PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99027}
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 235951
5,3 38 krytyków
Skazany na bluesa
powrót do forum filmu Skazany na bluesa

Dla nieciekawego filmu o nieciekawym człowieku, który ćpał, krzywdził rodzinę, a w dodatku pisał grafomańskie teksty na poziomie smutnych licealistek? W dodatku wielu ludziom wydaje się, że ten plebejski festyniarski rock w stylu studencko-juwenaliowym jest bluesem (ba! - klasyką bluesa), a to już czysta kpina.

A sam film? Zbyt tendencyjny, mało odważny, po prostu nudny. NAWET o Ryśku dałoby się nakręcić coś ciekawego (pytanie tylko, po co).

michalzawiski

I kto to mówi? Sam się doucz. Narkomania to żadna choroba - w sensie, że można samemu się z niej wyleczyć. Nazywanie tego chorobą to wygodne usprawiedliwienie dla ćpunów o słabej woli.

doorshlaq

Z narkomanii samemu się nie wyleczysz. Jak nie masz o tym pojęcia to nie pisz bzdur. narkomania jest chorobą czy ci się to podoba czy nie, a jak nie wierzysz to przejdź się do najbliższej poradni i sie zapytaj, zobaczymy co ci powiedzą?

michalzawiski

sam się przejdź do poradni, najlepiej psychologicznej. Poradnia dla narkomanów jest po to, by pomóc im wyjść z nałogu (nałogu, nie choroby!). Każdy nałóg można (ba, trzeba - inaczej się nie uda) pokonać własną wolą.

doorshlaq

Tobie to można powtarzać setki razy narkomania jest chorobą, czy tego chcesz czy nie. Nie upieraj jak osioł jak nie wiesz.

michalzawiski

Nie, nie jest. Owszem, może w ogólnej nomenklaturze dałoby się tak powiedzieć, ale co to za choroba, z której można wyjść samemu (detoks, jakbyś nie wiedział, opiera się na pomocy "choremu" w samodzielnym wyjściu z "choroby")? Odróżnijmy chorobę od nałogu.

doorshlaq

Najwyraźniej nie wiesz co to jest nałóg. http://pl.wikipedia.org/wiki/Na%C5%82%C3%B3g ani detox http://pl.wikipedia.org/wiki/Detoks. detoks jest terapia farmakologiczną. Narkomania jest chorobą, z której nie da się wyjśc samemu ignorancie.

michalzawiski

Da się. I cytuj mi nie z wikipedii, tylko z literatury fachowej, ignorancie.

ocenił(a) film na 1
doorshlaq

pewnie sam napisal to na wikipedii, jest znawca tematu przecie!

Jam_Jest_Masakrejszyn

jak zwakle gadanie 3 po 3.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

jak zwakle.

Jam_Jest_Masakrejszyn

rozumiem, że teraz będziesz się czepiał literówek. kolejny dowód na to, że nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

smieszy mnie, jak przez zlosc i placz nie mozesz trafic w klawiature.

Jam_Jest_Masakrejszyn

ja sie wcale nie złoszcze ani nie płacze, bo nie mam ku temu powodu

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

to czemu mylisz ze soba klawisze ktore sa po drugiej stronie klawiatury i wlaczasz capsloka w polowie slowa?
mnie nie oszukasz. placz sobie placz, tylko wez chusteczke, zeby lzy sciekajace strumieniem na klawiature nie spowodowaly krotkiego spiecia. nie wiem czy mama kupi ci nowa.

Jam_Jest_Masakrejszyn

NIE WERZE, ZE JESTEŚ NA TYLE OGRANICZONY, ŻE LEPIEJ WIESZ NIŻ CO ROBIE.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

nie trzes sie tak, caly monitor oplules.

doorshlaq

byłeś kiedyś w nałogu? po twoich postach widać, że nie, więc za przeproszenie nie p...l mi tu, bo nie masz o tym pojęcia.

michalzawiski

a ty byłeś? o nałogu wiesz to, co ci Rysiek zaśpiewał

doorshlaq

nie odpowiada się pytaniem na pytanie. "a ty byłeś?" byłem i wiem co to znaczy i wiem jak sie z tego wychodzi.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

a ty jestes narkomanem czy alkoholikiem? po twoich postach w sumie widac, ze bierzesz cos ciezkiego i zle wplywajacego na mozg.
PO PROSTU POWIEDZ NIE!

Jam_Jest_Masakrejszyn

ja nie wiem co ty bierzeszz, ale napewno szkodzi ci to, skoro nie potrafisz czytać. pisałem już jakie są rodzaje narkomanii, a ty dalej swoje.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale "chyba ty" jest bardzo slaba riposta.

michalzawiski

prosiliśmy: podaj źródła naukowe. dotarło?

doorshlaq

dalej mi nie odpowiedziałeś na pytanie

michalzawiski

bo czekam, aż mi podasz źródła naukowe

doorshlaq

rozumiem , ze mam ci podac zródła naukowe i z tych zródeł naukowych dowiem sie czy byłeś w nałogu?

michalzawiski

nie umiesz czytać :(

doorshlaq

" nie umiesz czytać :(" mi tego nie musisz mówić, że nie umiesz czytać. doczekam sie odpowiedzi.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

i ponownie "chyba ty". zdarta taśma, zdarta taśma.

michalzawiski

zdanie zaczyna się od "mnie", panie "mam w domu nie jeden słownik". to jednak nie podasz tych źródeł naukowych o narkomanii? :(

doorshlaq

a odpowiesz mi wreszcie na pytanie?

ocenił(a) film na 8
doorshlaq

"Każdy nałóg można pokonać własną wolą." I to jest głupota, bo spróbuj nie sięgnąć po wódkę lub narkotyk kiedy twój mózg mówi ci, że to jest ważniejsze od twojego życia od życia twoich bliskich i od czegokolwiek innego. A tak w ogóle nałóg to pojęcie dość ogólne tylko nie należy zestawiać ze sobą takich rzeczy jak uzależnienie od tytoniu(papierosy) i uzależnienie od alko i narkotyków. Z tym pierwszym owszem może ci się udać walczyć przy pomocy tylko silnej woli, z pozostałymi nie masz co nawet próbować walczyć bez pomocy "z zewnątrz".

judith0707

OK, w takim razie słaba wola jest chorobą.

doorshlaq

no i prosze i podobne odpowiedzi piszesz na moje posty

michalzawiski

widzę, że nie dociera

doorshlaq

ja tez widzę, ze nie dociera do ciebie.

michalzawiski

riposta na twoim poziomie

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

O zgrozo, ty musisz być prowokacją, nie wierzę, że ty to na serio piszesz.

PanJapko

jasne, że o jednym i drugim

michalzawiski

Mam pytanie. Jakich "płytek" słuchasz? ;>>

MarchewaSoler

rożnych, ale najwięcej płyt Dżem Metallica, Perfect.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

czyli sluchasz gowna, co wcale mnie nie dziwi.

Jam_Jest_Masakrejszyn

wymieniłem klasyki, ale rozumie że Ty j lubisz Biebera, trudno.

michalzawiski

brzydki brud mysli, ze muzyka dzieli sie na "dobra" (czyli jego ukochane brudzielskie scierwo) i "zła" (lekka muzyczka dla 13latek) i poza tym nie ma juz zadnej innej muzyki na swiecie, jakie to typowe (i smutne)

ocenił(a) film na 1
bobrolak

typowe dualistyczne postrzeganie świata przez brudasów: ich dobra, niekomercyjna muzyka i plastikowy pop. jakie to ironiczne, biorąc pod uwagę, że trudno znaleźć bardziej skomercjalizowane gówno niż dżem, perfekt (niech żyją festyny i obchody dwustulecia ozorkowa) i metalika (pop-metal).

Jam_Jest_Masakrejszyn

chłopie czy ty słyszysz to co mówisz, dżem, perfekt i komercja? jasne poczytaj sobie najpierw skąd brały sie teksty dżemu, tu polecam biografie Ryska. A metallica gra thrash metal, nie wymądrzaj się jaki nie masz pojęcia.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

chłopcze, gówno wiesz o muzyce, więc się nie pogrążaj. Metalika może grała thrash w latach 80, ale od dłuższego czasu to jedyny w swoim rodzaju pop-metal.
Lolsą, co ma wspólnego pochodzenie niezwykle intelektualnych tekstów karalucha i jego biografia do stylu jaki prezentowali?

Jam_Jest_Masakrejszyn

"chłopcze, gówno wiesz o muzyce, więc się nie pogrążaj. Metalika może grała thrash w latach 80, ale od dłuższego czasu to jedyny w swoim rodzaju pop-metal." jak zwykle gadanie trzy po trzy niczym nie poparte. "Lolsą, co ma wspólnego pochodzenie niezwykle intelektualnych tekstów karalucha i jego biografia do stylu jaki prezentowali?" Po pierwsze nie karalucha. Po drugie jakbys przeczytał np książkę "Rysiek" to byś wiedział o co chodzi i co ma biografia wspólnego z tekstami.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

jakbys mial jakiekolwiek porownanie, to bys slyszal. ale, jako ze wciaz obracasz sie w tych samych ekskrementalnych kregach, to jestes gluchy jak pien.
i ktos tu ma problemy ze zrozumieniem - może podkreślę - GÓWNO mnie obchodzi biografia szczura i jej wpływ na jego grafomańskie i prostackie teksty, bo nie ma to nic wspólnego z poziomem muzycznym drzemu.

Jam_Jest_Masakrejszyn

skoro gówno cie to obchodzi , to sie o tym nie wypowiadaj i nie nazywaj tekstów prostackimi, bo nawet nie wiesz o co chodzi.a jak już gadasz to poprzyj to czyms konkretnym.