Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.

Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.

No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).

Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.

I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.

hanson90

Wygląda na to że strona OpenUserJS ma jakieś problemy techniczne i raz działa raz nie działa. Spróbuj za jakiś czas ponownie zainstalować.

Kapela86

Czy jest możliwość importu do IMDB wyeksportowanych za pomocą skryptu ocen?

omadaha

Nic mi o tym nie wiadomo żeby IMDB miał jakąś formę importowania jakichkolwiek ocen.

Kapela86

Dzięki za odpowiedź.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Warta_filmweb

No żeby zapisać swoje lub czyjeś oceny do pliku Excela. Na początku 2015 roku były straszne problemy z działaniem strony przez długi czas i wiele osób deklarowało ewakuację z filmwebu, padały też pytania o wyeksportowanie ocen, no to zrobiłem ten skrypt bo miałem akurat taką możliwość.

Warta_filmweb

https://knowyourmeme.com/photos/278677

użytkownik usunięty
Kapela86

Zrobiłem wszystko jak trzeba, ale nie pojawia mi się ikona do pobrania ocen o której mowa. Wszystko zainstalowane. Hmmmm...?

użytkownik usunięty

Nie wiem, ale zrobiłem to samo na windowsie i tam działa. Może na macu się nie da po prostu.

A na Macu jakiej przeglądarki używałeś? Ogólnie wydaje mi się że system operacyjny nie powinien mieć znaczenia, bardziej to przeglądarka i rozszerzenie do obsługi skryptów. Nie mam Maca i nie znam też nikogo kto by go miał tak żebym mógł potestować na nim.

użytkownik usunięty
Kapela86

Na macu na firefox na windowsie natomiast użyłem opery, ale teraz mam inny problem. Pobrałem wszystko tabelka, elegancko, ale chciałem plik wrzucić na pendrive i wyskakuje błąd, to wysłałem mailem no i otwieram i też jakiś błąd. Zaraz pobawię się jeszcze na macu na innych przeglądarkach.

Sprawdziłem i plik który się generuje jest prawidłowy. Tzn Excel wyświetla ostrzeżenie ale to tylko dlatego że nie jest to prawdziwy xls a tabelka w html'u odpowiednio zrobiona ale po zezwoleniu na otwarcie załaduje się prawidłowo. Możesz jeszcze zrobić coś takiego, zmień rozszerzenie temu plikowi z xls na html i otworz go normalnie, otworzy się wtedy w przeglądarce cała tabelka z wynikami. wciśnij wtedy od razu na klawiaturze Ctrl+A żeby zaznaczyć wszystko, potem Ctrl+C żeby skopiować do schowka, potem otwórz excela i wklej przez Ctrl+V, powinno ładnie wkleić wszystko w osobne komórki.

Kapela86

To jeden z podstawowych błędów - nie używa się majkroszmelcu! :P
Sprawdziłem przed chwilą na Open Office i otwiera z poziomu menadżera plików/eksplorera bez najmniejszego problemu! Wartości lądują ładnie w kolumnach, rozpoznaje oceny jako liczby i daty jako takie itp. itd. Wszystko jest OK.

Ale porada kolegi Kapela86 oczywiście też dobra i na pewno pomoże, zwłaszcza jak ktoś uparcie tkwi przy tym pakiecie biurowym buńczucznego monopolisty ;)

Kapela86

Dzięki, Kapela86 - twoje narzędzie zaoszczędziło mi mnóstwo pracy.

Kapela86

Hej,
A jest jakaś możliwość wyeksportowania do pliku listy filmów z tej filmwebowej wyszukiwarki?
Niestety nie miałem nigdy w zwyczaju zaznaczania do obejrzenia/obejrzałem itp., natomiast z odpowiednio przefiltrowanej bazy filmów korzystam często, a jako że ludzie cały czas oceniają filmy w ramach mojego "zakresu" wyników pojawiają się/znikają kolejne pozycje i nie chciałbym tego stracić.
A przy okazji - świetna robota :)

goomisok

Teoretycznie mógłbym przerobić skrypt żeby też tak pobierał, tylko nie do końca widzę sens skoro jest to dość dynamiczna lista.

Kapela86

No mi właśnie o ten aspekt chodzi, że skoro jest dynamiczna, to najlepiej by się to zdawało gdyby można było wyciągnąć taką listę dziś i porównać załóżmy za rok i mieć gotową listę produkcji, których przykładowo się jeszcze nie widziało..., ale no nieważne, jeśli to dużo zabawy wymaga, to olać :)

goomisok

wklej tu przykładowy link do takiego wyszukiwania jakiego używasz, zobaczę może w weekend czy małym nakładem sił da się coś z tym zrobić

Kapela86

Hej, to będzie:

https://www.filmweb.pl/films/search?endRate=10&endYear=2019&orderBy=rate&descend ing=true&startCount=5000&startRate=7&startYear=2000

Właściwie to podobny efekt by się osiągnęło, gdyby w jakiś sposób dało się zmusić to narzędzie filmwebowe, żeby nie dzieliło tego na kolejne strony, tylko lista ciągnęła się w dół. Bo potem zrzucić sobie to wszystko do excela i wywalić to co zbędne - nie miałbym pewnie problemu.

Dzięki!

Kapela86

Trochę czasu minęło od powstania skryptu i niestety nie działa już w obecnej wersji portalu.
Czy ktoś ma może aktualne rozwiązanie dla eksportu ocen? :)

mokujin8

Rozwiązaniem jest naprawienie go przeze mnie :P Trochę się opuściłem jeżeli chodzi o prace na tym skryptem ale postaram się go naprawić dzisiaj albo jutro.

mokujin8

Myślę że już powinno być dobrze, nie wiem do końca dlaczego przestało działać. Tzn. wiem co powodowało problem i obszedłem go jakoś ale nie mam pojęcia czy problem powstał po jakiejś zmianie na stronie filmweb czy w Tampermonkey czy w samych przeglądarkach.
Musisz poczekać aż się sam zaktualizuje skrypt albo wymusić sprawdzenie aktualizacji w tampermonkey albo ponownie zainstalować go ze strony openuserjs

Kapela86

Niestety nie działa na Firefoxie, w Chrome jest OK :)
Dziękuję, jesteś wielki!

mokujin8

Sprawdzałem na Firefoxie, Chrome i Vivaldi. Na nich działa z użyciem Tampermonkey.

Kapela86

No dobra, pobrały mi się te oceny. Mam je na dysku. Jak je mogę przenieść teraz do FDB?

Gasza1910

https://www.youtube.com/watch?v=G6UVE2nIzJc

Kapela86

Dziękuję. Świetna robota.

Kapela86

Działa u mnie z Tampermonkey na Firefoxie. Dzięki.

Kapela86

Jakie dane pobierane są w przypadku seriali?

Czy w eksportowanym pliku w przypadku eksportu filmów jest obecna kolumna 'Reżyser'? Jeśli nie czy jest szansa, że się pojawi?

Rihekel

Chyba nie powinno być większego problemu z dodaniem reżysera i skróconej obsady bo te informacje są na stronie z listą ocen, po prostu na dawnym wyglądzie filmwebu nie było ich a po wprowadzeniu nowej listy ocen jakoś nie uważałem że są ważne dla kogoś. Szczerze to ciężko mi się zebrać za to żeby dorobić nową funkcjonalność do skryptu lub poprawić co nie co. Po prostu nie mam takiej weny twórczej jak dawniej ;) Ale dopiszę to sobie na listę rzeczy do zrobienia, może siądę nad tym w najbliższej przyszłości.

Kapela86

Ja się przyłączam do lekkiego rozbudowania skryptu o dodanie kolumny z informacją ile osób dany film obejrzało (to mówi dużo o popularności danego dzieła i jest przydatną informacją).

Kapela86 - stworzenie takiego skryptu oczywiście nie było łatwe i wymagało pracy ale nie masz pojęcia, jak wielu użytkownikom jest on przydatny i bardzo im pomógł! Dziękuje!

Kapela86

Jest możliwość wyeksportowania oglądnietych odcinków w serialach? bo z czego widze to chyba nie

BorysIvanovicz

Pracowałem nad tym kiedyś ale filmweb zmienił jakiś czas temu sposób w jaki jest ładowana informacja o tym które sa obejrzane i jakie oceny mają i nie chciało mi się nad tym siedzieć. Mam plan jutro posiedzieć nad skryptem i uaktualnić go o kilka rzeczy które od dawna "obiecuję" że dodam ale jakoś się zebrać nie mogę do tego. Zobaczymy co z tego planu wyjdzie :)

Kapela86

I tak skrypt jest super. Gdyby nie on to pewnie bym się nie zdecydował przenieść na inny portal. Dziękuje bardzo!

Kapela86

zajeb*ste :D

Kapela86

Dziękuję działa cudownie :) Trochę programuję, tak z ciekawości jak długo pisałeś ten skrypt?

Orkadrahi

Cześć, nie potrafię powiedzieć ile czasu mi zajęło, na pewno nie "chwilkę" bo sam też nie jestem ekspertem w JavaScript, można powiedzieć że byłem dość początkujący bo tylko trochę go znałem wcześniej, często musiałem posiedzieć i kombinować jak się zabrać do niektórych rzeczy.

Kapela86

Pobrałem pliki gier i seriali, ale z filmami mam problem, bo oceniłem 5012 tytułów, czyli pewnie za dużo. Wiesz może jak obejść ten problem?

DziurawaMarysia

Już ogarnięte, dzięki za to uproszczenie, zaoszczędziłem dzięki Tobie wiele godzin. Co ciekawe na chrome nie mogłem przerzucić filmów, bo było ich za dużo, ale na firefoxie się udało, ale ze wtyczką tampermonkey, którą w poście napisałeś, aby używać do chrome'a. No cóż, ale najważniejsze, że wszystko działa ;)

DziurawaMarysia

Filmweb nie ma edycji starszych postów, tak to bym dawno tam uaktualnił informację. Ogólnie Greasemonkey od wersji 4.x się "popsuło", miałem problemy żeby poprawnie działał na nim skrypt i sobie darowałem bo na Tampermonkey działało bez problemów.

Kapela86

KIedyś ktoś zrobił wtyczkę importującą oceny z filmwebu do imdb. Poradzisz coś?

DziurawaMarysia

Nic mi na ten temat nie wiadomo, poradzić tez za bardzo nie poradzę bo na pewno nie mam zamiaru tworzyć czegoś takiego.

Kapela86

Używając Firefoxa 71 i Greasemonkey 4.9 nie pokazuje na profilu żadnych opcji. Pomaga instalacja Tampermonkey 4.10.6105 - ale wtedy jak już pobiorę .xls i chcę go importować na FDB wyskakuje "Błąd 422: Twoje zmiany zostały odrzucone." - i jest tak dla wszystkich opcji których potrzebuję (czy to ocen, czy "chcę zobaczyć").

MalnovaVerdaArbo

Hej, właśnie sprawdziłem teraz też na Firefoxie i Tampermonkey (te same wersje co ty masz czyli najnowsze na ten moment) i wyeksportowany plik z ocenami normalnie mi się na fdb zaimportował. Jak chcesz to prześlij mi jakoś ten plik xls (przez jakikolwiek hosting/chmurę) i zobaczę u siebie, albo dodaj mnie do znajomych i upewnij się że masz w ustawieniach prywatności na filmweb ustawione żeby znajomi widzieli twoje oceny, wtedy będę mógł sam wyeksportować twoją listę ocen.

MalnovaVerdaArbo

EDIT: Pobrałem plik jeszcze raz i zadziałało.

użytkownik usunięty
Kapela86

Hmm... nie widzi mi rozszerzenia tampermonkey w chrome...