PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506885}

Czerwony orzeł

Águila roja
2009 - 2016
8,0 2,5 tys. ocen
8,0 10 1 2476
Czerwony orzeł
powrót do forum serialu Czerwony orzeł

Pytanie - Opowiedź

ocenił(a) serial na 10

W związku z tym, że forum trochę... zamarło. Postanowiłem zorganizować małą zabawę. :D ;p
Więc, jedna osoba zadaje pytanie odnośnie serialu Czerwony Orzeł. Cokolwiek, kto jak ma na imię, co trzymał w ręku, gdzie to sie działo... wszystko co wam wpadnie do głowy :) Osoba która odpowie poprawnie zadaje następne pytanie i tak w kółko. Kto pierwszy ten lepszy :D

Zacznę od siebie, na początek coś prostego :)

Jak miała na imię żona Gonzalo ?

A ja się z tym nie zgadzam. Czyli co, najpierw król spłodził Hernana i Gonzala, a dopiero potem się ożenił z Laurą? To nie te czasy...jakoś mi to nie pasuje.

ocenił(a) serial na 10
xaveri

może to i troche absurdalne no ale takie są uroki serialu i pewnie tak jest... :D W zasadzie nie wiemy do końca jak to było.

ocenił(a) serial na 10
lexus123

Gonzalo i Komisarz są benkartami króla, z tego powodu nie mogą zostać następcami tronu. O tym była mowa, ale nie bezpośrednio, ale Laura uciekała przed dżumą, która była na dworze królewskim, stąd Augustin chcąc ich ratować zamknął ich w wieży. Co do stroju i ekwipunku. Aguila Roja jest przecież ninją :D to oczywiste, ale mogło komuś umknąć xD jak dowiadujemy się z opowiadań z 4 serii Gonzalo był przez dłuugi okres czasu w Chinach. Przecież Czerwonym Orłem był już przed rozpoczęciem akcji w filmie - przed ślubem obiecał, że już nie będzie zabijał i porzucił fach. Wiemy o tym, że Gonzalo dużo podrużował, opływał oceany - pirat Black (być może i był też w Polsce ;)) ) Pod koniec sezonu zobaczymy Chinkę, którą znał już wcześniej - stąd też musiał być w Chinach. Miejmy nadzieję, że od niej się czegoś więcej dowiemy. Co do kazirodztwa, to w tamtych czasach było bardzo popularne. Habsurgowie, żeby utrzymać się na tronie żenili się między sobą. Niestety okazało się, że no właśnie co się okazało na temat ciagłych śmierci synów króla? ;) <<<<<<<---------------------------
"Dokładnie, tylko że Rembrandt jako to jest artysta wielkim duchem, a zobaczył Margarit'ę w negliżu, zakochał się w niej, zapamiętując jej posturę twarzy, i ją namalował." nie w negliżu, ale jako miss mokrego podkoszulka po wpadnięciu do wanny Markizy ;)
"Jak nazywał się potencjalny ojciec Saturna, który uderzył go, a ojcem okazał się ktoś inny?" potencjalnym ojcem był pewien hrabia - nazwiska nie pamiętam. Prawdziwym okazał się jego lokaj. Tutaj Satur zachował się po chamsku i tak jak chciał zamieszkać z szlachcicem, tak lokaja nie chciał znać... :/

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

http://i39.tinypic.com/2z7e611.jpg Saturó, hrabia, lokaj (ojciec)

pytanie, żeby było widoczne:
Habsurgowie, żeby utrzymać się na tronie żenili się między sobą. Niestety okazało się, że no właśnie co się okazało na temat ciagłych śmierci synów króla?

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

Przyczyną były wady, choroby genetyczne.

Wymień 2 słowa, które po Hiszpańsku słodko wymawia Margartia ;p A właściwie najczęściej. Mówi je kiedy coś się stało :>

ocenił(a) serial na 10
doman221

Z początku była mowa, ze to jest sprawa wad genetycznych, ale potem z rozmowy Kardynała z siostrami zakonnymi dowiadujemy się, że dzieci były podmieniane. Miało to na celu sprawić by król miał potomka i uznał autonomię Portugalii, która obiecała w zamian poprzeć Kardynała na stanowisko papieskie. Kardynał miał "do dyspozycji" schorowane matki (w tym Ines), które miały tak wykończony organizm, że ich dzieci szybko umierały -> patrz. książę Felipe.

Czy chodzi o "por favor" ? innych słów w zasadzie jej nie słyszałem, bo wsłuchuje się raczej w lektora.

Co stało się z dzieckiem Ines, które miało być następcą tronu hiszpańskiego? (zadaje to pytanie, bo sam nie znam odpowiedzi i chciałbym się dowiedzieć, czy ten wątek był dokończony, bo ominąłem jeden z odcinków).

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

Dziecko zostało oddane do domu dziecka/sióstr. Chodziło o słowa "ke pasa?" oraz "pordios"....

Ile kosztowało lekarstwo i jakie (na jad węża), które Saturno próbował kupić, ale ukradł - kradzież nie powiodła się.

ocenił(a) serial na 10
doman221

"quepasa"-"co się stało?" i "por Dios"-"na Boga!" nie są najczęściej używanymi przez Margaritę sentencjami. i wcale nie uważam, że mówi je słodko. ;)

Na jad węża eskulapa miał pomóc preparat od zielarza za 50 reali / maravedi.
W sumie dziwne, że nie dał w zamian pierścień Blacka, którego zabrał małpce. ;)

sądzę, że lepiej zadawać pytania na temat wątków filmów, a nie o szczegółach, które nie mają większego znaczenia...

Zagadka-pytanie
Zażywała to Markiza, a córka króla zażyła coś, co zawierało ten składnik. Co to za substancja?

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

Leon: Podczas końca świata, gdy Gonzalo wraz z Satur'em, odnaleźli kryjówkę (schron króla),
pomagając w wydostaniu się rannej Margarit'y,
oraz Alonso, Gonzalo oswoił pewnie zwierzę które dokuczało przez pewien czas, z głodu.
Co oswoił Gonzalo ?

Był to niedźwiedź.

KEWALSajot chyba nie odpowiemy na to pytanie :) daj odpowiedź i zadaj jakieś inne :D

użytkownik usunięty
lexus123

Tak to był niedźwiedź :)

" KEWALSajot chyba nie odpowiemy na to pytanie :) daj odpowiedź i zadaj jakieś inne :D "

Dokładnie, bo to pytanie już było, a nie ma szczególnego znaczenia,
było to przelotne zdarzenie :)

Ja zadam pytanie :)

W której alkowie , w pałacu jest sekretne wejście z korytarzykiem, z poglądem na inne alkowe ?
W położeniu zamku jest to lewe czy prawe skrzydło ?

(pytanie jest związane z późniejszymi zdarzeniami,
które odgrywały się w 3 sezonie ).

ocenił(a) serial na 10

Za trudne nawet dla mnie hehe :D Jeżeli do jutra nikt nie odpowie to daj jakieś inne pytanie ;)) Wcześniej oczywiście odp na swoje bo sam jestem ciekaw a mam już w w zanadrzu wymyślone pytanie dla forumowiczów ;]

ocenił(a) serial na 10

W 'sypialni' Markizy.

"W położeniu zamku jest to lewe czy prawe skrzydło ?"

Nie wiem za bardzo o co chodzi. Ale domyślam się i odpowiedź brzmi: zależy od punktu patrzenia. Jeśli od wejścia frontowego to lewe skrzydło pałacu, jeśli od wejścia do owej alkowy to prawe skrzydło.

Pytania nie zadaje. Oddaje lexusowi123 do dyspozycji ten zaszczyt ;D

ocenił(a) serial na 10
doman221

Chodziła mi po głowie sypialnia Lucresi ale nie wiedząc która to strona lewa czy prawa wolałem nie odpowiadać :D
Doman ach... dzięki hehe :D

No dobra, więc: Co dodawał do miodu pitnego po, którym ludzie umierali "powoli" ojciec Heronimo ??

użytkownik usunięty
lexus123

Ale dokładnie doman221 opisał to położenie, super :)

użytkownik usunięty
doman221

Dobrze :) o to mi chodziło, takie trochę skomplikowane pytanie, ale dałeś radę :"

ocenił(a) serial na 10

nie było tego pytania ;) chodziło o opium - składnik laudanum, które jest narkotykiem, ale dopiero w XIX wieku je za narkotyk uznano. Do tej pory był dostępny dla wszystkich, a co gorsze tańsze niż inne środki - narkotyczne(zakazane), alkohole itp.

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

Zgadza się.... Musiałem przeoczyć wątek zażycia tego skałdniku przez córkę króla :/ Po obejrzeniu powtórek... potwierdzam - tak było.
Za dużo opuszczam scen w serialu ;/ Niby oglądam od początku wszystko ale często, gęsto opuszczam na chwilkę serial i tak jest od 3 sezonu ;/ Nie wiem czyżbym przykładał mniejszą wagę do serialu ? Czy co ? ;| Czasami myślę, że jak opuszczę 2 min. jakiegoś wątku w którym się mniej dzieje" to nic mnie nie ominie... ale jednak widzę że nie :) Każdy szczegół jest ważny. Właściwe powinienem to wiedzieć od początku... oj tam.

ocenił(a) serial na 10
lexus123

Cykutę, tak dodawał cykutę ;p

Jak nazywał się szwagier Lucresi?

PS. Nie dziwi Was to, że Król, Augustin oraz Biskup w stosunku do pokazywanych scen z przeszłości się nie postarzeli, a o dziwo Laura De Montignac jest staruszką ;). W takim razie Król, Biskup i Augustin powinni już nie żyć (120lat na karku xd?). Ona z jakichś 24lat przeszłą w 80. A oni z 60 w 60 xD

ocenił(a) serial na 10
doman221

nie kojarzę scen z młodym biskupem. Gdyby mieli pokazać króla 25 lat młodszego - ślub z Laurą, to nie wiedziałbyś, że to jest król - nie wiedziałbyś że Gonzalo i Herman są bękartami króla. Nie są w stanie - chyba, że komputerowo odmłodzić aktora o 25 lat. I jakim cudem wyszło Ci 120 lat, to nie mam pojęcia...
Pytanie takie już było ;)

ocenił(a) serial na 10
KEWALSajot

Była scena biskupa kiedy odwiedził Augustina jak Laura udawała martwą. Chodzi o to, że wtedy Laura wyglądała na ok. 24 lata a inni (prócz dzieci) tak samo jak teraz (Król, Biskup, Augustin) czyli na około 55 lat. A teraz dzieci są starsze razem z matką, Laurą. Natomiast Król, Biskup i Augustin wyglądają jak kiedyś. Czyli jedni się starzeją, a drudzy nie :D

użytkownik usunięty
doman221

" Była scena biskupa kiedy odwiedził Augustina jak Laura udawała martwą. Chodzi o to, że wtedy Laura wyglądała na ok. 24 lata a inni (prócz dzieci) tak samo jak teraz (Król, Biskup, Augustin) czyli na około 55 lat. A teraz dzieci są starsze razem z matką, Laurą. Natomiast Król, Biskup i Augustin wyglądają jak kiedyś. Czyli jedni się starzeją, a drudzy nie :D "
To dość skomplikowane :)
no ale inni bardziej się starzeją a inni szybko, zależy, w tym serialu odegrano to jak w rzeczywistości, naturalnie, z tym faktem że w tamtych czasach żyło się do 40 60 roku życia, z powodu głodu, biedoty, i wojny.

użytkownik usunięty
lexus123

Niestety i ja to przeoczyłem....Oj tam i zgadza się, każdemu może się przytrafić :)

użytkownik usunięty

Pytanie :

W 1 sezonie szkoła Gonzalo było słabo zabezpieczona,
ze starości rozpadał się sufit razem z dachem, niszcząc tablice którą zrobiła Christina z Alonso, oraz ławki i inne przedmioty.
Fakt iż uczyły się tam dzieci, i rodziców nie było stać na dofinansowanie szkoły, Gonzalo musiał coś zrobić,
a haczyk był taki iż Nuno jest markizem, szlachcicem, i synem Lucresji :) również się tam uczył.

Kto dofinansowuje szkołę Gonzala , i dlaczego ?
Czego Gonzalo uczy w szkole ?

ocenił(a) serial na 10

Lucrecia, bo go kocha i chciała go też pośrednio tym przekupić by był jej wdzięczny :)
A Gonzalo to chyba wszystkiego uczy, bo pamiętam jak robił lekcję historii(chyba o Kasi Aragońskiej), bodajże fizyki chyba też :P

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

...i matematyki i hiszpańskiego. On jest od wszystkiego hehehe :) Monica no to może teraz Ty zadasz jakieś pytanie :))

ocenił(a) serial na 10
lexus123

Aguila i Alonso umówili się, że jeśli Alonso ma problemy, to ma coś zrobić i wtedy Aguila zawsze się zjawi. Co Alonso musiał robić, by zawiadomić Aguilę?

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

Lexus - prawdziwy człowiek renesansu :P

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

Wywiesić czerwoną chustę na dachu.

Kto najbardziej przyczynił się do przerwania pojedynku Gonzalo - Hernan? Na moście.

ocenił(a) serial na 10
doman221

Margarita i Alonso o ile dobrze pamiętam.

Gdy Juan nie radził sobie z sytuacją w której sie znalazł (ślub z Margaritą i Eugenią) żeby się odstresować brał udział w walkach. Później wziął udział w "grze" coś jak "rosyjska ruletka" Jeden stół pewna ilość pistoletów i osób. Ilu uczestników brało w tym udział ?

ocenił(a) serial na 10
lexus123

8 ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie.... Tylko oni się przyczynili, ale KTO NAJBARDZIEJ??

ocenił(a) serial na 10
doman221

Nie 8 a 6. W takim razie nie pamiętam kto najbardziej. Myślałem, że Margarita i Alonso przyszyli na most i przekonali Gonzalo, żeby nie walczył i przerwał pojedynek z Komisarzem.

użytkownik usunięty
lexus123

Również Margarita i Alonso ale najbardziej to jego instynkt
braterski, i silna wola walki, coś co nie pozwala mu
skrzywdzić bliskiej osoby, już stracił, nie chciałby znowu.
Komisarz nie miałby szans, a Gonzalo musiał by go zranić, lub nawet zabić, Alonso przekonał wraz z Margarita że to nie ma sensu, z perspektywy ich to zwykły nauczyciel i nie dałby rady.
Gonzalo odpuścił, ale to niestety nie zakończyło sporów, walk, i sprzeczek obydwu braci.
Aguila Roja ma inne zdanie na ten temat.
To sprawiedliwość która dobiegnie końca :)

ocenił(a) serial na 10
lexus123

Odpowiedź to Alonso. Jejku wy to jesteście totalnie nie zorganizowani.

użytkownik usunięty
doman221

No ale napisałem :

Również Margarita i Alonso ale najbardziej to jego instynkt
braterski, i silna wola walki, coś co nie pozwala mu
skrzywdzić bliskiej osoby, już stracił, nie chciałby znowu.

I tak faktycznie było.
Każdy odbiera to inaczej.

ocenił(a) serial na 10
doman221

Imię Alonso padło także nie widzę problemu, odp na pytanie padło... można przecież uznać. To tak jak ja bym zapytał o coś, Ty byś odpowiedział ale ja bym jeszcze się dopytywał "a jak wtedy gestykulował rękoma?" albo coś w tym stylu. Już bez przesady :) :pp

użytkownik usunięty
lexus123

Dokładnie, padło w naszych postach, po co się tak fatygować, i jeszcze dopominać się o pytanie które było już dawno rozwiązane, było dużo takich pytań, ale nikt się nie
upominał o swoje.

ocenił(a) serial na 10

Boże.... PRZYCZYNILI SIĘ MARGARITA I ALONSO - TYLKO ONI. Oczekwiałem odpowiedzi ALONSO. Bo to on go przekonał nie Margarita. On wszedł między Hernana a Gonzala podczas pojedynku.

użytkownik usunięty
doman221

Ale Margarita też tam była i też coś mówiła :)
i uwaga nie raczej do Komisarza a do Gonzalo.....

użytkownik usunięty
doman221

Było 6 osób, z tym że 1 pistolet był naładowany, akurat Juan miał szczęście bo o jedno pole a sam byłby martwy z dziurą w głowie, trafiło na kolegę...auuuu, bolało.

użytkownik usunięty

Jak miała na imię pierwsza miłość Juan'a ?
Skąd pochodziła, i z jakiego rodu się wywodzi ?

ocenił(a) serial na 10

hej hej :) a co z moim pytaniem? :)
Pierwsza miłość Juana to Eugenia, ale z jakiego rodu to nie pamiętam ;P

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

a sorki zwracam honor - przeoczyłam, że już jest odpowiedź :)

monica veronica

A co z pytaniem?

ocenił(a) serial na 10
Obssesion

To może ja coś zadam. Kto ukradł okup przeznaczony w zamian za żołnierzy hiszp. których przetrzymywali Portugalczycy ? I Kto go później jako pierwszy odnalazł ?

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

Dokładnie Eugenia de Molina :) Ona jest chyba córką Granda Hiszpanii. Też tego nie pamiętam ;/ a powinienem bo to ważny szczegół :/ Echhh umknęło i tyle :)

ocenił(a) serial na 10
lexus123

lexus - za dużo tych ważnych szczegółów ;)
skarb chyba odkryli Satur z Orełkiem, bo potem był epizod, że Satur opuścił Amo i ruszył ze skrzynią w nieznane (Alonso go przekonywał by oddał skarb i tak znaleźli się w centrum wydarzeń ;) ) A nie było tak, że ktoś ten skarb chciał zwinąć królowi?

ocenił(a) serial na 10
monica veronica

Hihihi :D wiem, wiem. Chciałem tylko dać pełną odpowiedź na pytanie Leona no i może trochę się podlizać (?) hehehe.
Okup ukradł Komisarz przebrany za Orła, a odnalazł go tak jak piszesz Satur i zrobił z nim dokładnie to co piszesz ;)
Ok. Skoro nie zadałaś kolejnego pytania to i ja na razie się wstrzymam. Niech ktoś inny to zrobi. No chyba, że chcesz Ty ;]

ocenił(a) serial na 10
lexus123

lexus - lizusie ;))))
moje pytanie brzmi co stało się z księgą, w której były nazwiska zdrajców kraju, którą miał Rodrigo, wepchnął Christinie, żonie Orełka ?

monica veronica

Wiecie może w którym odcinku Margarita i Gonzalo pocałowali się po raz pierwszy?

użytkownik usunięty
natusia588

Pierwszy pocałunek Margarity i Gonzal'a ,
był w 6 odcinku 1 sezonu, podczas gdy Gonzalo odprowadzał smutną Margaritę do domu (wcześniej uratował ją od prześladowcy),
chwilę gawędzili i się pocałowali :*:)