PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 3,0 tys. ocen
6,1 10 1 2965
6,9 16 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

http://www.designyourway.net/artists/embodied-kim.jpg
http://rubat-a.deviantart.com/art/Vampire-Girl-114288846

użytkownik usunięty
Louis_de_Pointe_du_Lac

Pfe, myślałem że chodzi o Porszaka.

użytkownik usunięty

A jak już kupisz - http://www.youtube.com/watch?v=CNi9b9SsWJg

A ja że o motor... I już sobie nawet pomyślałam, że jak Ludwik wybiera maszynę po kolorze karoserii, to klękajcie narody...

mikka_v

Phi, takimi głupotami bym Wam nie zawracał głowy.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Akustyczną sobie lepiej nabądź a nie takiego dziobaka.

mikka_v

Odkąd kupiłem pierwszego elektryka, klasyk leży i się kurzy, także nie widzę sensu pakować się jeszcze w akustyka. ;)

Louis_de_Pointe_du_Lac

Mój brat też tak ma. Plusem jest to, że mi przynajmniej przestał moją podbierać.

mikka_v

Wrzuciliście temat w hoty, na pierwszym miejscu jest.

Oshin

Czyli znowu jesteśmy młodzi, kreatywni i boscy. :D

Ewentualnie druga opcja jest taka, że na innych forach jeszcze mniej niż tu się dzieje hehe.

mikka_v

Gupie pi#@y, tradycyjnie zmarnowały przewagę.

To nie o Was oczywiście. ;D

mikka_v

Zdecydowanie jesteśmy boscy. Nie ma co do tego wątpliwości!

Eleonora

Pierdl ffszystko, zosstań tap madl.

Oshin

Ale ty tak na trzeźwo?

Nie chce mi wskoczyć post do zagadki... Mieli się i mieli nie może sie wymielić. Czy tu cokolwiek działa normalnie???

mikka_v

Ja nie piję nigdy w życiu, no co też Pani...

Jestem umówiona o 17:15, ale za chińskiego boga nie pamiętam, czy w Szparce, czy w Szpulce...

Oshin

"Ja nie piję, ja chlam" (cytat Martin, cytat, żebyś mnie znowu na spotkania AA nie wysyłał).

To zależy czy chcesz się wcisnąć, czy zawinąć :D

mikka_v

Pewnie chce się zakręcić żeby się wcisnąć.

Oshin

Pewnie w Dziurce. W "Gdzie pachną stokrotki" jest cukierenka o nazwie "Słodka dziura" :D

"Rozmyślam nad dobrą okładką, która przyciągałaby oko kupującego bez pomocy gołej zamordowanej dziewczyny, bez zamaskowanego mordercy w czarnym płaszczu, unoszącego nóż nad uśpioną niewinną pięknością; bez nietoperzy, tygrysów, plam krwi i podobnych okropności, których sam już dość wyprodukowałem po to, żeby Quarendon sprzedał jak najwięcej egzemplarzy waszych książek. Chciałbym wypróbować kilka czysto graficznych i kolorystycznych układów, które powinny skutkować nie gorzej jako sieci chwytające uwagę czytelnika, ale bez przynęty w postaci tej koszmarnej, banalnej tandety".

Joe Alex, "Cicha jak ostatnie tchnienie"

Ja się po prostu nie mogę nie podpisać pod niektórymi jego tekstami...

użytkownik usunięty
mikka_v

"To dziwne, jak łatwo kobiety zasypiają. Myślę, że jest to jedna z przyczyn, dla których odegrały tak małą rolę w rozwoju naszego gatunku (...)
Najprawdopodobniej cały postęp świata zawdzięczamy ludziom, którzy nie mogli usnąć nocą i leżeli wpatrzeni w sufit (...) Mężczyźni potrafią rozmyślać o czymś, czego jeszcze nie ma, a co chcieliby stworzyć. Kobiety nie. Są zdeterminowane psychicznie swoją funkcją matek – opiekunek małych. To czyni je nadal bliskimi krewnymi innych zwierząt. Kierują się instynktem. Dlatego wolałbym zawsze mieć do czynienia w sprawach myśli z najgłupszym mężczyzną niż z najprzemyślniejszą kobietą."

Joe Alex "Cichym ścigałam go lotem" ;D

"- A ja nie jestem okrutną osóbką - powiedziała cicho Dorothy. - Po prostu nie lubię ludzi, którzy chcą zdobyć sławę i pieniądze, uprawiając zawód, do którego się nie nadają".

Joe Alex, "Cicha jak ostatnie tchnienie"

użytkownik usunięty
mikka_v

Dziabła dokończyłem, to jednak jest najlepszy polski kryminał ;)
(a parędziesiąt różnych przeczytałem)
Mimo że znam rozwiązanie, czwarty raz w życiu czytam i czwarty raz z przyjemnością główkuję razem z Alexem.

Zostało mi teraz "Piekło jest we mnie", a tam - what a surprise! - na szczęście nie pamiętam kto zabił, bo czytałem wieki temu.

Ja mam tak z "Cichą" - prawie kończę, a za cholerę nie pamiętam, kto zabił :) Fajnie, ze mi to przypomniałeś - potrzebowałam odpocząć, a przy tym na dokładkę świetnie się bawię :D

użytkownik usunięty
mikka_v

Nie oderwij się za bardzo od rzeczywistości ;P

Obama przejechał se ulicą, chyba coś koło 60 gliniarzy na motocyklach, impressive http://www.youtube.com/watch?v=BlkPfs5IIFM

Hahaha więcej ich matka nie miała?
Ale stwierdzam, że nasi motopolicjanci zdecydowanie lepiej się prezentują. Jeden w jednego wzrostem, zero baleronków okolicach ud :D Co prawda do konwoju dostałam tylko 10 motocykli i 1 radiowóz na 3 autobusy z Chińczykami, ale i tak wszyscy Azjaci wisieli na przedniej szybie i kamerowali, aż gwizdało :D

mikka_v

To ty też jesteś prezydentem?

Louis_de_Pointe_du_Lac

Niech mnie ręka boska broni. Ale przewiezienie prawie 200 Chińczyków z jednego końca Krakowa na drugi w godzinach szczytu w 20 minut nie mogło się obejść bez eskorty i kilku blokad. Fajnie było, przejechałam się radiowozem, ale kajdanek mi założyć nie chcieli, więc tak jakby się nie liczyło :(

mikka_v

Bawiłaś się w radiowozie z 200 Chińczykami i w kajdankach? Szczyt perwersji.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Nieeeee, Chińczycy nas kamerowali, w radiowozie mnie woził przystojny komendant.

użytkownik usunięty
mikka_v

Jak zwykle patrzyłaś nie na to, co potrzeba ;)
Jakieś młokosy pewnie (swoją drogą, po cholerę 200 Chińczykom ta ochrona? – w tym Krakowie taka dzicz, że Chińczyka samego strach wypuścic?;), a ci dla prezydenta supermocarstwa to zapewne doświadczeni i skuteczni weterani musieli być.
Nie znam się, ale jestem pewien, że w razie jakichś kłopotów amerykańscy zachowaliby się profesjonalnie, zaś nasi nie.

Logistyka, Martin, logistyka - przerzuć 3 autokary w 20 minut przez zatłoczone miasto jak cię konwój policyjny nie obstawi :)

użytkownik usunięty
mikka_v

A odkąd to policja pomaga każdemu w problemach logistycznych?

A ja nie wiem, czy pomaga każdemu. Na pewno natomiast pomaga tym, którzy a) mają odpowiedni powód, bo o taką pomoc prosić; b) zrobią to w odpowiednim czasie, u odpowiedniej osoby i dopełnią odpowiednich procedur formalnych. Przecież nie poszłam do gościa w radiowozie i nie namówiłam go, żeby skrzyknął kolegów.

Łał, tam chyba nawet karetka jechała. Tylko nie wiem czy to było to czarne, czy czerwone.

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Nie ma pan kutasa, nie ma pan grzyba...
Jutro opowiem wrażenia z LMI.

Hominus_nocturnus

"Nie ma pan kutasa, nie ma pan grzyba..." A to do czego, bo nie nadążam?

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Do tego:

http://www.youtube.com/watch?v=acG0XKn9IyQ

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

czarne jest czarne, a białe jest białe.

Hominus_nocturnus

Niekoniecznie....

http://www.youtube.com/watch?v=bq_1PD_9iiE

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Tia, temu człowiekowi ktoś powinien powiedzieć:

http://streemo.pl/Portal/194690,Film,GrzesiooTV_Lech_Kaczynski_Spieprzaj_dziadu. html

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Regis musi sporo wypić, zanim wybierze się na LMI ^

Ja to rozumiem, trauma.

ocenił(a) film na 9

Aż tak źle to ze mną nie jest. Pić będę po seansie.

Brzydszych nie mieli?

http://www.tvn24.pl/-1,1680238,0,1,oto-najpiekniejsza--kobieta-na-swiecie,wiadom osc.html

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Do newsroomu wpadł zdyszany kolega z radia TOK FM: "Rozmawiałem na antenie z policjantem, opowiadającym o akcji "Znicz". Nazywał się Mogiła."
Grunt to nazwisko.

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

Niedawno zakończony konkurs chopinowski ma, oprócz kontrowersyjnej zwyciężczyni, Julianny Awdiejewej, cichego zwycięzcę. To Prezydent RP. Na gali leciutko się przejęzyczył i cytując Roberta Schumanna, który o dziełach Chopina mówił „to armaty ukryte w kwiatach”– rzucił – „armaty ukryte w krzakach” – poprawiając się jednak szybciutko. Prezydencki lapsusik da się wytłumaczyć. O „lufie w krzakach” mówił w filmie „Czterej pancerni” Gustlik, czyli Gustaw Jeleń. I te dwa cytaty, z Schumana i z Jelenia, nałożyły się zapewne na siebie w prezydenckiej świadomości. A bliższy prezydentowi Komorowskiemu, jako myśliwemu, jest oczywiście – Jeleń.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 9

A! LMI - no cóż, Amerykanie jak to zwykle bywa pojęcia nie mają o realiach dzieł tworzonych poza ich grajdołem. Tym razem nie wydali na świat kiczowatego gniotka w stylu zmierzchowatym czy nawet pamiętniczkowatym, za co należy im się plus. Jak to w Stanach bywało - wiadomo, Jankesi nie cierpią czytać napisów, ba oni w ogóle nie przepadają za czytaniem - fabuła nabrała życia, jakby była po tak popularnych ostatnio dopalaczach. Jako że Amerykanie nie lubią zawiłości w stylu filozoficzno-psychologicznych dylematów natury egzystencji odmieńca, toteż w remake'u postawiono na motyw wąpierzycy szukającej kolejnego Igora, hekhemm, pomagiera od czarnej roboty. Wszystko jest szybsze, bez "zbędnych" otoczek i filozoficznie brzmiących wypowiedzi. Może dlatego nie pokazują twarzy matki Owena, a z ojca chłopca w ogóle zrezygnowali podstawiając jeno sam głos. Wymieniono aktorów, a koty - magiczne zwierzęta zastąpiono karłowatym Canis lupus familiaris (ten wątek kompletnie spieprzyli, psiak nawet nie miał okazji obszczekać niedawnej pani w nowym wcieleniu, ponieważ zaatakowana zaraz umarła w szpitalu. Dobre były natomiast efekty specjalne i smaczki ergo rzyg po spożyciu cukierków winogronowych. Ogólnie historia rodem z USA nie zachwyciła, sercem jestem przy oryginale. Film dobry, lecz ci, którzy widzieli oryginał mogą odczuć lekki niedosyt. Reszta może udać się do kin.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Dzięki.
Znaczy, nie idę i czekam na dobry rapid.

ocenił(a) film na 9

To sobie sporo poczekasz. A co do Pierwszego nie wiedzieć czemu żargonowo zwanego świętem zmarłych (pamiętne dziady obchodzono we właściwe zaduszki czyli drugiego) to zgadzam sie z wami w 100 procentach. Wszędzie panuje niestety kicz, komercha i chamstwo.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

To twój blog?
http://panfowanie.bloog.pl/id,4876752,title,kawaly-o-wampirach,index.html?ticaid =6b2bc

ocenił(a) film na 9

Nie, nie mój. Nie lubię kiczu, pokemonów i zmierzchów. Temat z kawałami wygląda na zbiór wycinków z pewnego tematu na FilmWebie, nawet tytuł ten sam: "Dowcipy o wampirach i 'vampire wannabees' : gotach, vampire kids i EMO." Plagiator chędożony.