PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506885}

Czerwony orzeł

Águila roja
2009 - 2016
8,0 2,5 tys. ocen
8,0 10 1 2479
Czerwony orzeł
powrót do forum serialu Czerwony orzeł

Pytanie - Opowiedź

ocenił(a) serial na 10

W związku z tym, że forum trochę... zamarło. Postanowiłem zorganizować małą zabawę. :D ;p
Więc, jedna osoba zadaje pytanie odnośnie serialu Czerwony Orzeł. Cokolwiek, kto jak ma na imię, co trzymał w ręku, gdzie to sie działo... wszystko co wam wpadnie do głowy :) Osoba która odpowie poprawnie zadaje następne pytanie i tak w kółko. Kto pierwszy ten lepszy :D

Zacznę od siebie, na początek coś prostego :)

Jak miała na imię żona Gonzalo ?

użytkownik usunięty
xaveri

Żółty mniszek lekarski, ma to jakąś Hiszpańską nazwę ale za cholerę nie pamiętam, leczy miejscowo, wcierając, lub zażywając, nie goi blizn.
Zdobył ja na targu Orzeł, walką i silną determinacją.
Zażyły ją Estuarda, Lucresjia, oraz inni chorzy.

W jednym z odcinków Markiza musiała zaopiekować się
chłopcem, potomkiem królewskiej rodziny, przetrzymywała go w piwnicach zamku, zbieg zdarzeń dopuścił się ucieczki chłopca, co później się z nim stało ?
Czy był to prawdziwy potomek królewskiej rodziny ?

ocenił(a) serial na 10

Ten żółty proszek to Nagietek :D
Chłopca znalazła bodajże Margrita z Kataliną. Margarita wzięła go do domu Gonzalo skąd następnie Satur z Alnoso zanieśli go do zakonu Karmelitanek. Później z kolei oddali go biednej rodzinie która straciła dziecko. Dalej było tak, że to dziecko miało być jednym z wielu strąconych przez ludzi Komisarza z urwiska. Uratował je Orzeł z Saturem i oddali je Markizie gdzie jak sie pózniej okazało dziecko nie było potomkiem rodziny królewskiej.

Jak miał na imię chłopiec (jeden z uczniów Nauczyciela) którego zastrzelił Nuno ?

użytkownik usunięty
lexus123

Nagietek, mój błąd, wyjaśnia skleroza :)

Chłopiec którego zabił Nuno miał na imię Juanillo.
Zrobił to w pierwszym sezonie 6 odcinka.
Chłopiec był o kulach.

Jak Gonzalo dowiedział się o porwaniu Irene przez
złotnika, w jaki sposób dowiedział się o współrzędnej
czasu zegara, o której historię wiedział Cipri ?
(Zegar wybijał niewłaściwa godzinę).

ocenił(a) serial na 10

Hmmm... Irene biła w dzwon, by ktoś ją usłyszał wybiła godzinę 5 i zmyliła tym Gonzalo. Późnej Cipri poinformował Gonzalo, że jest godzina 4 a nie 5. I, że dzwon na wieży gdzie była Irene nie funkcjonuje już jakis czas (jakoś tak to chyba było ;D nie przywiązałem do tego zbytniej uwagi :) ) Aguila domyślił się ze jest tam przetrzymywana Irene.

Na jednej z lekcji u Gonzalo (1 sezon) Satur opowiadał dzieciom jak to uczestniczył w pewnej bitwie.O co odbywała ta bitwa ??

użytkownik usunięty
lexus123

Dokładne, super :)

Bitwa która opowiadał Satur, odbywała się pod jakimś zamkiem, walcząc z Portugalczykami,
niestety nie pamiętam jak się nazywała, bo minęło już sporo czasu od tamtego momentu, ale pamiętam
że trochę ściemniał, niby był walecznym gwardzistą, a tak naprawdę był bębniarzem, skakał po stołach, i opowiadał jak to nie walczył w obronie Hiszpanii.
Zrobił to dzięki Gonzalo, by zaimponować Gabi'emu, który miał go za nieudacznika.
jeżeli coś przeoczyłem, popraw mnie :):)

użytkownik usunięty

W 3 sezonie Nuno dostał od Komisarza czarnego Konia,
później ćwicząc jazdę na nim stracił panowanie i spadł,
tracąc przy tym ład w dolnej partii ciała (obydwie nogi).
Co potem stało się z koniem ?

ocenił(a) serial na 10

Leon jestem pod wrażeniem :) specjalnie wygrzebałem z pamięci jakiś stary szczegół, żeby pytanie było trudne hehe :) Bitwa była o Dunkierkę. A cała reszta się zgadza. Odpowiedź perfekcyjna :)

Konia zabiła (strzał z pistoletu) matka Nuno.

Co Richard Blake podarował Alonso kiedy (Blake) siedział zamknięty w klatce czekając na śmierć?

użytkownik usunięty
lexus123

Dzięki, i ja jestem pod wrażeniem, bo też nieźle odpowiadasz :):)

Richard Blake podarował Alonso kiedy (Blake) siedział zamknięty w klatce czekając na śmierć Pierścień z niebieskim oczkiem szlifu kryształu.
Alonso chwalił się przy tym kolegom z klasy, ale potem Gonzalo go zabrał :)

Podczas końca świata Juan, i Margarita chcieli się pobrać, postanowili się przygotować.
Catalina wysiadła z powozu i wyruszyła pieszo, nagle ktoś ją zaatakował i zgwałcił.
Kim był sprawca ?

ocenił(a) serial na 10

Sprawcą był jeden ze strażników Komisarza.

Apropo ludzi Komisarza... Pytanie. Jak ma na imię "prawa ręka" Komisarza jeden z członków straży ?

użytkownik usunięty
lexus123

"Prawa ręka" Komisarza jednym z członków straży
miał na imię Kapitan Rodrigo i drugi Pedro :)

użytkownik usunięty

Kogo namalował słynny malarz, wynajęty przez Lucresj'ę,
w celu malunku jej portretu, i wystawienie go na dziedziniec rynku, to nie była Lucresj'a, więc kto, i jak to się stało ?

ocenił(a) serial na 10

Na obrazie była Margarita namalował ją o ile mnie pamięć nie myli Rembrandt. A jak to się stało ?? I tu jest pies pogrzebany hehe :)) To był jakiś błąd młodości Margarity chciała chyba tym zarobić trochę pieniędzy czy jakoś tak.

Jaki środek dosypali do wina Irene Komisarz i Kardynał by oddała się znajomemu Mendozy (był on na stanowisku Biskupa bodajże)

użytkownik usunięty
lexus123

" Na obrazie była Margarita namalował ją o ile mnie pamięć nie myli Rembrandt. A jak to się stało ?? I tu jest pies pogrzebany hehe :)) To był jakiś błąd młodości Margarity chciała chyba tym zarobić trochę pieniędzy czy jakoś tak. "

Dokładnie, tylko że Rembrandt jako to jest artysta wielkim duchem, a zobaczył Margarit'ę w negliżu, zakochał się w niej, zapamiętując jej posturę twarzy, i ją namalował.

Środek który dosypali Irene, byli to Komisarz i Kardynał Mendoza, był silnie odurzający, czyli po prostu dostępny wszędzie, a prościej od medyka środek usypiający - paraliżujący, który najpierw wypiła Lucresja (ależ ona wytrwała), to było nieudane posuniecie, a później podczas kolacji, przyjęcia, wypiła go Irene.
Znajomy Mendozy, nie pamiętam imienia, zaczął ją rozbierać, komisarzowi puściły uczucia ambicji i przerwał tą pazerną chwilę.

Przedstaw drzewo genealogiczne rodziny Gonzalo ?

Dziecko trafilo do siósrt zakonnych
Nie to byl potomek dworzanki
Więc moje pytanie to : Jak nazywala sie zona pirata i jak on sie nazywal

użytkownik usunięty
gogotr

"Dziecko trafilo do siósrt zakonnych
Nie to byl potomek dworzanki"

Nikt o to nie pytał.....

Żona Pirata (Mariana) , sam pirat Richard Blake :)

Przedstaw drzewo genealogiczne rodziny Gonzalo ?

ocenił(a) serial na 10

Tak jeszcze odnośnie mojego poprzedniego pytania trochę źle je sformułowałem. Chodziło mi o nazwę tego środka. Było to Laudanum. Nazwa padała raz z ust Komisarza kiedy Markiza pytała się go czego dosypali Irene do wina.

Drzewo genealogiczne Gonzalo ? To będzie ojciec Król Filip VI ,matka Laura, brat Hernan i siostra Irene ?? Juan jako kuzyn Króla też jest w jakimś stopniu spokrewniony z Gonzalo. Wszystkich faktów odnośnie rodziny jeszcze nie znamy.

Cipri kilka razy mówił o swoim najlpszym przyjacielu. Kto nim jest ?

ocenił(a) serial na 8
lexus123

Oczywiście,że Floro(swoją drogą mogliby już zakończyć jakoś ten wątek).
Kto zabił żonę Gonzalo?

użytkownik usunięty
mandaryn111

Żonę Gonzalo (Christinę) zabił Ernan Komisarz wraz z ludźmi kapitanem Rodrigo i innymi, później już sprawy się
pogmatwały i doszło do tego że komisarz jest bratem Gonzalo, i ciężko go zabić.

użytkownik usunięty
lexus123

Te wcześniejsze to i tak dobrze wyjaśnione, bo dochodzi do prawdy :)

A przyjacielem Cipri'ego był Floro, lecz gdy odszedł na tamten świat (nikt o tym nie wie, wiadomo że wyjechał z Hiszpanii), aktualnie jest Satur, i tak zostało, razem zmagali się z kłopotami i nadal to się dzieje :)

użytkownik usunięty

Jak nazywali się ludzie Muzułmanin o ciemnej karnacji,
emigrujący po Europie by utrzymać się przy zyciu,
którzy odnaleźli Satur'a, który należał do tej rodziny ?

nazywają się moryskowie.

jaki znak ustalił czerwony orzeł z alonsem na wypadek gdyby go chłopak potrzebował

orzel1103

To byli Maurowie :)
Znakiem było wywieszenie czerwonego materiału.

Nie pamiętam w którym sezonie, ale była seria zabójstw dzieci. Kto ich dokonywał?

xaveri

Brat Lucrecii, nazywał się Simon bodajże.

W jakim mieście mieszkają bohaterowie serialu?

ocenił(a) serial na 10
Obssesion

Bohaterowie serialu mieszkają w Madrycie, gdzie niemalże każdy marzy o Sevilli ; - )

Jak nazywał się potencjalny ojciec Saturna, który uderzył go, a ojcem okazał się ktoś inny?

użytkownik usunięty
doman221

Potencjalny ojciec Satur'a, nazywał się Żebrak / Velazquez starszy, które to imię nie było prawdziwe, ukrywał je będąc moryskiem, uderzył go ponieważ opuścił rodzinę w potrzebie, znakiem emocji.
prawdziwy ojciec Satur'a nie jest znany, nigdy go nie poznał.

podczas gdy Satur i Czerwony Orzeł chcieli dostać się na wieże starego zamku w pobliżu wioski w której mieszkali, (w wieży kiedyś ukrywała się matka Gonzalo wraz z jego bratem) wpadł do błociska - ruchomych piasków, szamocząc się i szarpiąc panicznie, Gonzalo go wyciągną po czy znalazł przy nim krzyżyk z czerwonymi ozdobami kształtu kamyczków,
W jaki sposób się tam znalazł, i czy ma związek z Goznalo i rodziną której szuka ?

ocenił(a) serial na 10

Nie udzieliłeś odpowiedzi na moje pytanie.

PS. poznał go.....

Przecież Satur poznał swojego prawdziwego ojca! Było o tym w piątkowym odcinku.

ocenił(a) serial na 10
Obssesion

Aleś ogar. Podaj imię i nazwisko, a raczej poprzedzone pewnym tytułem... Nie chodzi o prawdziwego, tylko o tego , dzięki któremu go poznał.

użytkownik usunięty
doman221

Dokładnie, musiałem to przepuścić, bo nie znam prawdziwego ojca Satur'a :)
Niestety ;)

Nieopodal wioski Madrytu jest kopalnia królewska,
która wydobywa złoto używając <.....>,
gdy Satur, chciał się napić wody, Orzeł dostrzegł drobinki jakiegoś środka chemicznego który zatruwa rzekę.
Później ludzie starali się przeżyć bez zatrutej wody.
Jaka toksyna chemiczna zatruła pobliskie jeziora i studnie ?

ocenił(a) serial na 10

Rtęć chyba ale nie jestem pewien na stówę :D

Co Alonso dał do jedzenia "Ludzkiej Bestii" na chwilę przed uwolnieniem ??

użytkownik usunięty
lexus123

Rtęć - zgadza się :)

Alonso dał do jedzenia "Ludzkiej Bestii" na chwilę przed uwolnieniem dał - kawałek mięsa i połówkę chleba.
Niestety bestia później uciekła.

Podczas wyprawy Satur'a do Ameryki za Estuard'ą i Gabi'm, towarzyszył mu Cipri.
Wpadli w pułapkę głupoty Satur'a, i dostali się do niewoli, gdzie
mieli być transportowani do Afryki by pracować w kopalni.

Co zrobił Satur, by uwolnić się z niewoli ?

ocenił(a) serial na 10

Nie oglądałem tego odc. kiedy były powtórki na TVN 7 ale pamiętam z pierwszego razu , że Satur dał jakiemuś chłopcu element z pasa Orła z motywem Aguila Roja. Chłopiec zaniósł go do Gonzalo i dalej już poszło.

Jaki narkotyk paliła w palarni Markiza ??

użytkownik usunięty
lexus123

Narkotyk który paliła w palarni Markiza nazywał się GŁUG.

użytkownik usunięty

KEWALSajot dodał pytanie niżej więc tam się przenosimy :)

użytkownik usunięty

Podczas końca świata, gdy Gonzalo wraz z Satur'em, odnaleźli kryjówkę (schron króla),
pomagając w wydostaniu się rannej Margarit'y,
oraz Alonso, Gonzalo oswoił pewnie zwierzę które dokuczało przez pewien czas, z głodu.
Co oswoił Gonzalo ?

ocenił(a) serial na 10

Leon to był Opium ;D

użytkownik usunięty
lexus123

OPIUM !? - k***a ! pomyliły mi się odcinki !
hahaha :)

ocenił(a) serial na 10

Przeoczenie zdarzające się każdemu ;) Tam na 3 stronie odpowiedziałem na Twoje pytanie i napisałem KEWALSajot żeby napisał odp na swoje bo ja albo nie czaje pytania albo chyba coś przeoczyłem. Pod jego postem bedziemy piać dalej żeby był ogar z tematem :)

użytkownik usunięty
lexus123

No zdarza się :)
W porządku, ja też trochę nie czaję pytania :)
Kontynuacja na 3 stronie :)

ocenił(a) serial na 10

czekam na odpowiedź na moje pytanie!

użytkownik usunięty
doman221

Dokładnie, musiałem to przepuścić, bo nie znam prawdziwego ojca Satur'a :)
Niestety ;)

Chłopie nie wiadomo kto jest prawdziwym Ojcem Satur'a, w serialu jest pełno spraw w których jest tajemnica od Satur'a.
To tak jak byś się zapytał z skąd pochodzi, co robił przed poznaniem Orła, ale tak naprawdę, i czy miał prawdziwą rodzinę....wszystko jest tajemnicą Satur'a.

To akurat pytanie jest niewiadomą.

użytkownik usunięty

Nie znam tej oczywistej odpowiedzi na to pytanie.

ocenił(a) serial na 10

Leon polecam przeczytać, to co pisałem niżej...

użytkownik usunięty
KEWALSajot

Dzięki za tą szczegółową i świetną informacje, i inne wiadomości :)

ocenił(a) serial na 10
doman221

No już KEWALSajot napisał kto jest ojcem Satura.

użytkownik usunięty
lexus123

Teraz i ja wiem :)
Wczoraj nie wyświetliły mi się jego posty :)
stąd błąd mojej interpretacji :)

użytkownik usunięty
lexus123

Strój zaprojektował sam Gonzalo, z Satur'em, biedak musiał go szyć, oczywiście są to same szmaty, które kompletują wspaniały strój w którym Gonzalo może czuć się swobodnie :)

użytkownik usunięty
gutek20

W tym odcinku użył katany, noży, oraz łuku :)

ocenił(a) serial na 10
xaveri

ojcem gonzaloi komisarza byl krol jest to wyjasnione w 1sezonie kiedy krol pyta sie agustina czy opiekuje sie jego synami

użytkownik usunięty
damian1224

Dokładnie tak :)