PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99027}
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 235956
5,3 38 krytyków
Skazany na bluesa
powrót do forum filmu Skazany na bluesa

Dla nieciekawego filmu o nieciekawym człowieku, który ćpał, krzywdził rodzinę, a w dodatku pisał grafomańskie teksty na poziomie smutnych licealistek? W dodatku wielu ludziom wydaje się, że ten plebejski festyniarski rock w stylu studencko-juwenaliowym jest bluesem (ba! - klasyką bluesa), a to już czysta kpina.

A sam film? Zbyt tendencyjny, mało odważny, po prostu nudny. NAWET o Ryśku dałoby się nakręcić coś ciekawego (pytanie tylko, po co).

doorshlaq

i zgadzam się z tobą muzyka zła nie jest, ale żeby pitolić, że to klasyka bluesa to lekka przesada

800dpi

ona nie jest zła, ona jest TRAGICZNA

bobrolak

tragiczna to jest plastikowa pop kultura z dichem i techniawką w tytule...

800dpi

a co ty wiesz o techno? techno > dżem

ocenił(a) film na 1
doorshlaq

nawet prymitywne densy trensy manieczki > dżem, a co dopiero dobre techno :_)

Jam_Jest_Masakrejszyn

mówiłem o jakimkolwiek techno, wiadomo

800dpi

wiele rzeczy moze byc tragiczne, lista nie jest ograniczona do jednej pozycji

użytkownik usunięty
doorshlaq

Ocena rzeczywiście nie odzwierciedla poziomu tej produkcji (a czy to pierwszy raz?).
Brak obiektywizmu, drodzy fani Dżemu...
Film jest słaby! Naprawdę słaby.

Ps. PanJapko- Przyłączam się do "oczekiwań", świetnie i jakże prawdziwie, to ująłeś/łaś.

ocenił(a) film na 10
doorshlaq

o wielki szatanie zeslij mi moc bym mogl unicestwiac tych ktorzy nie zasluguja na miano ludzi

ocenił(a) film na 1
biczbozy

Wiesz, że jak wybijesz całą florę i faunę to i zasługujący na miano ludzi długo nie pożyją :(

ocenił(a) film na 10
PanJapko

wbije tylko tych ktorzy na to zasluguje, faune i flore zostawie

biczbozy

"wbic" to sobie mozesz konia conajwyzej, internetowy brudzielcu

biczbozy

mówisz o fanach Dżemu?

doorshlaq

mówi o Tobie

michalzawiski

ojej, jakiś ty niemiły :_(

ocenił(a) film na 1
doorshlaq

jak niemiły, napisał "tobie" wielką literą!

Jam_Jest_Masakrejszyn

Prawda jest taka że każdy z nas ma uzależnienia ... "brudsy" Pankowcy, hiphop'owcy nie ważne ... fakt jest taki że człowiek w postaci Ryśka tworzył fajną muzyke, i nie ważne czy ćpał i czy się zaćpał. Ważne że popełnił błąd i napewno był go świadom. Jego historia uświadamia nam tylko to że nie warto tracić kontroli nad tym co się robi. W czym Rysiek jest gorszy od "Pana Miecia" spod klatki który się zachał na śmierć ? Prawda ... Pan miecio był mnej komercyjny :) Jak dla mnie Rysiek też miał gdzieś komercje, tworzył to co lubił i tak jak chciał, czego wielu z nas nie jest w stanie o sobie powiedzieć. Bądzmy obiektywni ... nie ważna czy pijesz,palisz , masturbujesz się wszystko jest wstanie doprowadzić nas do śmierci, lub do znaczącej zmiany w życiu która utrudni póżniejsze funkcjonowanie w społeczeństwie :) Rysiek kochał swoją rodzine - patrząc przez pryzmat szkła kamery filmowej - ale w pewnym momęcie stracił kontrole nad sobą, i to jest jednyną rzeczą która mi się nie podobał w jego postawie ... bo rodzinna zawsze powinna być nr. 1.

PS.

Nie utożsamiamy się z twócami tylko z muzyką - dlaczego ? - bo każdy człowiek jest inny i dlatego ten świat posiada więcej niż dwa odcienie szarości :)

DAKRNES86

Votum separatum: Mietek też robi karierę http://www.youtube.com/watch?v=hAPDDUtLAf8

użytkownik usunięty
michalzawiski

Dzięki za ten temat. Michalzawiski znowu rządzisz XD.

ocenił(a) film na 1

XD

ocenił(a) film na 5
doorshlaq

Durszli, trollujesz już na filmwebie? :)

Obywatel

nie, tylko rozmawiam - ale sam widzisz, jak niektórzy źle znoszą krytykę :_( jakbym winixa widział, tylko że tamten jest dość inteligentny

doorshlaq

rozmowa to jest wtedy kiedy jedna strona podaje argumenty, a druga kontrargumenty, teraz popatrz się na swoje posty, a zobaczysz kto tutaj próbuje dyskutować.

michalzawiski

popatrzyłem i widzę, że faktycznie tylko jeden z nas usiłuje tu rozmawiać. szkoda, że ty nie chcesz - w przeciwnym razie podałbyś choć jeden argument.

doorshlaq

No właśnie problem w tym, że ja próbuje, tylko że gadam do ściany.

michalzawiski

jeżeli nazywasz próbą dyskusji odpowiadanie na moje i innych rzeczowe argumenty tekstami w stylu "nie umiesz czytać", to faktycznie, muszę przyznać, że próbujesz

doorshlaq

"jeżeli nazywasz próbą dyskusji odpowiadanie na moje i innych rzeczowe argumenty tekstami w stylu" nie no dajesz co raz wiecej powodów do smiechu. Nie źle się bawię dzieki tobie. Ty nawet nie masz pojecia o tym co to jest rzeczowa dyskusja.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

nie źle wyko rzystu jesz też swoje słow niki :)

Jam_Jest_Masakrejszyn

i znowu czepiasz się błedów. widzisz teraz sam, ze tak naprawdę nie masz sie do czego doczepić, to czepiasz byle czego.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

muszę czymś zabić czas w oczekiwaniu na argumenty i prace naukowe, prawda?

oczywiście żartuję, wcale na nic nie czekam, wiem, że ich nie będzie; po prostu bawi mnie twoja piana na pysku i zacietrzewienie.

Jam_Jest_Masakrejszyn

"oczywiście żartuję, wcale na nic nie czekam, wiem, że ich nie będzie; po prostu bawi mnie twoja piana na pysku i zacietrzewienie." jak do sciany, znowu wmawiasz mi nieprawdziwe emocje. Znowu widać, że nie umiesz czytać. chyba ci juz coś o tym powiedziałem. ja swoje argumenty podałem, czekam teraz na twoje. dotarło czy ci to narysowac?

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

narysuj, może oprócz talentu do celnych ripost (tu ironia) i opowiadania bajek (tu bez ironii) odkryjemy u ciebie talent plastyczny?

Jam_Jest_Masakrejszyn

jakich bajek chłopie? ja ci fakty sprzedaje a ty mówisz, że bajki , doucz się najpierw. teraz to tylko szczekać potrafisz.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

na razie opowiadałeś tylko ciekawe bajki zahaczające o sci-fi, jak to, że śmierć w wyniku nadużywania narkotyków to nie to samo co zaćpanie się na śmierć, podparte wikipedią którą sam pewnie wyedytowałeś.

ale przepraszam cię serdecznie. dowiedziałem się, że chodziłeś do podstawówki integracyjnej. W sumie można było podejrzewać u ciebie pewne opóźnienie, ale skoro to fakt, to nie pozostaje mi nic innego, jak pozostawić cię w spokoju. nie znęcam się nad upośledzonymi.

Jam_Jest_Masakrejszyn

ale fakt, że michał jest upośledzony, nie oznacza, że nie można z nim podyskutować. Ja jednak chciałbym, żeby nawet ludzie z problemami umieli prowadzić dyskusję albo chociaż czytać w podstawowym zakresie.

PS. CHYBA TY

Jam_Jest_Masakrejszyn

Nie mieszaj w to science fiction ( o tym pewnie też nie masz pojecia). "śmierć w wyniku nadużywania narkotyków to nie to samo co zaćpanie się na śmierć, podparte wikipedią którą sam pewnie wyedytowałeś." bo to nie jest to samo i napewno nie jest to podparte wikipedią."ale przepraszam cię serdecznie. dowiedziałem się, że chodziłeś do podstawówki integracyjnej. W sumie można było podejrzewać u ciebie pewne opóźnienie, ale skoro to fakt, to nie pozostaje mi nic innego, jak pozostawić cię w spokoju. nie znęcam się nad upośledzonymi." i proszę znowu ataki na moją osobę, tak robią tylko ludzie ograniczeni umysłowo. Powiem podobnie jak Dexter twoje ataki świadczą o tym , że nie potrafisz prowadzić dyskusji na poziomie i zachowujesz się jak dziecko. Doorshlaq to było także do ciebie.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

to w takim razie czym jest podparte jeszcze? twoim ćpuńskim autorytetem?

Jam_Jest_Masakrejszyn

ty jestes jednak żałosnym smutnym człowieczkiem.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

rycz mała rycz, płacz maleńka płacz

Jam_Jest_Masakrejszyn

sam płacz a nie on bo ty a nie on

ocenił(a) film na 1
doorshlaq

chyba ty

ocenił(a) film na 5
doorshlaq

Oj tam nie obrażaj się, ja tu też kiedyś trollowałem dużo, ale mi przeszła chęć dyskutowania jakieś cztery lata temu. :)

Obywatel

dyskutowanie to nie trollowanie, a poza tym Ty wszystko robiłeś 4 lata przede mną, po prostu szybciej dorosłeś CO NIE :D

ocenił(a) film na 1
doorshlaq

chyba ty to robiłeś

ocenił(a) film na 8
doorshlaq

Żeby zrozumieć te "teksty na poziomie smutnych licealistek" trzeba mieć w sobie chodź trochę inteligencji. Dżem to legenda i już nic ani nikt tego nie zmieni. I nie piszę o tym bo jestem ich fanem, lecz na koncerty tego zespołu z wokalistą piszącym "grafomańskie teksty" przychodziły rekordowe liczby widzów. Śp. Rysiek to był człowiek niesamowity który wpadł w dołek z którego niestety nie zdołał wyjść. Rozumiem że nie wszyscy go lubią ale proszę o trochę szacunku bo Ty o takim talencie, popularności, karierze jak on możesz tylko pomarzyć...

PS. To nie jest film przygodowy, sensacyjny czy thriller tylko biografia wielkiego człowieka więc czego od niego oczekujesz?

ocenił(a) film na 1
Specfilmowy

przychodziły rekordowe liczby widzów, bo była (i nadal jest) to prostacka muzyczka skierowana dla plebsu, a zespół współpracował z systemem komunistycznym przez co ci nie sprawiali problemów, a wręcz zachęcali lud do igrzysk.
a gdyby rydel był takim wielkim człowiekiem, to by a) nie wpadł do dołka, ew. b) zdołał z niego wyjść, ostatecznie c) nie zdechłby jak pies

Jam_Jest_Masakrejszyn

"przychodziły rekordowe liczby widzów, bo była (i nadal jest) to prostacka muzyczka skierowana dla plebsu," pieprzysz jak zwykle trzy po trzy. Utwory ryska nie były prostackie. To jest poezja śpiewana, o czym zresztą już mówiłem. "a zespół współpracował z systemem komunistycznym przez co ci nie sprawiali problemów, a wręcz zachęcali lud do igrzysk. " a ty wiesz, że takie cos podkręca pod łamanie prawa, bo szkalujeszs, a nie jestes w stanie tego udowodnić ( wielu innych rzeczy także nie). "a gdyby rydel był takim wielkim człowiekiem, to by a) nie wpadł do dołka, ew. b) zdołał z niego wyjść, ostatecznie c) nie zdechłby jak pies" dzieki temu mogę powiedziec, że nigdy nie byłeś w nałogu, i g...no o tym wiesz. zasada jest jedna nie wiesz, nie rozumiesz, nie wypowiadasz się.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

taka z tego poezja śpiewana, jak z ciebie znawca języka polskiego (żadna).

Jam_Jest_Masakrejszyn

no i prosze jak zwykle niczym poparte gadanie

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

jak zwykle niczym poparte gadanie z twojej strony