W związku z tym, że forum trochę... zamarło. Postanowiłem zorganizować małą zabawę. :D ;p
Więc, jedna osoba zadaje pytanie odnośnie serialu Czerwony Orzeł. Cokolwiek, kto jak ma na imię, co trzymał w ręku, gdzie to sie działo... wszystko co wam wpadnie do głowy :) Osoba która odpowie poprawnie zadaje następne pytanie i tak w kółko. Kto pierwszy ten lepszy :D
Zacznę od siebie, na początek coś prostego :)
Jak miała na imię żona Gonzalo ?
To był ktoś szczególny... Zresztą później orzeł go zabił bo został do tego zmuszony...
PYT:
Jaką bronią posługiwał się morderca wkłuwając dwa precyzyjne ostrza w ofiary ?
to coś pojawiło się dwa razy....raz w lesie, w tedy uciekł przed Orłem...a raz już stoczyli walkę :)
Były to takie jakby dwa metalowe szpony.
Pyt.: czym naraził się Lukrecji jej brat że pozwoliła Hernanowi go zabić?
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale chodziło o to by Nuno odszedł od Lucresji do niego.....
Poznał męża Margarity ;)
Co zrobiła, jakiego radykalnego środka dopuściła się Lucrecia by Nuno znów nabrał chęci do życia po upadku z konia ?
FW sie chrzani i nie pokazuje od razu wszystkich postów ;// Małe zamieszanie wyszło sorry...
Dokładnie, cały czas, coś się pierniczy, opublikowanie postów, czy odczytanie innych.
Kazała ubrać go, i razem z Catalin'ą, pojechały powozem do lasu, gdzie Lucresja kazała powoźnikowi zostawić Nuno przy skale, i odeszła z płaczem....
ten biedny przestraszył się warkotu wilków, no i z emocji wołał swoją mamę że chce żyć :)
PYT:
W jaki sposób Nuno odzyskał ład w nogach, było coś co do tego zmobilizowało, bo uwierzył w siebie ?
Ucieszył się na widok Komisarza i poruszył palcami u nogi. Zobaczył to Lucrecia i poprosiła Nuno razem z Komisarzem by zrobił to jeszcze raz...
Jak ukarany miał zostać Nuno za rzekomy gwałt ??
Kara śmierci, miał zadyndać na dziedzińcu....nie doszło do tego ponieważ odnaleźli prawdziwego winowajcę :)
Nuno padł tylko ofiara intrygi, między ojcem, a dziewczyną.
Pyt:
W jaki sposób Gonzalo upozorował śmierć syna Catalin'y, uwalniając go z niewoli strażników Komisarza, dał mu butelkę, co zawierała ?
Nie było podane jak nazywał się ten płyn ale spowodował że Bruno popadł w letarg.
pytanie wsadzam jescze raz bo nie odpowiedzieliście na nie...
Pyt.: czym naraził się Lukrecji jej brat że pozwoliła Hernanowi go zabić?
porwał Nunia
Kiedy Satur miał dzień wolny Margarita i Gonzalo pojechali razem na zakupy. Wracając powtarzali listę rzeczy, które mieli kupić i wtedy okazało się że Gonzalo zapomniał kupić... No właśnie co zapomniał kupić Gonzalo?
Ziemniaki...
Pyt.: dlaczego Orzeł uwalniając króla w filmie nie walczył swoją kataną?
Wyrzucił ją do rzeki.
Gdzie schował się Cipri (żeby pojechać razem z nimi) podczas wyjazdu Lucrecji do Wiednia ?
pod wozem
pyt.: jak orzeł dowiedział się że kobietom w powozie grozi eksplozja?
Wszędzie było widać śladowe ilości prochu, ciągnące się z powozu, a do tego Satur widział jak ktoś ładował proch na podobne powozy.
PYT:
Podczas końca świata Komisarz zepchną Czerwonego Orła w przepaść po czym uciekł, następnie ranna Margarita z Alons'em czekali na pozostałych w kryjówce o której wiedział tylko Satur, ale długo ich nie było...
Co działo się z Satur'em ?
Stracił pamięć.
Pyt.: jak Cipri chciał pojechać do Wiednia, opisz po kolei rozwój wypadków.
Na początku chciał pojechać razem z Cataliną oficjalnie. Później sprzedał karczmę i chciał jechać za powozem Lucrecji. Na końcu wpadł na "genialny" pomysł przejechania całej trasy pod wozem :D
Z jakiej broni został zabity (przez Orła) ten gość, który porwał Chinkę dawną miłość Gonzalo ?
To była jego jedyna w swoim rodzaju katana :)
PYT:
Jak nazywała się aktualna wojna tocząca się na łamach serialu pomiędzy Hiszpanią a Portugalią ?
Nie, nie :) Zabił go strzelając z łuku, trafił w szyję. Ktoś kiedyś nawet wstawił filmik na forum na FB z tą sceną. Chyba to byłeś Ty Leon :D
A możliwe, teraz na prawdę nie mogę stwierdzić po długim nie oglądaniu Orła, pamięć krótka, a ja jakoś nie mogę sobie przypomnieć ważniejszych scen :)
A filmik tak, to ja dodałem :)
Ona nie musiała umrzeć. Umarła z powodu wycieczenia poporodowego oraz z powodu tego że nie chciała dalej mieszkać u kardynała.
Pyt.: kim tak naprawdę jest Mendoza... Było to w ostatnim odc z dzbanami...
Kim był ?
Oszustem, i podłym kłamca, nadal nim jest, ale w tedy jeszcze nie grał tak brutalnie niż teraz.
Nie pamiętam jego profesji dokładnie, ale był pośrednikiem papieża, potem jego żądza władzy nad Państwem go zaślepiła.
PYT:
Jak nazywa się czapeczka którą nosi Satur ?
Melonik...w sumie dobrze...cholera wie jak to się nazywało :)
Mendoza był więźniem, ale co się stało ze dorobił się takiej pozycji w hierarchii obok Króla ?
Ja powiem. Gdy był więźniem , w celi z "przyjacielem" przyszedł do nich mnich by ich spowiadać. Mendoza podstępem ogłuszył towarzysza oraz mnicha i uciekł w ubraniu spowiednika . Tak chyba pojechał i służył jako kapłan u papieża. No i powrócił by "służyć" królowi i Hiszpanii.
Pewna nie jestem no ale.. :)
A jak jest dobrze to sami dajcie pytania ;)
Zgadza się, to poprawna odpowiedź :)
Pytanie dotyczy Filmowego Orła :)
W Jaki sposób Lucresja miała zabić króla Hiszpanii,
czy ktoś jej w tym pomagał, i czy tylko Kardynałowi zależało na śmierci Króla ?
Miała chyba go zabić w jego komnacie. Pamiętam, ze podała mu rybę żeby źle się poczuł. Pomógł jej Hernan, bo wyniósł go z pałacu i zamknął w dziwnych lochach. Zależało wszystkim trzem królom którzy przyjechali na zjazd czyli: Francuzowi, Anglikowi i Portugalczykowi.
Pyt.: Co takiego spowodowało, że Alonso zaczął myśleć, że jego ojciec to orzeł? Opisz dokładnie od czego to się zaczeło.
p.s: Długo czekałeś na odpowiedź :D
Zdziwiony jestem, że ktoś jeszcze wskrzesił by ten temat, ale no dobra :)
Odp.
Spowodowało to jak Alonso wieczorem wychylał się zaa barierkę, był też Habi, prowokował Gonzalo do tego by go powstrzymał, przez przypadek Alonso puścił się barierki, a za sprawą koszyka który wisiał przyczepiony do dachu, Gonzalo chwycił się za niego i chwycił w locie syna, potem była akcja z pomarańczą, a refleks Gonzalo spowodował że złapał go tuż przy samej głowie.
Do tego chciał wszystko naprawić w małej sprzeczce ze strażnikami komisarza, ale tutaj Gonzalo dał się uderzyć.
Ostatecznym wybiciem z głowy Alonso tego że jego Ojciec jest Orłem było wykupienie człowieka który miał się podawać za Orła, Alonso w tedy zmienił zdanie co do Gonzalo.
Pyt :
W jaki sposób sprawcy zamachu na życie Króla, spowodowało jego zatrucie ?
czy doszło do skutku ?
Przykro mi Leon, pokręciła ci się kolejność. Alonso znalazł pas Orła w pościeli ojca. Dlatego zaczął robić wszystko żeby się dowiedzieć czy to prawda, stąd akcja z pomarańczą i skok z balkonu.
A o który zamach ci chodzi?
Czyli w pierwszej kolejności był pas....ok, pomyłka :)
Pierwszy, jak struł się jedzeniem.
Aha... ale to właśne był ostatni zamach...
No ale nech ci będzie
Lukrecja podała królowi zatrutą rybę na zjeździe królów. Mała ona tylko spowodować rozstrój żołądka, potem Lukrecja mała go dobić. Nie doszło to do skutku bo Hernan wyniusł króla do więzenia skąd uratował go orzeł
Ostatni ? o czy ty piszesz, to było zaraz na początku filmu, nie chodzi mi o serial.....to oddzielne drogi.
A co do reszty może być ;)
Źle przeczytałam...
No to ja zadam pytanie, bo odpowiedziałam dobrze.
Pyt.:
Co takiego stało się z Floro i kto o tym wie?
Floro został zabity przez jakaś płatną zabójczynie, która miała pozbyć się orła, była znajoma Gonzala (chyba). Poderżnęła gardło Floro, później znalazł go Orzeł i pochował, mówiąc rodzinie ze wyjechał na wojnę.
Pyt:
Kto ze służby Markizy, przeżył napad na jej pałac w "dniu końca świata" ( chodzi o mężczyznę) ?
Martin, bo z kobietami chcieli się zabawić.
Pyt.:
Co łączyło kardynała z Ines?
Odp. jedynie aktualną sprawą było oddanie się jemu w łóżku.
Wcześniej miała długi wobec niego, przez nie musiała odejść od Cipri' ego.
PYT :
Czego żądał Komisarz od Beatriz, w zamian za jej życie ?
( FILM )
CO?! Ines miała króla szpiegować dla kardynała, ponieważ opiekował się nią jak była mała...
Mapę
Pyt.: Czym był Palec Boży i co Saturn z Gonzalem chcieli tam znaleźć?
Ale z nim spała.
Palec Boży to była skała w okolicy której Gonzalo wraz z Satur' em mieli odnaleźć kolejne wskazówki pochodzenia Gonzalo, Satur uległ małemu wypadkowi, a w końcowym etapie poszukiwań odnaleźli tam kawałek podartego materiału.