PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37868
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Kontynuowanie poprzedniego tematu - osiągnięto limi 1000 odp. ;)
Możliwe spojlery :)

ocenił(a) serial na 6
Lellandra

Tytuł piątego odcinka budzi nadzieje. Chyba nie będzie o tym, jak trudno Merlinowi utrzymać sekret, prawda? Bo to wiemy od pięciu sezonów... Po pierwsze - twórcy coś tam przebąkiwali, że planowali pięć sezonów i koniec. Po drugie - to wcale nie musi być koniec, bo przecież jak już Artur odkryje, jakie ma narzędzie, to pewnie będzie chciał z niego korzystać na różne bardziej lub mniej grzeszne sposoby. Będzie się musiał dużo nauczyć, a, jak wiemy, nauka to mu idzie powooliiiiiiiiii........

LiannaMadej

"będzie chciał z niego korzystać na różne bardziej lub mniej grzeszne sposoby" wybacz, ale mnie to rozwaliło :D Leżę pod biurkiem i zarykuję się ze śmiechu :D
Ale zgadzam się w zupełności. Też sądzę, że serial nie skończy się na tym, że Artur się dowie. Muszą pokazać jak będzie im się dalej razem współpracowało.

ocenił(a) serial na 6
maryLin

Wybaczam, kontekst włączył mi się dopiero po przeczytaniu twojego komentarza XD

ocenił(a) serial na 8
LiannaMadej

O raju, znowu mnie nakręciłyście z tym piątym odcinkiem. xD Pewnie znowu się zawiodę, ale i tak trzymam kciuki żeby to chodziło o Merlina.
Za tydzień będzie zwiastun więc się trochę wyjaśni.

ocenił(a) serial na 6
Lellandra

Albo zaciemni... Mnie tam ciekawi ten padający Merlin w czwartym, bardzo to dramatycznie wyglądało, chociaż pewnie w praktyce nie będzie tak dobrze.

ocenił(a) serial na 10
LiannaMadej

Albo w 5 odc może być początek romansu Merlina i Morgany na co liczę

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Podczas San Diego 2012 spytaną Morgane czy będzie miała sceny miłosne ona spojrzała na Colina i się uśmiechnęła i jeszcze w innym wywiadzie jeden z producentów powiedział że Merlin będzie miał romantyczne sceny w tym sezonie

ocenił(a) serial na 6
michal_12_filmweb

Jestem jak najbardziej za, ale to raczej mało prawdopodobne. Już prędzej romantyczne pogadanki Merlina z Mordim...

michal_12_filmweb

Ja bym sie ucieszyła ;p Liczę na piąty odcinek i trzymam kciuki żeby ktoś się dowiedział albo Morgana albo Artur! Bo ja już dłużej nie wyrobie!

użytkownik usunięty
carolina8977

Arthur musi się dowiedzieć! No błagam! ;d

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

No, no, no... Sceny miłosne między nimi mogłyby być bardzo ciekawe ;)

ocenił(a) serial na 10
rasp_filmweb

Może stara Morgana poderwie Emrysa ;)

ocenił(a) serial na 10
Zielonoo

Nie będzie romansu w tym odc
5x05
W tym odc będą te trzy wiedźmy ze zwiastunu i sceny w których Artur ratuje życie Mordreda

http://www.bbc.co.uk/mediacentre/proginfo/2012/45/merlin-ep5.html

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Faced with the King’s uncertainty, Merlin has just one chance to save him from his destiny, but this decision comes at the highest price. No! Czyżby to było to, na co czekamy przez te wszystkie sezony?

I nie musi to być akurat z Morganą, ale przydałby się ktoś Merlinowi. Bo jak poznał Freyę, to myślałam sobie, że wreszcie coś z tym zrobili, a potem ona umarła i zrobiło mi się go tak strasznie żal.

ocenił(a) serial na 9
rasp_filmweb

No, to ostatnie zdanie z opisu jest bardzo interesujące :D

Ja to jeszcze myślałam w 1 odc tego sezonu, że Merlina i służącą Gwen coś będzie łączyć, ale to tak tylko przez chwilę, do momentu w którym tamta zdradziła.

użytkownik usunięty
agga_95

Ja też myślałam, że może coś ich połączy. Jak Merlin na nią wpadł po tej naradzie i pomagał jej zbierać to co spadło na podłogę to myślałam, że może coś z tego będzie, a tu znowu nic. ;x.

ocenił(a) serial na 9

Oj nie ma on szczęścia w miłości :P

użytkownik usunięty
agga_95

Niestety . ;/ . A szkoda.. Gwen zakochała się w Arthurze. Freya była fajna to musiała być przeklęta i umrzeć. ;x. Służąca musiała zdradzić.. ;d. Biedaczek z niego.

ocenił(a) serial na 10

Myślisz, że Merlin i Gwen to byłaby dobrana para? Bo ja jakoś ich nie widzę razem....

użytkownik usunięty
Roksolana_13

Szczerze mówiąc, ja też ich razem nie widzę, ale po prostu wymieniałam dziewczyny. ;] . z Gwen miał wiele wspólnego i można było sądzić, że może coś z tego będzie. Ale dobrze, że nie. Gwen niech będzie z Arthurem. A Merlinowi kogoś się znajdzie ;d.

ocenił(a) serial na 9

Kogoś fajniejszego :D

agga_95

Może właśnie odniosą się do legend arturiańskich... I będzie sam :(
Lub wymyślą mu jakąś nową postać, bo on i morgana po prostu do siebie nie pasują

ocenił(a) serial na 9
ayramia128

kiedyś pasowali, ale teraz faktycznie to totalne przeciwieństwa...
Szkoda by było, gdyby Merlin został sam :( ale niestety dużo na to wskazuje...

ocenił(a) serial na 6
agga_95

Zasada numer jeden: jeżeli Merlin kogoś lubi, a ten ktoś nie jest Gajuszem, Arturem lub Gwen, szansa, że wkrótce zginie, wynosi 50 %.
Zasada numer dwa: jeżeli osoba, którą Merlin lubi, zna jego sekret, zginie na 100%. Patrz: Lancelot, Freya, ojciec Merlina i ten chłopak z jego wioski.

Nie wróży to dobrze jego przyszłym związkom. Ale może Morgana byłaby dość potężna, żeby przełamać klątwę? Tylko kiedy niby miałaby poczuć coś do Merlina? Bo skoro nie zdążyła, kiedy była w zamku, to teraz mają marne szanse...

ocenił(a) serial na 9
LiannaMadej

hehe to wg zasady numer dwa, Artur jak tylko dowie się o magii Merlina kopnie w kalendarz :D
A Morgana przecież nienawidzi Merlina to gdzie tam do miłości...

ocenił(a) serial na 6
agga_95

Kto się czubi, ten się lubi, a jedno z praw anime mówi, że najlepszym sposobem na wyrażenie uczuć jest wybicie ukochanemu oka ;p
Artur nie kopnie, bo jako drugi główny bohater ma imunited, podejrzewam, że Gwen także, a Gajusz już wie, ale mam nadzieję, że Gawain się nie dowie...

ocenił(a) serial na 6
ayramia128

W niektórych legendach nie był sam, łączą go z Panią Jeziora lub z Nimue (czasem łącząc te dwie postaci w jedną).

ocenił(a) serial na 6
LiannaMadej

Ale Nimue raczej odpada XD
Hym... A Panią Jeziora tak jakby stała się Freya, może to ma jakiś związek.

ocenił(a) serial na 10
LiannaMadej

No z tego co pamiętam, to odcinek z Freyą nazywał się Lady of the Lake, więc patrząc na legendy ona też już odpada. Ja tam liczę na to, że wymyślą mu jakąś nową postać czy coś ;)

ocenił(a) serial na 10

Mi też się wydawało, że może z tego coś być...

użytkownik usunięty
Roksolana_13

Może znajdzie sobie kogoś. ;).

ocenił(a) serial na 9

Jak na razie nie zanosi się na to... Ale, przecież przed nami jeszcze duuuużo odcinków, a nigdy nie wiadomo jakie pomysły strzelą producentom do głowy :D

użytkownik usunięty
agga_95

Dla nich wszystko jest możliwe ;d.

Na nikogo więcej, tylko na tą służącą wszystko wskazuje, bo raczej z Morganą to On nie będzie, bo mają aktualnie nie za ciekawe relacje ;p No chyba, że pod postacią tych starszych czarodziei xD ewentualnie nowa postać :)

ps. ja chcę już sobotę!

Roksolana_13

Merlin to potrzebuje kobiety z charakterem a nie cukierkowej Gwen. Już nie mogę się doczekać 5 odcinka. Szkoda, że to jeszcze prawie 2 tygodnie :(

carolina8977

Dookładnie, a i beznadziejnie, że aż tyle :(

ocenił(a) serial na 10
martyna111b

Jak myślicie co to za mroczny wyrok jest rzuczony na Artura przez te wiedźmy ?
Może Morgana rzuci klątwę na Ginewrę aby nie mogła mieć dzieci jak w legendzie.

użytkownik usunięty
michal_12_filmweb

Może tak być. ;). ;d. .

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Ja chyba zabiorę się za jakieś spekulacje dopiero w sobotę po obejrzeniu zwiastunu ;)

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Może i tak będzie... Ale dziwnie byłoby patrzeć na Artura, gdy jest tatusiem...;)

ocenił(a) serial na 10
Roksolana_13

Pomyśl lepiej o Merlinie niańczącym małego Pendragona ;D

michal_12_filmweb

Bardzo możliwe, producenci na pewno będą chcieli żeby film miał więcej odniesień do legend arturiańskich. Po czymś takim Artur pewnie się załamie :( I jak dowie się, że Merlin ma magie to pewnie go wywali z zamku bo przez to co stanie się z Gwen znienawidzi magie tak jak jego ojciec. No przynajmniej na początku bo potem się nawróci.

ocenił(a) serial na 10
carolina8977

Mogliby zrobić żeby Merlin odwrócił się od Artura i dołączył do Morgany po tym jak Artur go wygnał

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Na pewno w tym sezonie nie będą mieli dzieci Angel mówiła w którymś wywiadzie ze ten sezon skupi się na niej jako królowej i nie będzie dziecka Pendragon

michal_12_filmweb

Tyle, że Morgana chce zabić Artura a Merlin na pewno nigdy do tego nie dopuści. Chyba, że Morganie powie, że za to że Artur go wygnał on go teraz nienawidzi i także chce jego śmierci. Tyle, że to będzie zmyłka a Merlin będzie chciał być jak najbliżej Morgany by móc krzyżować jej plany. tyle, że Morgana musiałaby się dowiedzieć, że on jest czarownikiem i nie wiem czy by na to poszła.

ocenił(a) serial na 6
carolina8977

Gdyby to był inny rodzaj serialu, to Merlin już dawno rzuciłby Artura w diabły i przyłączyłby się do Morgany (jeszcze zanim oszalała do reszty). Po czym żyliby długo i szczęśliwie, jako ukochana przez lud para królewska, oboje piękni i dobrzy. Bo przecież zanim Morgouse i Uther zrobili Morganie pranie mózgu, dziewczyna była naprawdę w porządku.

michal_12_filmweb

Może to być tak, że wiedźmy rzucą czar na Camelot, jakaś plaga czy coś i żeby to odkręcić Artur będzie musiał coś poświęcić i poświęci np. pierworodnego syna.

michal_12_filmweb

Albo po prostu będzie chciał poświęcić samego siebie za los Camelotu i Merlin będzie chciał go powstrzymać/uratować i użyje magii.

ocenił(a) serial na 6
carolina8977

Albo wcale nie wyjdzie na jaw, że użył magii, tylko jak zawsze Artur powie "ja się poświęcę" a potem Merlin będzie wiedział, że to ON się musi poświęcić i będzie to kolejna kalka odcinków - najwyższa cena to chyba raczej życie niż zdradzenie, że używa magii...

ocenił(a) serial na 9
LiannaMadej

właśnie zaczęłam się zastanawiać co mogłoby być najwyższą ceną dla Merlina... Zdaje mi się, że to mogłoby być życie bliskiej mu osoby, a nie jego własne... Jaaacie oni specjalnie piszą te opisy tak, żeby ludzie głowili się całe 2 tygodnie o co chodzi, a później zazwyczaj rozczarowywali się, bo ich nadzieje i przypuszczenia okazały się nieprawdziwe i bez sensu!