W związku z tym, że forum trochę... zamarło. Postanowiłem zorganizować małą zabawę. :D ;p
Więc, jedna osoba zadaje pytanie odnośnie serialu Czerwony Orzeł. Cokolwiek, kto jak ma na imię, co trzymał w ręku, gdzie to sie działo... wszystko co wam wpadnie do głowy :) Osoba która odpowie poprawnie zadaje następne pytanie i tak w kółko. Kto pierwszy ten lepszy :D
Zacznę od siebie, na początek coś prostego :)
Jak miała na imię żona Gonzalo ?
A ja się z tym nie zgadzam. Czyli co, najpierw król spłodził Hernana i Gonzala, a dopiero potem się ożenił z Laurą? To nie te czasy...jakoś mi to nie pasuje.
może to i troche absurdalne no ale takie są uroki serialu i pewnie tak jest... :D W zasadzie nie wiemy do końca jak to było.
Gonzalo i Komisarz są benkartami króla, z tego powodu nie mogą zostać następcami tronu. O tym była mowa, ale nie bezpośrednio, ale Laura uciekała przed dżumą, która była na dworze królewskim, stąd Augustin chcąc ich ratować zamknął ich w wieży. Co do stroju i ekwipunku. Aguila Roja jest przecież ninją :D to oczywiste, ale mogło komuś umknąć xD jak dowiadujemy się z opowiadań z 4 serii Gonzalo był przez dłuugi okres czasu w Chinach. Przecież Czerwonym Orłem był już przed rozpoczęciem akcji w filmie - przed ślubem obiecał, że już nie będzie zabijał i porzucił fach. Wiemy o tym, że Gonzalo dużo podrużował, opływał oceany - pirat Black (być może i był też w Polsce ;)) ) Pod koniec sezonu zobaczymy Chinkę, którą znał już wcześniej - stąd też musiał być w Chinach. Miejmy nadzieję, że od niej się czegoś więcej dowiemy. Co do kazirodztwa, to w tamtych czasach było bardzo popularne. Habsurgowie, żeby utrzymać się na tronie żenili się między sobą. Niestety okazało się, że no właśnie co się okazało na temat ciagłych śmierci synów króla? ;) <<<<<<<---------------------------
"Dokładnie, tylko że Rembrandt jako to jest artysta wielkim duchem, a zobaczył Margarit'ę w negliżu, zakochał się w niej, zapamiętując jej posturę twarzy, i ją namalował." nie w negliżu, ale jako miss mokrego podkoszulka po wpadnięciu do wanny Markizy ;)
"Jak nazywał się potencjalny ojciec Saturna, który uderzył go, a ojcem okazał się ktoś inny?" potencjalnym ojcem był pewien hrabia - nazwiska nie pamiętam. Prawdziwym okazał się jego lokaj. Tutaj Satur zachował się po chamsku i tak jak chciał zamieszkać z szlachcicem, tak lokaja nie chciał znać... :/
http://i39.tinypic.com/2z7e611.jpg Saturó, hrabia, lokaj (ojciec)
pytanie, żeby było widoczne:
Habsurgowie, żeby utrzymać się na tronie żenili się między sobą. Niestety okazało się, że no właśnie co się okazało na temat ciagłych śmierci synów króla?
Przyczyną były wady, choroby genetyczne.
Wymień 2 słowa, które po Hiszpańsku słodko wymawia Margartia ;p A właściwie najczęściej. Mówi je kiedy coś się stało :>
Z początku była mowa, ze to jest sprawa wad genetycznych, ale potem z rozmowy Kardynała z siostrami zakonnymi dowiadujemy się, że dzieci były podmieniane. Miało to na celu sprawić by król miał potomka i uznał autonomię Portugalii, która obiecała w zamian poprzeć Kardynała na stanowisko papieskie. Kardynał miał "do dyspozycji" schorowane matki (w tym Ines), które miały tak wykończony organizm, że ich dzieci szybko umierały -> patrz. książę Felipe.
Czy chodzi o "por favor" ? innych słów w zasadzie jej nie słyszałem, bo wsłuchuje się raczej w lektora.
Co stało się z dzieckiem Ines, które miało być następcą tronu hiszpańskiego? (zadaje to pytanie, bo sam nie znam odpowiedzi i chciałbym się dowiedzieć, czy ten wątek był dokończony, bo ominąłem jeden z odcinków).
Dziecko zostało oddane do domu dziecka/sióstr. Chodziło o słowa "ke pasa?" oraz "pordios"....
Ile kosztowało lekarstwo i jakie (na jad węża), które Saturno próbował kupić, ale ukradł - kradzież nie powiodła się.
"quepasa"-"co się stało?" i "por Dios"-"na Boga!" nie są najczęściej używanymi przez Margaritę sentencjami. i wcale nie uważam, że mówi je słodko. ;)
Na jad węża eskulapa miał pomóc preparat od zielarza za 50 reali / maravedi.
W sumie dziwne, że nie dał w zamian pierścień Blacka, którego zabrał małpce. ;)
sądzę, że lepiej zadawać pytania na temat wątków filmów, a nie o szczegółach, które nie mają większego znaczenia...
Zagadka-pytanie
Zażywała to Markiza, a córka króla zażyła coś, co zawierało ten składnik. Co to za substancja?
Leon: Podczas końca świata, gdy Gonzalo wraz z Satur'em, odnaleźli kryjówkę (schron króla),
pomagając w wydostaniu się rannej Margarit'y,
oraz Alonso, Gonzalo oswoił pewnie zwierzę które dokuczało przez pewien czas, z głodu.
Co oswoił Gonzalo ?
Był to niedźwiedź.
KEWALSajot chyba nie odpowiemy na to pytanie :) daj odpowiedź i zadaj jakieś inne :D
Tak to był niedźwiedź :)
" KEWALSajot chyba nie odpowiemy na to pytanie :) daj odpowiedź i zadaj jakieś inne :D "
Dokładnie, bo to pytanie już było, a nie ma szczególnego znaczenia,
było to przelotne zdarzenie :)
Ja zadam pytanie :)
W której alkowie , w pałacu jest sekretne wejście z korytarzykiem, z poglądem na inne alkowe ?
W położeniu zamku jest to lewe czy prawe skrzydło ?
(pytanie jest związane z późniejszymi zdarzeniami,
które odgrywały się w 3 sezonie ).
Za trudne nawet dla mnie hehe :D Jeżeli do jutra nikt nie odpowie to daj jakieś inne pytanie ;)) Wcześniej oczywiście odp na swoje bo sam jestem ciekaw a mam już w w zanadrzu wymyślone pytanie dla forumowiczów ;]
W 'sypialni' Markizy.
"W położeniu zamku jest to lewe czy prawe skrzydło ?"
Nie wiem za bardzo o co chodzi. Ale domyślam się i odpowiedź brzmi: zależy od punktu patrzenia. Jeśli od wejścia frontowego to lewe skrzydło pałacu, jeśli od wejścia do owej alkowy to prawe skrzydło.
Pytania nie zadaje. Oddaje lexusowi123 do dyspozycji ten zaszczyt ;D
Chodziła mi po głowie sypialnia Lucresi ale nie wiedząc która to strona lewa czy prawa wolałem nie odpowiadać :D
Doman ach... dzięki hehe :D
No dobra, więc: Co dodawał do miodu pitnego po, którym ludzie umierali "powoli" ojciec Heronimo ??
Dobrze :) o to mi chodziło, takie trochę skomplikowane pytanie, ale dałeś radę :"
nie było tego pytania ;) chodziło o opium - składnik laudanum, które jest narkotykiem, ale dopiero w XIX wieku je za narkotyk uznano. Do tej pory był dostępny dla wszystkich, a co gorsze tańsze niż inne środki - narkotyczne(zakazane), alkohole itp.
Zgadza się.... Musiałem przeoczyć wątek zażycia tego skałdniku przez córkę króla :/ Po obejrzeniu powtórek... potwierdzam - tak było.
Za dużo opuszczam scen w serialu ;/ Niby oglądam od początku wszystko ale często, gęsto opuszczam na chwilkę serial i tak jest od 3 sezonu ;/ Nie wiem czyżbym przykładał mniejszą wagę do serialu ? Czy co ? ;| Czasami myślę, że jak opuszczę 2 min. jakiegoś wątku w którym się mniej dzieje" to nic mnie nie ominie... ale jednak widzę że nie :) Każdy szczegół jest ważny. Właściwe powinienem to wiedzieć od początku... oj tam.
Cykutę, tak dodawał cykutę ;p
Jak nazywał się szwagier Lucresi?
PS. Nie dziwi Was to, że Król, Augustin oraz Biskup w stosunku do pokazywanych scen z przeszłości się nie postarzeli, a o dziwo Laura De Montignac jest staruszką ;). W takim razie Król, Biskup i Augustin powinni już nie żyć (120lat na karku xd?). Ona z jakichś 24lat przeszłą w 80. A oni z 60 w 60 xD
nie kojarzę scen z młodym biskupem. Gdyby mieli pokazać króla 25 lat młodszego - ślub z Laurą, to nie wiedziałbyś, że to jest król - nie wiedziałbyś że Gonzalo i Herman są bękartami króla. Nie są w stanie - chyba, że komputerowo odmłodzić aktora o 25 lat. I jakim cudem wyszło Ci 120 lat, to nie mam pojęcia...
Pytanie takie już było ;)
Była scena biskupa kiedy odwiedził Augustina jak Laura udawała martwą. Chodzi o to, że wtedy Laura wyglądała na ok. 24 lata a inni (prócz dzieci) tak samo jak teraz (Król, Biskup, Augustin) czyli na około 55 lat. A teraz dzieci są starsze razem z matką, Laurą. Natomiast Król, Biskup i Augustin wyglądają jak kiedyś. Czyli jedni się starzeją, a drudzy nie :D
" Była scena biskupa kiedy odwiedził Augustina jak Laura udawała martwą. Chodzi o to, że wtedy Laura wyglądała na ok. 24 lata a inni (prócz dzieci) tak samo jak teraz (Król, Biskup, Augustin) czyli na około 55 lat. A teraz dzieci są starsze razem z matką, Laurą. Natomiast Król, Biskup i Augustin wyglądają jak kiedyś. Czyli jedni się starzeją, a drudzy nie :D "
To dość skomplikowane :)
no ale inni bardziej się starzeją a inni szybko, zależy, w tym serialu odegrano to jak w rzeczywistości, naturalnie, z tym faktem że w tamtych czasach żyło się do 40 60 roku życia, z powodu głodu, biedoty, i wojny.
Niestety i ja to przeoczyłem....Oj tam i zgadza się, każdemu może się przytrafić :)
Pytanie :
W 1 sezonie szkoła Gonzalo było słabo zabezpieczona,
ze starości rozpadał się sufit razem z dachem, niszcząc tablice którą zrobiła Christina z Alonso, oraz ławki i inne przedmioty.
Fakt iż uczyły się tam dzieci, i rodziców nie było stać na dofinansowanie szkoły, Gonzalo musiał coś zrobić,
a haczyk był taki iż Nuno jest markizem, szlachcicem, i synem Lucresji :) również się tam uczył.
Kto dofinansowuje szkołę Gonzala , i dlaczego ?
Czego Gonzalo uczy w szkole ?
Lucrecia, bo go kocha i chciała go też pośrednio tym przekupić by był jej wdzięczny :)
A Gonzalo to chyba wszystkiego uczy, bo pamiętam jak robił lekcję historii(chyba o Kasi Aragońskiej), bodajże fizyki chyba też :P
...i matematyki i hiszpańskiego. On jest od wszystkiego hehehe :) Monica no to może teraz Ty zadasz jakieś pytanie :))
Aguila i Alonso umówili się, że jeśli Alonso ma problemy, to ma coś zrobić i wtedy Aguila zawsze się zjawi. Co Alonso musiał robić, by zawiadomić Aguilę?
Wywiesić czerwoną chustę na dachu.
Kto najbardziej przyczynił się do przerwania pojedynku Gonzalo - Hernan? Na moście.
Margarita i Alonso o ile dobrze pamiętam.
Gdy Juan nie radził sobie z sytuacją w której sie znalazł (ślub z Margaritą i Eugenią) żeby się odstresować brał udział w walkach. Później wziął udział w "grze" coś jak "rosyjska ruletka" Jeden stół pewna ilość pistoletów i osób. Ilu uczestników brało w tym udział ?
8 ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie.... Tylko oni się przyczynili, ale KTO NAJBARDZIEJ??
Nie 8 a 6. W takim razie nie pamiętam kto najbardziej. Myślałem, że Margarita i Alonso przyszyli na most i przekonali Gonzalo, żeby nie walczył i przerwał pojedynek z Komisarzem.
Również Margarita i Alonso ale najbardziej to jego instynkt
braterski, i silna wola walki, coś co nie pozwala mu
skrzywdzić bliskiej osoby, już stracił, nie chciałby znowu.
Komisarz nie miałby szans, a Gonzalo musiał by go zranić, lub nawet zabić, Alonso przekonał wraz z Margarita że to nie ma sensu, z perspektywy ich to zwykły nauczyciel i nie dałby rady.
Gonzalo odpuścił, ale to niestety nie zakończyło sporów, walk, i sprzeczek obydwu braci.
Aguila Roja ma inne zdanie na ten temat.
To sprawiedliwość która dobiegnie końca :)
No ale napisałem :
Również Margarita i Alonso ale najbardziej to jego instynkt
braterski, i silna wola walki, coś co nie pozwala mu
skrzywdzić bliskiej osoby, już stracił, nie chciałby znowu.
I tak faktycznie było.
Każdy odbiera to inaczej.
Imię Alonso padło także nie widzę problemu, odp na pytanie padło... można przecież uznać. To tak jak ja bym zapytał o coś, Ty byś odpowiedział ale ja bym jeszcze się dopytywał "a jak wtedy gestykulował rękoma?" albo coś w tym stylu. Już bez przesady :) :pp
Dokładnie, padło w naszych postach, po co się tak fatygować, i jeszcze dopominać się o pytanie które było już dawno rozwiązane, było dużo takich pytań, ale nikt się nie
upominał o swoje.
Boże.... PRZYCZYNILI SIĘ MARGARITA I ALONSO - TYLKO ONI. Oczekwiałem odpowiedzi ALONSO. Bo to on go przekonał nie Margarita. On wszedł między Hernana a Gonzala podczas pojedynku.
Ale Margarita też tam była i też coś mówiła :)
i uwaga nie raczej do Komisarza a do Gonzalo.....
Było 6 osób, z tym że 1 pistolet był naładowany, akurat Juan miał szczęście bo o jedno pole a sam byłby martwy z dziurą w głowie, trafiło na kolegę...auuuu, bolało.
Jak miała na imię pierwsza miłość Juan'a ?
Skąd pochodziła, i z jakiego rodu się wywodzi ?
hej hej :) a co z moim pytaniem? :)
Pierwsza miłość Juana to Eugenia, ale z jakiego rodu to nie pamiętam ;P
To może ja coś zadam. Kto ukradł okup przeznaczony w zamian za żołnierzy hiszp. których przetrzymywali Portugalczycy ? I Kto go później jako pierwszy odnalazł ?
Dokładnie Eugenia de Molina :) Ona jest chyba córką Granda Hiszpanii. Też tego nie pamiętam ;/ a powinienem bo to ważny szczegół :/ Echhh umknęło i tyle :)
lexus - za dużo tych ważnych szczegółów ;)
skarb chyba odkryli Satur z Orełkiem, bo potem był epizod, że Satur opuścił Amo i ruszył ze skrzynią w nieznane (Alonso go przekonywał by oddał skarb i tak znaleźli się w centrum wydarzeń ;) ) A nie było tak, że ktoś ten skarb chciał zwinąć królowi?
Hihihi :D wiem, wiem. Chciałem tylko dać pełną odpowiedź na pytanie Leona no i może trochę się podlizać (?) hehehe.
Okup ukradł Komisarz przebrany za Orła, a odnalazł go tak jak piszesz Satur i zrobił z nim dokładnie to co piszesz ;)
Ok. Skoro nie zadałaś kolejnego pytania to i ja na razie się wstrzymam. Niech ktoś inny to zrobi. No chyba, że chcesz Ty ;]
lexus - lizusie ;))))
moje pytanie brzmi co stało się z księgą, w której były nazwiska zdrajców kraju, którą miał Rodrigo, wepchnął Christinie, żonie Orełka ?