Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 74 tys. ocen
7,5 10 1 73550
5,3 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

SWJ+offtopy cz.10

ocenił(a) serial na 7

SWJ kontynuuje swoją działalność po raz 10 (!)
<wiwaty> <fanfary> <owacje na stojąco> <fajerwerki w tle> :P

Zanim przypomnę Wam wszystkim krótko czym jest nasze Stowarzyszenie, pozwolę
sobie dodać kilka słów od siebie do wszystkich naszych wiernych członków, którzy
zacięcie i wytrwale angażują się w funkcjonowanie Stowarzyszenia.

A więc... Kochani ... Jesteście duszą i sercem SWJ. Bez Was- nie byłoby nas. Przez ten
krótki czas staliśmy się prawie rodziną ;) Dzielimy razem smutki i żale, ale także śmiechy
i żarty :) Ale co najważniejsze wspieramy się! Różnice w gustach czy charakterach nie
dzielą nas, a jedynie łączą :)
Pragnę wyrazić swój niepohamowany entuzjazm, który odczuwam, kiedy pomyślę nie o
tym co było, a o tym ile jeszcze przed nami! Mam nadzieję, że wytrwamy w niezmienionym
składzie.

A teraz krotko i dla przypomnienia, czym jest SWJ? Wbrew swojej nazwie, nie piszemy tu
tylko o tym jaki Jason jest cudowny (chociaż to zdarza się dosyć często :P) innymi słowy,
można tu natrafić na rozmowy o wszystkim i o niczym :D
Masz chociaż początkowe stadium Jasonozachwytu. Inaczej nie połapiesz się w naszych
wypowiedziach na jego temat, uwierz mi.
2.Wiesz, co to jest Ezrowstręt. Niekoniecznie musisz na niego cierpieć, ale jesteś
zaznajomiony z tą chorobą.
3.NIGDY nie myślisz źle o Jasonie.
4.Kiedy myślisz źle o Jasonie, patrz punkt 3.
5.Kiedy tylko znajdziesz jakieś interesujące zdjęcie/filmik(nie musi on dotyczyć tylko PLL)-
postanawiasz podzielić się nim razem z innymi.
6.GŁOSUJESZ NA JASONA/JARIE W RANKINGU. Nie musi być to codziennie, ale w
ramach ukazania naszej bezgranicznej miłości, każdy członek SWJ powinien robić to
choć raz w tygodniu.
7.Znasz chociaż 2 tytuły szlacheckie Jasona (poniżej wymienione)
-Ezra's killer, Aria's lover
-Mr Hottie
-McDreamy
-McSteamy
-McSexy
-McBoski
-Cookie
-Boski bóg Jason
8.I najważniejsza zasada: SZANUJEMY SIĘ! Jesteśmy tu po to, żeby porozmawiać, a nie
wyżywać się na innych :).

A tak na poważnie, każdy jest tu mile widziany, jeśli tylko przestrzega punktu 8 :)
I jeszcze jedno. Jeśli masz zamiar pisać tu teksty w stylu "Dziecko, ogarnij się", to
możesz stąd spadać. "Regulamin" został stworzony tylko i wyłącznie dla zabawy i nikt nie
bierze tego na serio. Więc proszę-skoro masz zamiar kogoś obrażać, nie pisz wcale.
Wszyscy będą szczęśliwsi.

Podpisano:
_Joy-PREZES
sandra_crashdown-DYREKTOR NACZELNY (która jest autorką tej pięknej przemowy, za
co bardzo jej dziękuję :*)

NASZ GRAFIK DLA JASONA (wszelkie niedogodności proszę zgłaszać, komisja
przedyskutuje problem)
Poniedziałek-katia_2007
Wtorek-izka21gramowa
Piątek-sandra_crashdown
Sobota-_Joy
Niedziela-izka21gramowa

DLA WRENA
Wtorek-_Joy
Środa-katia_2007
Czwartek-katia_2007
Piątek-monisia99
Sobota-sandra_crashdown
Niedziela-alexxa

DLA TOBY'EGO
Poniedziałek-_Joy
Wtorek-sandra_crashdown
Środa-alexxa
Czwaretk-monisia99

DLA DAMONA
Poniedziałek-monisia99
Środa-sandra_crashdown
Piątek-_Joy
Sobota-alexxa
Niedziela-alexxa

DLA DANA
Poniedziałek-sandra_crashdown
Wtorek-monisia99
Czwartek-alexxa
Niedziela-_Joy

DLA PEETY
Poniedziałek-izka21gramowa
Wtorek-alexxa
Środa-alexxa
Czwartek-_Joy
Piątek-izka21gramowa
Niedziela-sandra_crashdown

katia_2007

Tez sie zastanawialam kiedys czy sie w to nie "pobawiac", ale ostatecznie nie trafilam na zadne fajne forum warte uwagi i sobie odpuscilam :P a Ty gdzie grasz?;>

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

Ja właściwie trafiłam na nie przez nasze PPL, ale długo nie pociągnęło, potem na innym byłam niemal rok aż upadło. Teraz jestem na http://www.rpgseriale.wxv.pl/ (to takie luźne, posty na kilka linijek dają radę. I na takim medycznym, ale chyba na nim nie pociągnę, bo nie czuję tego czegoś.

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

OOOOOOOOOO JA CHĘTNIE PRZECZYTAM!!!!! ;DDDDD

ocenił(a) serial na 7
_Joy

Do tych opowiadań, to ja też jestem chętna

ocenił(a) serial na 7
_Joy

Dziewczynki, właśnie skończyłam 6 odcinek AHS i jedyne co mam do powiedzenia to JAK ONI MOGLI ZROBIĆ Z TATE'A JAKIEGOŚ MORDERCE I NA DODATEK DUCHA?! Ogółem to momentami nie ogarniam tego serialu, ale i tak go oglądam ;P No i wkurza mnie ta żona od naszego doktorka, taki wrzód na tyłku ;P

ocenił(a) serial na 7
_Joy

Przepraszam za post pod postem, ale muszę coś napisać bo mnie rozsadzi. WTF?! TATE I TA WKURZAJĄCA BABA?! CO TO MA BYYYYĆ?! Buuuu :(

_Joy

Trzymajcie dziewczynki kciuki koło 8 za moją mamuśkę, bo będzie miała operację;)

Madzia jestem wkurzona na jednego osobnika płci męskiej, zgadnij:P Miałaś mi go kiedyś przywieźć z Austrii.

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Oj, a na co? Coś poważnego?

No to narada wojenna na gg ;P

_Joy

No dośc poważna operacja, bo będą jej cały staw biodrowy wymieniać;/

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Ja na pewno będę trzymać :) Moja mama też ma mieć operację, ale dopiero w marcu, usunięcie guza na tarczycy, więc ja się też już trochę martwię, ale to chyba oczywiste.

_Joy

No znam ten bój, bo najgorsze jest to czekanie. Ale wierzę, że będzie dobrze i u Twojej mamy i u mojej;)))

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

A Ty nie miałaś myć włosów? ;P

_Joy

Już umyłam:P

ocenił(a) serial na 7
_Joy

Trzymamy kciuki Izunia , zoabczysz będzie dobrze :) bziaki dla Twojej mamy :) bądź taka kochana i wyślij nam te swoje cudowne pisma co z Sandrą tworzycie :)

Otwieram nowe głosowanie :)

Top 5 z piosenek Izy  na szczęście wyszło 5 tak jak powinno 

“Dumka na dwa serca” Edyta Górniak & Mietek Szcześniak – OGNIEM I MIECZEM 2 pkt.
“El Tango de Roxanne” Ewan McGregor, Jose Feliciano, Jacek Koman - MOULIN ROUGE 3 pkt.
“Remember” Jose Groban & Tanja Tzarovska – TROJA 3 pkt.
“I see you” Leona Lewis – AVATAR 2 pkt.
"Wyginam śmiało ciało" Jarosław Boberek (król Julian:P) – MADAGASKAR 2 pkt.

Wybieramy top 3 :)

ocenił(a) serial na 7
monisia99

“Dumka na dwa serca” Edyta Górniak & Mietek Szcześniak – OGNIEM I MIECZEM
“El Tango de Roxanne” Ewan McGregor, Jose Feliciano, Jacek Koman - MOULIN ROUGE
“Remember” Jose Groban & Tanja Tzarovska – TROJA

monisia99

"Wyginam śmiało ciało" Jarosław Boberek (król Julian:P) – MADAGASKAR

monisia99

Ja nie mogę głosować na swoje?? Czy mogę??:P

izka21gramowa

Na tym etapie juz mozesz :D

sandra_crashdown

Super;D
"El Tango de Roxanne” Ewan McGregor, Jose Feliciano, Jacek Koman - MOULIN ROUGE
“Remember” Jose Groban & Tanja Tzarovska
"Wyginam śmiało ciało" Jarosław Boberek (król Julian:P) – MADAGASKAR

ocenił(a) serial na 7
monisia99

“Remember” Jose Groban & Tanja Tzarovska – TROJA

ocenił(a) serial na 7
monisia99

Ja przepraszam że nie głosowałam ale przez te chorowanie to nie mam siły....

“I see you” Leona Lewis – AVATAR

_Joy

Hahaha ejjj wiem, ze jest psycholem, ale ja akurat kocham Tate'a :P pamietam, ze tez przezywalam jak sie okazalo, ze pozabijal te dzieciaki w tej szkole ;(

Dotrwaj do drugiego sezonu, tam Evan Peters gra takiego slodziaka i juz nie jest psycholem :P

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

Ja właśnie też kocham Tate'a, ulżyło mi że nie tylko ja jestem aż taka psychiczna ;P Mi sie wgl. w głowie nie mieści jak on sie mógł przespać z tą starą jędzą ;P

_Joy

Hahaha bo chcial, zeby ta blondyneczka dostala swojego upragnionego dzidziusia xD

Widzisz Iza! Mowilam Ci, ze Tate jest slodziakiem! Teraz masz Magdy slowa na potwierdzenie mojej teorii :P juz nie jestem sama, jedna psychiczna :D

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

On jest cuuuuudny! I jak czasami powie jakiś słodki tekst to aż się rozpływam ;D

_Joy

No wlasnie te jego slodziarskie teksty sa najlepsze! hehe :P to juz wiesz teraz dlaczego jak czytalam Mortal Instruments to Jace mial dla mnie twarz Tate'a :P:P:P

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

To ja sobie go wyobrażałam jako Alexa Pettyfera jak miał jeszcze dłuższe włosy, bo dzień wcześniej zanim zaczęłam czytać obejrzałam tą Piękną i Bestię (wiem że to się jakoś inaczej nazywało, ale jestem leniem i nie chce mi sie spawdzić ;P) i on pierwszy mi na myśl przyszedł. A potem to MEGA rozczarowanie Campbellem. Ale może akurat sie nada do tej roli.

_Joy

Dziewczynki moja mama już jest po operacji;)))

Kasia bede miec sprawe ta sama co ostatnio:)

izka21gramowa

Mam nadzieje, ze wszystko sie udalo i teraz bedzie juz tylko lepiej :) przekaz mamie najlepsze zyczenia powrotu do zdrowka :)

sandra_crashdown

Dziękuję kochana;* Na pewno przekażę;) Tak czuje się w miarę dobrze,teraz tylko do przodu;)))

_Joy

Dziewczynki, ktora sie wybiera na Przed Switem 2?! ;P bo ja ide chyba jutro :D:D:D

sandra_crashdown

U nas są maratony i miałyśmy się wybrać, ale jak sie dowiedziałyśmy, że to jest od 22 do 8:30 rano to zwątpiłyśmy:P

izka21gramowa

O zesz! wszystkie czesci razem??? czad ;d sama se zapodam ktoregos dnia ;P

sandra_crashdown

https://www.youtube.com/watch?v=ypUF88Mz500
widzialyscie to?<3<3<3 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa

izka21gramowa

Tu macie rozszerzona wersje ;)

https://www.youtube.com/watch?v=sY8QlOCwmfc&feature=relmfu

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

Ja do tej pory 1 części nie widziałam ;P Może się wybiorę z koleżanką, ale to dopiero jak już ten super-szał przejdzie i sale trochę opustoszeją ;P

ocenił(a) serial na 7
_Joy

http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-29345

ZWIASTUN MIASTA KOŚCI SANDY ;D

_Joy

Jak dla mnie fajny ten zwiastun;P

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Ja się nie wypowiem dopóki nie zobaczę tego filmu. Albo go pokocham, albo znienawidzę ;P

_Joy

Echhhh a Jamie dalej nie przekonuje :/ Ale zwiastun zajebiaszczy! :P juz sie doczekac nie moge :D

Ide dzisiaj wieczorem na Przed Switem 2 :) dam znac czy mi sie podobalo :P

_Joy

Jak co tydzień przybywam do Was w piątek z recenzja nowego odcinka TVD J nie inaczej jest tez w tym tygodniu :P przepraszam, ze Was tak tym mecze, ale zwykle jestem tak podekscytowana, ze musze swoje uczucia przelać na klawiaturę :P

Pierwsza scenka, czyli absolutny szok, kiedy okazuje się, ze osoba, która Elka dźgnęła nożem jest nie kto inny jak Jeremy! ale akcja! (w ogóle Iza, przez Ciebie czułam się prawie jakby mi własnego brata zabijała! :P:P:P)

Potem przez cały odcinek miałam już tylko napady histerycznego śmiechu w trakcie przeróżnych scen, wypisze tylko te najlepsze bo na wszystkie nie starczy mi miejsca :D

Dialog nr 1. Damon: You should call Stefan! Elena: I don't trust him right now. (wbiega Stefcio) Damon: PS. I called Stefan. hahahah bezcenne!

Scenka nr 2 to konwersacja Damona z bratem i dzwoniący Klaus. Damon: Time to face the music (o Klausie) hehehe

Scenka nr 3. Bonnie: How does Klaus even know about this? Damon: How does Klaus know anything? He's like a billion years old! hahahaha, glupia Bonnie, glupia odpowiedz :P:P:P

Przechodzimy do numeru 4, czyli Damon dzwoniący do Jer'a: Little Gilbert! Your services are needed! umarłam! :D I zaraz kolejny dialog tej cudownej trojki :P Bonnie: (do Jer'a) You need to kill a vampire. Jeremy: Give me a stake. I'll kill Damon right now! Damon: Easy Van Helsing! we'll get you one ;)

Boże, Boże, aż nie wiem co dalej miałam pisać. Po przetoczeniu tych wszystkich tekstów dostałam znowu mega smiechawy i musiałam się ogarnąć :P

Podobał mi się moment, w którym Hailee ścierała alkohol z wargi Tyleraà HOT! potem okazało się, ze Caroline i Hailee się jednak lubią i razem wszystko uknuły J how sweet <3 biorąc pod uwagę fakt, ze Hailee się ewidentnie kocha w Ty'u, a Caroline obiecała randkę Klausowi, wnioskuje, ze wszystko nie będzie takie proste jak się wydaje i sprawy się nieco skomplikują :P atak furii Tylera mi się podobał! miał prawo się chłopak zdenerwować! sama nie rozumiałam, czemu musieli akurat zabić jego kumpla, a nie jakąś inna nic nie znaczącą hybrydke :/ no, ale Mystic Falls się rządzi swoimi prawami: Trzeba kogoś zabić, zabijmy ta ważną dla kogoś osobę :P w ogóle ktoś kojarzy twarz tego całego Chrisa?! odnoszę wrażenie, ze gdzieś go już widziałam, ale nigdzie konkretnie nie mogę umiejscowić :/

Na minus: Kat okazała się tylko halucynacja, czyli tak jak się tego obawiałam L no trudno, ważne ze w ogóle się pojawiła J chociaż jej tekst do Elenki: At least you still have Damon mi się nie podobał! co to, ze niby Damon jest jakąś nagroda pocieszenia?! no znawczyni jedna się znalazła!

I teraz pytanko: czy Shane/creepy profesorek jest tym samym nieśmiertelnym gościem, o którym opowiadał?! I guess so! teraz będzie wodził Bonnie za nos, żeby zdjęła z niego klątwę?! przewidywalne, przewidywalne, przewidywalne :/

No tak, podsumujmy szybko końcówkę. Kiedy wszyscy myśleliśmy, ze nie da się już być bardziej żałosną postacią niż Elka, ona pokazuje nam, ze jednak się myliliśmy i wszystko się da :P wyskakuje z nieudolna próba samobójcza :/ way to go, Elena! way to go! :/ podobał mi się tekst Damona: You know what they say about teenage suicide ... Don't do it! muahahaha ;)

Okay, nie będę się rozpisywać o tym jak serducho mi stanęło w momencie, w którym złapała go za rękę I spojrzała na niego tymi maślanymi oczami :D no dobra: f*ck, f*ck, OMG! :P był z nią tak cudownie szczery! to najcudowniejszy facet na świecie! sorka Jason, musisz mi to wybaczyć :D z racji tego, ze właśnie spędzamy razem piątkowe popołudnie Jason krzyczy, ze wybacza i biegnie upiec mi muffinki :D

Tekst odcinka. Hmmm, zaskoczę was chyba bo w tym tygodniu postanowiłam przyznać go nie za najśmieszniejszy tekst jak zwykle, a za ten najbardziej znaczący. Nagroda wędruje do Stefcia, za jego: What do You want or ... WHO do You want?! Nic dodać, nic ująć ... szkoda mi go było i przyznaje się bez bicia L mam z nimi podobnie jak z Finchel, nie trawie ich razem, ale rozstania zwykle mnie ruszają :D ale wszyscy wiemy, ze to dłużej niż kilka epizodów nie potrwa, wiec nie cieszcie się przeciwnicy Steleny! :P

PS. "I called Stefan" .... buahahah, nie no żartuję :D … Nie podoba mi się to cale "Damon, we need to talk" w zwiastunie :/ nie wróży nic dobrego :/

sandra_crashdown

Mamuśka Was wszystkie kazała pozdrowić;)))

A mi Sandy się właśnie to podoba, bo Elenka inaczej patrzy na Damona teraz. W ogóle to ja się strasznie zdziwiłam, że potoczą tak akcję, że ona jednak zerwie ze Stefanem i przyzna, że jako wampira ciągnie ją bardziej do Damona. Tylko wiecie co mnie wkurzyło najbardziej w zwiastunie nowego odcinka?? To co powiedział Stefan Damonowi(nie wiem czy dobrze tłumaczę, jak nie to mnie poprawcie): nie oszukujmy się, że to najlepszy dzień twojego życia - zaraz po tym jak mu mówi, że zerwał z Eleną. No co za dupek! Damon w poprzednim odcinku wyjaśnia Elenie, że Stefan nie chciał ją oszukać tylko jej pomóc a ten gnojek z takim sarkazmem do brata;/ A po minie Damona widać, że go to zabolało. I za to kocham Damona, świetna postać i świetna rola Iana, bez niego Damon juz by nie był taki unikatowy, Ian jakby się urodził do tej roli.

izka21gramowa

Nooo Stefcio niby mowi cos na ksztal "Nie udawajmy, ze to nie jest najlepszy dzien Twojego zycia" i wlasnie w takich momentach traci moja sympatie :/ noz kurde! Damon sie tak dla niego poswieca! co chwile zrzuca swoje uczucia do Elki na dalszy plan, tlumaczy przed nia brata, a ten mu wyjezdza z takim tekstem :/ kiedy juz chcialam mu wspolczuc! nie! jednak nie wspolczuje! Stefan powinien se znalezc jakas inna laske, przy ktorej nie bedzie takim kawalem skurczybyka xD

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

ja mialam dzisiaj isc do kina a zamiast tego leżę z gorączką w łóżku....... obejrzałam \tvd jakoś mnie nie poraziło ale Caroline fajnie do Klausa się podwalała hehe :) Stefan powinieni zginąć śmiercią tragiczną bo taki z niego bohaterjest świnia i tyle.

Zwiastun City of Bones całkiem fajny ")

monisia99

Zdrowiej kochana:*:)

ocenił(a) serial na 7
monisia99

Taaa, ja też jestem chora, przeziębienie mnie złapało. Ale według mojej mamy, jak tylko wezmę sobie 2 tabletki to zaraz mi przejdzie i będę mogła pójść do szkoły, no bo po co iść do lekarza, jeszcze mi napisze zwolnienie i ominie mnie tyle lekcji.

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

A więc jako iż Damon gości dziś u mnie, tak jak to już bywa w każdy piątek, razem zasiedliśmy do nowego odcinka TVD (skurczybyk nic mi nie chciał powiedzieć). A jako iż teraz gotuje dla mnie kolację, którą potem zjemy przy świecach, muszę się z Wami jak zawsze podzielić wrażeniami.

Akcje typu "zabijemy kogoś tylko po to żeby Elena mogła sobie pożyć i narzekać na swoje życie potwora" strasznie mnie wkurzają, więc bardzo się cieszyłam aż w końcu Tyler się na ten temat wypowiedział. Może nawet jestem skłonna dołączyć do jego teamu ;P
Wiem że mnie zabijecie, ale chyba w dniu dzisiejszym stałam się fanką Klaroline. Sama nie wiem czemu, nie pytajcie xD
Szkoda że nie było Kath w tym odcinku, a tylko jej halucynacja, tęsknie za nią, nie ma kto pomiatać Elenką ;( Ale jej dzisiaj dobrze powiedziała, że ona zawsze jest tą wielką poszkodowaną, wszyscy przez nią giną etc., etc. Aż chciałam zacząć bić brawo, ale to mogłoby zranić Damona więc siedziałam cichutko, mentalnie przybijając sobie z nią piątkęxD
Przy zakończeniu było mi szkoda Stefcia, ale po oglądnięciu zwiastuna zmieniłam zdanie. Niech sobie pocierpi, cham jeden.
No i mam już nawet teorię na temat tego profesorka. On zapewne jest tym kolesiem o którym opowiadał, a do zdjęcia jakiejś klątwy będzie mu potrzebny jeden z The Five (czytaj: Jerr), no bo tak strasznie przekonywał Bonnie, że on jest jedynym który może mu pomóc. Coś mi tu śmierdzi.
No i ostatnia Delenowa scena, awwww, how sweet ;3 Aż musiałam zastopować odcinek i rzucić się na Damona za to że jest taki słodki, szczery, lojalny i w ogóle najlepszy na świecie ;3
Dobra, wiem że powinnam się cieszyć jak głupia zerwaniem E&amp;S, ale coś czuję że i tak na koniec sezonu wyląduje w jego ramionach ;/ No bo to jest trochę bezsensu-dawać wolną rękę Damonowi, a to nawet nie jest połowa sezonu (pomijając już fakt że takie akcje się dzieją przeważnie w finałowych odcinkach).

No i teksty odcinka, nie licząc tych od Sandy:
"Jeremy: What happened?
Damon: Long story. Buy the e-book."

"You’re using your calm voice today. Who’s getting killed?"

"Bonnie: How did I not know about any of this stuff, Jeremy?
Damon: The witch who loses her powers gets left out of important conversations." (ahahahah, to było epickie, jak tu go nie kochać? ;D)

_Joy

Całe szczęscie ja mam przy sobie bezstronnego Peete;D

izka21gramowa

Hahahaha, Izka rozwalil mnie Twoj komentarz :D recenzja Magdy na pol strony, a Ty jednym zdaniem, ze dzisiaj masz Peeta'e xD

Madzia jestem Ci wdzieczna, ze ujelas wszystkie pozostale smieszne teksty w swojej recenzji :P tak jak wspominalam wczesniej mi na wszystkie nie starczylo juz miejsca :P wszystkie 3 dialogi sa bezbledne!!!

A na koniec jeszcze dodam, ze wlasnie wrocilam z Przed Switem i jestem oczarowana <3 ale mozna sie bylo tego spodziewac :P generalnie bedziecie zaszokowane ostatnimi scenami! przygotujcie sie ;D

PS. JCB byl paskudny w tej czesci co sprawia, ze martwie sie o moje City of Bones jeszcze bardziej :( cos mi sie wydaje, ze rabneli sie przy wyborze aktora i to na calej linii niestety :(

sandra_crashdown

Hahaha to super:P Muszę się koniecznie wybrac:P