PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=829225}

Zenek

2020
2,8 40 tys. ocen
2,8 10 1 39941
3,8 32 krytyków
Zenek
powrót do forum filmu Zenek

Ludzie, ale wy tak serio? Robić tandetny film o tandetnym wykonawcy tandetnej muzyki? Film o wykonawcy, który każdy swój utwór ukradł mało znanym niemieckim i rosyjskim wykonawcom? Po prostu nie dowierzam. Kicz, żenada i tandeta. Nie mogę się doczekać filmu o producencie krasnali ogrodowych.

NieMamSwojegoZdania

To nie wstyd, tylko się z tym nie zgadzam. Mogłeś odnieść błędne wrażenie, że mam coś do DP. Prawda jest taka, że gówno mnie obchodzi kto czego słucha. Poza tym, nie ma mroku czy agresji? No, to pozwól, że powymieniam zespoły: Wczesny Victorius, Satan's host, Huntress, Sabaton, Nightwish, Diabolus in musica itd. Tych zespołów jest sporo. Metal ma to do siebie, że jest dość rozbudowanym gatunkiem i nie można jednoznacznie powiedzieć, że ten a ten gatunek jest radosny a ten mroczny

ocenił(a) film na 9
Rextens

Akurat heavy metal oraz power metal mają jeden element stały i wspólny - radosne/epickie/oba poprzednie melodie. Nightwish? kolejny świąteczny band metalowy, bardzo przyjemny.
Sabaton? Epicka radocha, nawet kiedy śpiewają o nazistach i śmierci :D
Nie da się z tym nie zgodzić.
Ale Ty "epickie" radosne brzmienia mylisz z mrokiem. Epickie, melodyjne i radosne jak Zenek.

NieMamSwojegoZdania

Nie. Epicki metal to masz np. Manowar czy Blind Guardian. Sabaton ma akurat bardzo agresywne brzmienie. Nightwish uwielbia robić tajemniczą atmosferę z mocno przesterowanymi gitarami. Choć widzę, że w tej kwestii chyba nie dojdziemy do porozumienia

ocenił(a) film na 9
Rextens

Manowar, Hammerfall, Sabaton czy Sonata Arctica - absolutnie ta sama kategoria radośnie epicka.
Nightwish z "tajemniczą atmosferą" to to samo :D
Przesłuchałem przez lata wszystko wymienianych przez Ciebie zespołów oraz dziesiątki jak nie setki innych których nie wymieniłeś (poza Victorious za co dziękuję).
Mam jasny ogląd na tą sprawę - Heavy i Power uwielbiam, bo to tak samo jak Zenek ultra radosne melodyjne i epickie gatunki tchnące cudną groteską i przerysowaniem do tego stopnia że nie można brać ich na poważnie mówiąc o jakiejkolwiek agresji czy mroku.
To świetna rozrywka z właśnie pogranicza groteski, całkowitego absurdu pozbawionego jakiejkolwiek głębi dzięki czemu bez narażenia na emocje inne niż śmiech czy radość mogę słuchać tego cały dzień.

użytkownik usunięty
Radek225

I podaj przykłady co komu ukradł, bo ja kojarzę jeden dosyć słynny kawałek italo i tyle.

Polecam odcinek "gdzieś to już słyszałem" o zenku.

ocenił(a) film na 9
BlackFoo

To chyba nie robi. Ogrom muzyki w radio to zwyczajne plagiaty a innych nikt się nie czepia - mc hammer, kanye west (jakieś 50% twórczości to kradzione kawałki do których mówi), sławomir - pierwsze z brzegu, wymieniać można zbyt długo żeby miało to jakikolwiek sens - taka branża. Zenek jest w tym po prostu lepszy niż inni patrząc po sukcesie.

NieMamSwojegoZdania

Dlatego odciąłem się od dzisiejszej muzyki i wolę dalej Beatelsów,Stonesów i tym podobnych. Jeśli były Covery to było wiadomo że to Covery. Dzień w którym Kurt Cobain strzelił sobie w łęb uważam za początek końca muzyki i niestety wiele się nie myle jak sobie tak o tym myślę

ocenił(a) film na 10
irontrollman

Za wyjątkiem Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band to The Beatles jest takim disco polo lat 60. Nic zresztą dziwnego skoro McCartney lubi takie debeściarskie zespoły jak Beach Boys czy The Everly Brothers.

Cukiereczek007

Tego beatlesowskiego "disco polo" słucha się do dziś :) Założę się, że za 5 lat świat zapomni o Zenku i o wielu innych współczesnych "artystach" . Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
znykan

DP słucha się już od conajmniej 30 lat, jakoś nikt nie zapomniał o Jesteś szalona albo Blondyneczce, więc nie gadaj bzdur. To już mniej dzisiejszej młodzieży kojarzy jakiś tam Beatlesów niż Zenka.

Cukiereczek007

ok. lepszy Zenek niż Beatlesi :) co tam, nie bójmy się powiedzieć tego, że zapewne to najlepszy wykonawca i kompozytor jakiego nosiła Ziemia :D Let it be

ocenił(a) film na 10
znykan

Cieszę się, że jesteś już w ostatniej fazie, akceptacja jest najważniejsza. Then you can start to make it better.

Cukiereczek007

Nie wiem jaką fazę masz na myśli ale pozwól, że posłucham tych gorszych wykonawców a Tobie pozostawiam wspaniałego Zenka Martyniuka :D

ocenił(a) film na 9
znykan

Hahaha, nie załapałeś ;D Płaczę ze śmiechu! :D
Przy tej żałobie którą wylewałeś na DP dobrze wejść w Akceptacje.
no i "...start to make it better" koleś, chyba nie znasz beatlesów o których piszesz.
Posłuchaj premiera Tuska.

NieMamSwojegoZdania

już wolę słuchać Tuska niż Zenka :)

Radek225

Gdyby to był film o Bayer full nic bym nie mówił. Koleś żeczywiście ma osiągnięcia. Trasy koncertowe w australi i chinach. Wazne piosenki dla polakow w tamtych czasach. Facet umie spiewac a nie jak zenek mamrocze cos przez nos...

lexmark437

Akurat ta wielka "kariera" zespołu Bayer Full jest mocno przesadzona, jeśli chodzi o jej prezentację w polskich mediach. Przeciętny Chińczyk o Bayer Full nie słyszał i pewnie już nigdy nie usłyszy ;)

ocenił(a) film na 1
Radek225

Popieram. Tandeta i szmira... wstyd jak PIS

h3aso4

tandeta i szmira... wstyd jak KOD

ocenił(a) film na 9
Pysiek33

Wspaniały film... :) Popis współczesnej kinematografii.

NieMamSwojegoZdania

dobrze, ze nie można Ci wierzyć.

ocenił(a) film na 9
Pysiek33

Jak nie można? Przecież mówię że dobry od początku.

Radek225

Mógłbyś podać namiary na YouTube na jakieś kawałki, które Zenon skopiował w swoim repertuarze ??? Z góry dziękuję za odpowiedź. :-)

ocenił(a) film na 3
Chlor_3

https://www.youtube.com/watch?v=tAfiD1bvTkU

Radek225

ale troll, takich jak ty to trzeba wyj..ać z forum

Radek225

Ja tam lubię różne gatunki muzyki w tym muzyka chodnikowa - fanatic, stare milano. Filmu nie oglądałem i nie obejrzę natomiast skandalem jest finansowanie tej produkcji przez publiczną telewizję.

Radek225

Dla fanów zenka polecam wpisać frazę w youtuba "Król Coverów", Jacek Tomkowicz poświęcił temu "twórcy" cały odcinek ;)

Radek225

Spokojnie. Teraz tvp dostanie potężny zastrzyk gotówki i nabierze wiatru w żagle żeby ponieść ego i aspiracje Pana Jacka. Ciekawe, co jeszcze spłodzą...

Radek225

Porównanie do krasnali ogrodowych trafione w punkt. Mnie najbardziej dziwi, że ludzie idą na taki film a potem wystawiają 1 - nie było do przewidzenia że będzie żenada? Czego niby się spodziewali? W dzisiejszych czasach każdy kogo stać na kino, ma dostep do filmów czy muzyki na lepszym poziomie...

Radek225

Akurat historia zenka jest tłem w tym filmie. Film dość dobrze oddaje realia końcówki PRL, jest dobrze zmontowany i zrealizowany.

Rozumiem antypatie do złodzieja Zenka - sam go nie lubie i dla mnie to facet o baranim głosie.

Radek225

Kulturalny człowiek załozył zespól muzyczny. Gdyby był miernotą to nikt by go nie słuchał. A ty jaki sukces odniosłeś. W pluciu na odległość?

Radek225

możesz podać jakieś przykłady na te kradzieże rosyjskich i niemieckich wykonawców? Z chęcią porównam na Youtube.

Kazikowy

Wszystko jest zestawione w filmiku "Król Coverów", Jacka Tomkowicza.

Husky20205

dzięki

Radek225

to w ogóle nie mieści się w moim pojmowaniu kina.

ocenił(a) film na 6
Radek225

Masz rację. Ja również nie rozumiem po co są robione tego typu filmy. To samo tyczy się filmów o Hitlerze - bardzo zły człowiek, czy o seryjnych mordercach. Po co się robi takie filmy? Dla kogo? Czemu to służy? A filmy wojenne? Tylko krew, łzy i ludzkie tragedie. Proponuję Disneya. A ludzie na weselach niech się bawią przy Chopinie.

Radek225

Prawda jest taka, że gdyby nie tvp to każdy by zapomniał o istnieniu tego człowieka, nikt w tym kraju nie wzoruje się na superprodukcjach pokroju filmów marvela, bo kto w polsce rzuci hajs na budżet filmu sf/fantasy lepiej kręcić w nieskończoność filmy o policjantach i złodziejach. Pamiętam na yt były produkcje jak Yaga albo Twardovsky, tylko żeby zrobić taki film tylko pełnometrażowy, a tutaj marnuje się pieniądze podatnika na takie dno, niech pan K. sobie kręci Zenka za własne pieniądze, zobaczymy jak na tym wyjdzie.

Radek225

Przecież jest taki film pod tytułem Wtorek

Radek225

Zenek - młody, obiecujący artysta. Czekam na jego kolejne dokonania... może skomponuje muzykę do jakiegoś filmu lub do reklamy TV :) a film pewnie kiedyś obejrzę z ciekawości

ocenił(a) film na 1
Radek225

Proszę Pana, tak serio.... bezkrytyczne zamiłowanie do obecnej władzy ustawodawczej silnie koreluje z gustem estetycznym...

Radek225

nie wiem czy czytasz jeszcze te komentarze, ale jakie piosenki wziął od mało znanych niemieckich i rosyjskich twórców?

Radek225

Pomijając gusta to coś w temacie ?
Podpowiadam : Gates i Zuckemberg to też złodzieje cudzych pomysłów.

użytkownik usunięty
Radek225

Wiesz, taka teraz PiSowska mądrość etapu, nie ma się co dziwić

Radek225

Disco polo jest ok. To, że najbardziej lubię rock (soft i hard), a casami pop, nie oznacza, że nie słucham disco polo. Ludzie (widownia) są tam (raczej) pozytywni.

PS. Filmu nie obejrzę w kinie, ale na DVD to kto wie.

ocenił(a) film na 1
rockman_fw

A nie czujesz się tak, słuchając disko polo, jakbyś wąchał palec, którym grzebałeś sobie w tyłku? I ktoś to zobaczył. ?

Leszy2

Napisałeś: " A nie czujesz się tak, słuchając disko polo, jakbyś wąchał palec, którym grzebałeś sobie w tyłku? ..." Czyli jesteś idiotą (stosujesz kloaczne porównania). Żegnaj trollu.

ocenił(a) film na 1
rockman_fw

A jakie mam stosować porównania do disko polo?

użytkownik usunięty
Leszy2

Hahaha. Propsy za metaforę z palcem. You made my day Bro’.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem