PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Zasady są dla nas, poza tym to jest zaostrzenie na prośbę zgadującego - come on... :-)
Còz... To, co mi podpowiadała intuicja, znalazło się wśród Twoich.... "Pierwsze...drugie"? Tak na 70%...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobra, dobra;) ale dar przekonywania to Ty masz!

Czy to jest Twoja ostateczna odpowiedź? Bo nie brzmisz zbyt przekonująco;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak jest! :-) Trudno brzmieć przekonująco nie będąc przekonanym, ale tak: zaznaczaj odp "Pierwsze...drugie"!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Zaznaczyłam! I...bingo!;) Tak, to w tym odcinku:) to teraz Ty dajesz, ale pewnie dopiero jutro odpowiem;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Uff.... Fajnie:-)
No to skoro już Jappujemy: W którym odcinku Poirot spotyka Jappa przypadkowo na komisariacie? Dokładniej: Japp nagle mówi: "Znam ten głos!" i pokazuje się Poirotowi zza ściany:-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Kojarzę coś takiego!! Ale nie wiem gdzie to przyłatać, chyba Poirot się wykłócał, czy coś.... Oj, będzie mi tym razem czacha dymić;) maleńka podpowiedź ???

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Haha! To rozumiem! Owszem, wykłócał się, bo miejscowy inspektor, zamiast paść plackiem przed każdemu znanym i z dówch kilometrów rozpoznawanym detektywem wszechczasów, śmiał go potraktować jak w zasadzie podejrzanego i wypytywać o m.in. swoją relację z ofiarą...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hmmm... Niewiele mi daje ta podpowiedź:) najlepsze, że całkiem niedawno widziałam ten odcinek, kojarzę tą scenę, ale kurcze, co to za odcinek.... Może po nocy rozjaśni mi się w głowie;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hah....to w takim razie dobranoc. A zeby noc rzeczywiscie cos rozjaśnila, podpowiem, w nawiązaniu do poprzedniej mojej podpowiedzi: Poirot miał z ofiarą dobrą relację...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Musi mnie się przypomnieć, przecież to znam!;) Skromne podpowiedzi, nie tak jak moje (!) dla Ciebie, ale ok;) dobranoc!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No tak wielkie mam mniemanie o Twoim znawstwie Poirotów, że więcej nie śmiem, żeby nie obrazić! Ale to już jest sporo... To jest pełnometrażowiec i na pewno go znasz...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dziękuję, jak miło!:) nawet nie zdążyłam odczytać tej podpowiedzi. Dobrze znam Poiroty, ale serio, miesza mi się to czasem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ah!!! Ja niemądra!!! Ta podpowiedź jest idealna!!:) Z kim, jak nie z Rogerem Ackroyd'em Poirot się przyjaźnił?;) Tak więc musi to być "Zabójstwo Rogera Ackroyda" ... I teraz mogę spokojnie zasnąć, heh;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dokładnie!!! Gratuluję! Zatem spokojnch snów nareszcie:) I jutro pytanie poproszę, choć troche ograniczam telefon na wakacjach, nie bede zbyt często.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jasne, korzystaj z wakacji, wyłącz telefon, a zabawa nie ucieknie przecież:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Pytanie składające się z dwóch części. Pod jakim adresem mieszkał Poirot? Chodzi tylko o nazwę ulicy/bloku bez numeracji. I teraz kolejna część: w odcinku "A.B.C.", morderca wysyła listy do Poirota. Przy trzecim liście celowo robi błąd w adresie. W jaki sposób źle została napisana ulica/blok?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Haha...no przeginasz:-)
Jego rezydencja to w większości odcinków White Heaven Mansions czy jakoś tak.
Co do ABC- Pamiętam pomyłkę i jej cel, ale...nie da rady więcej:-)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hihi, przegięcie to było, jak się pytałeś o zdanie wypowiedziane przez Japp'a, a te pytanie jest odnośnie fabuły-i to istotnej jego części;)

Owszem-rezydencja to "Whitehaven Mansions" (dokładnie tak pisane), więc 1/2 pytania zaliczone;)

Może podpowiem, że pomyłka dotyczyła tylko pierwszego słowa i ma to coś wspólnego ze zwierzęciem;) Podpowiedź ogromna, więc kombinuj;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O kurka! Wieloryba z tego zrobił??? "Whale"?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Za bardzo Cię poniosła wyobraźnia;) już nie wiem jak Ci podpowiedzieć bez 4 wariantów...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hmmm..no cóż, bez wariantów się nie obejdzie, oj coś albo mi forma spadła albo Ty się tak zbiesiłaś!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hmmm...lekko podniosłam poprzeczkę, skoro Ty sam zawiesiłeś ją tak wysoko, że nad jednym pytaniem pół dnia się zastanawiałam;) Formę masz świetną. Podaję podpowiedzi:

A. Whitepigeon Mansions
B. Whitehorse Mansions
C. Whitesnake Mansions
D. Whitemouse Mansions

:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hahahahah! ale poezja! A!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

dziękuję!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A dzięki, starałam się dobrze wybrać;) Niestety, to nie A, choć było to najbardziej prawdopodobne;) to odpowiedź B- "Whitehorse Mansions";D

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

ehh...z niecierpliwości już sprawdziłem: whitehorse! no genialnie mnie wkręciłaś! Dajesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Cieszą mnie Twoje słowa;) Dobrze, że to sprawdziłeś:D dobra, muszę coś wymyślić, bo nie mam nic w zanadrzu mądrego;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Masz sporo czasu, bo zapadam w drzemkę sjestową;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Słodkich snów ;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

A dziękuję

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

A to teraz proste pytanie, które mi się nasunęło ze względu na konia. Co miał na myśli Hastings i w jakim odcinku, mówiąc że to co opisuje "jest pomiędzy dwoma końmi"? :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

What???? No nie....i to jeszcze podobno proste! Już się zaczynam sfustrować pomału;) Nie mam pojęcia....

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Trochę skróciłam do potrzeb pytania owy text Hastingsa;) Jako podpowiedź mogę dać, że odbywało się to przy stole z większą ilością osób, i nie w mieszkaniu Poirota. Hastings popisywał się wiedzą,i coś mu się pomyliło jeśli chodzi o tłumaczenia z łaciny;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hah, kurcze, tej łaciny to nie pamiętam. Hastings błaźnił się przy stole na pewno w Tajemniczej historii w Styles i tam były konie...trafiłem? Jak nie, to poproszę o jeszcze jaką małą minimi podp;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie, nie chodzi o Tajemniczą historię w Styles;) i tak, chodziło o tłumaczenie pewnej nazwy z łaciny (skąd pochodzi dana nazwa) i pomylił rzekę właśnie z końmi. O czym mówił? To spora podpowiedź. Hastings często się błaźnił, ale tu się totalnie zamotał w swojej wypowiedzi;)

I gratis jeszcze taka podpowiedź. W tym odcinku Poirot z Hastingsem pozowali do zdjęcia.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

W takim razie to musi być pomyłka Mezopotamii (międzyrzecza) z hipopotamem:-) Nie chcę być uszczypliwy, ale to greka, nie łacina, więc poprzednia popdpowiedz mnie zmyliła;)
Pamiętam scenę, ale słabo. Ale oni razem do zdjęcia??? Kurcze, morskie powietrze ewidentnie nie służy szarym komorkom, a je usypia;) I to musi być któryś z odcinków traktowanych przeze mnie po macoszemu... Cóż...chyba znowu dochodzę do "wyboru z 4", chyba, ze masz inny pomysł?

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Zaraz zaraz! O ja głąb ciemny!!!! Toz to przy kolacji w "Śmierci w Mezopotamii!!!!!!"

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak, to ten odcinek! "Morderstwo w Mezopotamii"! Nie zauważyłam tego posta, przepraszam:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie szkodzi. Logicznie zakladalas, ze skoro piszę o Mezopotamii, zgadlem odcinek - a mnie przyćmiło jak na czadzie, bo ten odcinek lubię bardzo!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No cóż, belfer zawsze wytknie błąd- biję się w pierś z tej niewiedzy i ze zmyłki. Ale poradziłeś sobie świetnie!! Tak, chodziło o Mezopotamię-skąd pochodzi owa nazwa.

Teraz to chyba są zbędne podpowiedzi co do odcinka, prawda?

A pozują do zdjęć nie sami, a do zdjęcia grupowego...nie chciałam od razu tego pisać;)

Ps. Morskie powietrze rozleniwia, delektuj się tym błogim stanem:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No to jedziemy, koleżanko Adrianno:

W "Kocie wśród gołębi" poznajemy kilka nauczycielek. Wymień co najmniej 3 przedmioty, których uczyły. Dodatkowo: Która nauczycielka (=jej przedmiot i nazwisko;)) zginęła pierwsza i co było narzędziem zbrodni.
Hihi...
Masz za swoje!! :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Z tym nazwiskiem to już gruba przesada...!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Spoko, mogę podać 3 do wyboru;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pierwsza zginęła bodajże ta od w-f, została chyba zabita jakimś kijem, nie pamiętam jakim....Nie wiem czy to mi uznasz;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jest na pewno nauczycielka francuskiego, wychowania fizycznego i chyba angielskiego, czy literatury angielskiej... Ale muszę sobie przypomnieć z tymi morderstwami...

A tak poza tym, to jesteś złośliwy kolego Sławku!!!!;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Owszem, jestem, już z tym nawet nie walczę;)
"Zabita kijem"? Hmmm... baseballem przez łeb dostała? Kijem od miotły ktoś ją okładał? :) Jakis jeden wiecej szczegol poprosze o tym kiju lub o okolicznosciach.
Co do reszty - no pięknie!
Acha - i jeszcze to nazwisko....;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No złośliwy i to bardzo! I to na mnie biedną! Taaa, jasne, wyśmiewaj się;) A może został wetknięty w "d"?;)heh...

Została przebita kijem: no nie pamiętam, czy tyczką od skoku o tyczce, czy oszczepem, ale czymś takim. A nazwiska nie pamiętam, nie mam tego belferskiego zmysłu co Ty. Dawaj podpowiedzi!!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No brawo! Mimo mojej wrodzonej i pilnie rozwijanej zlosliwosci musze przyznac, ze juz sam fakt, ze pamietasz, ze pierwsza zginela wfistka zrobil na mnie wrazenie!

Nazwisko:

a) Springer
b) Delacroix
c) Donlon

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To akurat nie było trudne-która zginęła pierwsza. Dzięki!

Podpowiedzi...szczerze nie pamiętam, ale b odrzucam, a c...nieco dziwne. Obstawiam a- Springer.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Donlon to czeste nazwisko irlandzkie, a nie "dziwne";)
Brawo!!!! Przebrnelas przez wszystkie pulapki!
A sie boje, co mnie czeka teraz...