformistę" Bertolucciego i był świetny:)