Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.

Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.

No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).

Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.

I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.

Kapela86

Witam,
Po pierwsze ogromne dzięki za skrypt :)
Po drugie mam pytanie, bo niestety po aktualizacji nie mogę znaleźć przycisku "eksport ocen". Czy mógłbym prosić o zrzut ekranu, bo nie wiem czy coś nie tak z instalacją skryptu czy adblock mi coś blokuje?

MMB

Na twojej stronie profilu zaraz nad "Moja aktywność" (i na stronie profili twoich znajomych).
https://i.imgur.com/3QfJd6i.png
W sumie jak tak teraz się przyjrzałem to jest to mało widoczne, wcześniej były 3 rzędy tekstu bo jeszcze był eksport "chcę/nie chcę zobaczyć/zagrać". Akurat to mam zamiar w kolejnej wersji poprawić, tylko nie mam żadnej koncepcji wizualnej na to :)

MMB

Czy używasz może Firefoxa najnowszego i Greasemonkey? Bo właśnie sprawdziłem z Firefoxem 59 i Greasemonkey w 4 wersji jest strasznie ograniczone jeżeli chodzi o wsparcie skryptów, część funkcjonalności z poprzednich wersji nie działa. Nawet jest post autora na ten temat https://www.greasespot.net/2017/09/greasemonkey-4-for-script-authors.html
Osobiście mam wyłączone aktualizacje rozszerzeń i używam wersji 52 ESR dlatego jakoś nie trafiłem wcześniej na ten problem. Ale rozwiązanie ejst proste, zamiast Greasemonkey zainstaluj Tampermonkey, na nim mi działa poprawnie wszystko. Poszukam jutro jak to poprawić żeby na Greasemonkey działało.

użytkownik usunięty
Kapela86

Świetna robota - wielkie dzięki.

Kapela86

Dzięki za skrypt.

Głosy, Komentarze, Ulubione można już zaimportować na FDB
https://forum.fdb.pl/temat/40987-z-tej-strony-nieleglany-imigrant-z-filmwebu

Kapela86

Kosmos, dzięki wielkie za ten skrypt <3

Kapela86

Świetny program, działa bezbłędnie. Dzięki.

Kapela86

Pytanie, czy są możliwości techniczne by zrobić także skrypt eksportujący "chce obejrzeć"? Wiele osób ma setki filmów w "chce obejrzeć", a niestety idiotyczne zmiany powodują, że przeglądanie tego jest tragiczne.

Eksport ocen działa idealnie.

thorgod

Jak najbardziej to będzie, miałem w weekend siąść nad tym ale inne sprawy mi wyszły, a w tygodniu tak średnio mi się chce po pracy dodatkowo jeszcze "pracować" nad skryptem :P Ogólnie wolałbym od razu wszystko skończyć i taką wersję wgrać, niż co kilka dni dodać po jednej-dwóch funkcji.

Kapela86

Czekamy cierpliwie. A wiesz może czy Grzegorz ma zamiar dodać import "chcę obejrzeć"? Bo jakoś milczy o tym na forum.

Marac

Nie wiem, ale chyba to nie będzie większy problemem żeby dodać

Kapela86

No mam nadzieję.

Marac

Siema. Masz jakiekolwiek pojęcie, dlaczego nie działa mi import ocen na FDB?

KRCK

Nie. Uderzaj oczko wyżej, do autora skryptu. Może "ozdoby w kształcie pędzla" zablokowały skrypt i trzeba go zmodyfikować?

Marac

Hmm... Ok. Miałem plik z zaimportowanymi ocenami z listopada i chciałem go wrzucić, resztę uzupełniłbym manualnie, ale nic z tego. Po kliknięciu import, pojawia się czerwona ramka "jest nieprawidłowe". Format xls, więc powinno być dobrze. :-/

Próbowałem też wczoraj zrobić świeży eksport ocen przez skrypt Kapeli86, ale nie działa mi na ani na Chrome, ani na Mozilli.

KRCK

Sprawdziłem właśnie i skrypt poprawnie działa. Jeżeli na Firefoxie masz zainstalowany Greasemonkey to usuń go lub wyłącz i zainstaluj zamiast niego Tampermonkey, no i wtedy znowu musisz mój skrypt zainstalować.

A FDB obsługuje tylko import pliku bezpośrednio wyeksportowanego moim skryptem, jeżeli go otworzysz w Excelu, wprowadzisz jakieś zmiany i zapiszesz to on wtedy generuje kompletnie inaczej ten plik.

Kapela86

Robiłem przez Chrome'a i Operę. Tampermonkey w obydwu przypadkach. Spróbuję jeszcze raz i odpiszę czy działa jutro.

Tak, majstrowałem przy formatach pliku, ale ciągle jest zwykłe xls.

KRCK

plik który generuje mój skrypt to nie jest zwykły xls tylko czysty html z nagłówkami odpowiednimi. Więc jeżeli otworzysz go w excelu lub calcu i zapiszesz zmiany to zmieni się format pliku (pomimo że rozszerzenie jest takie same)

Kapela86

Ok, dzięki. Wpiszę się jutro, czy poszło, bo teraz za bardzo nie mogę. Dziękuję za odzew.

KRCK

Jak chcesz coś zmienić, a masz jakieś pojęcie jak to zrobić, to użyj sobie Notepad++, bo jak nie masz zielonego pojęcia, to lepiej nic nie dotykaj!

Jak nie masz wiedzy o tym z jakim plikiem masz do czynienia, to podejrzyj sobie nagłówek/początek pliku w jakimś hex edytorze, zazwyczaj większość plików ma w pierwszych bajtach swój identyfikator i to zwykły symbol słowny, a nie jakiś kod do odcyfrowania. Jak nie ma zawsze można dojść po treści/zawartości co w pliku mniej więcej siedzi, więc co to powinien być za plik.
A jak nie wiesz o czym tu napisałem, to jak wyżej: nic nie rób!

ZSGifMan

Cześć. :D

I nic nie ruszam, bo nie mam zielonego pojęcia, ponad to co jest mi potrzebne w pracy. ;)

KRCK

Cześć, cześć :)
Ten plik mimo, że niby w htm to jest w pełni edytowalny, jak każdy plik z czym tylko, ale... no właśnie: trzeba wiedzieć jak i co ;)

P.S.
Ostatnio w bazie Płatnika było coś zblokowane i się nie zgadzało z danymi w ZUS, to pozmieniałem to "z palca" i problem zniknął, a przy okazji "wyprostowałem" jeszcze parę rzeczy :D
Tylko o tym pssst!
;)

ZSGifMan

Wiem, bo go edytowałem, żeby mieć łatwiejszy dostęp do ocen, ale co ja tam dokładnie zrobiłem, to już nie pamiętam. :)

Pssst! Nic nie wiem, nie widziałem. xD

ZSGifMan

Czy Płatnik to dalej jest takie gówno, pisane przez filmłebopodobnych "specjalistów", jak w latach 2001-2002?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ZSGifMan

Hehehe... Czyli nic się nie zmieniło. :-D
Ależ ja współczuję ludziom, którzy muszą tego gówna używać.
Miałem nieprzyjemność serwisować przez rok w 2001. Czułem się jak teraz podczas korzystania z FW.

Marac

Hehe... Nooo, są analogie do FW. Płatnika z okresu 2003-2008 wspominam z łezką w oku, z lat 2009-2015 miło z rozrzewnieniem, ale od 10-tki z Asseco czyli teraz... Lepiej nie pytaj!
Z łezką w oku choć wtedy też słałem mu równo, się wie.

ZSGifMan

Jeżu... To zakładając, że między 2001 a 2003 nie było skoku jakościowego na plus (a na pewno nie było), to znaczy że jakość ciągle spada? O ja pierdziu... To ja sobie nie wyobrażam, co tam się musi teraz odjaniepawlać... Już wtedy mózg się gotował i oczy wypływały.

Marac

Optycznie jest dalej mniej więcej to samo, siadła funkcjonalność i szybkość pracy, której teraz praktycznie nie ma. Nie istnieje coś takiego jak zrobienie od ręki, trzeba siadać i nastawiać się na kolejne kwadranse... A to wszystko do jakiejś jednej rzeczy do zrobienia np. korekty za jeden okres.

ZSGifMan

Nie no, chrzanię optykę. Mówię właśnie o funkcjonalności, komforcie pracy, bugach...

"siadła funkcjonalność" - jak mogło siąść coś, czego nie było? ;-)
Już w 2001 nie było.

Marac

>> "siadła funkcjonalność" - jak mogło siąść coś, czego nie było? ;-) Już w 2001 nie było. <<
Racja, wybacz ;)
Jakoś głupio napisałem :))

No, ale teraz jednak gorzej niż kiedyś, czyli zmiany poszły w tym "dobrym" kierunku ;p

Marac

Miłego długiego weekendu (wszystkim), spadam.
Bez odbioru :))

Kapela86

Wszystko się udało i jest w jak najlepszym porządku, jeszcze raz dzięki za pomoc. :)

Marac

Słuchaj: masz jakiś pomysł na "błąd: 500" na f-d-b???
Seriale 900 szt. mi poszły gładko, ale filmów nie chce łyknąć za chuu chuu! A mam 4700 jakoś, próbowałem mniejsze porcje, to samo...

ZSGifMan

na FDB pisz a nie tutaj :P

Kapela86

Napisałem ;p

Kapela86

Dobra, nie ważne, zrobiłem, poszło.
Cześć.

Kapela86

Czapki z głów. Dzię-ku-je-my ; )

Kapela86

wielkie dzięki! :) jak się jeszcze uda ponowić możliwość pobierania 'chcę zobaczyć' to będzie bajka :)

a czy orientuje się ktoś może co z listą 'nie interesuje mnie'? przepadła czy może uda się jakoś wyciągnąć te informacje?

rudeez

W weekend teraz zrobię chcę zobaczyć/zagrać, ewentualnie max to w ciągu majówki.

A ta lista "Nie interesuje mnie" to po prostu nie jest jeszcze zrobiona przez filmweb. Metodą prób i błędów znalazłem jaki adres będzie, kilka dni temu było tam pusto a teraz jakieś dane są. Adres to
http://www.filmweb.pl/user/login/dontWantToSee
oczywiście słowo login zamieniasz na twój login :) czyli w twoim przypadku to http://www.filmweb.pl/user/rudeez/dontWantToSee

Kapela86

super, czekam z niecierpliwością. robisz kawał dobrej roboty! :)

wcześniej było coś takiego jak bodajże 'nie chcę zobaczyć', do której wskakiwały filmy oznaczone jako 'nie interesuje mnie'. albo całkiem to zlikwidowali, albo może teraz nie jest nigdzie podlinkowana a gdzieś sobie tkwi ;p nie pamiętam niestety adresu czy to ten sam, który podałeś.

rudeez

Adres był inny, mój skrypt też pobierał to. Teraz nie ma jak i po prostu trzeba czekać aż zrobią na filmwebie to.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Kapela86

A wie ktoś, jak wgrać wyodrębnione oceny z Filmweba na IMDB?
I gdzie w ogóle jest opcja na IMDB wgrywania ocen z pliku, bo nie znalazłem? Wszelka pomoc mile widziana.

"gdzie w ogóle jest opcja na IMDB"

Chyba nie ma. Podobno był kiedyś jakiś dodatek do Chrome'a, który to automagicznie przeklikiwał, ale już nie działa.

Marac

Słuchaj, Tobie to działa ten skrypt tak na dzień dzisiejszy?
Pytam, bo pomyślałem, że się w końcu zainteresuję, ale nic a nic mi się nie pojawia, a małpa śmiga i nie zgłasza mi nic żadnych błędów...
Nie to, że mi skrypt nie działa, tylko wcale nie pojawiają się te przyciski eksportu!

P.S.
Już myślałem, że mnie znowu upośledziło, ale na Chromie i TamperMnk nie działa i na FFoxie ESR i GreaseMnk to samo...?

ZSGifMan

Powiem ci że dziwna sprawa. Sprawdziłem na Chrome teraz z Tampermonkey i działa, ale jak odinstalowałem skrypt i zainstalowałem go od nowa, to już nie działa. Muszę wybadać o co chodzi.

Kapela86

Dzięki wielkie, już Ci nie chciałem głowy zawracać, dodam tylko, że nie jestem lajkonikiem ;) i jestem chłopak z branży, czasem się zamotam, a czasem zawieszę, ale nie dlatego, że jestem gamoń, tylko to jak każdy zwykły człowiek...
Zbadałem na Chr i FF, a FF mam ESR 52.7.3 czyli najnowsze, małpa też, sprawdziłem blockery, zrestartowałem przegl. na twardo odświeżyłem filmweb i nic. I zwyczajnie nic mi się nie pojawia... a nie, że coś nie działa. I na Chr też zupełnie nic.

P.S.
Na FF faktycznie kilka razy instalowałem ten skrypt, ale na Chr tylko raz jedyny!

ZSGifMan

Dziwna kwestia, w Chrome jak zainstalowałem skrypt od nowa i on nie działał, to po odświeżeniu strony przez Ctrl+F5 zaczął działać.

Kapela86

Nawet zrobiłem coś, czego nie robiłem od niepamiętnych czasów: wyłączyłem trwale NoScripta i uBlocka! I też nic!
Restartuję Grease małpkę i nic, skrypt przeistalowywuję - nic!
Dobra, chyba mam dosyć.