W związku z tym, że forum trochę... zamarło. Postanowiłem zorganizować małą zabawę. :D ;p
Więc, jedna osoba zadaje pytanie odnośnie serialu Czerwony Orzeł. Cokolwiek, kto jak ma na imię, co trzymał w ręku, gdzie to sie działo... wszystko co wam wpadnie do głowy :) Osoba która odpowie poprawnie zadaje następne pytanie i tak w kółko. Kto pierwszy ten lepszy :D
Zacznę od siebie, na początek coś prostego :)
Jak miała na imię żona Gonzalo ?
Żółty mniszek lekarski, ma to jakąś Hiszpańską nazwę ale za cholerę nie pamiętam, leczy miejscowo, wcierając, lub zażywając, nie goi blizn.
Zdobył ja na targu Orzeł, walką i silną determinacją.
Zażyły ją Estuarda, Lucresjia, oraz inni chorzy.
W jednym z odcinków Markiza musiała zaopiekować się
chłopcem, potomkiem królewskiej rodziny, przetrzymywała go w piwnicach zamku, zbieg zdarzeń dopuścił się ucieczki chłopca, co później się z nim stało ?
Czy był to prawdziwy potomek królewskiej rodziny ?
Ten żółty proszek to Nagietek :D
Chłopca znalazła bodajże Margrita z Kataliną. Margarita wzięła go do domu Gonzalo skąd następnie Satur z Alnoso zanieśli go do zakonu Karmelitanek. Później z kolei oddali go biednej rodzinie która straciła dziecko. Dalej było tak, że to dziecko miało być jednym z wielu strąconych przez ludzi Komisarza z urwiska. Uratował je Orzeł z Saturem i oddali je Markizie gdzie jak sie pózniej okazało dziecko nie było potomkiem rodziny królewskiej.
Jak miał na imię chłopiec (jeden z uczniów Nauczyciela) którego zastrzelił Nuno ?
Nagietek, mój błąd, wyjaśnia skleroza :)
Chłopiec którego zabił Nuno miał na imię Juanillo.
Zrobił to w pierwszym sezonie 6 odcinka.
Chłopiec był o kulach.
Jak Gonzalo dowiedział się o porwaniu Irene przez
złotnika, w jaki sposób dowiedział się o współrzędnej
czasu zegara, o której historię wiedział Cipri ?
(Zegar wybijał niewłaściwa godzinę).
Hmmm... Irene biła w dzwon, by ktoś ją usłyszał wybiła godzinę 5 i zmyliła tym Gonzalo. Późnej Cipri poinformował Gonzalo, że jest godzina 4 a nie 5. I, że dzwon na wieży gdzie była Irene nie funkcjonuje już jakis czas (jakoś tak to chyba było ;D nie przywiązałem do tego zbytniej uwagi :) ) Aguila domyślił się ze jest tam przetrzymywana Irene.
Na jednej z lekcji u Gonzalo (1 sezon) Satur opowiadał dzieciom jak to uczestniczył w pewnej bitwie.O co odbywała ta bitwa ??
Dokładne, super :)
Bitwa która opowiadał Satur, odbywała się pod jakimś zamkiem, walcząc z Portugalczykami,
niestety nie pamiętam jak się nazywała, bo minęło już sporo czasu od tamtego momentu, ale pamiętam
że trochę ściemniał, niby był walecznym gwardzistą, a tak naprawdę był bębniarzem, skakał po stołach, i opowiadał jak to nie walczył w obronie Hiszpanii.
Zrobił to dzięki Gonzalo, by zaimponować Gabi'emu, który miał go za nieudacznika.
jeżeli coś przeoczyłem, popraw mnie :):)
W 3 sezonie Nuno dostał od Komisarza czarnego Konia,
później ćwicząc jazdę na nim stracił panowanie i spadł,
tracąc przy tym ład w dolnej partii ciała (obydwie nogi).
Co potem stało się z koniem ?
Leon jestem pod wrażeniem :) specjalnie wygrzebałem z pamięci jakiś stary szczegół, żeby pytanie było trudne hehe :) Bitwa była o Dunkierkę. A cała reszta się zgadza. Odpowiedź perfekcyjna :)
Konia zabiła (strzał z pistoletu) matka Nuno.
Co Richard Blake podarował Alonso kiedy (Blake) siedział zamknięty w klatce czekając na śmierć?
Dzięki, i ja jestem pod wrażeniem, bo też nieźle odpowiadasz :):)
Richard Blake podarował Alonso kiedy (Blake) siedział zamknięty w klatce czekając na śmierć Pierścień z niebieskim oczkiem szlifu kryształu.
Alonso chwalił się przy tym kolegom z klasy, ale potem Gonzalo go zabrał :)
Podczas końca świata Juan, i Margarita chcieli się pobrać, postanowili się przygotować.
Catalina wysiadła z powozu i wyruszyła pieszo, nagle ktoś ją zaatakował i zgwałcił.
Kim był sprawca ?
Sprawcą był jeden ze strażników Komisarza.
Apropo ludzi Komisarza... Pytanie. Jak ma na imię "prawa ręka" Komisarza jeden z członków straży ?
"Prawa ręka" Komisarza jednym z członków straży
miał na imię Kapitan Rodrigo i drugi Pedro :)
Kogo namalował słynny malarz, wynajęty przez Lucresj'ę,
w celu malunku jej portretu, i wystawienie go na dziedziniec rynku, to nie była Lucresj'a, więc kto, i jak to się stało ?
Na obrazie była Margarita namalował ją o ile mnie pamięć nie myli Rembrandt. A jak to się stało ?? I tu jest pies pogrzebany hehe :)) To był jakiś błąd młodości Margarity chciała chyba tym zarobić trochę pieniędzy czy jakoś tak.
Jaki środek dosypali do wina Irene Komisarz i Kardynał by oddała się znajomemu Mendozy (był on na stanowisku Biskupa bodajże)
" Na obrazie była Margarita namalował ją o ile mnie pamięć nie myli Rembrandt. A jak to się stało ?? I tu jest pies pogrzebany hehe :)) To był jakiś błąd młodości Margarity chciała chyba tym zarobić trochę pieniędzy czy jakoś tak. "
Dokładnie, tylko że Rembrandt jako to jest artysta wielkim duchem, a zobaczył Margarit'ę w negliżu, zakochał się w niej, zapamiętując jej posturę twarzy, i ją namalował.
Środek który dosypali Irene, byli to Komisarz i Kardynał Mendoza, był silnie odurzający, czyli po prostu dostępny wszędzie, a prościej od medyka środek usypiający - paraliżujący, który najpierw wypiła Lucresja (ależ ona wytrwała), to było nieudane posuniecie, a później podczas kolacji, przyjęcia, wypiła go Irene.
Znajomy Mendozy, nie pamiętam imienia, zaczął ją rozbierać, komisarzowi puściły uczucia ambicji i przerwał tą pazerną chwilę.
Przedstaw drzewo genealogiczne rodziny Gonzalo ?
Dziecko trafilo do siósrt zakonnych
Nie to byl potomek dworzanki
Więc moje pytanie to : Jak nazywala sie zona pirata i jak on sie nazywal
"Dziecko trafilo do siósrt zakonnych
Nie to byl potomek dworzanki"
Nikt o to nie pytał.....
Żona Pirata (Mariana) , sam pirat Richard Blake :)
Przedstaw drzewo genealogiczne rodziny Gonzalo ?
Tak jeszcze odnośnie mojego poprzedniego pytania trochę źle je sformułowałem. Chodziło mi o nazwę tego środka. Było to Laudanum. Nazwa padała raz z ust Komisarza kiedy Markiza pytała się go czego dosypali Irene do wina.
Drzewo genealogiczne Gonzalo ? To będzie ojciec Król Filip VI ,matka Laura, brat Hernan i siostra Irene ?? Juan jako kuzyn Króla też jest w jakimś stopniu spokrewniony z Gonzalo. Wszystkich faktów odnośnie rodziny jeszcze nie znamy.
Cipri kilka razy mówił o swoim najlpszym przyjacielu. Kto nim jest ?
Oczywiście,że Floro(swoją drogą mogliby już zakończyć jakoś ten wątek).
Kto zabił żonę Gonzalo?
Żonę Gonzalo (Christinę) zabił Ernan Komisarz wraz z ludźmi kapitanem Rodrigo i innymi, później już sprawy się
pogmatwały i doszło do tego że komisarz jest bratem Gonzalo, i ciężko go zabić.
Te wcześniejsze to i tak dobrze wyjaśnione, bo dochodzi do prawdy :)
A przyjacielem Cipri'ego był Floro, lecz gdy odszedł na tamten świat (nikt o tym nie wie, wiadomo że wyjechał z Hiszpanii), aktualnie jest Satur, i tak zostało, razem zmagali się z kłopotami i nadal to się dzieje :)
Jak nazywali się ludzie Muzułmanin o ciemnej karnacji,
emigrujący po Europie by utrzymać się przy zyciu,
którzy odnaleźli Satur'a, który należał do tej rodziny ?
nazywają się moryskowie.
jaki znak ustalił czerwony orzeł z alonsem na wypadek gdyby go chłopak potrzebował
To byli Maurowie :)
Znakiem było wywieszenie czerwonego materiału.
Nie pamiętam w którym sezonie, ale była seria zabójstw dzieci. Kto ich dokonywał?
Bohaterowie serialu mieszkają w Madrycie, gdzie niemalże każdy marzy o Sevilli ; - )
Jak nazywał się potencjalny ojciec Saturna, który uderzył go, a ojcem okazał się ktoś inny?
Potencjalny ojciec Satur'a, nazywał się Żebrak / Velazquez starszy, które to imię nie było prawdziwe, ukrywał je będąc moryskiem, uderzył go ponieważ opuścił rodzinę w potrzebie, znakiem emocji.
prawdziwy ojciec Satur'a nie jest znany, nigdy go nie poznał.
podczas gdy Satur i Czerwony Orzeł chcieli dostać się na wieże starego zamku w pobliżu wioski w której mieszkali, (w wieży kiedyś ukrywała się matka Gonzalo wraz z jego bratem) wpadł do błociska - ruchomych piasków, szamocząc się i szarpiąc panicznie, Gonzalo go wyciągną po czy znalazł przy nim krzyżyk z czerwonymi ozdobami kształtu kamyczków,
W jaki sposób się tam znalazł, i czy ma związek z Goznalo i rodziną której szuka ?
Aleś ogar. Podaj imię i nazwisko, a raczej poprzedzone pewnym tytułem... Nie chodzi o prawdziwego, tylko o tego , dzięki któremu go poznał.
Dokładnie, musiałem to przepuścić, bo nie znam prawdziwego ojca Satur'a :)
Niestety ;)
Nieopodal wioski Madrytu jest kopalnia królewska,
która wydobywa złoto używając <.....>,
gdy Satur, chciał się napić wody, Orzeł dostrzegł drobinki jakiegoś środka chemicznego który zatruwa rzekę.
Później ludzie starali się przeżyć bez zatrutej wody.
Jaka toksyna chemiczna zatruła pobliskie jeziora i studnie ?
Rtęć chyba ale nie jestem pewien na stówę :D
Co Alonso dał do jedzenia "Ludzkiej Bestii" na chwilę przed uwolnieniem ??
Rtęć - zgadza się :)
Alonso dał do jedzenia "Ludzkiej Bestii" na chwilę przed uwolnieniem dał - kawałek mięsa i połówkę chleba.
Niestety bestia później uciekła.
Podczas wyprawy Satur'a do Ameryki za Estuard'ą i Gabi'm, towarzyszył mu Cipri.
Wpadli w pułapkę głupoty Satur'a, i dostali się do niewoli, gdzie
mieli być transportowani do Afryki by pracować w kopalni.
Co zrobił Satur, by uwolnić się z niewoli ?
Nie oglądałem tego odc. kiedy były powtórki na TVN 7 ale pamiętam z pierwszego razu , że Satur dał jakiemuś chłopcu element z pasa Orła z motywem Aguila Roja. Chłopiec zaniósł go do Gonzalo i dalej już poszło.
Jaki narkotyk paliła w palarni Markiza ??
Podczas końca świata, gdy Gonzalo wraz z Satur'em, odnaleźli kryjówkę (schron króla),
pomagając w wydostaniu się rannej Margarit'y,
oraz Alonso, Gonzalo oswoił pewnie zwierzę które dokuczało przez pewien czas, z głodu.
Co oswoił Gonzalo ?
Przeoczenie zdarzające się każdemu ;) Tam na 3 stronie odpowiedziałem na Twoje pytanie i napisałem KEWALSajot żeby napisał odp na swoje bo ja albo nie czaje pytania albo chyba coś przeoczyłem. Pod jego postem bedziemy piać dalej żeby był ogar z tematem :)
No zdarza się :)
W porządku, ja też trochę nie czaję pytania :)
Kontynuacja na 3 stronie :)
Dokładnie, musiałem to przepuścić, bo nie znam prawdziwego ojca Satur'a :)
Niestety ;)
Chłopie nie wiadomo kto jest prawdziwym Ojcem Satur'a, w serialu jest pełno spraw w których jest tajemnica od Satur'a.
To tak jak byś się zapytał z skąd pochodzi, co robił przed poznaniem Orła, ale tak naprawdę, i czy miał prawdziwą rodzinę....wszystko jest tajemnicą Satur'a.
To akurat pytanie jest niewiadomą.
Teraz i ja wiem :)
Wczoraj nie wyświetliły mi się jego posty :)
stąd błąd mojej interpretacji :)
Strój zaprojektował sam Gonzalo, z Satur'em, biedak musiał go szyć, oczywiście są to same szmaty, które kompletują wspaniały strój w którym Gonzalo może czuć się swobodnie :)
ojcem gonzaloi komisarza byl krol jest to wyjasnione w 1sezonie kiedy krol pyta sie agustina czy opiekuje sie jego synami