Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.
Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.
No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).
Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.
I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.
Zrób w Firefoxie coś takiego:
- wyłącz Greasemonkey/Tampermonkey
- wejdź na https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen/source i skopiuj cały skrypt do schowka
- wejdź na http://www.filmweb.pl/user/ZSGifMan i wciśnij na klawiaturze Shift+F4, otworzy się "Brudnopis" w osobnym oknie
- wklej zawartość schowka do brudnopisu i wciśnij Uruchom
Daj znać jaki będzie rezultat, w sensie czy się pojawią przyciski do pobierania na stronie albo czy jakiś błąd się pojawi w brudnopisie na dole. Jeżeli przyciski się pojawią, to sprawdź czy pobieranie będzie działać. Od razu powiem że zapis do pliku nie będzie działać w ten sposób bo on jest w osobnym javascripcie i nie wywoła się go.
Takie cóś:
/*
Exception: SyntaxError: missing ; before statement
@Scratchpad/1:10
*/
A przycisków oczywiście... brak.
Coś źle skopiowałeś chyba, bo ten błąd wskazuje że coś jest nie tak z kodem w linijce 10-tej, a tam jest tylko komentarz który nie jest przetwarzany.
Zerknij:
https://drive.google.com/file/d/1m3w2Wqu_-IkraJXqwmjJOA_AcePQoSh-/view
:D
A ten wiersz to było to:
@license GPL-3.0
Jakaś bzdura, bo dodatkowo on jest... 11-ty!
Nie ma pojęcia, ale grunt, że działa.
To trochę zmienia postać rzeczy, tzn nie testowałem go tak, ale na Firefox w wersji 52 ESR z Grasemonkey 3.x powinno być ok. A Chrome na XP jest nieaktualizowany od dłuższego czasu
"A Chrome na XP jest nieaktualizowany od dłuższego czasu" - wiem :(
Chrome... to właściwie Chromium, jego fork, SlimJet. Trochę stary, z 1.5 roku bez aktualizacji :( ale dalej działa!
Dlatego ważne rzeczy robię na FF.
"Grasemonkey 3.x"
Aha, słuchaj: ta małpa była 4.1... chyba, zdaje się, z tego co pamiętam tak optycznie, nie mam już jak sprawdzić dokładnie, bo poszła w chuu chuu ;)
Pewnie to wyjaśnia wszystko, co?
Tak, greasemonkey 4.x namieszał sporo odnośnie kompatybilności skryptów. Zainstaluj w Firefoxie albo Greasemonkey 3.x albo Tampermonkey i powinno działać
Już za późno zrobiłem sam ;)
Teraz mam inny problem, bo seriale 900 szt. mi łyknęło na f-d-b, ale filmów jest 4628 i wywala się "błąd 500", chcę podzielić ten plik na mniejsze, ale on nie ma CR/LF, czy nawet LF i wygląda to masakrycznie...
Muszę najpierw jakoś ogarnąć to w N++ żebym cokolwiek widział, potem zobaczę co dalej.
Ten błąd 500 to jest taki ogólny błąd serwera, najlepiej jakbyś tam na forum napisał i podesłał Grzegorzowi swój plik to on oceni. A plik będzie Ci ciężko podzielić chyba że html znasz. A odnośnie tego czy ma CR LF czy samo LF to nie pamiętam, nie siedzę przy kompie i nie mam jak sprawdzić, ale to akurat bez znaczenia jak masz jakiś lepszy program niż zwykły notatnik
Ciężko??
Kolego... jestem teraz tak olśniony i oświecony, klepię oszalały jak natchniony :))
CTRL+H, znajdź </tr>, zmień na </TR>\n i z głowy, wycinam po 1000 i zaraz wgrywam... zobaczymy!
No i dupa, próbowałem po 1000, próbowałem po 500 i "błąd 500"!
Napisałem Grzegorzowi, czekam.
Ale to już pewnie temat na za tydzień...
Aha, tak tylko gwoli wyjaśnienia, ten "błąd: 500" to były... znaki Unicode w komentarzach. Tylko tyle i aż tyle!
Aha, i żeby nie było, że coś wymyśliłem/podkoloryzowałem:
https://drive.google.com/file/d/1nEpqOkioBLgwAmVT6GuCvjVtEHKQoGFQ/view
:[]
Dzięki, cześć.
DOBRA!
:[]
No jest!
:D
Człowieku - jak Ci opowiem, to nie uwierzysz!!!
Haahaahaa!
No więc tak:
to był jakiś skrzaczony wiersz ten 10-ty, to go wywaliłem coś z licencją mu się nie podobało, nie rozumiem tego, że oczekiwał innej deklaracji czy coś. Nieważne, wywaliłem.
Ale... wtedy ruszył i przyciski się pojawiły, czytałem co wpisałeś i sam się zastanawiałem dlaczego, dlaczego... dlaczego mnie wcześniej nie olśniło i nie zrobiłem sam tego co napisałeś??? Nie wiem, grunt, że zmieliło mi te oceny i po jakichś 5-ciu minutach zmienił kolor przycisk "Zapis XLS", Ty piszesz, że nie zadziała z brudnopisu, bo osobny skrypt, owszem, ale teraz najlepsze: zachęcony sukcesem w takim banalnym stylu "podkradłem" go (ten drugi JS) z tej małpy, wyczyściłem konsolę, wkleiłem skrypt zapisu, kokosił się z minutę i... wyskoczyło okno zapisywania plików!!!
No i zapisałem piękny plik na 1.37MB :))
Także, dzięki za pomoc, podpowiedź z takim wywołaniem Javy była na 10pkt. Co ja mówię! 100pkt. Bullseye! ;D
Dzięki, teraz robię ręcznie resztę, skrypty mam w schowku, praca jest szybka, bo mam manager wklejania i podmiana jest dziecinnie prosta!
A skrypt świetna robota!
Cześć.
P.S.
Małpa dalej nie działa, puściły mi nerwy i wywaliłem ją na amen!
Miałem to samo wczoraj, tzn. nie wyświetlało mi w ogóle "przycisków" do pobrania ocen, ale po ponownej instalacji Tampera i skryptu, już tak.
Dobra dobra już darujmy sobie te gadki o trolach itp, bo się straszny offtopic robi tutaj. Albo sobie osobny temat załóżcie i tam dyskutujcie :)
Zrobiłem pobieranie ocen programów tv i list chcę zobaczyć/zagrać :) Jak zwykle musicie poczekać aż się automatycznie zaktualizuje skrypt lub ręcznie zainstalować go.
Niestety filmweb osobno pobiera informacje o naszych ocenach dla list chcę zobaczyć/zagrać i tego nie rozgryzałem jeszcze.
Odnośnie kompatybilności z Greasemonkey 4.x to nie wiem czy jest sens nad tym siedzieć, widziałem na necie sporo opinii że ludzie się przesiedli na Tampermonkey w Firefoxie, no i na nim mój skrypt nie ma problemów z działaniem. Są tu jakieś osoby które uparcie chcą Greasemonkey 4.x używać?
Patrzyłem też na pobieranie ocen "ludzi kina" ale kompletnie nie mam koncepcji na to jak miałby wyglądać taki wyeksportowany plik, w sensie w jakich kolumnach jakie miałyby być informacje. Jeżeli ktoś ma jakąś koncepcje to jestem otwarty na propozycję.
" list chcę zobaczyć"
A wiesz, czy Grzegorz ma zamiar dodać import tychże?
"Odnośnie kompatybilności z Greasemonkey 4.x"
Jeśli Tampermonkey na FF jest kompatybilne wstecz, tzn. chodzą na nim skrypty napisane pod stare GM, to nie widzę sensu. Niech się GM wali na ryj podobnie jak FW.
Czy wobec tego, że łaskawie przywrócono zakładkę "Nie interesuje mnie", możliwe byłoby zrobienie możliwości pobrania również tych danych do Excela?
A masz skrypt, który wyrzuci obecnych włodarzy filmwebu w kosmos? Najlepiej do masywnej czarnej dziury.
:))
Ja bardzo chętnie zapłacę jakiemuś bystremu łebkowi za napisanie trojana, co po wykryciu, że jest już na komputerze bądź serwerze w siedzibie filmwebu, odetnie wysyłanie i odbieranie wszelkich sygnałów z myszy i klawiatury!
;p
Filmweb znowu kombinuje z profilem i nie widać pól z możliwością pobrania ocen. Jest szansa na aktualizację skryptu?
Przy okazji gratuluję pięknej idei i wyśmienitej realizacji skryptu. Dzięki za pomoc w eksporcie ocen.
Dzięki za info, już poprawiłem. Musisz albo odczekać aż Greasemonkey/Tampermonkey ci zaktualizuje skrypt albo wejść na stronę skrypt i zainstalować (zastąpi starą wersję).
Swoją drogą to teraz nie wygląda zbyt ładnie, tylko nie mam pomysłu jak to wizualnie rozwiązać, nie mam głowy do takich rzeczy :D
Wydałem drobną poprawkę bo filmweb wyłączył już kompletnie chyba wsparcie dla http i skrypt przestał pobierać oceny.
Filmy są, seriale są, programy tv są... a czy przewidujesz może zrobienie skryptu pobierającego oceny osób kina?
Wspomniałem o tym w https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Skrypt+eksportuj%C4%85cy+oceny+do +excela,2628130?page=6#post_15790758
Nie mam koncepcji jak by to miało wyglądać. W sensie jak by miał wyglądać wynikowy plik w excelu, jakie miałyby być kolumny, w jakiej kolejności. Jak masz jakiś pomysł to podziel się :)
Jako że każdemu oceniającemu role aktorskie tworzy się ranking ludzi kina, no to są też miejsca. No więc pionowo po lewej byłyby miejsca. Natomiast poziomo po kolei takie tabelki jak: Imię i nazwisko, średnia ocen i liczba ocen.
Czyli przykładowo:
1. Leonardo DiCaprio/9,5/12
2. Johnny Depp/9,3/15
3. Robert DeNiro/9,2/16
I tak dalej. Oczywiście najlepiej, gdyby był oddzielny plik dla aktorów i dla aktorek, żeby uniknąć bałaganu.
Natomiast mogłaby być jeszcze wersja rozszerzona, gdybyś umiał taką zrobić. Zawierałaby dodatkowo spis konkretnych ról, który leciałby dalej poziomo. Czyli np. tabelka "role na 10" i poniżej byłyby wypisane te role, za które daliśmy konkretnemu aktorowi dziesiątkę np. jako kapitan Jack Sparrow itd. Potem analogicznie na prawo kolejne tabelki "role na 9", "role na 8" itd.
No ale to tylko mój pomysł, nie mówię że jest najlepszy.
I tak liczby ocen nigdzie nie zaimportujesz, to już bardziej albo całościowe oceny, albo za jaki film/serial.
Chcąc ściągnąć najnowszą wersję powinienem kliknąć w link z postu otwierającego temat czy tam jest stara wersja a nowa jest pod innym adresem?
Niestety po wejściu w link otwiera mi się
kapela86 / Filmweb.pl eksport ocen
About
Source Code
Issues 0
Installs: 4394
lecz gdy klikam na install to otwiera mi się jakiś skomplikowany dokument tekstowy. Moja przeglądarka to Firefox 61.0.2 (64bity)
Co powinienem zrobić aby ściągnąć plik?:) Będę bardzo wdzięczny za pokierowanie mnie, bardzo mi zależy na kopii ocen a słabo znam się na kompach
Zainstaluj najpierw https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/tampermonkey/
Dopiero potem wejdź na tą stronę ze skryptem i zainstaluj go, zainstaluje się on jako skrypt w tym rozszerzeniu Tampermonkey
Ok zainstalowalem tampermonkey potem zainstalowałem skrypt i chyba wszystko dobrze bo po wejściu w panel sterowania w tampermonkey w zakładce zainstalowane skrypty figuruje filmweb eksport ocen.
Co muszę teraz zrobić aby zapisać ten plik z ocenami?:)
Wejść na stronę swojego profilu czyli https://www.filmweb.pl/user/MichCorleone i tam zaraz pod przyciskami "O mnie", "Aktywność" itd będą przyciski do eksportu. Po tym jak filmweb zmienił wygląd tej strony to nie mam koncepcji innej jak to można ładniej zrobić :)
Klikasz najpierw w to co chcesz pobrać a potem w Zapisz do XLS
Czy jest jeszcze możliwość dodania do listy "chcę obejrzeć" kolumn z datami dodania poszczególnych filmów i wskazań gustomierza? No i ogólnie wielkie dzięki za to, co stworzyłeś, naprawdę świetna robota!
Zainstalowałem Tampermonkey, ale po kliknięciu w tym linku: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Install, wyskakuje mi witryna nieosiągalna.