Najciekawsza postac w serialu. Jedyna ktora ma jaja. Mam nadzieje ze w kolejnych odcinkach wkoncu zrobi porzadek z tym starym dziadem. Nikt mnie tak nie wpienia jak ten siwy moralizator!
Chlop ma charakter i za to go lubie.
Do Torain, pragnę Ci zwrócić uwagę, że prawo zostało wymyślone przez ludzi dla ludzi.
rtyu, przepraszam, ale ile Ty masz lat? Dwanaście?
ad1 - nie, nie mówię tylko o Otisie
ad2 - to się nazywa moralność, sugeruje zacząć chodzić na etykę, lub do kościoła - według uznania.
ad3 - nie jestem prawicowy w ogóle, za to jestem psychologiem społecznym
ad4 - raczej odczuwam wrażenie, że to Ty się bardzo emocjonujesz, ale to może być normalne w tym wieku.
ad5 - nie mam problemów z odbiorem otaczającego mnie świata, wręcz przeciwnie
p.s.
Nie próbuj zwracać się do kogoś kogo nie znasz zdrobnieniami, bo w realnym świecie możesz trafić na kogoś kto może to odebrać za brak szacunku, a to działa w dwie strony.
rtyu sprawia wrazenie czlowieka z jakimis zaburzeniami psychicznymi. Stad ta dziwaczna i smieszna agresja wobec forumowiczow, ktorzy maja inne od niego zdanie. Byc moze rtyu jest malym dzieckim, z pewnoscia jest intelektualnie mocno niewydolny, ale kluczem do zrozumienia jego forumowej agresji jest zaburzona psyche. Biorac pod uwage jego ograniczenia intelektualne i problemy z pisaniem po polsku mozna zalozyc, ze jest maloletni, ale jak wytlumaczyc te zolc i frustracje kryjace sie za kazdym jego postem?
Wow, tak masz rację. Wszystko co napisałeś jest prawdą. Pomodlę się za Ciebie :D
Tak jestem, skąd wiedziałałaś/wiedziałeś, bo już nie wiem, nick masz żeński, ale imię męskie... Pozdrawiam i widzimy się w gabinecie, dostaniesz ode mnie dużą zniżkę :)
Daryl jest spoko, ale ja sie nie zgadzam z twoja teoria. Shane jest mistzu i tyle. a Droga dobry film.
A wg mnie to z takich maniaków jak Shane wzięli się właśnie kanibale w filmie "Droga". Przeżyć ok ale nie za cenę własnego człowieczeństwa. Ludzie byli już nie raz postawieni z takimi samymi problemami jak w serialu. Czy to w łagrze, obozie koncentracyjnym, podczas ucieczki z Syberii, plagi głodu, dżumy, czy w jakichkolwiek innych sytuacjach gdzie chodzi o przetrwanie. Jedni stawali się zwierzętami, które jak zwykłe bezmyślne bydło interesuje się tylko przeżyciem a drudzy bardziej niż o życie martwili się o swe człowieczeństwo, by takim bydłem nie zostać.
A najciekawsze jest to, że ci bezwzględni i tak żyli krócej niż ci próbujący zachować swą moralność. Bo w końcu zaczynali wybijać samych siebie gdyż czuli większe zagrożenie ze strony tej bardziej bezwzględnej.
Otóż to. Selekcja naturalna, przeżyją lepiej przystosowani, a nie silni i bezwzględni, jak to podniecają się dzieci, takie jak rtyu czy agahub :)
Zgadzam się,"Człowiek -powinno brzmieć dumnie"!
Niektóre Opinie, które dopingują sposobom działania Shane'a przyprawiają mnie wręcz o gęsią skórkę.
Idąc tym tokiem myślenia powinno się powyciągać z więzień wszystkich zbrodniarzy wojennych
i ludobójców bo przecież "Ci działali w nietypowej, odmiennej, usprawiedliwiającej ich sytuacji"
NIC nie usprawiedliwia takowych działań.Żadna sytuacja. Żaden brak prawa i sądów.
Ludzka moralność nie ma daty ważności. Ona istnieje, nie można jej się wyzbyć,
wyrzucić jak niepotrzebną, zapisaną kartkę.
Bohaterowie tego serialu powinni wręcz walczyć o swoje człowieczeństwo, bo w przeciwnym
wypadku nie będą wiele różnić się od tych wszystkich "szwędaczy", z którymi tak usilnie walczą.
Shane decyzje podejmuje pod wpływem impulsów, co w przyszłości okaże się w końcu dla niego zgubne.
Instynkt przetrwania? Napewno, ale czy jego objawieniem jest celowanie do "przyjaciela"? Czy to już
urażona męska duma górująca nad wszystkim innym?
[Po za tym dyskusja chyba polega na ocenianiu danej sytuacji mającej miejsce w serialu i bohatera, a
nie innych użytkowników portalu z powodu odmiennych poglądów]
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}a
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\
Agahub, podobnie jak rtyu obraza kazdego kto ma inne od niego (niej?) zdanie. Dziwne.
Więc nie różnił byś się niczym od tych chodzących żywych trupów. One też egzystują tylko co z tego...
Pierwszy z brzegu chociaż by - Janusz Korczak. Jak nie wiesz o co chodzi ja ci tłumaczyć nie będę bo i dalsza rozmowa nie miała by sensu. Następnie Michael A. Monsoor, ludzie opisani przez Grudzińskiego w książce "Inny Świat", która jest swoistym wspomnieniem autora po obozowych czasach, rzesze ludzi w Polsce, którzy realnie narażając swe i rodziny życie ratowały żydów (min. moja babcia za co wylądowała na Majdanku), Witold Pilecki i wielu wielu innych. A ci bezwzględni? Poczytaj sobie jakiekolwiek pamiętniki z łagrów, z lagrów, japońskich obozów jenieckich. W końcu po prostu kończyli zabici przez współwięźniów. I błagam nie pisz mi tutaj, że nie da się tego odnieść do inwazji zombie.
czlowieku ty iwesz co ty gadasz?! inny swiat?!czytales to w ogole? ilu ludzi sie tam zatracilo ? 99,9 %% i ty o czlowieczenstwie gadasz wez sie utop , gadasz o Korczxaku jakby swiat naprawil, a jeden zolnierz ?! obejrzyj Bracia zobaczysz czy sie nie zatracaja zolnierze. czlowieku chyba na marsie zyjesz bo na pewno nie na ziemi. powiedz mi kto o tych ludziach pamieta? zapytaj dziecko w somalii czy wie kto to pilecki a ci powie daj kanapke. skads ty sie wzial? kur z takimi typami nie ma co gadac chyba nie znasz rzeczywistosci bo bogaci rodzice daja co chcesz. swiat pamieta o mussolinim stalinie hitlerze czyngis chanie mansonie pinochecie itd czy o pilinskim monsoorze korczaku itd? pomysl , bo jestes malowyksztalcony
karols22 - miałeś rację...
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}a
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\
Zgadzam sie z tym co napisales. Shane staje sie coraz bardziej zwyrodnialy. Nie wiem czy okreslenie "czlowieczenstwo" jest tu na miejscu, ale przyklady, ktore podales sa bardzo celne. W roznych ekstremalnych sytuacjach ludzie potrafili zachowac sie godnie i jeszcze do tego przetrwac. Historia zna mnostwo takich przypadkow, daleko nie trzeba szukac. Nie jestem pewien trafnosci Twojej tezy o tym, ze kanalie same sie eliminowaly rzucajac sie sobie do gardel, ale pewne jest, ze od kanalii wiekszosc ludzi odwracala sie predzej czy pozniej. Coraz bardziej izolowane tracily swoja sile i przewage, chyba, ze udalo im sie zgromadzic wokol siebie podobnych sobie drani i z ich pomoca podporzadkowac wiekszosc.
Na Syberii w wielu obozach w ogole nie bylo straznikow, bylo natomiast sporo szpicli, ktorzy donosili wladzy na wspolwiezniow. Po zdemaskowaniu kapusia zwykle w ciagu kilku dni ginal bez sladu. Wiekszosc wiezniow kierowala sie jakims systemem wartosci, obowiazywaly tam jakies zasady. Nawet we wspolczesnych wiezieniach zdarzaja sie tzw kodeksy wiezienne, przestrzegane przez osadzonych.
Tak czy owak ludzie sa zwierzetami stadnymi, staraja sie ze soba wspolpracowac. Pojedyncza kanalia, jezeli nie stoi za nia patologiczny system, zwykle jest eliminowana przez spolecznosc.
Nie znam Ciebie osobiscie, ale sadzac z lektury Twoich postow w serwisie filmweb, prawdopodobnie mamy do czynienia z osoba psychicznie chora. Jezeli nie sprobujesz sobie pomoc Twoj stan bedzie sie pogarszal. To nie Per, Booyakash czy Michalkow sa Twoimi wrogami, najbardziej destrukcyjny jestes sam dla siebie. Twoje problemy tkwia w Tobie i tutaj, czy na innym forum nikt nie jest w stanie ulzyc Twoim problemom. Udaj sie do lekarza, zanim znowu owladnie Toba jakas psychoza, obsesja czy inny atak szalu. Kontroluj sie troche. Dziwie sie, ze administracja nie reaguje, ale pal to licho - golym okiem widac, ze z Toba jest cos nie hallo.
Nie spinaj sie tak, staraj sie kontrolowac jakos swoje emocje. Lekarz naprawde moglby Tobie pomoc.
Pozostawiam do przemyslenia i bez odbioru.
To całe twoje infantylno-podwórkowe pojęcie o selekcji naturalnej zawiera jeden poważny błąd. Historia zna wiele przypadków takich szejnów, których bardzo szybko wymazywała ze swoich kart. Shane jest urodzonym liderem...z gatunku takich liderów, którzy dzielnie i stanowczo prowadzą całe stado baranów, m.in. takich jak ty dziecko, że dodam coś od siebie, na skraj przepaści. To tak a propos selekcji naturalnej.
ciekawe jestem czy wolałbyś zostać bydlem i żyć czy mieć swoje 'czlowieczenstwo' a gryzc piach ? :)
i mowisz ze ludzie nie tracili czlwoieczenstwa.... np w chinach podczas kleski ludzie jedli siebie nawzajem, matki swoje dzieci, pili sobie szpik kostny tylko zeby przezyc, wiec daru jse.
"i mowisz ze ludzie nie tracili czlwoieczenstwa" - ehhhh, czytać ze zrozumieniem to nie umiesz wcale?
Napisałem : "Jedni stawali się zwierzętami, które jak zwykłe bezmyślne bydło interesuje się tylko przeżyciem a drudzy bardziej niż o życie martwili się o swe człowieczeństwo, by takim bydłem nie zostać."
A jeżeli chodzi o pierwsze: Nie wiem na 100%. Nie znalazłem się w takiej sytuacji by wybierać pomiędzy człowieczeństwem a życiem. W tej chwili odpowiem, że wolał bym pozostać człowiekiem do samego końca niż egzystować jak zwierzę z moralnością śmieci dzisiejszego społeczeństwa.
A jeżeli ty będąc w tej chwili bezpieczny już twierdzisz, że w razie takiej sytuacji miał byś w dupie moralność byle by tylko przetrwać niczym się nie różnisz od kapo w lagrze, od dających dupy w więzieniach, od policyjnych szpicli i całej reszty tchórzliwych śmieci.
Shane mnie wkurza i nie pasuje do całej grupy. Najlepsi to Daryl i Rick. Lori najlepszą laską? Jeśli kogoś pociągają anorektyczki bez cycek, to dlaczego nie?
Przeciwieństwa? Czy ja wiem... Im bardziej sezon się rozwija, tym bardziej Rick i Daryl przestają się różnić.
Ja tam bym radził nie przywiązywać się do Shanea. Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią że on jest pierwszy do zgonu , szczególnie po tej akcji ze stodołą. A tak swoją drogą jestem ciekaw czy zobaczymy w serialu jeszcze tego murzyna z synem i jednorękiego bandytę których kwestia się nie rozstrzygnęła :)
moim skromnym zdaniem oni maja najwieksze szanse na przezycie, i gdy ich zabraknie serial na tym straci > Shane i Rick ( to 2 twarze tej samej monety, zly i dobry lider bandy slabych ludzi, ktorzy nie sa w stanie podejmowac trudnych decyzji ) Dixon ( ma wy*ebane jajca i kusze^^ ) i Glenn ( posiada "instynkt przetrwania" ) Reszta to sztuczny tłum, pionki na szachownicy przeznaczone do zbicia.